ស៊ុត គឺជាអាហារដ៏មានប្រយោជន៍ និងពេញនិយមបំផុតមួយនៅក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់មនុស្សជាច្រើន។ ប៉ុន្តែនៅតែមានចម្ងល់ជាច្រើនដែលនៅតែមិនទាន់បកស្រាយអស់ថា តើស៊ុតល្អសម្រាប់សុខភាព ឬក៏អត់? ជាពិសេសគឺបញ្ហាកូលេស្តេរ៉ូល។ ថ្ងៃនេះយើងនឹងមកស្វែងយល់ពីការពិតទាំងអស់គ្នា។
អត្ថប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាពពីការញ៉ាំស៊ុត
ស៊ុតមានផ្ទុកសារធាតុចិញ្ចឹមដ៏សម្បូរបែប ដែលអាចផ្តល់ផលល្អជាច្រើនដល់រាងកាយ៖
ជាប្រភពប្រូតេអ៊ីនដ៏ល្អឥតខ្ចោះ៖ ស៊ុតមួយគ្រាប់មានផ្ទុកប្រូតេអ៊ីនប្រហែល ៦ ក្រាម ដែលចាំបាច់សម្រាប់ជួយដល់ការលូតលាស់សាច់ដុំ ជួសជុលជាលិកា និងផលិតអង់ស៊ីមសំខាន់ៗក្នុងរាងកាយ។
សម្បូរដោយវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែ៖ ស៊ុតមានផ្ទុកវីតាមីន A, D, E, B12, B6 ព្រមទាំងសារធាតុរ៉ែដូចជា ជាតិដែក ស័ង្កសី និងសេលេញ៉ូម (Selenium) ដែលជួយទ្រទ្រង់ប្រព័ន្ធការពាររាងកាយ និងថែរក្សាសុខភាពទូទៅ។
ល្អសម្រាប់សុខភាពភ្នែក៖ ស៊ុតមានផ្ទុកសារធាតុ Lutein និង Zeaxanthin ដែលជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម (Antioxidant) អាចជួយការពារភ្នែកពីជំងឺដូចជា ជំងឺភ្នែកឡើងបាយ និងជំងឺចុះខ្សោយកោសិកាភ្នែក។
ជួយទ្រទ្រង់មុខងារខួរក្បាល៖ ស៊ុតជាប្រភពដ៏ល្អនៃសារធាតុ Choline ដែលជាសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់បំផុតសម្រាប់ជួយដល់មុខងារខួរក្បាល និងការចងចាំ។
កង្វល់នៃការញ៉ាំស៊ុត និងការពិត
កង្វល់ចម្បងដែលមនុស្សជាច្រើនបារម្ភគឺ កូលេស្តេរ៉ូល (Cholesterol) ដែលមាននៅក្នុងស៊ុត។ ការសិក្សាពីមុនៗបានលើកឡើងថា កូលេស្តេរ៉ូលក្នុងស៊ុតអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង។ ប៉ុន្តែការសិក្សាបច្ចុប្បន្នបានរកឃើញថា កូលេស្តេរ៉ូលក្នុងអាហារ មិនបានបង្កើនកម្រិតកូលេស្តេរ៉ូលក្នុងឈាមខ្លាំងដូចដែលគេគិតពីមុននោះទេ។
សម្រាប់មនុស្សភាគច្រើន ការញ៉ាំស៊ុតមួយ ឬពីរគ្រាប់ក្នុងមួយថ្ងៃ មិនមានផលប៉ះពាល់ដល់សុខភាពឡើយ។ កូលេស្តេរ៉ូលក្នុងឈាមត្រូវបានផលិតឡើងភាគច្រើនដោយថ្លើម ហើយរបបអាហារដែលមានជាតិខ្លាញ់ឆ្អែត (Saturated Fat) និងខ្លាញ់ Trans Fat អាចប៉ះពាល់ដល់កម្រិតកូលេស្តេរ៉ូលអាក្រក់ (LDL) ខ្លាំងជាងការញ៉ាំស៊ុតទៅទៀត។
តើអ្នកណាខ្លះគួរប្រយ័ត្ន?
ទោះបីជាស៊ុតមានអត្ថប្រយោជន៍ច្រើនក៏ដោយ ក៏មនុស្សមួយចំនួនដែលមានបញ្ហាសុខភាពគួរប្រយ័ត្ន៖
អ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម៖ អ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមគួរពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យមុននឹងញ៉ាំស៊ុតច្រើន។
អ្នកដែលមានបញ្ហាបេះដូង៖ អ្នកដែលមានបញ្ហាបេះដូង ឬមានកម្រិតកូលេស្តេរ៉ូលខ្ពស់ស្រាប់ គួរតែបរិភោគស៊ុតក្នុងកម្រិតមធ្យម តាមការណែនាំរបស់គ្រូពេទ្យជំនាញ។
សេចក្ដីសន្និដ្ឋាន
សរុបមក ស៊ុតគឺជាអាហារដ៏មានប្រយោជន៍ និងមានសុវត្ថិភាពសម្រាប់មនុស្សភាគច្រើន។ អ្វីដែលសំខាន់បំផុតនោះគឺ ការទទួលទានក្នុងបរិមាណសមរម្យ និងការយកចិត្តទុកដាក់លើរបបអាហាររួម។ ដូច្នេះ សូមកុំបារម្ភពេក ហើយរីករាយជាមួយការញ៉ាំស៊ុតជាប្រចាំថ្ងៃដើម្បីសុខភាពល្អ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ