ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

អាហារ​១០​មុខ ដែល​អាច​នាំ​ឱ្យ​រាក និង​ពុ.ល

2 ថ្ងៃ មុន

លោក​វេជ្ជបណ្ឌិត​ជំនាញ បាន​ពន្យល់​ថា ការ​ពុល​អាហារ​បណ្តាល​មក​ពី​ការ​បរិភោគ​អាហារ ឬ​ទឹក​ដែល​មាន​មេរោគ (​បាក់តេរី មេរោគ និង​ប៉ារ៉ាស៊ីត​) ឬ​សារធាតុ​គីមី​។ អាហារ​ទាំងនោះ​ច្រើន​តែ​ជា​អាហារ​មិន​ទាន់​ឆ្អិន​ល្អ មិន​ស្អាត…

លោក​វេជ្ជបណ្ឌិត​ជំនាញ បាន​ពន្យល់​ថា ការ​ពុល​អាហារ​បណ្តាល​មក​ពី​ការ​បរិភោគ​អាហារ ឬ​ទឹក​ដែល​មាន​មេរោគ (​បាក់តេរី មេរោគ និង​ប៉ារ៉ាស៊ីត​) ឬ​សារធាតុ​គីមី​។ អាហារ​ទាំងនោះ​ច្រើន​តែ​ជា​អាហារ​មិន​ទាន់​ឆ្អិន​ល្អ មិន​ស្អាត ឬ​អាហារ​ដែល​ចម្អិន​យូរហើយ​ទុក​ចោល​ដោយ​មិន​បាន​រក្សា​ក្នុង​ទូរ​ទឹកកក​ត្រឹមត្រូវ​។

ខាងក្រោម​នេះ​ជា​អាហារ ១០ មុខ​ដែល​ប្រឈម​នឹង​ការ​ពុល​អាហារ ដែល​អ្នក​គួរ​ប្រុង​ប្រយ័ត្ន​៖

ឡាប​ឆៅ / កូយ​: សាច់​ឆៅ ឬ​មិន​ទាន់​ឆ្អិន​ល្អ អាច​មាន​បាក់តេរី​ដែល​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​។
ញាំ​បង្គារ​: ញាំ​ដែល​ធ្វើ​ពី​បង្គារ​មិន​ស្រស់ ឬ​មិន​បាន​លាង​សម្អាត​ល្អ អាច​មាន​មេរោគ​។
ញាំ​ខ្យង / ញាំ​គ្រឿង​សមុទ្រ​: គ្រឿង​សមុទ្រ​ដែល​មិន​ស្រស់ ឬ​មិន​បាន​ចម្អិន​ត្រឹមត្រូវ អាច​មាន​ផ្ទុក​បាក់តេរី Vibrio​។

បាយ​ឆា​ជាមួយ​សាច់​ក្តាម​: ក្តាម​ដែល​ទុក​ចោល​យូរ​អាច​មាន​បាក់តេរី Staph ដែល​បង្ក​ឱ្យ​ពុល​អាហារ​។
អាហារ ឬ​បង្អែម​ដែល​មាន​ទឹកដោះគោ​ដូង​ស្រស់​: ទឹកដោះគោ​ដូង​ដែល​មិន​បាន​រក្សា​ទុក​ត្រឹមត្រូវ អាច​ខូច​ហើយ​មាន​បាក់តេរី​យ៉ាង​លឿន​។

ខាន់​ជាន​: នំ​នេះ​អាច​មាន​មេរោគ ប្រសិនបើ​ទុក​ចោល​យូរ​ដោយ​គ្មាន​កន្លែង​ត្រជាក់​ត្រឹមត្រូវ​។
បាយ​សាច់​មាន់​: បាយ​និង​សាច់​មាន់​ដែល​ទុក​យូរ​អាច​ងាយ​ខូច ជា​ពិសេស​នៅ​កន្លែង​ដែល​ក្តៅ​។
បុកល្ហុង​: បន្លែ​ឆៅ​ក្នុង​បុកល្ហុង​អាច​មាន​បាក់តេរី ប្រសិនបើ​មិន​បាន​លាង​សម្អាត​ល្អ​។

ញាំ​បន្លែ​: ញាំ​បន្លែស្រស់​ៗ​ដែល​មិន​បាន​លាង​សម្អាត​ល្អ អាច​មាន​បាក់តេរី E. coli ឬ Salmonella​។
ទឹកកក​គ្មាន​ស្តង់ដារ​: ទឹកកក​ដែល​ផលិត​មិន​ស្អាត អាច​មាន​បាក់តេរី​ដែល​បង្ក​ឱ្យ​រាគ​។

ការ​ការពារ​: ដើម្បី​ចៀសវាង​ការ​ពុល​អាហារ អ្នក​គួរតែ​ជ្រើសរើស​អាហារ​ដែល​ចម្អិន​ថ្មី​ៗ និង​ឆ្អិន​ល្អ​។ ត្រូវ​លាង​សម្អាត​បន្លែ និង​ផ្លែ​ឈើ​ឱ្យ​បាន​ស្អាត ហើយ​រក្សា​ទុក​អាហារ​ដែល​នៅ​សល់​ក្នុង​ទូរ​ទឹកកក​ជា​និច្ច​៕

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ