ទឹកផ្លែឈើ អាចផ្ដល់អត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់សុខភាព ប្រសិនបើអ្នកជ្រើសរើស និងបរិភោគវាបានត្រឹមត្រូវ ។ ខាងក្រោមនេះ ជាគុណសម្បត្តិសំខាន់ៗរបស់ទឹកផ្លែឈើ ៖
១. ប្រភពវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែ
ទឹកផ្លែឈើធម្មជាតិសម្បូរទៅដោយ វីតាមីន C, វីតាមីន A, ប៉ូតាស្យូម (potassium) និងសារធាតុសំខាន់ៗជាច្រើនទៀត ដែលជួយដល់ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ និងទ្រទ្រង់ការលូតលាស់នៃរាងកាយ ។ វីតាមីន C ជួយប្រឆាំងនឹងជំងឺផ្តាសាយ ហើយប៉ូតាស្យូមជួយគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាម ។
២. ជួយដល់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ
ទឹកផ្លែឈើមួយចំនួនដូចជា ទឹកក្រូច ឬទឹកផ្លែល្ហុងសម្បូរដោយជាតិសរសៃ (fiber) និងអង់ស៊ីម (enzymes) ដែលអាចជួយសម្រួលដល់ការរំលាយអាហារ និងកាត់បន្ថយបញ្ហាទល់លាមក ។
៣. ផ្ដល់ជាតិទឹកដល់រាងកាយ
ការផឹកទឹកផ្លែឈើ គឺជាវិធីដ៏ល្អមួយដើម្បីផ្ដល់ជាតិទឹកដល់រាងកាយរបស់អ្នក ពិសេសនៅពេលដែលអ្នកហាត់ប្រាណ ឬនៅពេលអាកាសធាតុក្ដៅ។
៤. ជួយប្រឆាំងការរលាក និងអុកស៊ីតកម្ម
ផ្លែឈើមានផ្ទុកនូវ សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម (antioxidants) ដូចជា flavonoids និង polyphenols ដែលជួយការពារកោសិកាពីការខូចខាត ។ ការទទួលទានជាប្រចាំអាចជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺរ៉ាំរ៉ៃមួយចំនួន ។
ចំណុចគួរពិចារណា
ទោះបីជាទឹកផ្លែឈើមានគុណប្រយោជន៍ក៏ដោយ អ្នកក៏គួរតែពិចារណាចំណុចមួយចំនួនផងដែរ ៖
បរិមាណជាតិស្ករ: ទឹកផ្លែឈើដែលច្របាច់យកតែទឹក ច្រើនតែបាត់បង់ជាតិសរសៃ ហើយនៅសល់តែជាតិស្ករ ដែលអាចធ្វើឲ្យជាតិស្ករក្នុងឈាមឡើងខ្ពស់ ប្រសិនបើផឹកច្រើនពេក ។ ដូច្នេះ គួរជ្រើសរើសផឹកទឹកផ្លែឈើដែលមិនមានបន្ថែមស្ករ ៕
ការបរិភោគទាំងមូល: ការបរិភោគផ្លែឈើទាំងមូលគឺប្រសើរជាង ព្រោះអ្នកទទួលបានជាតិសរសៃ និងសារធាតុចិញ្ចឹមបានពេញលេញ។
ដើម្បីទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍ល្អបំផុត អ្នកគួរផឹកទឹកផ្លែឈើដែលច្របាច់ថ្មីៗ មិនមានបន្ថែមស្ករ ហើយផឹកក្នុងបរិមាណល្មម។
ចែករំលែកព័តមាននេះ