ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

ដឹងទេ! ផ្សិតជា​អាហារ​ដ៏​អស្ចារ្យ​សម្រាប់​បេះដូង

2 អាទិត្យ មុន

តើ​អ្នកដឹង​ទេ​ថា បន្លែ​ព្រៃ​នេះ មាន​អត្ថប្រយោជន៍​ដ៏​អស្ចារ្យ​សម្រាប់​សុខភាព? វា​មិន​ត្រឹមតែ​ជួយ​កាត់​បន្ថយ​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ថែម​ទាំង​ការពារ​បេះដូង​ទៀត​ផង​។ តើ​អ្នក​ណា​ងាយ​នឹង​ទទួល​រង Hyperlipidemia ៖ មនុស្ស​ស្គម ឬ​មនុស្ស​លើស​ទម្ងន់?…

តើ​អ្នកដឹង​ទេ​ថា បន្លែ​ព្រៃ​នេះ មាន​អត្ថប្រយោជន៍​ដ៏​អស្ចារ្យ​សម្រាប់​សុខភាព? វា​មិន​ត្រឹមតែ​ជួយ​កាត់​បន្ថយ​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ថែម​ទាំង​ការពារ​បេះដូង​ទៀត​ផង​។

តើ​អ្នក​ណា​ងាយ​នឹង​ទទួល​រង Hyperlipidemia ៖ មនុស្ស​ស្គម ឬ​មនុស្ស​លើស​ទម្ងន់?

Hyperlipidemia ដែល​ត្រូវ​បាន​គេ​ស្គាល់​ថា​ជា​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម​ខ្ពស់ គឺជា​ស្ថានភាព​នៃ​ការ​កើនឡើង​កម្រិត​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល​អាក្រក់ (LDL) និង​/​ឬ triglycerides នៅ​ក្នុង​ឈាម​។ ស្ថានភាព​នេះ​អាច​នាំ​ឱ្យ​មាន​បញ្ហា​មេតា​ប៉ូ​លី​ស lipid បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ដូច​ជា ខ្លាញ់​ក្នុង​ភ្នែក ខ្លាញ់​រុំ​បេះដូង atherosclerosis និង​ក្លាយជា​កត្តា​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង និង​ដាច់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល​។

ការ​ទទួលទាន​ផ្សិត​ឱ្យ​បាន​ត្រឹមត្រូវ​អាច​ជួយ​កាត់​បន្ថយ​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម និង​ការពារ​ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង

មនុស្ស​ជា​ច្រើន​បាន​សួរ​សំណួរ​ថា​តើ​ការ​បរិភោគ​ផ្សិត​ជួយ​កាត់​បន្ថយ​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម​ដែរ​ឬទេ? ក្នុង​ចំណោម​ផ្សិត​រាប់រយ​ប្រភេទ មាន​តែ​ផ្សិត shiitake ផ្សិត​ស និង​ផ្សិត​អយ​ស្ទ័​រ ប៉ុណ្ណោះ ដែល​ត្រូវ​បាន​បង្ហាញ​ថា​ជួយ​កាត់​បន្ថយ​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម និង​ការពារ​សុខភាព​បេះដូង​។

អ្នក​វិទ្យាសាស្ត្រ​ជប៉ុន​វ័យក្មេង Akira Endo ដែល​បាន​ធ្វើការ​ស្រាវជ្រាវ​សំខាន់​លើ​ទំនាក់ទំនង​រវាង​ផ្សិត និង​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល​។ នៅ​ឆ្នាំ 1966 Akira Endo បាន​រក​ឃើញ​ថ្នាំ Statin នៅ​ក្នុង​ផ្សិត shiitake ដែល​ជា​សមាសធាតុ​ដែល​មាន​សមត្ថភាព​កាត់​បន្ថយ​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម​។ ទោះជា​យ៉ាងណា​ក៏​ដោយ ការ​ទាញ​យក​ថ្នាំ Statin ពី​ផ្សិត​គឺ​ស្មុគស្មាញ​ណាស់ រហូត​ដល់​ឆ្នាំ 1985 អ្នក​ស្រាវជ្រាវ​នៅ​សាកលវិទ្យាល័យ Rochester (​សហរដ្ឋអាមេរិក​) បាន​សំយោគ​ថ្នាំ Statin ពី​ប្រភព​ផ្សេង​ទៀត​ដោយ​ជោគជ័យ ដោយ​ត្រួសត្រាយ​ផ្លូវ​សម្រាប់​ការ​ផលិត​ទ្រង់ទ្រាយ​ធំ ដែល​នាំ​មក​នូវ​អត្ថប្រយោជន៍​ជា​ច្រើន​ដល់​អ្នកជំងឺ​។

បន្ថែម​ពីលើ​ការ​ប្រើប្រាស់​ថ្នាំ Statin ដើម្បី​កាត់​បន្ថយ​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម​ខ្ពស់ និង​ការពារ​ជំងឺ អ្នក​ត្រូវ​ផ្លាស់​ប្តូរ​របប​អាហារ​របស់​អ្នក​។ អ្នក​គួរតែ​កំណត់​ខ្លាញ់​សត្វ និង​ផ្តល់​អាទិភាព​ដល់​ប្រភព​ខ្លាញ់​បន្លែ ត្រី​ខ្លាញ់ និង​ប្រេង​អូ​លីវ ដើម្បី​ផ្តល់​អាហារូបត្ថម្ភ ខណៈ​ពេល​ដែល​នៅ​តែ​គ្រប់គ្រង​បរិមាណ​ខ្លាញ់​អាក្រក់​។ អ្នក​ក៏​គួរ​បង្កើន​ការ​ទទួលទាន​បន្លែ និង​ផ្លែ​ឈើ ដើម្បី​គាំទ្រ​ដល់​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ និង​ជួយ​កម្ចាត់​ខ្លាញ់​អាក្រក់​ចេញពី​រាង​កាយ​។

មាន​សារៈសំខាន់​ដូច​គ្នា ការ​ធ្វើ​លំ​ហាត់ប្រាណ​ទៀងទាត់​នឹង​ជួយ​ដុត​បំផ្លាញ​ជាតិ​ខ្លាញ់​អាក្រក់ ដោយហេតុ​នេះ​កាត់​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​។

សម្រាប់​ការ​ប្រើប្រាស់​ផ្សិត​ក្នុង​របប​អាហារ​ដើម្បី​កាត់​បន្ថយ​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម អ្នក​គួរតែ​ជ្រើសរើស​តែ​ផ្សិត shiitake ផ្សិត​ពណ៌​ស និង​ផ្សិត​អយ​ស្ទ័​រ​ប៉ុណ្ណោះ​។ ជា​ពិសេស ផ្សិត Shiitake មិន​ត្រឹមតែ​មាន​ជីវជាតិ​ជាមួយ​សារធាតុ​ដូច​ជា ស័ង្កសី វីតាមីន D ប៉ូ​លី​ស្យូ​មៀ terpenoids sterols និង lipids ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ប៉ុន្តែ​ថែម​ទាំង​ជួយ​បង្កើន​ភាពស៊ាំ កាត់​បន្ថយ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល និង​មាន​លក្ខណៈសម្បត្តិ​ប្រឆាំង​នឹង​ជំងឺមហារីក​។

ទោះជា​យ៉ាងណា​ក៏​ដោយ គ្រូពេទ្យ​ក៏​បាន​ព្រមាន​ផង​ដែរ​ថា ផ្សិត​មិន​គួរ​ទទួលទាន​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ​នោះ​ទេ ប៉ុន្តែ​គួរ​ទទួលទាន​តែ​ក្នុង​បរិមាណ​ល្មម រួម​ផ្សំ​ជាមួយនឹង​អាហារ​ផ្សេង​ទៀត ដើម្បី​ធានា​បាន​នូវ​របប​អាហារ​មាន​តុល្យភាព​។ លើស​ពី​នេះ ផ្សិត​បច្ចុប្បន្ន​អាច​មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ​គីមី​រក្សា​ទុក ដូច្នេះ​អ្នក​គួរតែ​ជ្រើសរើស​ទិញ​ពី​ប្រភព​ដែល​ទុកចិត្ត​បាន លាង​ជម្រះ និង​ចម្អិន​វា​មុន​ពេល​ទទួលទាន ដើម្បី​ធានា​សុវត្ថិភាព​សុខភាព​៕

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ