ផ្លែចន្ទន៍ ជាផ្លែឈើដែលមានរសជាតិផ្អែមឆ្ងាញ់ ត្រូវបាននិយមបរិភោគទាំងស្រស់ និងដំណាប់។ លើសពីភាពឆ្ងាញ់ វានៅពោរពេញទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹមប្រយោជន៍ជាច្រើនសម្រាប់រាងកាយ។ ខាងក្រោមនេះគឺជាអត្ថប្រយោជន៍សំខាន់ៗដែលអ្នកគួរទទួលដឹង៖
១. ជួយសម្រួលការរំលាយអាហារ
ផ្លែចន្ទន៍សម្បូរជាតិសរសៃអាហារ (dietary fiber) ដែលជួយជំរុញចលនាពោះវៀន ធ្វើឲ្យការបញ្ចេញលាមកកាន់តែទៀងទាត់ និងស្រួល។ ជាតិសរសៃទាំងនេះក៏ដើរតួនាទីជា prebiotics ជួយបង្កើនបាក់តេរីល្អក្នុងពោះវៀន ដែលសំខាន់សម្រាប់សុខភាពរំលាយអាហារទាំងមូល។
២. ពង្រឹងសុខភាពឆ្អឹង
ផ្លែចន្ទន៍ផ្ទុកជាតិកាល់ស្យូម, ប៉ូតាស្យូម និងម៉ាញ៉េស្យូមដែលជាសារធាតុរ៉ែសំខាន់ៗសម្រាប់ពង្រឹងឆ្អឹង និងធ្មេញ។ ការទទួលទានបន្តិចបន្តួចអាចជួយបន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺពុកឆ្អឹង ជាពិសេសនៅពេលមានវ័យចាស់ និងពេលចាស់ជរា។
៣. ជួយគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាម
ដោយសារផ្លែចន្ទន៍មានប៉ូតាស្យូមខ្ពស់ និងសូដ្យូមទាបវាជួយធ្វើឲ្យសម្ពាធឈាមមានលំនឹង។ ការបរិភោគប៉ូតាស្យូមគ្រប់គ្រាន់អាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង និងដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល។
៤. ការពារកោសិកាជាមួយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម
សារធាតុផ្សេងៗដូចជា ហ្វ្លាវ៉ូណូអ៊ីត (flavonoids)និងប៉ូលីហ្វេណុល (polyphenols) នៅក្នុងផ្លែចន្ទន៍ មានសមត្ថភាពខ្ពស់ក្នុងការប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម។ វាជួយការពារកោសិកាពីការខូចខាត ហើយអាចបន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺរ៉ាំរ៉ៃដូចជា មហារីក** និងជំងឺបេះដូង។
៥. ជួយគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាម
ទោះបីវាមានរសជាតិផ្អែមក៏ដោយ ផ្លែចន្ទមានជាតិសរសៃខ្ពស់ដែលជួយបន្ថយល្បឿននៃការស្រូបស្ករទៅក្នុងឈាម។ ការសិក្សាជាច្រើនបានបង្ហាញថា ស្លឹកចន្ទន៍ក៏អាចមានអត្ថប្រយោជន៍ក្នុងការបន្ថយជាតិស្ករផងដែរ—អត្ថប្រយោជន៍នេះគួរឲ្យចាប់អារម្មណ៍សម្រាប់អ្នកដែលទទួលទានអាហារគ្រប់គ្រងជំងឺទឹកនោមផ្អែម។
៦.ជួយថែទាំសុខភាពស្បែក
អំណោយផលពីសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងវីតាមីន Cក្នុងផ្លែចន្ទន៍អាចជួយរក្សាស្បែកឲ្យភ្លឺថ្លា ក្មេងជាងវ័យ បន្ថយការរលាក និងជួយជួសជុលកោសិកាស្បែកដែលខូច។ វាជាជម្រើសធម្មជាតិដ៏អស្ចារ្យសម្រាប់ការថែរក្សាសម្រស់ផងដែរ។
សរុបសេចក្ដីមក ផ្លែចន្ទន៍មិនត្រឹមតែឆ្ងាញ់ទេ ប៉ុន្តែពោរពេញដោយអត្ថប្រយោជន៍សម្រាប់សុខភាព។ការបន្ថែមវាចូលទៅក្នុងអាហារប្រចាំថ្ងៃ អាចជួយឲ្យអ្នកមានរាងកាយរឹងមាំ ស្បែកស្អាត និងការពារជំងឺ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ