ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

ប្រយ័ត្ន​! ញ៉ាំ​បបរ​ជា​អាហារ​ពេល​ព្រឹក អាច​បង្ក​បញ្ហា​ដល់​សុខភាព​អ្នក

1 ម៉ោង មុន

បបរ​គឺ​ងាយស្រួល​ញ៉ាំ ងាយ​រំលាយ និង​ងាយស្រួល ប៉ុន្តែ​វា​មិនមែន​ជា​ជម្រើស​ដ៏​ល្អ​សម្រាប់​អាហារ​ពេល​ព្រឹក​លក្ខណៈ​គ្រួសារ​ទេ ហើយ​ដូច​គ្នា​ទៅ​នឹង​មុខម្ហូប​ផ្សេង​ៗ​ទៀត​ដែរ​។ អាហារ​ពេល​ព្រឹក​គឺជា​អាហារ​ដ៏​សំខាន់​បំផុត​សម្រាប់​រាង​កាយ​របស់​អ្នក ដូច្នេះ​ការ​ទទួលទាន​អាហារ​ឱ្យ​បាន​ល្អ​គឺ​តែងតែ​ជា​រឿង​សំខាន់​បំផុត​។ ទោះជា​យ៉ាងណា​ក៏​ដោយ អ្វី​ដែល​អ្នក​ញ៉ាំ​សម្រាប់​អាហារ​ពេល​ព្រឹក​ក៏​ជា​អ្វី​ដែល​អ្នក​គួរ​យកចិត្តទុកដាក់​ផង​ដែរ ដើម្បី​ទទួល​បាន​អត្ថប្រយោជន៍​សុខភាព​ជា​អតិបរមា​។…

បបរ​គឺ​ងាយស្រួល​ញ៉ាំ ងាយ​រំលាយ និង​ងាយស្រួល ប៉ុន្តែ​វា​មិនមែន​ជា​ជម្រើស​ដ៏​ល្អ​សម្រាប់​អាហារ​ពេល​ព្រឹក​លក្ខណៈ​គ្រួសារ​ទេ ហើយ​ដូច​គ្នា​ទៅ​នឹង​មុខម្ហូប​ផ្សេង​ៗ​ទៀត​ដែរ​។

អាហារ​ពេល​ព្រឹក​គឺជា​អាហារ​ដ៏​សំខាន់​បំផុត​សម្រាប់​រាង​កាយ​របស់​អ្នក ដូច្នេះ​ការ​ទទួលទាន​អាហារ​ឱ្យ​បាន​ល្អ​គឺ​តែងតែ​ជា​រឿង​សំខាន់​បំផុត​។ ទោះជា​យ៉ាងណា​ក៏​ដោយ អ្វី​ដែល​អ្នក​ញ៉ាំ​សម្រាប់​អាហារ​ពេល​ព្រឹក​ក៏​ជា​អ្វី​ដែល​អ្នក​គួរ​យកចិត្តទុកដាក់​ផង​ដែរ ដើម្បី​ទទួល​បាន​អត្ថប្រយោជន៍​សុខភាព​ជា​អតិបរមា​។

ហេតុ​អ្វី​បានជា​អ្នក​មិន​គួរ​ញ៉ាំ​បបរ​ជា​អាហារ​ពេល​ព្រឹក?

កាលពីមុន មនុស្ស​ជា​ច្រើន​ជ្រើសរើស​ទទួលទាន​បបរ​ជា​អាហារ​ពេល​ព្រឹក ព្រោះ​វា​ងាយស្រួល​ធ្វើ និង​ងាយស្រួល​ទទួលទាន​។ ទោះជា​យ៉ាងណា​ក៏​ដោយ បបរ​មិនមែន​ជា​ជម្រើស​ដ៏​ល្អ​សម្រាប់​អាហារ​ពេល​ព្រឹក​សម្រាប់​ហេតុផល​សំខាន់​ៗ​ដូច​ខាងក្រោម​នេះ​៖

– បបរ​ជា​ចម្បង​កាបូ​អ៊ី​ដ្រា​ត ដែល​ច្រើន​តែ​ខ្វះ​ប្រូតេអ៊ីន និង​ជាតិ​សរសៃ​។ ជា​អាហារ​សំខាន់​បំផុត​ប្រចាំ​ថ្ងៃ អាហារ​ពេល​ព្រឹក​ត្រូវ​តែ​ផ្តល់​ឱ្យ​រាង​កាយ​នូវ​ថាមពល និង​សារធាតុចិញ្ចឹម​គ្រប់គ្រាន់ ដើម្បី​រក្សា​វា​ឱ្យ​ដំណើរការ​ពេញ​មួយ​ថ្ងៃ​។ ទោះជា​យ៉ាងណា​ក៏​ដោយ បបរមាន​តម្លៃ​អាហារូបត្ថម្ភ​ទាប ហើយ​មិន​អាច​បំពេញតម្រូវការ​អាហារូបត្ថម្ភ​ចម្រុះ​របស់​រាង​កាយ​បាន​ទេ​។

បបរមាន​ស​ន្ទ​ស្សន៍ glycemic ខ្ពស់​ដែល​អាច​បណ្តាល​ឱ្យ​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ប្រែប្រួល​យ៉ាង​ងាយស្រួល​។ ការ​ទទួលទាន​បបរ​ជា​អាហារ​សំខាន់​ក្នុង​រយៈពេល​យូរ​អាច​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​រ៉ាំរ៉ៃ​ដូច​ជា​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​។
ដូច្នេះ បបរ​ងាយ​រំលាយ វា​មិន​ស័ក្តិ​សមជា​អាហារ​ពេល​ព្រឹក​ទេ​។ ផ្ទុយ​ទៅ​វិញ ចូរ​ជ្រើសរើស​អាហារ​ដែល​មាន​ប្រូតេអ៊ីន​ខ្ពស់​ដូច​ជា ស៊ុត ទឹកដោះគោ តៅហ៊ូ ជាដើម ហើយ​ផ្គូផ្គង​វា​ជាមួយ​បន្លែ និង​ផ្លែ​ឈើ​ដែល​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​ជាតិ​សរសៃ និង​វីតាមីន ដូច​ជា នំ​បុ័ង​ស្រូវ​សាលី​ទាំងមូល ម្សៅ​ស្រូវ​សាលី ផ្លែ​ប៉ោម ចេក ជាដើម​។

ប្រសិនបើ​អ្នក​នៅ​តែ​ចង់​ញ៉ាំ​បបរ​សម្រាប់​អាហារ​ពេល​ព្រឹក សូម​បន្ថែម​អាហារ​ដែល​មាន​ជាតិ​ប្រូតេអ៊ីន​ដូច​ជា​សាច់ ស៊ុត ត្រី បង្គា ផ្សិត​ជាដើម និង​បន្លែ និង​ផ្លែ​ឈើ​សម​ស្រប​។ អាហារ​ពេល​ព្រឹក​ត្រឹមត្រូវ​គួរតែ​សំបូរ​ទៅ​ដោយ​ប្រូតេអ៊ីន មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​គ្រប់គ្រាន់ និង​បន្លែ​បៃតង និង​មិន​មាន​កាបូ​អ៊ី​ដ្រា​ត​ច្រើន​ពេក​ទេ​។

អាហារ​ដែល​គួរ​ចៀសវាង​សម្រាប់​អាហារ​ពេល​ព្រឹក
ការ​ទទួលទាន​អាហារ​ពេល​ព្រឹក​ពេញលេញ​មិន​ត្រឹមតែ​ផ្តល់​ឱ្យ​រាង​កាយ​របស់​អ្នក​នូវ​ថាមពល និង​សារធាតុចិញ្ចឹម​គ្រប់គ្រាន់​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ប៉ុន្តែ​ថែម​ទាំង​ជួយ​រក្សា​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​របស់​អ្នក​ឱ្យ​ស្ថិតស្ថេរ ជៀសវាង​ការ​ឃ្លាន​ខ្លាំង​ពេក ឬ​ទទួលទាន​ច្រើន​ពេក​។

យោង​តាម​អ្នកជំនាញ ខាងក្រោម​នេះ​គឺជា​អាហារ​មួយ​ចំនួន​ដែល​គួរ​ចៀសវាង​សម្រាប់​អាហារ​ពេល​ព្រឹក​ដែល​មាន​សុខភាព​ល្អ​៖

អាហារ​ចៀន
អាហារ​បំពង ដូច​ជា​នំ​ដូ​ណាត់ មាន​ប្រជាប្រិយភាព​ដោយសារ​តែ​វា​មាន​រសជាតិ​ឈ្ងុយ​ឆ្ងាញ់​។ ទោះជា​យ៉ាងណា​ក៏​ដោយ អាហារ​ទាំងនេះ​អាច​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​សុខភាព​មួយ​ចំនួន​។ ក្នុងអំឡុងពេល​នៃ​ការ​ចៀន អាស៊ីត​ខ្លាញ់​នៅ​ក្នុង​អាហារ​ត្រូវ​បាន​កត់​ស៊ី​នៅ​សីតុណ្ហភាព​ខ្ពស់ បង្កើត​បានជា​សមាសធាតុ​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​មួយ​ចំនួន​ដូច​ជា អាស៊ីត​អា​គ្រី​ឡា​មី​ត និង​អាស៊ីត caprylic ។ ការ​ទទួលទាន​សមាសធាតុ​ទាំងនេះ​ក្នុង​រយៈពេល​យូរ​អាច​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​រាង​កាយ​។

លើស​ពី​នេះ អាហារ​ចៀន​មាន​កាឡូរី​ខ្ពស់ ដែល​អាច​នាំ​ឱ្យ​ថាមពល​លើស​បាន​យ៉ាង​ងាយ ដែល​នាំ​ឱ្យ​មាន​បញ្ហា​ដូច​ជា​ធាត់ និង​ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម​។ ដូច្នេះ​ហើយ អ្នក​គួរ​ចៀសវាង​អាហារ​បំពង​សម្រាប់​អាហារ​ពេល​ព្រឹក ហើយ​ជ្រើសរើស​វិធី​ចម្អិន​ដែល​មាន​សុខភាព​ល្អ ដូច​ជា​ចំហុយ ស្ងោរ និង​ដុត​នំ​។

អាហារ​ដែល​មាន​ជាតិ​ស្ករ​ខ្ពស់
អាហារ​ដែល​មាន​ជាតិ​ស្ករ​ខ្ពស់​ដូច​ជា នំ​បុ័ង​ផ្អែម នំ​ខេ​ក និង​ខូ​ឃី ក៏​ជា​អាហារ​ពេល​ព្រឹក​ដ៏​ពេញ​និយម​ផង​ដែរ​។ ខណៈ​ពេល​ដែល​ពួក​គេ​មាន​ភាព​ងាយស្រួល​ក្នុង​ការ​ញ៉ាំ ការ​ទទួលទាន​ជា​ប្រចាំ និង​រយៈពេល​យូរ​អាច​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​សុខភាព​របស់​អ្នក​។ អាហារ​ដែល​មាន​ជាតិ​ស្ករ​ខ្ពស់​អាច​បណ្តាល​ឱ្យ​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​កើនឡើង​យ៉ាង​ឆាប់រហ័ស ដែល​ជំរុញ​ឱ្យ​មានការ​បញ្ចេញ​អាំង​ស៊ុ​យ​លី​ន​។ ការ​ញ៉ាំ​វា​ក្នុង​រយៈពេល​យូរ​អាច​នាំ​ឱ្យ​មាន​ភាព​ធន់​នឹង​អាំង​ស៊ុ​យ​លី​ន និង​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​។

លើស​ពី​នេះ អាហារ​ដែល​មាន​ជាតិ​ស្ករ​ខ្ពស់​អាច​ប៉ះពាល់​ដល់​តុល្យភាព​មេតាបូលីស​ក្នុង​រាង​កាយ ដែល​នាំ​ឱ្យ​មានការ​ប្រមូលផ្តុំ​ជាតិ​ខ្លាញ់ និង​ធាត់​។ ដូច្នេះ​ហើយ យើង​គួរតែ​ព្យាយាម​ជៀសវាង​ការ​ទទួលទាន​អាហារ​ដែល​មាន​ជាតិ​ស្ករ​ច្រើន ហើយ​ជ្រើសរើស​អាហារ​ដែល​មាន​ជាតិ​ស្ករ​តិច ឬ​គ្មាន​ជាតិ​ស្ករ​ជំនួស​វិញ​សម្រាប់​អាហារ​ពេល​ព្រឹក​។

សាច់​កែ​ច្នៃ
សាច់​កែ​ច្នៃ​ដូច​ជា Ham និង bacon ត្រូវ​បាន​រក​ឃើញ​ជា​ញឹកញាប់​នៅ​លើ​តុ​អាហារ​ពេល​ព្រឹក ដោយសារ​តែ​ភាព​ងាយស្រួល​របស់​វា​។ ទោះជា​យ៉ាងណា​ក៏​ដោយ សាច់​កែ​ច្នៃ​ទាំងនេះ​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់ អំបិល និង​សារធាតុ​បន្ថែម​ច្រើន ដែល​អាច​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​រាង​កាយ ប្រសិនបើ​ទទួលទាន​ក្នុង​រយៈពេល​យូរ​។

សារធាតុ​បន្ថែម​សាច់​កែ​ច្នៃ​ដូច​ជា nitrates អាច​ត្រូវ​បាន​បំប្លែង​ទៅ​ជា​សារធាតុបង្កមហារីក​នៅ​ក្នុង​ខ្លួន​មនុស្ស​។ លើស​ពី​នេះ របប​អាហារ​ដែល​មាន​ជាតិ​ប្រៃ​ខ្ពស់ គឺជា​កត្តា​ចំបង​ក្នុង​កា​រវិ​វត្ត​នៃ​ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង ដូច​ជា​ជំងឺលើសឈាម​ជាដើម​។ ដូច្នេះ​សម្រាប់​អាហារ​ពេល​ព្រឹក យើង​គួរតែ​កំណត់​ការ​ទទួលទាន​សាច់​កែ​ច្នៃ​របស់​យើង ហើយ​ជ្រើសរើស​សាច់​ពី​ប្រភព​ដែល​មាន​សុខភាព​ល្អ និង​វិធី​ចម្អិន​៕

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ