អ្នកវិទ្យាសាស្ត្របាននិយាយថា ប្រភេទគ្រឿងផ្សំនៅក្នុងសម្លការីអាចជួយព្យាបាលដោយប្រសិទ្ធភាពនូវជំងឺបាត់ការចងចាំ ឬភ្លេចភ្លាំង(Alzheimer’s disease)។ ជំងឺAlzheimer’s diseaseជាប់ទាក់ទងទៅនឹងការបង្កើតជាដុំពកប្រូតេអ៊ីននៅក្នុងខួរក្បាលដែលមានឈ្មោះថា amyloid plaquesបំផ្លាញខ្សែកោសិកាខួរក្បាល។ មើមរមៀតគឺជាគ្រឿងផ្សំមួយមុខរបស់សម្លការីដែលមានលទ្ធភាពប្រឆាំងនឹងជំងឺនេះបាន។ ថ្វិដ្បិតតែវាមិនអាចរំលាយamyloid plaquesបានក៏ដោយ ប៉ុន្តែវាអាចជួយពន្លឿនការបង្កើតកោសិកាសរសៃប្រសាទដោយកាត់បន្ថយចំនួនទម្រង់ម៉ូលេគុលហៅថា oligomers។
សាស្ត្រាចារ្យ Per Hammarstromរបស់សាកលវិទ្យាល័យ Linkoping Universityនៅក្នុងប្រទេសស៊ីយអែតបាននិយាយថា៖«លទ្ធផលនេះបង្ហាញឱ្យយើងជឿថា វាគឺជាម៉ូលេគុលoligomersដែលធ្វើឱ្យគ្រោះថ្នាក់បំផុតដល់កោសិកាសរសៃប្រសាទ»។ ដោយឡែកការស្រាវជ្រាវមួយផ្សេងទៀតកាលពីឆ្នាំ២០១១បានបង្ហាញថា ទទួលទានសម្លការីអាចជួយកាត់បន្ថយការឈឺចាប់សន្លាក់កែងដៃ ព្រមទាំងការឈឺចាប់តាមសរសៃពួរ។ រមៀតដែលជាគ្រឿងផ្សំសំខាន់នៅក្នុងសម្លការីជាពិសេសការីរបស់ឥណ្ឌាមានសមត្ថភាពទប់ស្កាត់ការរលាកសន្លាក់នានា ។
រមៀតគឺជាសារធាតុដ៏សំខាន់ដែលអ្នកស្រាវជ្រាវរកឃើញថា អាចទប់ទល់នឹងការរលាកបាន។ លោកវេជ្ជបណ្ឌិតអាលី ម៉ូបាសេរី មកពីសាកលវិទ្យាល័យ University’s School of Veterinary Medicine& Scienceបាននិយាយថា៖«លទ្ធផលនៃការស្រាវជ្រាវរបស់យើងគឺមិនមែនចង់បង្ហាញថា សម្លការីដែលមានគ្រឿងផ្សំសំខាន់ពីរមៀតគឺជាថ្នាំព្យាបាលការរលាកគ្រប់ប្រភេទនោះទេ ។ ផ្ទុយទៅវិញវាគ្រាន់តែជាការនាំផ្លូវសម្រាប់អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រក្នុងការរាវរកការព្យាបាលប្រភេទជំងឺសន្លាក់តាមរយៈចំណីអាហារប៉ុណ្ណោះ»។ លោកបន្តថា៖«ការស្រាវជ្រាវបន្ថែមទៀតលើអត្ថប្រយោជន៍នៃមើមរមៀតនឹងត្រូវធ្វើជាបន្តនៅថ្ងៃអនាគត »។
ការសិក្សាពីលើកមុនៗ ក៏បានរកឃើញផងដែរថា រមៀតមានអត្ថប្រយោជន៍ជួយព្យាបាលជំងឺមហារីកបាន ។ លទ្ធផលនៃការសិក្សាកាលពីឆ្នាំ២០១១នោះត្រូវបានគេបោះពុម្ភផ្សាយនៅក្នុងព្រឹត្តិប័ត្រ Journal of Biological Chemistry ខណៈលទ្ធផលលើកនេះត្រូវបានចុះផ្សាយក្នុងព្រឹត្តិប័ត្រ PLoS One ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ