ផ្លែឈើដែលធ្លាប់ស្គាល់នេះ មានរសជាតិផ្អែមស្រទន់ ឆ្ងាញ់ ពោរពេញដោយវីតាមីន ជាតិសរសៃ និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម… ហើយអ្នកតែងតែមានអារម្មណ៍ពោរពេញដោយថាមពល។ វាក៏មានអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនសម្រាប់សុខភាព! តើជាផ្លែអ្វី?
តម្លៃអាហារូបត្ថម្ភរបស់ សារី
យោងតាមក្រសួងកសិកម្មសហរដ្ឋអាមេរិក ផ្លែសារី ខ្នាតមធ្យមមួយផ្លែមាន៖
– កាឡូរី៖ ១០១
– ប្រូតេអ៊ីន៖ ០,៣៦ ក្រាម (ក្រាម)
– កាបូអ៊ីដ្រាត៖ ១៥,២ ក្រាម
– ជាតិសរសៃ៖ ៣,១ ក្រាម
– ប៉ូតាស្យូម៖ ១១៦ មីលីក្រាម
– កាល់ស្យូម៖ ៩ មីលីក្រាម
– វីតាមីន C: 4.3 មីលីក្រាម
– Folate ឬ វីតាមីន B9: 7 មីក្រូក្រាម។
អត្ថប្រយោជន៍សុខភាពទាំង ៧ របស់ផ្លែសារី
ផ្លែសារី សម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹម ដូច្នេះផ្លែសារីផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់សុខភាពរួមមាន៖
១-ការទទួលទានផ្លែសារីជួយគ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម
សារី មានសន្ទស្សន៍ glycemic ទាប និងមាតិកាជាតិសរសៃខ្ពស់ ដែលធ្វើឱ្យវាជាជម្រើសដ៏ល្អសម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម។ វាក៏មានលក្ខណៈសម្បត្តិជាច្រើនដែលជួយគ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមផងដែរ។
យោងតាមការសិក្សាមួយដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅក្នុង American Journal of Nutrition បានឲ្យដឹងថា អ្នកដែលទទួលទានផ្លែសារី 5 ឬច្រើនជាងនេះក្នុងមួយសប្តាហ៍ មានការថយចុះហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 ដល់ទៅ 23% ។
យោងតាមការសិក្សាដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅក្នុង Journal of Molecules សារធាតុ flavonoids នៅក្នុងផ្លែ សារីក៏អាចជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 ផងដែរ។
២-ការទទួលទានផ្លែសារីជួយកាត់បន្ថយជំងឺបេះដូង
សារី គឺល្អសម្រាប់បេះដូង ដោយសារវាមានជាតិសរសៃខ្ពស់ និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម។ នៅក្នុងការសិក្សាមួយដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅក្នុង Frontiers in Nutrition សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មហៅថា anthocyanin អាចជួយការពារអ្នកពីជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង។
សារីក៏មានជាតិសរសៃដែលជួយកាត់បន្ថយកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុលផងដែរ។ កូលេស្តេរ៉ុលខ្ពស់គឺជាកត្តាហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង។ ប៉ូតាស្យូមនៅក្នុងផ្លែ សារីក៏ជួយគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាមខ្ពស់ ដែលជាកត្តាហានិភ័យមួយទៀតនៃជំងឺបេះដូង។ វាគឺជាការបន្ថែមដ៏ល្អចំពោះរបបអាហារដែលមានសុខភាពល្អបេះដូង។
៣-ការទទួលទានផ្លែជួយសារីឱ្យអ្នកស្រកទម្ងន់
ប្រសិនបើអ្នកកំពុងគិតអំពីផ្លែឈើណាដែលអ្នកអាចបន្ថែមទៅក្នុងរបបអាហារដែលងាយស្រួលសម្រកទម្ងន់របស់អ្នក អ្នកអាចជ្រើសរើសផ្លែ សារី។
យោងតាមការសិក្សាដែលបានចេញផ្សាយនៅក្នុងទស្សនាវដ្តី Nutrition ស្ត្រីលើសទម្ងន់ដែលញ៉ាំផ្លែសារី 3 ដងសម្រាប់អាហារ 6 ពេលក្នុងមួយថ្ងៃស្រកបាន 1,22 គីឡូក្រាមក្នុងរយៈពេល 12 សប្តាហ៍។ ផ្លែសារីក៏មានកាឡូរីទាប មានជាតិទឹកខ្ពស់ និងមានជាតិសរសៃខ្ពស់ ជួយឱ្យអ្នកឆ្អែតបានយូរ និងស្រកទម្ងន់។
៤-ការទទួលទានផ្លែសារីជួយគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាម
សម្ពាធឈាមខ្ពស់ ឬលើសសម្ពាធឈាមអាចបំផ្លាញសរសៃឈាមរបស់អ្នក និងនាំឱ្យមានបញ្ហាបេះដូង ខួរក្បាល តម្រងនោម និងភ្នែក។ យោងតាម Harvard Health អ្នកដែលទទួលទានផ្លែឈើទាំងមូល រួមទាំងផ្លែ សារីអាចជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺលើសឈាម។
យោងតាមសាលាវេជ្ជសាស្ត្រ Harvard ផ្លែ pear ក៏មានផ្ទុកប៉ូតាស្យូមផងដែរ ដែលអាចជួយបន្ថយសម្ពាធឈាម។
៥-ការទទួលទានផ្លែសារីគឺល្អសម្រាប់ពោះវៀន
ជាតិសរសៃគឺល្អសម្រាប់សុខភាពពោះវៀន ហើយផ្លែសារីមានផ្ទុកច្រើន។ ការសិក្សាមួយដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅក្នុងទស្សនាវដ្តី Nutrients បានរកឃើញថាផ្លែ សារីមានជាតិសរសៃរលាយនិងមិនរលាយ ដែលជួយគ្រប់គ្រងចលនាពោះវៀន និងលាមកច្រើន ខណៈពេលដែលល្អសម្រាប់សុខភាពរំលាយអាហារ។
បើអ្នកទល់លាមក ផ្លែនេះអាចជួយបាន! សារី ក៏មានផ្ទុកជាតិសរសៃអាហារ រួមទាំង prebiotics ដែលជួយកែលម្អសុខភាពរំលាយអាហារទាំងមូល។
៦-សារីមានលក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងនឹងការរលាក
ការរលាកគឺជាការឆ្លើយតបនៃប្រព័ន្ធភាពស៊ាំធម្មជាតិដែលជួយអ្នកប្រឆាំងនឹងការឆ្លងមេរោគ ជាតិពុល និងភ្នាក់ងារបង្កជំងឺផ្សេងៗ។
ប៉ុន្តែការញ៉ាំផ្លែសារីច្រើនពេកអាចនាំឱ្យមានបញ្ហាដូចជា ជំងឺហឺត មហារីក ទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី២ និងជំងឺភ្លេចភ្លាំង ។
យោងតាមការសិក្សាដែលបានចេញផ្សាយនៅក្នុងទស្សនាវដ្តី Molecules ផ្លែ សារីសម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម flavonoid ដែលជួយកាត់បន្ថយការរលាក និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺ។
៧-បង្កើនភាពស៊ាំ
ផ្លែសារី គឺជាផ្លែឈើសម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹម រួមទាំងវីតាមីន ទង់ដែង និងជាតិសរសៃ ដែលទាំងអស់នេះអាចជួយបង្កើនភាពស៊ាំរបស់អ្នក។
ការសិក្សាមួយដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅក្នុង Journal of Pharmacy បានរកឃើញថាផ្លែ សារីមានលក្ខណៈសម្បត្តិដែលជួយកាត់បន្ថយរ៉ាឌីកាល់សេរី និងបង្កើនភាពស៊ាំ។ វីតាមីន C នៅក្នុងផ្លែសារីក៏ជួយជំរុញការបង្កើតកោសិកាឈាមស ដែលអាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺដោយបង្កើនភាពស៊ាំ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ