ដំឡូងជ្វាជាប្រភេទមើម ដែលអាចផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនយ៉ាងដល់សុខភាព ព្រោះវាសម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹម វីតាមីន និងជាតិរ៉ែជាច្រើន ។ ខាងក្រោមនេះ គឺជាអត្ថប្រយោជន៍សំខាន់ៗមួយចំនួនរបស់ដំឡូងជ្វា៖
ជួយដល់សុខភាពភ្នែក: ដំឡូងជ្វា ជាពិសេសដំឡូងពណ៌លឿង ឬពណ៌ទឹកក្រូច សម្បូរទៅដោយសារធាតុ Beta-carotene ដែលរាងកាយអាចបំប្លែងទៅជាវីតាមីន A។ វីតាមីន A នេះមានសារៈសំខាន់ខ្លាំងណាស់សម្រាប់ការមើលឃើញឱ្យបានច្បាស់ល្អ និងជួយការពារជំងឺភ្នែកផ្សេងៗ។
ជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ: ដំឡូងជ្វាមានផ្ទុកនូវវីតាមីន C និង Beta-carotene ខ្ពស់ ដែលដើរតួជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម (Antioxidant) ដ៏មានប្រសិទ្ធភាព។ សារធាតុទាំងនេះជួយការពារកោសិកាពីរ៉ាឌីកាល់សេរី (Free Radicals) និងជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរបស់រាងកាយឱ្យរឹងមាំ ដើម្បីប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងជំងឺផ្សេងៗ។
ជួយដល់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ: ដំឡូងជ្វាមានជាតិសរសៃ (Fiber) ខ្ពស់ ទាំងជាតិសរសៃរលាយនិងមិនរលាយ។ ជាតិសរសៃទាំងនេះជួយសម្រួលដល់ចលនាពោះវៀន ការពារការទល់លាមក និងជួយទ្រទ្រង់បាក់តេរីល្អៗនៅក្នុងពោះវៀន។
ជួយគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាម: ថ្វីត្បិតតែដំឡូងជ្វាមានរសជាតិផ្អែម ប៉ុន្តែវាមានជាតិសរសៃច្រើន និងមានកម្រិតជាតិស្ករទាប (Glycemic Index) ជាងដំឡូងធម្មតា។ ជាតិសរសៃនេះជួយឱ្យរាងកាយស្រូបយកជាតិស្ករយឺតៗ ដែលអាចជួយការពារកុំឱ្យជាតិស្ករក្នុងឈាមកើនឡើងភ្លាមៗ។
ជួយថែរក្សាសុខភាពបេះដូង: ដំឡូងជ្វាមានផ្ទុកសារធាតុប៉ូតាស្យូម ដែលមានសារៈសំខាន់ក្នុងការគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាម និងរក្សាចង្វាក់បេះដូងឱ្យបានទៀងទាត់។ ជាតិសរសៃនៅក្នុងដំឡូងជ្វាក៏អាចជួយកាត់បន្ថយកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុលអាក្រក់ (LDL) នៅក្នុងឈាមបានផងដែរ។
ជួយថែរក្សាសម្រស់ស្បែក: សារធាតុ Beta-carotene និងវីតាមីន C ដែលមាននៅក្នុងដំឡូងជ្វា ជួយការពារស្បែកពីការខូចខាតដោយសារពន្លឺព្រះអាទិត្យ និងជួយកាត់បន្ថយភាពជ្រីវជ្រួញ ធ្វើឱ្យស្បែកមានសុខភាពល្អ។
ក្រៅពីនេះ ដំឡូងជ្វាក៏ជាប្រភពនៃសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗផ្សេងទៀតដូចជា វីតាមីន B6, ម៉ង់កាណែស (Manganese), ជាតិដែក, និង ម៉ាញេស្យូម ដែលទាំងអស់នេះសុទ្ធតែមានតួនាទីសំខាន់ក្នុងការទ្រទ្រង់សុខភាពទូទៅរបស់រាងកាយ។ ដូច្នេះ ការបន្ថែមដំឡូងជ្វាទៅក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃ គឺជាជម្រើសដ៏ល្អសម្រាប់សុខភាព ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ