ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

សម្រាប់​អ្នក​ដែល​ឃ្លាន​ទុរេន ហើយ​ចង់​ទទួលទាន​ទុរេន​ធម្មជាតិ​នៅ​ក្នុងស្រុក ប្រសិនបើ​អាច​ទ្រាំ​បាន​គួរតែ​ទ្រាំ​សិន​ទៅ​ពីព្រោះ​ថា ប្រសិនបើ​អ្នក​ឃ្លាន​ហើយ​ទិញ​ទុរេន​ទៅ​បរិភោគ​នៅ​ពេល​នេះ ភាគរយ​នៃ​ការ​ជួប និង​ទទួលទាន​ទុរេន​នាំ​ចូល គឺ​មាន​ខ្ពស់​ណាស់ ដោយសារ​តែ​ពេលវេលា​នេះ​វា​មិនមែន​ជា​រដូវ​ដែល​ទុរេន​ខ្មែរ​យើង​ទុំ​នៅឡើយ​ទេ ។ ថ្មី​ៗ​នេះ…

សម្រាប់​អ្នក​ដែល​ឃ្លាន​ទុរេន ហើយ​ចង់​ទទួលទាន​ទុរេន​ធម្មជាតិ​នៅ​ក្នុងស្រុក ប្រសិនបើ​អាច​ទ្រាំ​បាន​គួរតែ​ទ្រាំ​សិន​ទៅ​ពីព្រោះ​ថា ប្រសិនបើ​អ្នក​ឃ្លាន​ហើយ​ទិញ​ទុរេន​ទៅ​បរិភោគ​នៅ​ពេល​នេះ ភាគរយ​នៃ​ការ​ជួប និង​ទទួលទាន​ទុរេន​នាំ​ចូល គឺ​មាន​ខ្ពស់​ណាស់ ដោយសារ​តែ​ពេលវេលា​នេះ​វា​មិនមែន​ជា​រដូវ​ដែល​ទុរេន​ខ្មែរ​យើង​ទុំ​នៅឡើយ​ទេ ។

ថ្មី​ៗ​នេះ មានការ​ជជែក​គ្នា ហើយ​ក៏​មានការ​រិះគន់​ច្រើន​ករណី​ទាក់ទង​នឹង​អ្នកលក់​ទុរេន​នាំ​ចូល​ពី​ប្រទេស​ជិតខាង ហើយ​ស្រែក​ឃោសនា​លក់​ថា គឺជា​ទុរេន​ទើប​ប្រមូល​ផល​ពី​ចម្ការ​នៅ​លើ​បណ្តាញ​សង្គម​រហូត​ដល់ សមត្ថកិច្ច​ជំនាញ​បាន​ចុះ​ទៅ​សើ​ប​អង្កេត​នឹង​ឈាន​ដល់​ណែនាំ​អ្នក​ដែល​ក្លែងបន្លំ​នោះ ។

ប​ន្ទុះ​ព័ត៌មាន​នៃ​ការ​ក្លែងបន្លំ​ប្រភព​ទុរេន​នេះ​កើត​មាន​ឡើង ក្រោយ​ពេល​ដែល​អាជ្ញាធរ​ចិន​បាន​ប្រតិកម្ម​ពាក់ព័ន្ធ​ការ​រក​ឃើញ​សារធាតុ Basic Yellow ២ ឬ Auramine O និង Cadmium នៅ​លើ​ទុរេន​វៀតណាម និង​ថៃ រហូត​ដល់​អាជ្ញាធរ​គយ​ចិន​ធ្វើការ​រឹត​បន្តឹង​ការ​នាំ​ចូល​ទុរេន កាលពីដើម​ខែកុម្ភៈ ។

ក្រៅពី​នោះ ក៏​វា​ផ្ទួន​គ្នា​នឹង​ការ​បែកធ្លាយ​លិខិត​ពី​ទីស្តីការគណរដ្ឋមន្ត្រី​ផ្ញើ​ជូន​រដ្ឋមន្ត្រី​ក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម​ឲ្យ​យកចិត្តទុកដាក់​លើ​ការ​នាំ​ចូល​ទុរេន និង​ការ​ដាំ​ដុះ​នៅ​ក្នុង​ប្រទេស និង​ព​ន្លឿ​ន​ការ​រៀបចំ​កសាង​សមត្ថភាព​មន្ទីរពិសោធន៍ ដើម្បី​វិភាគ​លើ​សារធាតុ​ទាំងនេះ ដើម្បី​ជួយ​គាំទ្រ​ដល់​អគ្គនាយកដ្ឋាន​គយ និង​រដ្ឋាករ​កម្ពុជា នៅ​ពេល​ដែល​មានការ​នាំ​ចូល​ទុរេន​ស្រស់ ដើម្បី​ការពារ​អ្នក​ទទួលទាន​នៅ​ក្នុងស្រុក កាលពី​ថ្ងៃ​ទី​១៨ ខែ កុម្ភៈ ។

ក្រៅពី​អ្នក​ដែល​ប្រកាស​លក់​នៅ​លើ​បណ្តាញ​សង្គម​នៅ​លើ​ទីផ្សារ​ឯណោះ​វិញ​ក៏​មាន​លក់​ទុរេន​បណ្តើរ​ៗ​ដែរ ប៉ុន្តែ​គេ​ក៏​មិនដឹង​ប្រភព​ច្បាស់លាស់​ដែរ ដោយ​អ្នកលក់​ភាគច្រើន​សុទ្ធតែ​អះអាង​ថា ជា​ទុរេន​ចម្ការ​របស់​ពួក​គេ ។ ជា​ការ​ពិត នៅ​ក្នុង​ចម្ការ​ទុរេន​នៅ​៩​ខេត្ត ដែល​មាន​ដូច​ជា កំពត កំពង់ចាម ត្បូងឃ្មុំ រតនៈគីរី មណ្ឌល​គី​រី បាត់ដំបង ពោធិសាត់ កោះកុង និង​កំពង់ធំ ដែល​មាន​ចម្ការ​ទុរេន​សរុប​ប្រមាណ​ជា​លើស​ពី​៥​ពាន់​ហិ​កតា ទិន្នផល​ទុរេន​ដែល​ប្រមូល​ពី​ចម្ការ​ទាំងនេះ គឺ​ភាគច្រើន គឺ​គេ​ប្រមូល​ផល​ពី​ខែឧសភា រហូត​ដល់​ខែសីហា ប៉ុណ្ណោះ ។

តាម​បទ​ពិសោធន៍​របស់​អ្នក​ដាំ​ទុរេន ផល​ទុរេន​ដែល​មាននៅ​ក្នុងអំឡុងពេល​នេះ នៅ​លើ​ទីផ្សារ​អាច​មាន​ដែរ​មិនមែន​អត់​ឡើយ ប៉ុន្តែ គឺ​តិច​បំផុត​ដែល​គេ​ហៅ​ថា ទុរេន​ខុសរដូវ ពោល គឺ​វា​ផ្កា​វា​ផ្លែ​មុនគេ ហើយ​មួយ​ចម្ការ​ៗ​មាន​តិច​ដើម​ណាស់ ដែល​អោយ​ផល​បែប​នេះ ។ ក្រៅពី​នោះ​វា​អាច​ដែរ ប្រសិនបើ​អ្នក​ដាំ​ដាក់​ថ្នាំ​អ័រម៉ូន​ជំនួយ​ឲ្យ​វា​ផ្លែ​មុន​រដូវ ។ ក្រៅពី​នោះ​ភាគច្រើន គឺ​ទុរេន​ដែល​នាំ​ចូល​នោះ​ហើយពី​ព្រោះ​ខាង​ថៃ និង​វៀតណាម​គេ​ដាំ​គេ​បង្កាត់​ពូជ ហើយ​គេ​អាច​ប្រមូល​ផល​ទុរេន​វិល​ជុំ ដើម្បី​ផ្គត់ផ្គង់​ទីផ្សារ​នាំ​ចេញ ជា​ពិសេស គឺ​ចិន​ដែល​វា​កំពុង​តែ​ពេញ​និយម​ខ្លាំង ។

ផ្អែក​តាម​បទ​ពិសោធន៍​នេះ អ្នក​ដែល​ឃ្លាន​ហើយ​ចង់​ញាំ​ទុរេន គួរតែ​ប្រុង​ប្រយ័ត្ន ហើយ​ប្រសិនបើ​អាច​ទ្រាំ​បាន​គួរ​ទ្រាំ​សិន​ទៅ​មុន​ពេល​រដូវ​ទុរេន​ស្រុក​យើង​វា​សម្បូរ ។ សម័យនេះ វិទ្យាសាស្ត្រ​រីក​ចម្រើន​ហើយ ដើម្បី​ផលប្រយោជន៍ គឺ​មាន​មនុស្ស​ខ្លះ​អាច​បន្លែ​អាច​បន្លំ​ដែល​នាំ​ឲ្យ​យើង​អ្នក​ឃ្លាន​ពេល​ទទួលទាន​ទៅ​វា​អាច​មាន​បញ្ហា​សុខភាព ។ ក្រៅពី​នោះ​ដើម្បី​ឲ្យ​ដឹង​ថា ទុរេន​ណា​ជា​ទុរេន​នាំ​ចូល និង​ទុរេន​ដែល​ដាំ​នៅ​ក្នុងស្រុក ក៏​គេ​មាន​វិធីសាស្ត្រ​នៅ​ក្នុង​ការ​មើល​ការ​រើស​ផង​ដែរ ប៉ុន្តែ​ទោះបីជា​យ៉ាងណា​ក៏​ដោយ ក៏​វា​មិន​បាន​១០០​ភាគរយ​ដែរ ពោល គឺ​វា​ក៏​អាច​កាត់​បន្ថយ​ការ​រើស ឬ​ទទួលទាន​ច្រឡំ​ខ្លះ​ៗ​ប៉ុណ្ណោះ ។

តាម​អ្វី​ដែល​អ្នក​ដាំ​ទុរេន​បាន​ចែករំលែក​កន្លង​មក​បាន​ឲ្យ​ដឹង​ថា គ្រប់​ប្រភេទ​ពូជ​ទុរេន​ខ្មែរ​មិន​ថា ដាំ​នៅ​ខេត្ត​ណា​ទេ គឺ​គ្មាន​លក្ខណៈ​ខុស​គ្នា​ច្រើន​ឡើយ តែ​គេ​អាច​សង្កេត​ជា​រួម​បាន​ថា ទុរេន​ពី​ចម្ការ​ដាំ​ដុះ​នៅ​ស្រុក​ខ្មែរ​យើង គឺ​ច្រើន​មាន​បន្លា​លើ​សម្បក​ស្រួច​ៗ សាច់​ទុរេន​ពណ៌​លឿងទុំ មាន​សណ្ដង់​វែង​រឹង និង​រសជាតិ​សាច់​ទុរេន​ផ្អែម​ឈ្ងុយ ។ និយាយ​ឲ្យ​ចំ​ទៅ​ទុរេន​ខ្មែរ​ផ្ទុយ​ពី​ផ្លែ​ទុរេន​នាំ​ចូល​ពី​ប្រទេស​ជិតខាង ដែល​មាន​បន្លា​សំបក​ទាល​ៗ រីក​ៗ ផ្លែ​មូល​ៗ​សណ្ដង់​ខ្លី និង​សម្បុរ​ស្រអាប់ ។ ជា​ទូទៅ​ទុរេន​នៅ​ក្នុងស្រុក មិន​ថ្លោស​មូល​ស្មើគ្នា​ច្រើន ដូច​ទុរេន​នាំ​ចូល​ទេ ហើយ​ម្យ៉ាងវិញទៀត នៅ​លើ​បន្លា​សម្បក​ទុរេន​ខាងក្រៅ​ហ្នឹង​មាន​ចៃ​ដំណាំ​ខ្មៅ​ៗ​ឬ​ស​ៗ​ខ្លះ​ៗ ។

សរុប​ទៅ នៅ​ក្នុង​នាម​ជា​អ្នកលក់​ដោយ​ស្មោះត្រង់ នៅ​ពេល​ដែល​លក់​ទុរេន​ពី​ណា​ពី​ណី​មក សូម​ប្រាប់​អតិថិជន​ដោយ​ស្មោះត្រង់ កុំ​បន្លែ​កុំ​បន្លំ ពោល គឺ​របស់​នាំ​ចូល​ប្រាប់​គេ​ថា នាំ​ចូល​ទៅ​ហើយ​បើ​របស់​ពី​ចម្ការ​សូម​ប្រាប់​ថា ពី​ចម្ការ ។ ហើយ​អ្នក​ដាំ​វិញ ក៏​សូមកុំ​ប្រើប្រាស់​នូវ​ថ្នាំ ឬ​ជី​កសិកម្ម​ណា​ដែល​ផ្តល់​ផល​ប៉ះពាល់​ដល់​សុខភាព​មិនមែន​ប្រើ​ថ្នាំ​ជម្រុញ​ឲ្យ​ផ្លែ​ឲ្យ​ទុំ​មុន​រដូវ​កាល​ឡើយ ។ ទាំង​អ្នក​ដាំ និង​អ្នកលក់ សូម​ស្មោះត្រង់ និង​អាជីព ហើយ​គិតគូរ​សុវត្ថិភាព​អ្នក​ទទួលទាន​ផង កុំ​គិតតែ​ចំណេញ​កុំ​គិតតែ​ផលប្រយោជន៍ ៕

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ