រដូវល្ពៅបានមកដល់ហើយ ដែលនាំមកនូវអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនសម្រាប់សុខភាព និងការធ្វើម្ហូប។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ មិនមែនគ្រប់គ្នាអាចរីករាយនឹងអាហារនេះដោយសុវត្ថិភាពនោះទេ។
ល្ពៅគឺជាប្រភពដ៏សម្បូរបែបនៃវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែដែលជួយដល់សុខភាព រួមទាំងវីតាមីន A ជាតិសរសៃ ប៉ូតាស្យូម និងផូស្វ័រ។ សារធាតុទាំងនេះមិនត្រឹមតែជួយដល់ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងកាត់បន្ថយការរលាក ផ្តល់សំណើមដល់ក្រពះ គ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម និងការពារសុខភាពបេះដូង។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ប្រសិនបើអ្នកជាក្រុមមួយក្នុងចំណោមមនុស្ស 8 ក្រុមខាងក្រោម យកល្អគួរតែកំណត់ ឬជៀសវាងការទទួលទានល្ពៅ លុះត្រាតែអ្នកទទួលបានការណែនាំពីគ្រូពេទ្យរបស់អ្នក៖
មនុស្សដែលមានសម្ពាធឈាមខ្ពស់
ក្នុង 100 ក្រាមនៃល្ពៅស្រស់មាតិកាសូដ្យូមគឺប្រហែល 1mg ។ ចំពោះអ្នកជំងឺដែលមានសម្ពាធឈាមខ្ពស់ ឬដែលត្រូវការកាត់បន្ថយជាតិប្រៃក្នុងរបបអាហាររបស់ពួកគេ ការទទួលទានល្ពៅច្រើនពេកអាចនាំឱ្យមានការកើនឡើងសម្ពាធឈាម និងធ្វើឱ្យរោគសញ្ញានៃជំងឺកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរឡើង។
ដូច្នេះ អ្នកដែលមានបញ្ហាសម្ពាធឈាម គួរតែរក្សាការទទួលទានល្ពៅក្នុងកម្រិតមធ្យម និងយកចិត្តទុកដាក់ក្នុងការគ្រប់គ្រងបរិមាណអំបិលបន្ថែមកំឡុងពេលកែច្នៃអាហារ។
អ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម
GI (សន្ទស្សន៍ glycemic) និង GL (Glycemic Load) គឺជាកត្តាសំខាន់ពីរដែលជួយវាយតម្លៃផលប៉ះពាល់នៃអាហារលើកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម។ ជាពិសេស ល្ពៅមានសន្ទស្សន៍ GI ខ្ពស់ដែលឈានដល់ 75 ខណៈពេលដែលសន្ទស្សន៍ GL មានត្រឹមតែ 3 ប៉ុណ្ណោះ។
ការទទួលទានល្ពៅក្នុងបរិមាណច្រើនអាចបង្កើនកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម។ ប្រសិនបើអ្នកចង់បញ្ចូលល្ពៅទៅក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នក សូមចាប់ផ្តើមជាមួយនឹងបរិមាណតិចតួច ហើយកែសម្រួលដោយកាត់បន្ថយអាហារដែលមានជាតិស្ករផ្សេងទៀតនៅក្នុងអាហាររបស់អ្នក។
មនុស្សមានរាងកាយងាយនឹងក្តៅ
អ្នកដែលងាយនឹងឡើងកម្តៅ ពេលទទួលទានល្ពៅអាចមានរោគសញ្ញាដូចជាមាត់ស្ងួត ទឹកនោមពណ៌លឿង និងការទល់លាមក។ មូលហេតុចំបងគឺដោយសារតែបរិមាណម្សៅនៅក្នុងល្ពៅមានកំរិតខ្ពស់ដែលបណ្តាលឱ្យរាងកាយធ្វើការពិបាកក្នុងការរក្សាតុល្យភាព។
ដូច្នេះហើយ សម្រាប់អ្នកដែលងាយនឹងក្តៅខ្លួន ឬក្តៅខ្លួន គួរតែកាត់បន្ថយការទទួលទានល្ពៅ ជាពិសេសសម្រាប់អ្នកដែលមានរោគសញ្ញាជាក់ស្តែងដូចជា អណ្ដាតក្រហាយ រមាស់ និងកើតមុន ឬក្លិនមាត់មិនល្អ ក៏ដូចជាអ្នកដែលកំពុងប្រើប្រាស់ផងដែរ។ ថ្នាំត្រូវបានកែតម្រូវតាមវេជ្ជបញ្ជារបស់វេជ្ជបណ្ឌិត។
ផ្ទុយទៅវិញ អ្នកអាចជ្រើសរើសអាហារដែលមានឥទ្ធិពលត្រជាក់ និងបន្សាបជាតិពុលដូចជា សណ្តែកបាយ ត្រឡាច ស្រវសាលី និងបន្លែផ្សេងៗទៀត ដើម្បីទ្រទ្រង់រាងកាយឱ្យកាន់តែប្រសើរឡើង។
អ្នកដែលមានជម្ងឺខាន់លឿង
ល្ពៅមានផ្ទុកសារធាតុបេតាការ៉ូទីនខ្ពស់។ ការទទួលទានល្ពៅច្រើនពេកអាចនាំឱ្យមានការប្រមូលផ្តុំនៃសារធាតុ Beta-carotene នៅក្នុងជាលិកាខ្លាញ់ក្រោមស្បែក បណ្តាលឱ្យកើតជម្ងឺខាន់លឿង ដែលស្បែកមានពណណ៌លឿង។
ទោះបីជាស្ថានភាពនេះមិនមានគ្រោះថ្នាក់សម្រាប់មនុស្សធម្មតាក៏ដោយ សម្រាប់អ្នកដែលមានជម្ងឺខាន់លឿង នេះអាចបណ្តាលឱ្យមានបញ្ហា។
ការកើនឡើងនៃការទទួលទានល្ពៅអាចធ្វើឱ្យពិបាកក្នុងការវាយតម្លៃស្ថានភាព ឬកំណត់អត្តសញ្ញាណភាពមិនប្រក្រតីដែលទាក់ទងនឹងស្ថានភាពសុខភាព។ ដូច្នេះអ្នកដែលមានជំងឺខាន់លឿងគួរតែប្រយ័ត្នក្នុងការបន្ថែមល្ពៅទៅក្នុងរបបអាហាររបស់ពួកគេ។
អ្នកដែលមានអាឡែស៊ី
ល្ពៅគឺជាប្រភពអាហារដែលសម្បូរទៅដោយប្រូតេអ៊ីន និងមានតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភខ្ពស់ ប៉ុន្តែសម្រាប់អ្នកដែលមានស្បែកងាយប្រតិកម្ម វាក៏អាចក្លាយជាអាឡែហ្ស៊ីផងដែរ។
នៅពេលដែលអាឡែស៊ីទៅនឹងល្ពៅ អ្នកជំងឺអាចមានរោគសញ្ញាដូចជា កន្ទួល កន្ទួលក្រហម ឬហើម និងរលាកនៃភ្នាសរំអិលក្នុងបំពង់ក បបូរមាត់ និងអណ្តាត។ ក្នុងករណីនេះ យកល្អគួរតែបញ្ឈប់ការទទួលទានល្ពៅ ហើយប្រញាប់ស្វែងរកការណែនាំពីវេជ្ជបណ្ឌិត ដើម្បីព្យាបាលទាន់ពេលវេលា។
អ្នកដែលមានជំងឺតម្រងនោម ឬកំពុងប្រើប្រាស់ថ្នាំដែលប៉ះពាល់ដល់មុខងារតម្រងនោម
ល្ពៅមានជាតិប៉ូតាស្យូមខ្ពស់ ជាមួយនឹងប៉ូតាស្យូមប្រហែល 564 មីល្លីក្រាមក្នុងមួយពេល។ ការទទួលទានជាតិប៉ូតាស្យូមច្រើនពេកអាចនាំឱ្យកើតជំងឺលើសឈាម ដែលជាជំងឺធ្ងន់ធ្ងរដែលអាចបណ្តាលឱ្យមានរោគសញ្ញាដូចជា ចង្អោរ ខ្សោយសាច់ដុំ ស្ពឹក និងអាចគំរាមកំហែងដល់អាយុជីវិត ប្រសិនបើជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាលកើតឡើងភ្លាមៗ។
ដូច្នេះ អ្នកដែលមានបញ្ហាតម្រងនោម ឬកំពុងប្រើប្រាស់ថ្នាំដែលរំខានដល់ការបញ្ចេញជាតិប៉ូតាស្យូម គឺមានហានិភ័យខ្ពស់នៃជំងឺនេះ។ ប្រសិនបើអ្នកមានរោគសញ្ញាដូចជា ភ័យ ដកដង្ហើមខ្លី ឈឺទ្រូង ចង្អោរ ឬក្អួត បន្ទាប់ពីទទួលទានល្ពៅ សូមស្វែងរកការយកចិត្តទុកដាក់ពីគ្រូពេទ្យជាបន្ទាន់ ព្រោះទាំងនេះអាចជាសញ្ញានៃជម្ងឺ hyperkalemia ស្រួចស្រាវ។
អ្នកដែលមានបញ្ហារំលាយអាហារ
អ្នកដែលកំពុងជួបប្រទះបញ្ហារំលាយអាហារ ដូចជាហើមពោះ គួរតែកំណត់ការទទួលទានល្ពៅ ព្រោះអាហារនេះមានជាតិសរសៃច្រើន ដែលអាចធ្វើឱ្យហើមពោះកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ។ ការទទួលទានជាតិសរសៃច្រើនពេកអាចធ្វើឱ្យរោគសញ្ញារំលាយអាហារកាន់តែអាក្រក់។
លើសពីនេះទៀត ល្ពៅមិនគួរប្រើជាមួយអាហារមួយចំនួនដូចជាសាច់ចៀម សេលេរី ក្តាម ស្ពៃ និងត្រសក់។ ការផ្សំល្ពៅជាមួយអាហារទាំងនេះអាចកាត់បន្ថយតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភនៃម្ហូប ឬបណ្តាលឱ្យមានផលប៉ះពាល់ដែលប៉ះពាល់ដល់សុខភាព។
អ្នកដែលកំពុងប្រើថ្នាំដូចជាលីចូម
ល្ពៅដើរតួជាថ្នាំបញ្ចុះទឹកនោមកម្រិតស្រាល ដែលអាចនាំឲ្យមានការកើនឡើងនៃបរិមាណទឹក និងអំបិលដែលបញ្ចេញតាមទឹកនោមនៅពេលទទួលទានក្នុងបរិមាណច្រើន។ ដូច្នេះអ្នកដែលកំពុងប្រើថ្នាំលីចូមត្រូវមានការប្រុងប្រយ័ត្នជាខ្លាំង។ ការពិគ្រោះជាមួយវេជ្ជបណ្ឌិតមានសារៈសំខាន់ខ្លាំងណាស់ដើម្បីធានាថាអន្តរកម្មដែលមិនចង់បានរវាងល្ពៅនិងថ្នាំមិនកើតឡើងទេ ដើម្បីការពារសុខភាពរបស់អ្នក និងជៀសវាងផលប៉ះពាល់ធ្ងន់ធ្ងរ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ