ការញ៉ាំចេកអំបូងលឿង មានប្រយោជន៍ច្រើនណាស់សម្រាប់សុខភាព ដោយសារវាផ្ទុកទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗ ។ អត្ថប្រយោជន៍ទាំងនោះរួមមាន ៖
ជាប្រភពថាមពលភ្លាមៗ: ចេកអំបូងលឿងសម្បូរទៅដោយកាបូអ៊ីដ្រាត (carbohydrates) និងជាតិស្ករធម្មជាតិដូចជា fructose, glucose, និង sucrose ដែលផ្ដល់ថាមពលភ្លាមៗដល់រាងកាយ ។ នោះហើយជាមូលហេតុដែលអត្តពលិកជាច្រើនចូលចិត្តបរិភោគចេកមុន ឬក្រោយពេលហាត់ប្រាណ ។
ជួយដល់សុខភាពបេះដូង: ចេកជាប្រភពដ៏ល្អនៃប៉ូតាស្យូម (potassium) ដែលជាសារធាតុរ៉ែសំខាន់សម្រាប់គ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាម និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល និងជំងឺបេះដូង ។
ជួយដល់ការរំលាយអាហារ: ចេកមានជាតិសរសៃ (fiber) ដែលជួយសម្រួលដល់ចលនាពោះវៀន និងអាចកាត់បន្ថយបញ្ហាទល់លាមក ។ លើសពីនេះ វាក៏មានផ្ទុកសារធាតុម្សៅ resistant starch ដែលជួយទ្រទ្រង់បាក់តេរីល្អ នៅក្នុងពោះវៀនផងដែរ ។
ជួយដល់អារម្មណ៍: ចេកផ្ទុកសារធាតុ tryptophan ដែលរាងកាយបំលែងទៅជា serotonin ដែលជាអ័រម៉ូនជួយឱ្យអារម្មណ៍ល្អ និងមានអារម្មណ៍រីករាយ។
ជួយដល់សុខភាពតម្រងនោម: ដោយសារតែមានប៉ូតាស្យូមខ្ពស់ ការទទួលទានចេកជាប្រចាំអាចជួយរក្សាសុខភាពតម្រងនោមបាន។
ដើម្បីទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍ទាំងនេះ អ្នកគួរទទួលទានចេកទុំល្មម ព្រោះចេកដែលទុំពេកអាចមានជាតិស្ករខ្ពស់ ហើយចេកដែលមិនទាន់ទុំល្អអាចពិបាករំលាយ ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ