ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

ឆៃថាវ​ ជា​ស្តេច​បន្លែ ​តែកុំផ្សំវា​​ជាមួយ​អាហារ​ទាំងនេះ

23 ម៉ោង មុន

ឆៃថាវ មិន​ត្រឹមតែ​ជា​បន្លែ​ដែល​មាន​ជីវជាតិ​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ថែម​ទាំង​មាន​អត្ថប្រយោជន៍​ជា​ច្រើន​ចំពោះ​សុខភាព​ទៀត​ផង​។ ទោះជា​យ៉ាងណា​ក៏​ដោយ​មិនមែន​គ្រប់​គ្នា​ដឹង​ពី​របៀប​ផ្សំ​ឆៃថាវ​ឱ្យ​បាន​ត្រឹមត្រូវ​នោះ​ទេ​។ ឆៃថាវ មាន​អត្ថប្រយោជន៍​ជា​ច្រើន ប៉ុន្តែ​ប្រសិនបើ​អ្នក​មិនដឹង​ពី​របៀប​ប្រើ​វា វា​អាច​នាំ​អោយ​មាន​ហានិភ័យ​ដែល​មិន​ចង់បាន​។ ខាងក្រោម​នេះ​គឺជា​អាហារ​មួយ​ចំនួន​ដែល​មិន​គួរ​ផ្សំ​ជាមួយ​ឆៃថាវ​។ ផ្លែ​សារី…

ឆៃថាវ មិន​ត្រឹមតែ​ជា​បន្លែ​ដែល​មាន​ជីវជាតិ​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ថែម​ទាំង​មាន​អត្ថប្រយោជន៍​ជា​ច្រើន​ចំពោះ​សុខភាព​ទៀត​ផង​។ ទោះជា​យ៉ាងណា​ក៏​ដោយ​មិនមែន​គ្រប់​គ្នា​ដឹង​ពី​របៀប​ផ្សំ​ឆៃថាវ​ឱ្យ​បាន​ត្រឹមត្រូវ​នោះ​ទេ​។

ឆៃថាវ មាន​អត្ថប្រយោជន៍​ជា​ច្រើន ប៉ុន្តែ​ប្រសិនបើ​អ្នក​មិនដឹង​ពី​របៀប​ប្រើ​វា វា​អាច​នាំ​អោយ​មាន​ហានិភ័យ​ដែល​មិន​ចង់បាន​។ ខាងក្រោម​នេះ​គឺជា​អាហារ​មួយ​ចំនួន​ដែល​មិន​គួរ​ផ្សំ​ជាមួយ​ឆៃថាវ​។

ផ្លែ​សារី និង​ប៉ោម​, ទំពាំងបាយជូ

ផ្លែ​ឈើ​ទាំងនេះ​មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ Copper Cetane ដែល​អាច​ធ្វើ​អន្តរ​កម្ម​ជាមួយ​អាស៊ីត cianogen នៅ​ក្នុង​ផ្លែ ឆៃថាវ ដែល​បណ្តាល​ឱ្យ​មាន​រោគ​សញ្ញា​ពក​ក និង​មុខងារ​ក្រ​ពេញទី​រ៉ូ​អ៊ី​ត​ចុះ​ខ្សោយ ប្រសិនបើ​ប្រើ​ជា​ប្រចាំ​។

យិ​ន​ស៊ិ​ន

ឆៃថាវ គឺ​ត្រជាក់​ខណៈ​ពេល​ដែល​យិ​ន​ស៊ិ​ន​គឺ​ក្តៅ​។ ការ​រួម​បញ្ចូល​គ្នា​នេះ​អាច​នាំ​ឱ្យ​សារធាតុចិញ្ចឹម​នៅ​ក្នុង​អាហារ​ត្រូវ​បាន “​លុប​ចោល​” គ្នា​ទៅ​វិញ​ទៅ​មក​។ បន្ថែម​ពីលើ​ឆៃថាវ បន្ទាប់​ពី​ប្រើ​យិ​ន​ស៊ិ​ន អាហារ​សមុទ្រ និង​តែ គួរតែ​ត្រូវ​បាន​ជៀសវាង​។

ការ៉ុត

ថ្វី​ត្បិត​តែ​ឆៃថាវ សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​វីតាមីន C ប៉ុន្តែ​ការ៉ុត​មាន​អង់ស៊ីម​ដែល​អាច​បំបែក​វីតាមីន​នេះ​។ នេះ​មាន​ន័យ​ថា ពេល​ទទួលទាន​រួម​គ្នា បរិមាណ​វីតាមីន C នឹង​ត្រូវ​បាន​កាត់​បន្ថយ​យ៉ាង​ខ្លាំង​។

ផ្សិតត្រចៀកកណ្តុរ

ការ​រួម​បញ្ចូល​គ្នា​នៃ​ផ្សិតត្រចៀកកណ្តុរ និង​រ៉ា​ឌី​ស​ពណ៌​ស​អាច​បង្កើត​ប្រតិកម្ម​ស្មុគស្មាញ ដែល​នាំ​ឱ្យ​អា​ឡែ​ស៊ី ឬ​រលាក​ស្បែក​។

លើស​ពី​នេះ​ទៀត ការ​ប្រើប្រាស់ ឆៃថាវ​ក៏​ត្រូវ​គ្រប់គ្រង​ផង​ដែរ​។ ការ​ញ៉ាំ​ច្រើន​ពេក​អាច​ធ្វើ​ឲ្យ​ខូច​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ និង​នាំ​ឲ្យ​ឈឺក្រពះ​។ ជា​ពិសេស​សម្រាប់​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ ការ​ទទួលទាន ឆៃថាវ​ច្រើន​ពេក​អាច​បណ្តាល​ឱ្យ​នោម​កើនឡើង បណ្តាល​ឱ្យ​មិន​ស្រួល​ដោយសារ​តែ​លក្ខណៈសម្បត្តិ បញ្ចុះ​ទឹកនោម​នៃ​អាហារ​នេះ​។ ក្នុង​មួ​យស​ប្តា​ហ៍ ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​គួរតែ​ទទួលទាន​តែ 1-2 ដង​នៃ ឆៃថាវ​ឆ្អិន ហើយ​គួរ​ជៀសវាង​ការ​បរិភោគ ឆៃថាវ​ឆៅ​ដើម្បី​ធានា​សុវត្ថិភាព​សុខភាព​។

តម្លៃ​អាហារូបត្ថម្ភ​ពី​ឆៃថាវ

ឆៃថាវ​ត្រូវ​បាន​គេ​ស្គាល់​ថា​ជា​អាហារ​ដែល​មាន​ជីវជាតិ​ដែល​ត្រូវ​បាន​គេ​ចាត់​ទុក​ថា​ជា “​យិ​ន​ស៊ិ​ន​ស​” ដែល​មាន​អត្ថប្រយោជន៍​ជា​ច្រើន​ចំពោះ​សុខភាព​។ រាល់​ឆៃថាវ 100g មាន​ប្រហែល 20 កាឡូរី ស្ករ 0.5g និង​ខ្លាញ់ 0.2g រួម​ជាមួយ​វីតាមីន និង​សារធាតុ​រ៉ែ​សំខាន់​ៗ​ជា​ច្រើន​។ ជា​ពិសេស វា​ផ្តល់​នូវ​ជាតិ Thiamine 0.045mg, 0.072mg riboflavin, 0.11mg niacin, 0.274mg acid pantothenic, 0.18mg vitamin B6, 0.8mg iron និង 0.37mg manganese​។

ឆៃថាវ​មិន​ត្រឹមតែ​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​សារធាតុចិញ្ចឹម​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ថែម​ទាំង​ផ្តល់​អត្ថប្រយោជន៍​ជា​ច្រើន​ដល់​សុខភាព រួម​ទាំង​សមត្ថភាព​ប្រយុទ្ធ​ប្រឆាំង​នឹង​ជំងឺមហារីក កាត់​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​បេះដូង និង​ពង្រឹង​ប្រព័ន្ធ​ការពារ​រាង​កាយ​ផង​ដែរ​។ ការ​ទទួលទាន ឆៃថាវ​ជា​ទៀងទាត់​អាច​ជួយ​គ្រប់គ្រង​កម្រិត​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល ការពារ​ជំងឺ​ពុក​ឆ្អឹង ក៏​ដូច​ជា​បញ្ហា​ទាក់ទង​នឹង​ជំងឺ​រលាក​សន្លាក់ និង​ជំងឺភ្នែកឡើងបាយ​។

អ្វី​ដែល​ពិសេស​នោះ​គឺ​ឆៃថាវ មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ Glucosinolate ដែល​មាន​សមត្ថភាព​ការពារ​មហារីក​។ ក្នុងអំឡុងពេល​រំលាយ​អាហារ ជាតិ​ស្ករ glucosinolate ត្រូវ​បាន​បំប្លែង​ទៅ​ជា indole និង isothiocyanate ដែល​ជា​សារធាតុ​ពីរ​ដែល​សម្លាប់​កោសិកា​ដុំ​សាច់ និង​ពន្យឺតកា​រវិ​វត្ត​នៃ​ជំងឺមហារីក​។ អរគុណ​ចំពោះ​រឿង​នេះ ឆៃថាវ​មិន​ត្រឹមតែ​ជា​ម្ហូប​ដ៏​ឈ្ងុយ​ឆ្ងាញ់​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ថែម​ទាំង​ជា​អាវុធ​ដ៏​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​ក្នុង​ការ​ការពារ​សុខភាព​រយៈពេល​វែង​ផង​ដែរ​៕

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ