លោកវេជ្ជបណ្ឌិតជំនាញ បានពន្យល់ថា ការពុលអាហារបណ្តាលមកពីការបរិភោគអាហារ ឬទឹកដែលមានមេរោគ (បាក់តេរី មេរោគ និងប៉ារ៉ាស៊ីត) ឬសារធាតុគីមី។ អាហារទាំងនោះច្រើនតែជាអាហារមិនទាន់ឆ្អិនល្អ មិនស្អាត ឬអាហារដែលចម្អិនយូរហើយទុកចោលដោយមិនបានរក្សាក្នុងទូរទឹកកកត្រឹមត្រូវ។
ខាងក្រោមនេះជាអាហារ ១០ មុខដែលប្រឈមនឹងការពុលអាហារ ដែលអ្នកគួរប្រុងប្រយ័ត្ន៖
ឡាបឆៅ / កូយ: សាច់ឆៅ ឬមិនទាន់ឆ្អិនល្អ អាចមានបាក់តេរីដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់។
ញាំបង្គារ: ញាំដែលធ្វើពីបង្គារមិនស្រស់ ឬមិនបានលាងសម្អាតល្អ អាចមានមេរោគ។
ញាំខ្យង / ញាំគ្រឿងសមុទ្រ: គ្រឿងសមុទ្រដែលមិនស្រស់ ឬមិនបានចម្អិនត្រឹមត្រូវ អាចមានផ្ទុកបាក់តេរី Vibrio។
បាយឆាជាមួយសាច់ក្តាម: ក្តាមដែលទុកចោលយូរអាចមានបាក់តេរី Staph ដែលបង្កឱ្យពុលអាហារ។
អាហារ ឬបង្អែមដែលមានទឹកដោះគោដូងស្រស់: ទឹកដោះគោដូងដែលមិនបានរក្សាទុកត្រឹមត្រូវ អាចខូចហើយមានបាក់តេរីយ៉ាងលឿន។
ខាន់ជាន: នំនេះអាចមានមេរោគ ប្រសិនបើទុកចោលយូរដោយគ្មានកន្លែងត្រជាក់ត្រឹមត្រូវ។
បាយសាច់មាន់: បាយនិងសាច់មាន់ដែលទុកយូរអាចងាយខូច ជាពិសេសនៅកន្លែងដែលក្តៅ។
បុកល្ហុង: បន្លែឆៅក្នុងបុកល្ហុងអាចមានបាក់តេរី ប្រសិនបើមិនបានលាងសម្អាតល្អ។
ញាំបន្លែ: ញាំបន្លែស្រស់ៗដែលមិនបានលាងសម្អាតល្អ អាចមានបាក់តេរី E. coli ឬ Salmonella។
ទឹកកកគ្មានស្តង់ដារ: ទឹកកកដែលផលិតមិនស្អាត អាចមានបាក់តេរីដែលបង្កឱ្យរាគ។
ការការពារ: ដើម្បីចៀសវាងការពុលអាហារ អ្នកគួរតែជ្រើសរើសអាហារដែលចម្អិនថ្មីៗ និងឆ្អិនល្អ។ ត្រូវលាងសម្អាតបន្លែ និងផ្លែឈើឱ្យបានស្អាត ហើយរក្សាទុកអាហារដែលនៅសល់ក្នុងទូរទឹកកកជានិច្ច៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ