ការចៀនអាហារគឺជាវិធីសាស្ត្រចម្អិនដ៏ពេញនិយមមួយ ប៉ុន្តែតើអ្នកដឹងទេថា ការប្រើប្រេងដដែលៗអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាព? ការដឹងពីរបៀបប្រើប្រាស់ប្រេងឱ្យបានត្រឹមត្រូវមានសារៈសំខាន់ណាស់ ដើម្បីការពារខ្លួនអ្នកពីហានិភ័យនៃជំងឺផ្សេងៗ។
តើប្រេងអាចប្រើឡើងវិញបានប៉ុន្មានដង?
ជាទូទៅ អ្នកជំនាញណែនាំឱ្យប្រើប្រាស់ប្រេងឆាឡើងវិញ មិនគួរលើសពី ២ ទៅ ៣ ដង នោះទេ។ បើលើសពីនេះ ប្រេងនឹងចាប់ផ្តើមបាត់បង់គុណភាព ហើយអាចបង្កើតសារធាតុគ្រោះថ្នាក់បាន។
គ្រោះថ្នាក់នៃការប្រើប្រាស់ប្រេងឡើងវិញ
បង្កើតសារធាតុពុល: នៅពេលប្រេងត្រូវកម្ដៅឡើងវិញម្តងហើយម្តងទៀត វាបង្កើតជាសារធាតុពុល (Polar Compounds) និងរ៉ាឌីកាល់សេរី ដែលអាចបំផ្លាញកោសិកា និងបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង និងមហារីក។
បង្កើនជាតិខ្លាញ់ Trans: ការប្រើប្រាស់ម្តងហើយម្តងទៀតធ្វើឱ្យខ្លាញ់ក្នុងប្រេងផ្លាស់ប្តូរទៅជាខ្លាញ់ Trans ដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់សរសៃឈាម និងកម្រិតកូលេស្តេរ៉ុល។
សញ្ញាទាំង ៤ ដែលប្រាប់ថាអ្នកគួរឈប់ប្រើប្រេងនោះ
ប្រសិនបើប្រេងរបស់អ្នកមានសញ្ញាដូចខាងក្រោមនេះ សូមបោះចោលភ្លាម៖
ក្លិនស្អុយ: ប្រេងមានក្លិនឆ្អាប ឬខុសពីធម្មតា។
ពណ៌ខ្មៅ: ពណ៌របស់ប្រេងកាន់តែខ្មៅខុសពីធម្មតា។
ផ្សែង: មានពពុះ ឬផ្សែងច្រើនខុសប្រក្រតីនៅពេលកម្ដៅ។
លក្ខណៈខាប់: ប្រេងកាន់តែខាប់ ឬស្អិតខុសពីធម្មតា។
វិធីប្រើប្រាស់ប្រេងឡើងវិញដោយសុវត្ថិភាព
ត្រងសំណល់: ក្រោយពេលចៀនអាហាររួច សូមត្រងកាកសំណល់អាហារចេញពីប្រេង ដើម្បីកុំឱ្យឆាប់ខូច។
រក្សាទុកក្នុងធុងបិទជិត: ទុកប្រេងដែលបានប្រើក្នុងធុងកែវបិទជិត មិនត្រូវទុកក្នុងខ្ទះឡើយ។
កុំប្រើកម្ដៅខ្លាំង: គ្រប់គ្រងកម្ដៅកុំឱ្យខ្លាំងពេកដើម្បីការពារប្រេងពីការខូចគុណភាពឆាប់រហ័ស។
ដើម្បីសុវត្ថិភាពសុខភាពរបស់អ្នក និងក្រុមគ្រួសារ សូមចងចាំថា ការប្រើប្រាស់ប្រេងឆាឡើងវិញត្រឹមតែ ២-៣ ដង គឺជាជម្រើសដ៏ល្អបំផុត។ ពេលណាប្រេងមានសញ្ញាខុសប្រក្រតី សូមបោះចោលភ្លាម ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ