ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

ញ៉ាំច្រើនប្រយ័ត្ន! អាហារប្រៃ និងត្រី/សាច់ងៀត អាចជាកត្តាជំរុញឱ្យកើតមហារីកច្រមុះ

12 ម៉ោង មុន

​រាជធានីភ្នំពេញ៖ យោងតាមការផ្សាយរបស់មន្ទីរពេទ្យកាល់ម៉ែត មូលហេតុពិតប្រាកដដែលបង្កឱ្យកើតជំងឺមហារីកច្រមុះ ​នៅមិនទាន់ត្រូវបានគេដឹងច្បាស់លាស់នៅឡើយទេ ប៉ុន្តែមានកត្តាមួយចំនួនដែលត្រូវបានគេកំណត់ថាជា កត្តាជំរុញ ដ៏សំខាន់៖ កត្តាប្រឈមទាំង ៥ ដែលជំរុញឱ្យកើតជំងឺមហារីកច្រមុះ…



រាជធានីភ្នំពេញ៖ យោងតាមការផ្សាយរបស់មន្ទីរពេទ្យកាល់ម៉ែត មូលហេតុពិតប្រាកដដែលបង្កឱ្យកើតជំងឺមហារីកច្រមុះ ​នៅមិនទាន់ត្រូវបានគេដឹងច្បាស់លាស់នៅឡើយទេ ប៉ុន្តែមានកត្តាមួយចំនួនដែលត្រូវបានគេកំណត់ថាជា កត្តាជំរុញ ដ៏សំខាន់៖

កត្តាប្រឈមទាំង ៥ ដែលជំរុញឱ្យកើតជំងឺមហារីកច្រមុះ

  1. ទីតាំងភូមិសាស្ត្រ៖
    អ្នកដែលរស់នៅក្នុងតំបន់ជាក់លាក់មួយចំនួន ដូចជា ប្រទេសចិនភាគខាងត្បូង ឬតំបន់អាស៊ីខាងកើត គឺមានអត្រាប្រឈមខ្ពស់ជាងតំបន់ផ្សេងទៀត។
  2. របបអាហារដែលសម្បូរជាតិ Nitrosamine៖
    ការបរិភោគអាហារដែលមាន កម្រិតអំបិលខ្ពស់ ប្រលាក់ហាលឱ្យស្ងួតរួចអាំង (ដូចជា សាច់ ឬត្រីហាលស្ងួតអាំង) គឺអាចជំរុញឱ្យកើតជំងឺនេះបាន។
  3. មុខរបរ៖
    អ្នកដែលប្រកបរបរទាក់ទងជាមួយ ឈើ ជាពិសេសជាងឈើ គឺមានហានិភ័យខ្ពស់ ដោយសារតែការស្រូបយកធូលីឈើ និងសារធាតុគីមីផ្សេងៗ។
  4. វីរុស Epstein-Barr (EBV):
    វត្តមានរបស់ វីរុស Epstein-Barr ត្រូវបានរកឃើញថា មានជាប់ទាក់ទងយ៉ាងខ្លាំងទៅនឹងការវិវត្តនៃកោសិកាមហារីកច្រមុះ។
  5. ប្រវត្តិគ្រួសារ៖
    ប្រសិនបើមាន ប្រវត្តិក្រុមគ្រួសារ កើតជំងឺមហារីកច្រមុះ (Nasopharyngeal Cancer) នោះ សមាជិកផ្សេងទៀតក៏អាចមានហានិភ័យខ្ពស់ផងដែរ។

ការណែនាំ៖ ការយល់ដឹងអំពីកត្តាប្រឈមទាំងនេះ គឺជាជំហានដំបូងក្នុងការការពារ។ លោកអ្នកគួរតែចៀសវាងអាហារប្រៃ និងពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យប្រសិនបើមានសញ្ញាគួរឱ្យសង្ស័យ៕

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ