ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

អាហារ​ដែល​អ្នក​គួរ​តម ឬ​កាត់​បន្ថយ​បើ​អ្នកមាន​ជំងឺ​អាស៊ីត

5 ម៉ោង មុន

ចំពោះ​អ្នកមាន​ជំងឺ​អាស៊ីត ឬ​ក្រហាយ​ទ្រូង (GERD) ការ​តម​អាហារ​ត្រឹមត្រូវ គឺជា​ចំណុច​សំខាន់​បំផុត ដើម្បី​កុំឱ្យ​អាកា​រៈ​កាន់តែ​ធ្ងន់ធ្ងរ ។ អាហារ​មួយ​ចំនួន​អាច​ធ្វើ​ឱ្យ​រោគ​សញ្ញា​របស់​អ្នក​ឡើង​ខ្លាំង ដោយសារ​តែ​វា​បង្កើន​ការ​ផលិត​អាស៊ីត​ក្នុង​ក្រពះ ឬ​ធ្វើ​ឱ្យ​សន្ទះ​បិទ​បើក​ក្រពះ​ចុះ​ខ្សោយ…

ចំពោះ​អ្នកមាន​ជំងឺ​អាស៊ីត ឬ​ក្រហាយ​ទ្រូង (GERD) ការ​តម​អាហារ​ត្រឹមត្រូវ គឺជា​ចំណុច​សំខាន់​បំផុត ដើម្បី​កុំឱ្យ​អាកា​រៈ​កាន់តែ​ធ្ងន់ធ្ងរ ។ អាហារ​មួយ​ចំនួន​អាច​ធ្វើ​ឱ្យ​រោគ​សញ្ញា​របស់​អ្នក​ឡើង​ខ្លាំង ដោយសារ​តែ​វា​បង្កើន​ការ​ផលិត​អាស៊ីត​ក្នុង​ក្រពះ ឬ​ធ្វើ​ឱ្យ​សន្ទះ​បិទ​បើក​ក្រពះ​ចុះ​ខ្សោយ ។

ខាងក្រោម​នេះ​ជា​អាហារ​សំខាន់​ៗ​ដែល​អ្នក​គួរ​តម ឬ​កាត់​បន្ថយ ៖

១. អាហារ និង​ភេសជ្ជៈ​ដែល​មាន​ជាតិ​អាស៊ីត​ខ្ពស់

ផ្លែ​ឈើ​ជូរ​ៗ ៖ ដូច​ជា ក្រូចឆ្មារ ក្រូចថ្លុង ក្រូចពោធិ៍សាត់ និង​ប៉េងប៉ោះ​។ អាស៊ីត​ក្នុង​ផ្លែ​ឈើ​ទាំងនេះ​អាច​ធ្វើ​ឱ្យ​ក្រពះ​អ្នក​ផលិត​អាស៊ីត​បន្ថែម​ទៀត​។

ទឹកខ្មេះ​៖ គួរ​ចៀសវាង​ការ​ប្រើ​ទឹកខ្មេះ​ច្រើន​ក្នុង​ការ​ស្លរ ឬ​ធ្វើ​ជ្រក់​។

២. អាហារ​ដែល​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ខ្ពស់

អាហារ​បំពង ៖ ដូច​ជា​មាន់​បំពង ដំឡូង​បំពង ឬ​សាច់​បំពង​។

សាច់​ខ្លាញ់ ៖ ដូច​ជា​សាច់​ជ្រូក​បី​ជាន់ សាច់​គោ​ជាប់​ខ្លាញ់ ឬ​សាច់ក្រក​។

អាហារ​ចៀន ៖ ដូច​ជា​ពង​ទា​ចៀន នំ​បញ្ចុក​ចៀន​ជាដើម​។

អាហារ​ទាំងនេះ​នៅ​ជាប់​ក្នុង​ក្រពះ​យូរ ដែល​ធ្វើ​ឱ្យ​ក្រពះ​ត្រូវ​បញ្ចេញ​អាស៊ីត​ច្រើន​ដើម្បី​រំលាយ​។

៣. ភេសជ្ជៈ និង​គ្រឿងទេស

ភេសជ្ជៈ​មាន​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​៖ ដូច​ជា​កាហ្វេ និង​តែ​។ កាហ្វេ​អ៊ី​ន​ធ្វើ​ឱ្យ​សន្ទះ​បិទ​បើក​ក្រពះ​ចុះ​ខ្សោយ​។

ភេសជ្ជៈ​មាន​ជាតិ​ហ្គា​ស​៖ ដូច​ជា​កូ​កា កូ​ឡា និង​សូ​ដា​។ ជាតិ​ហ្គា​ស​ធ្វើ​ឱ្យ​ក្រពះ​រីក និង​រុញ​អាស៊ីត​ឡើង​មក​។

ភេសជ្ជៈ​មាន​ជាតិ​អាល់កុល​៖ ដូច​ជា​ស្រា​បៀរ ឬ​ស្រា​ផ្សេង​ៗ​។ អាល់កុល​ធ្វើ​ឱ្យ​សន្ទះ​បិទ​បើក​ក្រពះ​ចុះ​ខ្សោយ​ដូច​គ្នា​។

គ្រឿងទេស​ហឹរ​ៗ៖ ដូច​ជា​ម្ទេស ម្រេច ឬ​រមៀត​។ គ្រឿងទេស​ទាំងនេះ​ធ្វើ​ឱ្យ​ក្រពះ​ក្តៅ និង​រលាក​។

៤. អាហារ​ផ្សេង​ៗ​ទៀត

សូកូឡា​៖ សូកូឡា​មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ Theobromine ដែល​អាច​ធ្វើ​ឱ្យ​សន្ទះ​បិទ​បើក​ក្រពះ​ចុះ​ខ្សោយ​។

ខ្ទឹមស និង​ខ្ទឹមបារាំង​៖ អាច​ធ្វើ​ឱ្យ​អ្នកខ្លះ​ផលិត​អាស៊ីត​ច្រើន​។

ប្រេង​ម្ទេស និង​ប្រេងឆា​៖ គួរ​កាត់​បន្ថយ​ការ​ប្រើប្រាស់​ឱ្យ​តិច​បំផុត​។

មី​កញ្ចប់ និង​អាហារ​កែ​ច្នៃ​៖ អាហារ​ទាំងនេះ​មាន​ជាតិ​សូ​ដ្យូ​ម និង​គ្រឿងផ្សំ​សិប្បនិម្មិត​ច្រើន ដែល​អាច​ធ្វើ​ឱ្យ​ក្រពះ​រលាក​។

ដំបូន្មាន​បន្ថែម

គួរ​ទទួលទាន​អាហារ​តិច​ៗ តែ​ញឹកញាប់​។

មិន​ត្រូវ​បរិភោគ​អាហារ​ហើយ​ដេក​ភ្លាម​ៗ​ទេ ត្រូវ​រង់ចាំ​យ៉ាង​ហោច​ណាស់ ២-៣ ម៉ោង​។

ពេល​គេង គួរ​រក​អ្វី​ទ្រ​ក្បាល​ឱ្យ​ខ្ពស់​បន្តិច​ដើម្បី​កុំឱ្យ​អាស៊ីត​ហូរ​ច្រាស​មក​វិញ​។

ការ​តម​អាហារ គឺ​មាន​សារៈសំខាន់​ខ្លាំង​ណាស់​ក្នុង​ការ​គ្រប់គ្រង​ជំងឺ​អាស៊ីត ។ អ្នក​គួរតែ​ពិគ្រោះ​ជាមួយ​គ្រូពេទ្យ​ដើម្បី​ទទួល​បាន​ដំបូន្មាន​លម្អិត​ទៅ​តាម​ស្ថានភាព​ជំងឺ​របស់​អ្នក ។

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ