ការ៉ុតសម្បូរទៅដោយវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែជាច្រើនដែលផ្ដល់អត្ថប្រយោជន៍យ៉ាងច្រើនដល់សុខភាព ។ ការផឹកទឹកការ៉ុតក៏ដូចគ្នាដែរ វាជាជម្រើសដ៏ល្អមួយដើម្បីទទួលបាននូវសារធាតុចិញ្ចឹមទាំងនោះបានយ៉ាងងាយស្រួល។ ខាងក្រោមនេះជាអត្ថប្រយោជន៍សំខាន់ៗនៃការផឹកទឹកការ៉ុត៖
១. ជួយដល់សុខភាពភ្នែក
ទឹកការ៉ុតសំបូរទៅដោយបេតា-ការ៉ូទីន (beta-carotene) ដែលជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏ខ្លាំងក្លាមួយ។ នៅពេលចូលទៅក្នុងខ្លួន បេតា-ការ៉ូទីននឹងបំប្លែងទៅជាវីតាមីន A ដែលដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការរក្សាសុខភាពភ្នែក។ ការទទួលទានវីតាមីន A គ្រប់គ្រាន់អាចជួយការពារពីបញ្ហាភ្នែកផ្សេងៗ ដូចជាជំងឺភ្នែកស្ងួត (dry eye) និងជំងឺចុះខ្សោយនៃកែវភ្នែក (macular degeneration)។
២. ពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ
វីតាមីន A និងវីតាមីន C ដែលមាននៅក្នុងទឹកការ៉ុត ដើរតួជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដែលជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរបស់រាងកាយ។ វីតាមីនទាំងនេះជួយកាត់បន្ថយការរលាក (inflammation) និងប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងមេរោគ។ ការផឹកទឹកការ៉ុតជាប្រចាំអាចជួយឱ្យរាងកាយអ្នកកាន់តែរឹងមាំ និងមានភាពធន់នឹងជំងឺ។
៣. ជួយដល់សុខភាពស្បែក
សារធាតុបេតា-ការ៉ូទីន និងវីតាមីន C មិនត្រឹមតែល្អសម្រាប់ភ្នែក និងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំប៉ុណ្ណោះទេ តែវាក៏ជួយឱ្យស្បែកមានសុខភាពល្អផងដែរ។ សារធាតុទាំងនេះជួយការពារកោសិកាស្បែកពីការខូចខាតដែលបណ្ដាលមកពីកាំរស្មី UV និងបរិស្ថាន។ វីតាមីន C ក៏ជួយជំរុញការផលិតកូឡាជែន (collagen) ដែលធ្វើឱ្យស្បែកតឹងណែន ភ្លឺថ្លា និងក្មេងជាងវ័យ។
៤. ជួយដល់សុខភាពបេះដូង
ទឹកការ៉ុតមានផ្ទុកប៉ូតាស្យូម (potassium) ដែលជាសារធាតុរ៉ែដ៏សំខាន់សម្រាប់គ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាម។ ការទទួលទានប៉ូតាស្យូមគ្រប់គ្រាន់អាចជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល (stroke) និងជំងឺលើសសម្ពាធឈាម (hypertension)។ លើសពីនេះ សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដែលមាននៅក្នុងទឹកការ៉ុតក៏ជួយការពារសរសៃឈាមបេះដូងផងដែរ។
៥. ជួយដល់សុខភាពថ្លើម
ការផឹកទឹកការ៉ុតអាចជួយសម្អាតជាតិពុលពីក្នុងថ្លើម។ វីតាមីន A ដើរតួនាទីក្នុងការកាត់បន្ថយការរលាក និងការកកើតជាតិខ្លាញ់នៅក្នុងថ្លើម។ អ្នកជំនាញមួយចំនួនណែនាំឱ្យផឹកទឹកការ៉ុតដើម្បីជួយដល់មុខងារថ្លើម ប៉ុន្តែអ្នកគួរតែពិភាក្សាជាមួយគ្រូពេទ្យមុននឹងប្រើប្រាស់ជាការព្យាបាល។
ចែករំលែកព័តមាននេះ