ខ្ទឹមបារាំងមិនត្រឹមតែជាគ្រឿងផ្សំដ៏សំខាន់សម្រាប់បន្ថែមរសជាតិដល់ម្ហូបអាហារប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់សុខភាពផងដែរ ។ ខាងក្រោមនេះ គឺជាអត្ថប្រយោជន៍សំខាន់ៗរបស់ខ្ទឹមបារាំង ៖
១. សម្បូរដោយសារវធាតុចិញ្ចឹម
ខ្ទឹមបារាំងមានកាឡូរីទាប តែសម្បូរទៅដោយវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែជាច្រើន។ វាជាប្រភពដ៏ល្អនៃ វីតាមីន C, វីតាមីន B6 និង ប៉ូតាស្យូម។ វីតាមីន C ជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ ខណៈដែលវីតាមីន B6 និងប៉ូតាស្យូមជួយដល់មុខងាររាងកាយជាច្រើនទៀត។
២. ការពារជំងឺបេះដូង
ការទទួលទានខ្ទឹមបារាំងអាចជួយកាត់បន្ថយកត្តាប្រឈមនឹងជំងឺបេះដូង ដូចជាការបន្ថយកម្រិតសម្ពាធឈាម និងកម្រិតកូលេស្តេរ៉ុល។ សារធាតុ quercetin នៅក្នុងខ្ទឹមបារាំងមានប្រសិទ្ធភាពខ្ពស់ក្នុងការប្រឆាំងនឹងការរលាក និងការពារសុខភាពសរសៃឈាមបេះដូង។
៣. ជួយគ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម
ខ្ទឹមបារាំងមានផ្ទុកសារធាតុ quercetin និង sulfur compounds ដែលជួយបន្ថយកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម។ សារធាតុទាំងនេះអាចជួយបង្កើនការផលិតអាំងស៊ុយលីន និងការពារការបំផ្លាញកោសិកាក្នុងរាងកាយ ដែលមានសារៈសំខាន់សម្រាប់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម។
៤. មានប្រសិទ្ធភាពប្រឆាំងនឹងបាក់តេរី
ការសិក្សាជាច្រើនបានបង្ហាញថា សារធាតុចម្រាញ់ចេញពីខ្ទឹមបារាំងអាចប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងបាក់តេរីដែលបង្កជំងឺដូចជា E. coli និង Staphylococcus aureus ជាដើម។ ខ្ទឹមបារាំងអាចជួយការពាររាងកាយពីការឆ្លងមេរោគមួយចំនួន។
៥. ជួយដល់សុខភាពឆ្អឹង
ទោះបីជាការស្រាវជ្រាវនៅមានកម្រិតក៏ដោយ ក៏ការសិក្សាមួយចំនួនបានបង្ហាញថា ខ្ទឹមបារាំងអាចជួយដល់សុខភាពឆ្អឹង។ ការទទួលទានខ្ទឹមបារាំងជាប្រចាំអាចជួយកាត់បន្ថយការបាត់បង់ដង់ស៊ីតេឆ្អឹង និងការពារជំងឺពុកឆ្អឹង។
៦. ជួយដល់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ
ខ្ទឹមបារាំងសម្បូរដោយ ជាតិសរសៃ (fiber) ដែលជាចំណីសម្រាប់បាក់តេរីល្អៗនៅក្នុងពោះវៀន។ ជាតិសរសៃទាំងនេះជួយឱ្យប្រព័ន្ធរំលាយអាហារដំណើរការបានល្អប្រសើរ និងជួយរក្សាតុល្យភាពសុខភាពពោះវៀន។
ដើម្បីទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍ទាំងនេះ អ្នកអាចបន្ថែមខ្ទឹមបារាំងទៅក្នុងមុខម្ហូបប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នកដូចជា សាឡាត់ ស៊ុប នំសាំងវិច ឬធ្វើជាគ្រឿងផ្សំផ្សេងៗទៀត។
ចែករំលែកព័តមាននេះ