អាជ្ញាធរចិនបានច្រាលចោលមិនទទួលយកផលិតផលទឹកស៊ីរ៉ូ និងម្សៅស្ករ ដែលមានតម្លៃរហូតដល់ទៅជាង១១លានដុល្លារ ដោយសារតែបញ្ហាអនាម័យ ។ អ្នកវិភាគបារម្ភថា វាអាចនឹងត្រូវគេបង្វែរការនាំចូលមកកាន់ប្រទេសកម្ពុជា ដើម្បីលក់វិញ ។ កាសែតដែលចេញផ្សាយ…
អាជ្ញាធរចិនបានច្រាលចោលមិនទទួលយកផលិតផលទឹកស៊ីរ៉ូ និងម្សៅស្ករ ដែលមានតម្លៃរហូតដល់ទៅជាង១១លានដុល្លារ ដោយសារតែបញ្ហាអនាម័យ ។ អ្នកវិភាគបារម្ភថា វាអាចនឹងត្រូវគេបង្វែរការនាំចូលមកកាន់ប្រទេសកម្ពុជា ដើម្បីលក់វិញ ។
កាសែតដែលចេញផ្សាយ កាលពីថ្ងៃទី០៤ ខែមករា ឆ្នាំ២០២៥ បានរាយការណ៍ថា ឧស្សាហកម្មស្ករថៃ កំពុងតែប្រឈមមុខនឹងការខាតបង់អស់ទឹកប្រាក់រាប់សិបលានដុល្លារ ក្រោយពេលដែលទីភ្នាក់ងារសុវត្ថិភាពចំណីអាហាររបស់ចិន បានលើកឡើងពីការព្រួយបារម្ភអំពីបញ្ហាអនាម័យក្នុងរោងចក្រ នៅក្នុងប្រទេសថៃ ។
ដោយសារតែបញ្ហានេះ ផលិតផលទឹកស៊ីរ៉ូថៃ ដែលមានតម្លៃសរុបជាង១១លានដុល្លារ ត្រូវស្ទះនៅកំពង់ផែសមុទ្រ នៅពេលដែលរៀបនឹងចេញដំណើរ ក្រោយពេលដែលការិយាល័យសុវត្ថិភាពចំណីអាហារនៃរដ្ឋបាលទូទៅគយចិន បានចេញសេចក្តីប្រកាសប្រឆាំងនឹងទឹកស៊ីរ៉ូ ដែលផលិតដោយប្រទេសថៃ (លេខកូដ 170290110) និងម្សៅស្ករលាយ (លេខកូដ 1702901200)។
ការផ្អាកនេះត្រូវបានអាជ្ញាធរជំនាញចិនចេញបំរាមចាប់ពីថ្ងៃទី១០ ខែធ្នូ ឆ្នាំ២០២៤ ហើយនៅពេលនេះ ការិយាល័យកិច្ចការកសិកម្មថៃកំពុងព្យាយាមជួយអ្នកនាំចេញ ដោយដំបូងឡើយ ស្វែងរកការសម្រួលដល់ការបើកផ្លូវសម្រាប់ផលិតផលដែលផលិតមុនកាលបរិច្ឆេទដែលចិនបានកំណត់ ។
លោក ថូតសាផន រួងផាតាណានុន ( Todsaporn Ruangpattananont) ប្រធានសមាគមឧស្សាហកម្មពាណិជ្ជកម្មស្ករថៃបាននិយាយថា ឧស្សាហកម្មស្ករថៃកំពុងរងផលប៉ះពាល់ពីព្រោះផលិតផលត្រូវទុកចោលនៅកំពង់ផែ ។ លោកបាននិយាយថា ក្រុមហ៊ុនផលិតស៊ីរ៉ូ និងស្ករម្សៅចម្រុះចំនួន៧៤ ក្រុមហ៊ុនដែលបានចុះបញ្ជី សម្រាប់នាំចេញទៅចិននឹងមិនអាចដឹកជញ្ជូនទំនិញរបស់ពួកគេបានទេ ប្រសិនបើការចរចារវាងក្រសួងកសិកម្ម និងសហករណ៍របស់ប្រទេសថៃ និងអាជ្ញាធរចិនគ្មានប្រសិទ្ធភាព ។ លោកបានអះអាងថា អសមត្ថភាពនៃការនាំចេញផលិតផលទឹកស៊ីរ៉ូ និងម្សៅស្ករនោះនឹងប៉ះពាល់ដល់ឧស្សាហកម្មស្ករថៃ ដោយសារបរិមាណស្ករដែលស្ទះនេះមានទំហំប្រមាណជា២,១តោន ខណៈដែលឧស្សាហកម្មស្ករថៃមួយឆ្នាំអាចផលិតបានប្រមាណជា៦,៥ លានតោន ។
ពាក់ព័ន្ធនឹងបញ្ហានេះ អ្នកវិភាគនៅក្នុងស្រុកបានសំដែងការព្រួយបារម្ភថា ផលិតផលទឹកស៊ីរ៉ូ និងម្សៅស្ករទាំងនេះអាចនឹងហូរចូលទៅកាន់ទីផ្សារតំបន់ដោយរួមទាំងប្រទេសកម្ពុជាផងដែរ ។ ដូច្នេះសង្ឃឹមថា ស្ថាប័ន ពាក់ព័ន្ធនឹងមានការប្រុងប្រយ័ត្ន ។
អ្នកវិភាគរូបនេះបានលើកឡើងថា បរិមាណផលិតផលដែលមានបញ្ហានៅទីផ្សារចិននេះច្រើនណាស់។ ដូច្នេះដើម្បីគេចពីការខាតបង់ធ្ងន់ធ្ងរអ្នកនាំចេញថៃអាចនឹងបង្វិលរកប្រភពនាំចេញទៅកាន់ទីផ្សារផ្សេង ដែលទុនខ្សោយ ឬមានស្តង់ដាអនាម័យទាបជាងចិន នៅក្នុងនោះកម្ពុជា គឺជាគោលដៅមួយដោយសារតែ ទីផ្សារស្ករថៃនៅកម្ពុជាមានស្រាប់ ហើយប្រភេទទឹកស៊ីរ៉ូពីថៃនេះក៏មានច្រើនប្រភេទដែរ ។ រឿងនេះកម្ពុជាត្រូវមានវិធានការទប់ស្កាត់រាល់ផលិតផលដែលមិនមានស្តង់ដារ ឬអាចប៉ះពាល់ដល់សុខភាពប្រជាជន ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ