បាយមានជាតិកាបូអ៊ីដ្រាតច្រើន ផ្តល់ថាមពល និងសារធាតុចិញ្ចឹមផ្សេងទៀតសម្រាប់រាងកាយ ប៉ុន្តែការញ៉ាំច្រើនពេកអាចបណ្តាលឱ្យឡើងទម្ងន់ បង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែម។
នៅក្នុងអាហារដែលមានសុខភាពល្អ រាងកាយរបស់យើងត្រូវការកាបូអ៊ីដ្រាតយ៉ាងតិច ៥០ ក្រាម។ កាលពីមុន មនុស្សតែងតែញ៉ាំបាយច្រើន ប្រហែលជាង 3-4 ចាន/អាហារ ប៉ុន្តែមានមនុស្សតិចណាស់ដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម ព្រោះនៅពេលនោះមនុស្សបានចូលរួមក្នុងសកម្មភាពរាងកាយច្រើន និងប្រើប្រាស់ថាមពលច្រើន។ ទន្ទឹមនឹងនោះ សព្វថ្ងៃនេះ ការងាររបស់យើងកាន់តែមានភាពចម្រុះ មនុស្សជាច្រើនធ្វើការងារការិយាល័យ និងមានភាពស៊ីសង្វាក់គ្នា ដូច្នេះបរិមាណអង្ករដែលប្រើប្រាស់ក៏ត្រូវបានកាត់បន្ថយផងដែរ។
យើងញ៉ាំអាហារច្រើនប្រភេទ ញ៉ាំប្រូតេអ៊ីន ខ្លាញ់ និងស្ករច្រើន។ ដូច្នេះហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែម និងជំងឺរ៉ាំរ៉ៃផ្សេងទៀតក៏កើនឡើងផងដែរ។
របបអាហាររបស់យើងត្រូវធានាឱ្យមានតុល្យភាពនៃសារធាតុបីក្រុមរួមមាន កាបូអ៊ីដ្រាត ប្រូតេអ៊ីន និងខ្លាញ់។ ដែលក្នុងនោះម្សៅស្ករគួរតែមាន 50-60%; ប្រូតេអ៊ីន (ពីរុក្ខជាតិនិងសត្វ) គួរតែមាន 13-20% នៃថាមពលសរុបរបស់រាងកាយ។
ខ្លាញ់អាចទទួលបានពីរុក្ខជាតិ (ប្រេងចម្រាញ់ចេញពីគ្រាប់ និងផ្លែឈើ) និងសត្វ (ខ្លាញ់ត្រី ខ្លាញ់មាន់ ខ្លាញ់ជ្រូក…)។ លើសពីនេះ រាងកាយក៏ត្រូវការវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែផងដែរ។
អ្នកជំងឺមិនគួរតមបាយទេ ប៉ុន្តែគួរតែផ្តោតលើការទទួលទានអាហារដែលមានសុខភាពល្អ និងមានលក្ខណៈវិទ្យាសាស្ត្រ។ មនុស្សធម្មតា បើញ៉ាំតែបាយមួយថ្ងៃ (ផ្សំជាមួយបន្លែ សាច់ ត្រី ) អាចញ៉ាំបាន 3-4ចាន, ហើយក្នុងមួយពេលអាចញ៉ាំបាន 1-2ចាន អាស្រ័យ លើតម្រូវការថាមពលរបស់មនុស្សម្នាក់ៗ។ ប្រសិនបើអ្នកបានញ៉ាំអាហារដែលមានជាតិកាបូអ៊ីដ្រាតខ្ពស់ អ្នកគួរតែញ៉ាំបាយតិចជាងនេះ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ