ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

ញ៉ាំផ្លែ​​ឈើនេះជួយ​កា.ត់​បន្ថយ​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈា.ម រក្សា​លំនឹង​សម្ពាធ​ឈា.ម និង​សម្រក​ទម្ងន់

1 អាទិត្យ មុន

ផ្លែ​ឈើ​ដែល​ធ្លាប់​ស្គាល់​នេះ មាន​រសជាតិ​ផ្អែម​ស្រទន់ ឆ្ងាញ់ ពោរពេញ​ដោយ​វីតាមីន ជាតិ​សរសៃ និង​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​… ហើយ​អ្នក​តែងតែមាន​អារម្មណ៍​ពោរពេញ​ដោយ​ថាមពល​។ វា​ក៏​មាន​អត្ថប្រយោជន៍​ជា​ច្រើន​សម្រាប់​សុខភាព​! តើ​ជា​ផ្លែ​អ្វី? តម្លៃ​អាហារូបត្ថម្ភ​របស់…

ផ្លែ​ឈើ​ដែល​ធ្លាប់​ស្គាល់​នេះ មាន​រសជាតិ​ផ្អែម​ស្រទន់ ឆ្ងាញ់ ពោរពេញ​ដោយ​វីតាមីន ជាតិ​សរសៃ និង​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​… ហើយ​អ្នក​តែងតែមាន​អារម្មណ៍​ពោរពេញ​ដោយ​ថាមពល​។ វា​ក៏​មាន​អត្ថប្រយោជន៍​ជា​ច្រើន​សម្រាប់​សុខភាព​! តើ​ជា​ផ្លែ​អ្វី?

តម្លៃ​អាហារូបត្ថម្ភ​របស់ សារី
យោង​តាម​ក្រសួងកសិកម្ម​សហរដ្ឋអាមេរិក ផ្លែ​សារី ខ្នាត​មធ្យម​មួយ​ផ្លែ​មាន​៖
– កាឡូរី​៖ ១០១
– ប្រូតេអ៊ីន​៖ ០,៣៦ ក្រាម (​ក្រាម​)
– កាបូ​អ៊ី​ដ្រា​ត​៖ ១៥,២ ក្រាម
– ជាតិ​សរសៃ​៖ ៣,១ ក្រាម
– ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​៖ ១១៦ មី​លី​ក្រាម
– កាល់ស្យូម​៖ ៩ មី​លី​ក្រាម
– វីតាមីន C: 4.3 មី​លី​ក្រាម
– Folate ឬ វីតាមីន B9: 7 មីក្រូ​ក្រាម​។

អត្ថប្រយោជន៍​សុខភាព​ទាំង ៧ របស់​ផ្លែ​សារី

ផ្លែ​សារី សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​សារធាតុចិញ្ចឹម ដូច្នេះ​ផ្លែ​សារី​ផ្តល់​អត្ថប្រយោជន៍​ជា​ច្រើន​ដល់​សុខភាព​រួម​មាន​៖

១-ការ​ទទួលទាន​ផ្លែ​សារី​ជួយ​គ្រប់គ្រង​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម

    សារី មាន​ស​ន្ទ​ស្សន៍ glycemic ទាប និង​មាតិកា​ជាតិ​សរសៃ​ខ្ពស់ ដែល​ធ្វើ​ឱ្យ​វា​ជា​ជម្រើស​ដ៏​ល្អ​សម្រាប់​អ្នក​ដែល​មាន​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​។ វា​ក៏​មាន​លក្ខណៈសម្បត្តិ​ជា​ច្រើន​ដែល​ជួយ​គ្រប់គ្រង​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ផង​ដែរ​។

    យោង​តាម​ការ​សិក្សា​មួយ​ដែល​ត្រូវ​បាន​ចេញផ្សាយ​នៅ​ក្នុង American Journal of Nutrition បាន​ឲ្យ​ដឹង​ថា អ្នក​ដែល​ទទួលទាន​ផ្លែ​សារី 5 ឬ​ច្រើន​ជាង​នេះ​ក្នុង​មួ​យស​ប្តា​ហ៍ មានការ​ថយ​ចុះ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ប្រភេទ​ទី 2 ដល់​ទៅ 23% ។

    យោង​តាម​ការ​សិក្សា​ដែល​ត្រូវ​បាន​ចេញផ្សាយ​នៅ​ក្នុង Journal of Molecules សារធាតុ flavonoids នៅ​ក្នុង​ផ្លែ សារី​ក៏​អាច​ជួយ​កាត់​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ប្រភេទ​ទី 2 ផង​ដែរ​។

    ២-ការ​ទទួលទាន​ផ្លែ​សារី​ជួយ​កាត់​បន្ថយ​ជំងឺ​បេះដូង

      សារី គឺ​ល្អ​សម្រាប់​បេះដូង ដោយសារ​វា​មាន​ជាតិ​សរសៃ​ខ្ពស់ និង​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​។ នៅ​ក្នុង​ការ​សិក្សា​មួយ​ដែល​ត្រូវ​បាន​ចេញផ្សាយ​នៅ​ក្នុង Frontiers in Nutrition សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ហៅ​ថា anthocyanin អាច​ជួយ​ការពារ​អ្នក​ពី​ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង​។

      សារី​ក៏​មាន​ជាតិ​សរសៃ​ដែល​ជួយ​កាត់​បន្ថយ​កម្រិត​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល​ផង​ដែរ​។ កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល​ខ្ពស់​គឺជា​កត្តា​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​បេះដូង​។ ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​នៅ​ក្នុង​ផ្លែ សារី​ក៏​ជួយ​គ្រប់គ្រង​សម្ពាធ​ឈាម​ខ្ពស់ ដែល​ជា​កត្តា​ហានិភ័យ​មួយទៀត​នៃ​ជំងឺ​បេះដូង​។ វា​គឺជា​ការ​បន្ថែម​ដ៏​ល្អ​ចំពោះ​របប​អាហារ​ដែល​មាន​សុខភាព​ល្អ​បេះដូង​។

      ៣-ការ​ទទួលទាន​ផ្លែ​ជួយ​សារី​ឱ្យ​អ្នក​ស្រក​ទម្ងន់

        ប្រសិនបើ​អ្នក​កំពុង​គិត​អំពី​ផ្លែ​ឈើ​ណា​ដែល​អ្នក​អាច​បន្ថែម​ទៅ​ក្នុង​របប​អាហារ​ដែល​ងាយស្រួល​សម្រក​ទម្ងន់​របស់​អ្នក អ្នក​អាច​ជ្រើសរើស​ផ្លែ សារី​។

        យោង​តាម​ការ​សិក្សា​ដែល​បាន​ចេញផ្សាយ​នៅ​ក្នុង​ទស្សនាវដ្តី Nutrition ស្ត្រី​លើស​ទម្ងន់​ដែល​ញ៉ាំ​ផ្លែ​សារី 3 ដង​សម្រាប់​អាហារ 6 ពេល​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ​ស្រក​បាន 1,22 គីឡូក្រាម​ក្នុង​រយៈពេល 12 ស​ប្តា​ហ៍​។ ផ្លែ​សារី​ក៏​មាន​កាឡូរី​ទាប មាន​ជាតិ​ទឹក​ខ្ពស់ និង​មាន​ជាតិ​សរសៃ​ខ្ពស់ ជួយ​ឱ្យ​អ្នក​ឆ្អែត​បាន​យូរ និង​ស្រក​ទម្ងន់​។

        ៤-ការ​ទទួលទាន​ផ្លែ​សារី​ជួយ​គ្រប់គ្រង​សម្ពាធ​ឈាម

          សម្ពាធ​ឈាម​ខ្ពស់ ឬ​លើស​សម្ពាធ​ឈាម​អាច​បំផ្លាញ​សរសៃឈាម​របស់​អ្នក និង​នាំ​ឱ្យ​មាន​បញ្ហា​បេះដូង ខួរក្បាល តម្រងនោម និង​ភ្នែក​។ យោង​តាម Harvard Health អ្នក​ដែល​ទទួលទាន​ផ្លែ​ឈើ​ទាំងមូល រួម​ទាំង​ផ្លែ សារី​អាច​ជួយ​កាត់​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺលើសឈាម​។

          យោង​តាម​សាលា​វេជ្ជសាស្ត្រ Harvard ផ្លែ pear ក៏​មាន​ផ្ទុក​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​ផង​ដែរ ដែល​អាច​ជួយ​បន្ថយ​សម្ពាធ​ឈាម​។

          ៥-ការ​ទទួលទាន​ផ្លែ​សារី​គឺ​ល្អ​សម្រាប់​ពោះវៀន

            ជាតិ​សរសៃ​គឺ​ល្អ​សម្រាប់​សុខភាព​ពោះវៀន ហើយ​ផ្លែ​សារី​មាន​ផ្ទុក​ច្រើន​។ ការ​សិក្សា​មួយ​ដែល​ត្រូវ​បាន​ចេញផ្សាយ​នៅ​ក្នុង​ទស្សនាវដ្តី Nutrients បាន​រក​ឃើញ​ថា​ផ្លែ សារី​មាន​ជាតិ​សរសៃ​រលាយ​និង​មិន​រលាយ ដែល​ជួយ​គ្រប់គ្រង​ចលនា​ពោះវៀន និង​លាមក​ច្រើន ខណៈ​ពេល​ដែល​ល្អ​សម្រាប់​សុខភាព​រំលាយ​អាហារ​។

            បើ​អ្នក​ទល់លាមក ផ្លែ​នេះ​អាច​ជួយ​បាន​! សារី ក៏​មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​សរសៃ​អាហារ រួម​ទាំង prebiotics ដែល​ជួយ​កែ​លម្អ​សុខភាព​រំលាយ​អាហារ​ទាំងមូល​។

            ៦-សារី​មាន​លក្ខណៈសម្បត្តិ​ប្រឆាំង​នឹង​ការ​រលាក

              ការ​រលាក​គឺជា​ការ​ឆ្លើយ​តប​នៃ​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​ធម្មជាតិ​ដែល​ជួយ​អ្នកប្រឆាំង​នឹង​ការ​ឆ្លង​មេរោគ ជាតិពុល និង​ភ្នាក់ងារ​បង្ក​ជំងឺ​ផ្សេង​ៗ​។
              ប៉ុន្តែ​ការ​ញ៉ាំ​ផ្លែ​សារី​ច្រើន​ពេក​អាច​នាំ​ឱ្យ​មាន​បញ្ហា​ដូច​ជា ជំងឺហឺត មហារីក ទឹកនោមផ្អែម​ប្រភេទ​ទី​២ និង​ជំងឺ​ភ្លេចភ្លាំង ។

              យោង​តាម​ការ​សិក្សា​ដែល​បាន​ចេញផ្សាយ​នៅ​ក្នុង​ទស្សនាវដ្តី Molecules ផ្លែ សារី​សម្បូរ​ទៅ​ដោយសារ​ធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម flavonoid ដែល​ជួយ​កាត់​បន្ថយ​ការ​រលាក និង​កាត់​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​។

              ៧-បង្កើន​ភាពស៊ាំ

                ផ្លែ​សារី គឺជា​ផ្លែ​ឈើ​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​សារធាតុចិញ្ចឹម រួម​ទាំង​វីតាមីន ទង់ដែង និង​ជាតិ​សរសៃ ដែល​ទាំង​អស់នេះ​អាច​ជួយ​បង្កើន​ភាពស៊ាំ​របស់​អ្នក​។

                ការ​សិក្សា​មួយ​ដែល​ត្រូវ​បាន​ចេញផ្សាយ​នៅ​ក្នុង Journal of Pharmacy បាន​រក​ឃើញ​ថា​ផ្លែ សារី​មាន​លក្ខណៈសម្បត្តិ​ដែល​ជួយ​កាត់​បន្ថយ​រ៉ា​ឌី​កាល់​សេរី និង​បង្កើន​ភាពស៊ាំ​។ វីតាមីន C នៅ​ក្នុង​ផ្លែ​សារី​ក៏​ជួយ​ជំរុញ​ការ​បង្កើត​កោសិកា​ឈាមស ដែល​អាច​កាត់​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ដោយ​បង្កើន​ភាពស៊ាំ​៕

                អត្ថបទសរសេរ ដោយ

                កែសម្រួលដោយ