ផ្លែប៉េសជាផ្លែឈើមួយប្រភេទដែលមានរសជាតិផ្អែមឆ្ងាញ់ ហើយសម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើនដែលល្អសម្រាប់សុខភាព។ ខាងក្រោមនេះគឺជាអត្ថប្រយោជន៍សំខាន់ៗរបស់ផ្លែប៉េស៖
១. ជួយដល់សុខភាពភ្នែក
ផ្លែប៉េសសម្បូរទៅដោយ វីតាមីន A ដែលមានសារៈសំខាន់ណាស់ក្នុងការថែរក្សាសុខភាពភ្នែកឱ្យបានល្អ។ ការទទួលទានផ្លែប៉េសជាប្រចាំអាចជួយការពារបញ្ហាភ្នែកដូចជាជំងឺភ្នែកស្ងួត និងជំងឺដែលទាក់ទងនឹងវ័យចំណាស់។
២. ជួយដល់សុខភាពស្បែក
សារធាតុចិញ្ចឹមនៅក្នុងផ្លែប៉េសដូចជា វីតាមីន C និង សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម (antioxidants) ដើរតួយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការថែរក្សាសុខភាពស្បែក។ វាជួយកាត់បន្ថយស្នាមជ្រីវជ្រួញ ការពារស្បែកពីការខូចខាតដោយសារពន្លឺព្រះអាទិត្យ និងធ្វើឱ្យស្បែកមានសភាពភ្លឺថ្លា។
៣. ជួយដល់ការរំលាយអាហារ
ផ្លែប៉េសមានផ្ទុក ជាតិសរសៃ (fiber) ខ្ពស់ ដែលជួយឱ្យប្រព័ន្ធរំលាយអាហារដំណើរការបានល្អប្រសើរ។ ជាតិសរសៃជួយការពារបញ្ហាទល់លាមក និងធ្វើឱ្យអ្នកមានអារម្មណ៍ឆ្អែតបានយូរ ដែលល្អសម្រាប់អ្នកដែលចង់សម្រកទម្ងន់។
៤. ជួយដល់សុខភាពបេះដូង
ការទទួលទានផ្លែប៉េសអាចជួយកាត់បន្ថយកូលេស្តេរ៉ុល និងសម្ពាធឈាម ដោយសារតែវាមានផ្ទុកនូវ ជាតិប៉ូតាស្យូម (potassium) និង ជាតិសរសៃ។ ជាតិប៉ូតាស្យូមជួយគ្រប់គ្រងចង្វាក់បេះដូង និងកម្រិតសម្ពាធឈាមបានល្អ។
៥. ជួយដល់ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ
ផ្លែប៉េសមាន វីតាមីន C ច្រើន ដែលជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរបស់រាងកាយក្នុងការប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងជំងឺឆ្លងផ្សេងៗ។ វីតាមីន C ជួយឱ្យរាងកាយបង្កើតកោសិកាឈាមសដែលចាំបាច់សម្រាប់ការការពាររាងកាយពីជំងឺ ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ