ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

ត​ស់​យល់​ដឹង​ទាំងអស់​គ្នា​៖ ផល​ល្អ និង​ផល​មិនល្អ​នៃ​ការ​ញ៉ាំ​ស៊ុត

3 ម៉ោង មុន

ស៊ុត គឺជា​អាហារ​ដ៏​មាន​ប្រយោជន៍ និង​ពេញ​និយម​បំផុត​មួយ​នៅ​ក្នុង​របប​អាហារ​ប្រចាំ​ថ្ងៃ​របស់​មនុស្ស​ជា​ច្រើន​។ ប៉ុន្តែ​នៅ​តែ​មាន​ច​ម្ង​ល់​ជា​ច្រើន​ដែល​នៅ​តែ​មិន​ទាន់​បកស្រាយ​អស់​ថា តើ​ស៊ុត​ល្អ​សម្រាប់​សុខភាព ឬ​ក៏​អត់? ជា​ពិសេស​គឺ​បញ្ហា​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ូ​ល​។ ថ្ងៃនេះ​យើង​នឹង​មក​ស្វែង​យល់​ពី​ការ​ពិត​ទាំងអស់​គ្នា​។ អត្ថប្រយោជន៍​ចំពោះ​សុខភាព​ពី​ការ​ញ៉ាំ​ស៊ុតស៊ុតមាន​ផ្ទុក​សារធាតុចិញ្ចឹម​ដ៏​សម្បូរ​បែប ដែល​អាច​ផ្តល់​ផល​ល្អជា​ច្រើន​ដល់​រាង​កាយ​៖…

ស៊ុត គឺជា​អាហារ​ដ៏​មាន​ប្រយោជន៍ និង​ពេញ​និយម​បំផុត​មួយ​នៅ​ក្នុង​របប​អាហារ​ប្រចាំ​ថ្ងៃ​របស់​មនុស្ស​ជា​ច្រើន​។ ប៉ុន្តែ​នៅ​តែ​មាន​ច​ម្ង​ល់​ជា​ច្រើន​ដែល​នៅ​តែ​មិន​ទាន់​បកស្រាយ​អស់​ថា តើ​ស៊ុត​ល្អ​សម្រាប់​សុខភាព ឬ​ក៏​អត់? ជា​ពិសេស​គឺ​បញ្ហា​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ូ​ល​។ ថ្ងៃនេះ​យើង​នឹង​មក​ស្វែង​យល់​ពី​ការ​ពិត​ទាំងអស់​គ្នា​។

អត្ថប្រយោជន៍​ចំពោះ​សុខភាព​ពី​ការ​ញ៉ាំ​ស៊ុត
ស៊ុតមាន​ផ្ទុក​សារធាតុចិញ្ចឹម​ដ៏​សម្បូរ​បែប ដែល​អាច​ផ្តល់​ផល​ល្អជា​ច្រើន​ដល់​រាង​កាយ​៖

ជា​ប្រភព​ប្រូតេអ៊ីន​ដ៏​ល្អ​ឥត​ខ្ចោះ​៖ ស៊ុត​មួយ​គ្រាប់​មាន​ផ្ទុក​ប្រូតេអ៊ីន​ប្រហែល ៦ ក្រាម ដែល​ចាំបាច់​សម្រាប់​ជួយ​ដល់​ការ​លូតលាស់​សាច់ដុំ ជួសជុល​ជាលិកា និង​ផលិត​អង់ស៊ីម​សំខាន់​ៗ​ក្នុង​រាង​កាយ​។
សម្បូរ​ដោយ​វីតាមីន និង​សារធាតុ​រ៉ែ​៖ ស៊ុតមាន​ផ្ទុក​វីតាមីន A, D, E, B12, B6 ព្រមទាំង​សារធាតុ​រ៉ែ​ដូច​ជា ជាតិ​ដែក ស័ង្កសី និង​សេ​លេ​ញ៉ូ​ម (Selenium) ដែល​ជួយ​ទ្រទ្រង់​ប្រព័ន្ធ​ការពារ​រាង​កាយ និង​ថែរក្សា​សុខភាព​ទូទៅ​។

ល្អ​សម្រាប់​សុខភាព​ភ្នែក​៖ ស៊ុតមាន​ផ្ទុក​សារធាតុ Lutein និង Zeaxanthin ដែល​ជា​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម (Antioxidant) អាច​ជួយ​ការពារ​ភ្នែក​ពី​ជំងឺ​ដូច​ជា ជំងឺភ្នែកឡើងបាយ និង​ជំងឺ​ចុះ​ខ្សោយ​កោសិកា​ភ្នែក​។

ជួយ​ទ្រទ្រង់​មុខងារ​ខួរក្បាល​៖ ស៊ុត​ជា​ប្រភព​ដ៏​ល្អ​នៃ​សារធាតុ Choline ដែល​ជា​សារធាតុចិញ្ចឹម​សំខាន់​បំផុត​សម្រាប់​ជួយ​ដល់​មុខងារ​ខួរក្បាល និង​ការ​ចង​ចាំ​។

កង្វល់​នៃ​ការ​ញ៉ាំ​ស៊ុត និង​ការ​ពិត
កង្វល់​ចម្បង​ដែល​មនុស្ស​ជា​ច្រើន​បារម្ភ​គឺ កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ូ​ល (Cholesterol) ដែល​មាននៅ​ក្នុង​ស៊ុត​។ ការ​សិក្សា​ពី​មុន​ៗ​បាន​លើក​ឡើង​ថា កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ូ​ល​ក្នុង​ស៊ុត​អាច​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​បេះដូង​។ ប៉ុន្តែ​ការ​សិក្សា​បច្ចុប្បន្ន​បាន​រក​ឃើញ​ថា កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ូ​ល​ក្នុង​អាហារ មិន​បាន​បង្កើន​កម្រិត​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ូ​ល​ក្នុង​ឈាម​ខ្លាំង​ដូចដែល​គេ​គិត​ពី​មុន​នោះ​ទេ​។

សម្រាប់​មនុស្ស​ភាគច្រើន ការ​ញ៉ាំ​ស៊ុត​មួយ ឬ​ពីរ​គ្រាប់​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ មិន​មាន​ផល​ប៉ះពាល់​ដល់​សុខភាព​ឡើយ​។ កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ូ​ល​ក្នុង​ឈាម​ត្រូវ​បាន​ផលិត​ឡើង​ភាគច្រើន​ដោយ​ថ្លើម ហើយ​របប​អាហារ​ដែល​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ឆ្អែត (Saturated Fat) និង​ខ្លាញ់ Trans Fat អាច​ប៉ះពាល់​ដល់​កម្រិត​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ូ​ល​អាក្រក់ (LDL) ខ្លាំង​ជាង​ការ​ញ៉ាំ​ស៊ុត​ទៅ​ទៀត​។

តើ​អ្នក​ណាខ្លះ​គួរ​ប្រយ័ត្ន?
ទោះបីជា​ស៊ុតមាន​អត្ថប្រយោជន៍​ច្រើន​ក៏​ដោយ ក៏​មនុស្ស​មួយ​ចំនួន​ដែល​មាន​បញ្ហា​សុខភាព​គួរ​ប្រយ័ត្ន​៖

អ្នក​ដែល​មាន​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​៖ អ្នក​ដែល​មាន​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​គួរ​ពិគ្រោះ​ជាមួយ​គ្រូពេទ្យ​មុន​នឹង​ញ៉ាំ​ស៊ុត​ច្រើន​។

អ្នក​ដែល​មាន​បញ្ហា​បេះដូង​៖ អ្នក​ដែល​មាន​បញ្ហា​បេះដូង ឬ​មាន​កម្រិត​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ូ​ល​ខ្ពស់​ស្រាប់ គួរតែ​បរិភោគ​ស៊ុត​ក្នុង​កម្រិត​មធ្យម តាម​ការ​ណែនាំ​របស់​គ្រូពេទ្យ​ជំនាញ​។

សេចក្ដីសន្និដ្ឋាន
សរុប​មក ស៊ុត​គឺជា​អាហារ​ដ៏​មាន​ប្រយោជន៍ និង​មាន​សុវត្ថិភាព​សម្រាប់​មនុស្ស​ភាគច្រើន​។ អ្វី​ដែល​សំខាន់​បំផុត​នោះ​គឺ ការ​ទទួលទាន​ក្នុង​បរិមាណ​សមរម្យ និង​ការ​យកចិត្តទុកដាក់​លើ​របប​អាហារ​រួម​។ ដូច្នេះ សូមកុំ​បារម្ភ​ពេក ហើយ​រីករាយ​ជាមួយ​ការ​ញ៉ាំ​ស៊ុត​ជា​ប្រចាំ​ថ្ងៃ​ដើម្បី​សុខភាព​ល្អ​៕

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ