ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

​​ប្រយ័ត្ន! អាហារ ៦ មុខនេះ កម្តៅច្រើនដងអាចក្លាយជា “ថ្នាំពុល” បំផ្លាញសុខភាពអ្នកដោយមិនដឹងខ្លួន!

12 ម៉ោង មុន

​ក្នុងជីវិតប្រចាំថ្ងៃ មនុស្សជាច្រើនតែងតែមានទម្លាប់កម្តៅអាហារដែលសល់ពីពេលមុន ដើម្បីកុំឲ្យខាតបង់។ ប៉ុន្តែតើអ្នកដឹងទេថា អាហារមួយចំនួននៅពេលដែលអ្នកកម្តៅម្តងហើយម្តងទៀត វាមិនត្រឹមតែបាត់បង់សារធាតុចិញ្ចឹមនោះទេ តែថែមទាំងអាចបង្កើតជាសារធាតុពុលដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាពទៀតផង? ខាងក្រោមនេះជាអាហារ ៦ ប្រភេទដែលអ្នកគួរចៀសវាងការកម្តៅច្រើនដង៖…



ក្នុងជីវិតប្រចាំថ្ងៃ មនុស្សជាច្រើនតែងតែមានទម្លាប់កម្តៅអាហារដែលសល់ពីពេលមុន ដើម្បីកុំឲ្យខាតបង់។ ប៉ុន្តែតើអ្នកដឹងទេថា អាហារមួយចំនួននៅពេលដែលអ្នកកម្តៅម្តងហើយម្តងទៀត វាមិនត្រឹមតែបាត់បង់សារធាតុចិញ្ចឹមនោះទេ តែថែមទាំងអាចបង្កើតជាសារធាតុពុលដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាពទៀតផង?

ខាងក្រោមនេះជាអាហារ ៦ ប្រភេទដែលអ្នកគួរចៀសវាងការកម្តៅច្រើនដង៖

១. បាយ
បាយដែលទុកនៅសីតុណ្ហភាពក្នុងបន្ទប់យូរ អាចក្លាយជាកន្លែងរីកលូតលាស់នៃបាក់តេរី Bacillus cereus។ នៅពេលដែលកម្តៅម្តងហើយម្តងទៀត សារធាតុពុលរបស់បាក់តេរីនេះនៅតែមានដដែល ទោះបីជាបាក់តេរីងាប់ក៏ដោយ ដែលអាចបណ្តាលឱ្យរាក និងក្អួត។

២. ស៊ុត
ស៊ុតមានផ្ទុកប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់។ នៅពេលដែលអ្នកកម្តៅស៊ុតម្តងហើយម្តងទៀត វាអាចធ្វើឱ្យប្រូតេអ៊ីនផ្លាស់ប្តូរគុណភាព និងបង្កើតជាសារធាតុពុលដែលប៉ះពាល់ដល់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ និងថ្លើម។

៣. សាច់មាន់
សាច់មាន់មានរចនាសម្ព័ន្ធប្រូតេអ៊ីនស្មុគស្មាញ។ នៅពេលដែលអ្នកកម្តៅម្តងហើយម្តងទៀត រចនាសម្ព័ន្ធប្រូតេអ៊ីននេះអាចផ្លាស់ប្តូរ និងពិបាករំលាយ។ វាអាចនាំឱ្យមានបញ្ហាក្រពះ និងឈឺពោះ។

៤. ផ្សិត
ផ្សិតមានផ្ទុកប្រូតេអ៊ីនល្អៗជាច្រើន។ ប៉ុន្តែនៅពេលដែលកម្តៅលើសពីម្តង ប្រូតេអ៊ីនទាំងនោះនឹងរលាយ និងបង្កើតសារធាតុដែលពិបាករំលាយ ដែលអាចបង្កឱ្យឈឺក្រពះ និងមិនស្រួលខ្លួន។ ដូច្នេះគួរញ៉ាំផ្សិតដែលបានចម្អិនភ្លាមៗឱ្យអស់។

៥. ដំឡូងបារាំង
ដំឡូងបារាំងដែលបានចម្អិនហើយទុកចោលនៅសីតុណ្ហភាពក្នុងបន្ទប់យូរអាចមានការរីកលូតលាស់នៃបាក់តេរី Clostridium botulinum ដែលអាចផលិតសារធាតុពុល botulism។ ការកម្តៅមិនអាចបំផ្លាញសារធាតុពុលនេះបានទាំងស្រុងនោះទេ។

៦. ខ្ទឹមស
នៅពេលដែលអ្នកកម្តៅខ្ទឹមសច្រើនដង វាអាចបង្កើតជាសារធាតុពុលដែលមិនល្អសម្រាប់សុខភាពថ្លើម និងប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ។ យកល្អគួរប្រើខ្ទឹមសដែលស្រស់ៗនៅពេលចម្អិនអាហារ។

ដើម្បីសុវត្ថិភាព និងសុខភាពរបស់អ្នក គួរព្យាយាមចម្អិនអាហារឱ្យល្មមបរិភោគហើយញ៉ាំឱ្យអស់ក្នុងពេលតែមួយ។ ប្រសិនបើមានសល់ គួរទុកវានៅក្នុងទូទឹកកកឱ្យបានត្រឹមត្រូវ និងចៀសវាងការកម្តៅច្រើនដង៕

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ