រាជធានីភ្នំពេញ ៖ អំពៅជាដំណាំក្នុងស្រុកដែលមិនមានការនាំចូលពីក្រៅប្រទេសទេ មិនតែប៉ុណ្ណោះអំពៅមានលក់នៅលើទីផ្សារខួបប្រាំង ខួបវស្សា ជាពិសេសនៅផ្សារដើមគក្នុងរាជធានីភ្នំពេញ មានអំពៅលក់មិនដែលខានថ្ងៃណាឡើយ។ តាមក្រុមអាជីវករឱ្យដឹងថា ខេត្ដកណ្ដាលជាខេត្ដដែលសំបូរដំណាំអំពៅជាងគេ បន្ទាប់មកមានខេត្ដកំពង់ចាម កំពង់ស្ពឺ ព្រៃវែង និងខេត្ដបាត់ដំបង ក៏និយមដាំអំពៅដែរ។ អំពៅដែលប្រជាកសិករនិយមដាំមានអំពៅស្ករ ឬអំពៅក្រហម និងអំពៅកែវទឹកឃ្មុំ។ ចំពោះអំពៅស្ករគេយកទៅកៀបធ្វើទឹកអំពៅលក់មានរសជាតិផ្អែមឆ្ងាញ់ ចំណែកអំពៅកែវទឹកឃ្មុំគេយកមកហូបតែម្ដង ព្រោះវាស្រួយមិនអាចកៀបយកទឹកបានទេ។ ខេត្ដកណ្ដាលមានស្រុកចំនួនបីដែលដាំអំពៅច្រើនជាងគេនោះ គឺស្រុកកោះធំ ស្រុកស្អាង និងស្រុកលើកដែក។
កសិករឈ្មោះអ៊ី ឆាយ ភេទស្រី អាយុ៥៩ឆ្នាំ មានស្រុកកំណើតនៅភូមិសំប៉ានក្រោម ឃុំព្រែកអំបិល ស្រុកស្អាង ខេត្ដកណ្ដាល បានរៀបរាប់ពីរបៀបដាំអំពៅឱ្យដឹងថា អំពៅក្នុងមួយឆ្នាំដាំបានពីរដង ដោយរដូវវស្សាគេចាប់ផ្ដើមដាំពីខែឧសភា ឬខែមិថុនា រីឯរដូវប្រាំងចាប់ដាំពីខែមករា ឬកុម្ភៈ។ អំពៅដែលត្រូវយកទៅដាំ គឺគេត្រូវទុកពូជវាដោយមិនបាច់សកសំណកចេញទេ ព្រោះបើសកសំណកចេញបណ្ដាលឱ្យបាក់ភ្នែកអំពៅដែលនៅជាប់នឹងថ្នាំង ហើយបើមិនបានទុកពូជរបៀបនេះទេ ត្រូវយកផ្នែកជាប់ខាងចុងប្រវែងពីរសាច់អំពៅមកដាំក៏បានដែរ។ អំពៅដែលយកទៅដាំ គេយកដើមមានភ្នែកកាត់ជាកង់ៗប្រវែងពីរសាច់អំពៅ។ មុននឹងដាំ គេត្រូវភ្ជួររាស់ដីពីរទៅបីសា ទើបគេឆូតជារងជីករណ្ដៅមុខកន្លះម៉ែត្រដាក់អំពៅចូលកប់ដី ដាក់ជីធម្មជាតិបន្ដិចរួចស្រោចទឹក ដោយទុកចន្លោះពីរងមួយទៅរងមួយនិងគម្លាតពីគុម្ពមួយទៅគុម្ពមួយប្រវែងប្រហែល៥តឹក ។
លុះដាំបានប្រមាណពី១០ទៅ១៥ថ្ងៃដុះពន្លកបានមួយចំអាមគេស្រោចទឹកធ្វើស្មៅ ព្រោះបើមិនធ្វើស្មៅទេ ស្មៅនោះរួមរឹតអំពៅមិនអាចលូតលាស់បាន គឺត្រូវធ្វើស្មៅជាបន្ដបន្ទាប់រហូត ។ ពេលអំពៅលូតបានប្រវែងមួយម៉ែត្រ គេភ្ជួរលុបគល់ម្ដងទៀត ដើម្បីការពារកុំឱ្យពេលមានភ្លៀងធ្លាក់ឬខ្យល់ខ្លាំងបណ្ដាលឱ្យអំពៅដួលរលំ។ លុះអំពៅលូតឡើងបានប្រវែង១ម៉ែត្រ៨តឹកទៅ២ម៉ែត្រ គេចាប់ផ្ដើមសកសំណកចេញ ដើម្បីឱ្យសំបកមានពណ៌ក្រហមល្អ និងទទួលធាតុអាកាសក្ដៅ ត្រជាក់ ទើបមានរសជាតិផ្អែមឈ្ងុយ។ ពេលមានសំណក២ទៅ៣សំណកគេសកបន្ដទៀតរហូតទាល់តែកាប់យកមកលក់តែម្ដង។
បុរសឈ្មោះស៊ុំ ស៊ីម អាយុ៤៦ឆ្នាំ មានស្រុកកំណើតនៅភូមិមេលប់ ឃុំរកា ស្រុកពារាំង ខេត្ដព្រៃវែង ដែលបានមកលក់អំពៅនៅផ្សារដើម.គតាំងពីឆ្នាំ១៩៩៥ និយាយថា កាលពីមុននេះ អំពៅមានសំបូរតែនៅខេត្ដកណ្ដាលទេ តែបច្ចុប្បន្ននៅខេត្ដមួយចំនួនទៀតក៏មានអំពៅយកមកលក់ដែរ ដូចជាខេត្ដកំពង់ចាម ភាគច្រើនគេនិយមដាំអំពៅកែវទឹកឃ្មុំ ចំណែកខេត្ដកំពង់ស្ពឺ គេនិយមដាំអំពៅស្ករ តែអំពៅមិនសូវផ្អែមឆ្ងាញ់ ព្រោះជាដីប្រភេទល្បាយខ្សាច់។ ចំណែកនៅខេត្ដព្រៃវែងក៏ដាំអំពៅស្ករដែរ គ្រាន់តែអំពៅមិនសូវវែងដូចខេត្ដផ្សេង តែរសជាតិផ្អែម រីឯខេត្ដបាត់ដំបងវិញ ច្រើនដាំអំពៅកែវឆ្នូត មានដើមធំហើយវែង តែមិនសូវមានរសជាតិឆ្ងាញ់ទេ ។
អាជីវករលក់អំពៅរូបនេះបានបន្ដថា ចំពោះអំពៅខេត្ដកណ្ដាលវិញ ផ្អែមជាងគេគឺអំពៅស្រុកស្អាង តែកាប់យកមកលក់ទុកមិនបានយូរទេ ទុកបានត្រឹម៥ថ្ងៃសាច់់ឡើងក្រហមអស់។ ខែដែលអំពៅលក់បានថ្លៃជាងគេ គឺខែឧសភា និងខែមិថុនា ដោយក្នុងមួយបាច់ មាន១២ដើម លក់បាន២ម៉ឺនទៅ២ម៉ឺន៥ពាន់រៀល ឯនៅខែសំបូរវិញអំពៅមួយបាច់មាន១២ដើមដូចគ្នាលក់បានត្រឹមតែ៧ពាន់ទៅ៨ពាន់រៀល តែបើដើមអំពៅតូចហើយខ្លី លក់បានត្រឹម៤ពាន់ទៅ៥ពាន់រៀលប៉ុណ្ណោះ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ