អយស្ទ័រមានផ្ទុកនូវប្រូតេអ៊ីន វីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែជាច្រើនដែលល្អសម្រាប់រាងកាយ ជួយបង្កើនថាមពល។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ មិនមែនគ្រប់គ្នាគួរទទួលទានអាហារប្រភេទនេះទេ។
តម្លៃអាហារូបត្ថម្ភរបស់អយស្ទ័រ ៖
អយស្ទ័រមានលក្ខណៈសម្បត្តិត្រជាក់ មិនពុល មានឥទ្ធិពលវិជ្ជមាន ចិញ្ចឹមមេជីវិតឈ្មោល ជំរុញយិនស៊ិន និងចិញ្ចឹមឈាម។ នេះគឺជាអាហារដែលមានប្រសិទ្ធភាពក្នុងការព្យាបាលការគេងមិនលក់ដោយសារកំដៅ មនុស្សក្តៅ ស្ងួត និងស្រេកទឹក វិលមុខ និងឈឺក្បាលស្រាល។
លើសពីនេះ វាក៏ល្អសម្រាប់ស្ត្រីដែលមានបញ្ហាមុនអស់រដូវ ស្ត្រីក្រោយសម្រាលដែលមានភាពស្លេកស្លាំង និងកង្វះទឹកដោះ។
សម្រាប់បុរស អយស្ទ័រក៏ជាអាហារដ៏ល្អ ដើម្បីជួយពង្រឹងសុខភាព បង្កើនភាពស៊ាំ បង្កើនកម្លាំងរាងកាយ…
យោងតាមវេជ្ជសាស្ត្រទំនើប អយស្ទ័រមានផ្ទុកនូវវីតាមីន និងសារធាតុសរីរាង្គជាច្រើនដូចជា ស័ង្កសី ប្រូតេអ៊ីន ជាតិដែក ទង់ដែង សេលេញ៉ូម វីតាមីន B (B1, B2, B3, B12), វីតាមីន C, វីតាមីន D, ផូស្វ័រ, កាល់ស្យូម, ប៉ូតាស្យូម, អូមេហ្គា-។ អាស៊ីតខ្លាញ់ ៣ ខ្លាញ់ល្អ…
អ្នកដែលមិនគួរញ៉ាំអយស្ទ័រ
អយស្ទ័រមានសារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើន ប៉ុន្តែមិនមែនគ្រប់គ្នាសុទ្ធតែស័ក្តិសមក្នុងការទទួលទានអាហារនេះទេ។ ក្រុមមនុស្សខាងក្រោមគួរកំណត់ការបរិភោគអយស្ទ័រ៖
-អ្នកដែលមានប្រវត្តិអាឡែស៊ីអាហារសមុទ្រ
-អ្នកដែលមានជំងឺថ្លើមរ៉ាំរ៉ៃ
-អ្នកដែលមានស្ថានភាពសុខភាពមូលដ្ឋាន ឬប្រើថ្នាំការពារភាពស៊ាំ
-អ្នកដែលស្ពឹកខ្សោយ ពិបាករំលាយអាហារ និងរាគ (ព្រោះអយស្ទ័រមានរសជាតិ និងលក្ខណៈសម្បត្តិត្រជាក់ អាចធ្វើឱ្យក្រពះត្រជាក់ ធ្វើឱ្យរាគកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ)-អ្នកដែលមានជំងឺរលាកសន្លាក់ហ្គោដ។
ចំណាំខ្លះទៀតនៅពេលញ៉ាំអយស្ទ័រ
-កុំបរិភោគអយស្ទ័រឆៅ
អយស្ទ័រឆៅជាមុខម្ហូបដ៏ពេញចិត្តរបស់មនុស្សជាច្រើន។ មនុស្សជាច្រើនគិតថាការបរិភោគអយស្ទ័រឆៅនឹងស្រូបយកសារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើននៃអាហារនេះ។
អយស្ទ័រឆៅអាចផ្ទុកបាក់តេរី និងប៉ារ៉ាស៊ីតដែលបង្កជំងឺជាច្រើន។ ការទទួលទានអយស្ទ័រឆៅអាចបណ្តាលឱ្យពុលអាហារ និងការឆ្លងមេរោគប៉ារ៉ាស៊ីត។ វិធីល្អបំផុតក្នុងការបរិភោគអយស្ទ័រគឺចម្អិនវាដើម្បីសម្លាប់ប៉ារ៉ាស៊ីតដែលបង្កជំងឺ។
-កុំបរិភោគអយស្ទ័រច្រើនពេក
អយស្ទ័រមានតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភខ្ពស់ ប៉ុន្តែមិនគួរបរិភោគច្រើនក្នុងពេលតែមួយឡើយ។ បរិមាណកូលេស្តេរ៉ុលនៅក្នុងអយស្ទ័រគឺខ្ពស់ណាស់។ សាច់អយស្ទ័រ ១៧០ ក្រាមអាចផ្ទុកកូឡេស្តេរ៉ុលដល់ ៨៥ មីលីក្រាម។ ដូច្នេះហើយ ទោះបីជាអ្នកចូលចិត្តម្ហូបនេះក៏ដោយ អ្នកគួរតែញ៉ាំវាក្នុងកម្រិតមធ្យម៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ