ចំពោះអ្នកមានជំងឺអាស៊ីត ឬក្រហាយទ្រូង (GERD) ការតមអាហារត្រឹមត្រូវ គឺជាចំណុចសំខាន់បំផុត ដើម្បីកុំឱ្យអាការៈកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ ។ អាហារមួយចំនួនអាចធ្វើឱ្យរោគសញ្ញារបស់អ្នកឡើងខ្លាំង ដោយសារតែវាបង្កើនការផលិតអាស៊ីតក្នុងក្រពះ ឬធ្វើឱ្យសន្ទះបិទបើកក្រពះចុះខ្សោយ ។
ខាងក្រោមនេះជាអាហារសំខាន់ៗដែលអ្នកគួរតម ឬកាត់បន្ថយ ៖
១. អាហារ និងភេសជ្ជៈដែលមានជាតិអាស៊ីតខ្ពស់
ផ្លែឈើជូរៗ ៖ ដូចជា ក្រូចឆ្មារ ក្រូចថ្លុង ក្រូចពោធិ៍សាត់ និងប៉េងប៉ោះ។ អាស៊ីតក្នុងផ្លែឈើទាំងនេះអាចធ្វើឱ្យក្រពះអ្នកផលិតអាស៊ីតបន្ថែមទៀត។
ទឹកខ្មេះ៖ គួរចៀសវាងការប្រើទឹកខ្មេះច្រើនក្នុងការស្លរ ឬធ្វើជ្រក់។
២. អាហារដែលមានជាតិខ្លាញ់ខ្ពស់
អាហារបំពង ៖ ដូចជាមាន់បំពង ដំឡូងបំពង ឬសាច់បំពង។
សាច់ខ្លាញ់ ៖ ដូចជាសាច់ជ្រូកបីជាន់ សាច់គោជាប់ខ្លាញ់ ឬសាច់ក្រក។
អាហារចៀន ៖ ដូចជាពងទាចៀន នំបញ្ចុកចៀនជាដើម។
អាហារទាំងនេះនៅជាប់ក្នុងក្រពះយូរ ដែលធ្វើឱ្យក្រពះត្រូវបញ្ចេញអាស៊ីតច្រើនដើម្បីរំលាយ។
៣. ភេសជ្ជៈ និងគ្រឿងទេស
ភេសជ្ជៈមានជាតិកាហ្វេអ៊ីន៖ ដូចជាកាហ្វេ និងតែ។ កាហ្វេអ៊ីនធ្វើឱ្យសន្ទះបិទបើកក្រពះចុះខ្សោយ។
ភេសជ្ជៈមានជាតិហ្គាស៖ ដូចជាកូកា កូឡា និងសូដា។ ជាតិហ្គាសធ្វើឱ្យក្រពះរីក និងរុញអាស៊ីតឡើងមក។
ភេសជ្ជៈមានជាតិអាល់កុល៖ ដូចជាស្រាបៀរ ឬស្រាផ្សេងៗ។ អាល់កុលធ្វើឱ្យសន្ទះបិទបើកក្រពះចុះខ្សោយដូចគ្នា។
គ្រឿងទេសហឹរៗ៖ ដូចជាម្ទេស ម្រេច ឬរមៀត។ គ្រឿងទេសទាំងនេះធ្វើឱ្យក្រពះក្តៅ និងរលាក។
៤. អាហារផ្សេងៗទៀត
សូកូឡា៖ សូកូឡាមានផ្ទុកសារធាតុ Theobromine ដែលអាចធ្វើឱ្យសន្ទះបិទបើកក្រពះចុះខ្សោយ។
ខ្ទឹមស និងខ្ទឹមបារាំង៖ អាចធ្វើឱ្យអ្នកខ្លះផលិតអាស៊ីតច្រើន។
ប្រេងម្ទេស និងប្រេងឆា៖ គួរកាត់បន្ថយការប្រើប្រាស់ឱ្យតិចបំផុត។
មីកញ្ចប់ និងអាហារកែច្នៃ៖ អាហារទាំងនេះមានជាតិសូដ្យូម និងគ្រឿងផ្សំសិប្បនិម្មិតច្រើន ដែលអាចធ្វើឱ្យក្រពះរលាក។
ដំបូន្មានបន្ថែម
គួរទទួលទានអាហារតិចៗ តែញឹកញាប់។
មិនត្រូវបរិភោគអាហារហើយដេកភ្លាមៗទេ ត្រូវរង់ចាំយ៉ាងហោចណាស់ ២-៣ ម៉ោង។
ពេលគេង គួររកអ្វីទ្រក្បាលឱ្យខ្ពស់បន្តិចដើម្បីកុំឱ្យអាស៊ីតហូរច្រាសមកវិញ។
ការតមអាហារ គឺមានសារៈសំខាន់ខ្លាំងណាស់ក្នុងការគ្រប់គ្រងជំងឺអាស៊ីត ។ អ្នកគួរតែពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យដើម្បីទទួលបានដំបូន្មានលម្អិតទៅតាមស្ថានភាពជំងឺរបស់អ្នក ។
ចែករំលែកព័តមាននេះ