ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

ល្ពៅ​ផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍​ច្រើន​សម្រាប់​សុខ​ភាព តែមនុស្ស៨ក្រុមគួរ​ចៀសវាង​ទទួលទាន

1 អាទិត្យ មុន

រដូវ​ល្ពៅ​បាន​មក​ដល់​ហើយ ដែល​នាំ​មក​នូវ​អត្ថប្រយោជន៍​ជា​ច្រើន​សម្រាប់​សុខភាព និង​ការ​ធ្វើ​ម្ហូប​។ ទោះជា​យ៉ាងណា​ក៏​ដោយ មិនមែន​គ្រប់​គ្នា​អាច​រីករាយ​នឹង​អាហារ​នេះ​ដោយ​សុវត្ថិភាព​នោះ​ទេ​។ ល្ពៅ​គឺជា​ប្រភព​ដ៏​សម្បូរ​បែប​នៃ​វីតាមីន និង​សារធាតុ​រ៉ែ​ដែល​ជួយ​ដល់​សុខភាព រួម​ទាំង​វីតាមីន A ជាតិ​សរសៃ…

រដូវ​ល្ពៅ​បាន​មក​ដល់​ហើយ ដែល​នាំ​មក​នូវ​អត្ថប្រយោជន៍​ជា​ច្រើន​សម្រាប់​សុខភាព និង​ការ​ធ្វើ​ម្ហូប​។ ទោះជា​យ៉ាងណា​ក៏​ដោយ មិនមែន​គ្រប់​គ្នា​អាច​រីករាយ​នឹង​អាហារ​នេះ​ដោយ​សុវត្ថិភាព​នោះ​ទេ​។

ល្ពៅ​គឺជា​ប្រភព​ដ៏​សម្បូរ​បែប​នៃ​វីតាមីន និង​សារធាតុ​រ៉ែ​ដែល​ជួយ​ដល់​សុខភាព រួម​ទាំង​វីតាមីន A ជាតិ​សរសៃ ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម និង​ផូស្វ័រ​។ សារធាតុ​ទាំងនេះ​មិន​ត្រឹមតែ​ជួយ​ដល់​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ថែម​ទាំង​កាត់​បន្ថយ​ការ​រលាក ផ្តល់​សំណើម​ដល់​ក្រពះ គ្រប់គ្រង​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម និង​ការពារ​សុខភាព​បេះដូង​។

ទោះជា​យ៉ាងណា​ក៏​ដោយ ប្រសិនបើ​អ្នកជា​ក្រុម​មួយ​ក្នុង​ចំណោម​មនុស្ស 8 ក្រុម​ខាងក្រោម យក​ល្អ​គួរតែ​កំណត់ ឬ​ជៀសវាង​ការ​ទទួលទាន​ល្ពៅ លុះត្រាតែ​អ្នក​ទទួល​បានការ​ណែនាំ​ពី​គ្រូពេទ្យ​របស់​អ្នក​៖

មនុស្ស​ដែល​មាន​សម្ពាធ​ឈាម​ខ្ពស់

ក្នុង 100 ក្រាម​នៃ​ល្ពៅ​ស្រស់​មាតិកា​សូ​ដ្យូ​ម​គឺ​ប្រហែល 1mg ។ ចំពោះ​អ្នកជំងឺ​ដែល​មាន​សម្ពាធ​ឈាម​ខ្ពស់ ឬ​ដែល​ត្រូវការ​កាត់​បន្ថយ​ជាតិ​ប្រៃ​ក្នុង​របប​អាហារ​របស់​ពួក​គេ ការ​ទទួលទាន​ល្ពៅ​ច្រើន​ពេក​អាច​នាំ​ឱ្យ​មានការ​កើនឡើង​សម្ពាធ​ឈាម និង​ធ្វើ​ឱ្យ​រោគ​សញ្ញា​នៃ​ជំងឺ​កាន់តែ​ធ្ងន់ធ្ងរ​ឡើង​។

ដូច្នេះ អ្នក​ដែល​មាន​បញ្ហា​សម្ពាធ​ឈាម គួរតែ​រក្សា​ការ​ទទួលទាន​ល្ពៅ​ក្នុង​កម្រិត​មធ្យម និង​យកចិត្តទុកដាក់​ក្នុង​ការ​គ្រប់គ្រង​បរិមាណ​អំបិល​បន្ថែម​កំឡុង​ពេល​កែ​ច្នៃ​អាហារ​។

អ្នក​ដែល​មាន​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម

GI (​ស​ន្ទ​ស្សន៍ glycemic) និង GL (Glycemic Load) គឺជា​កត្តា​សំខាន់​ពីរ​ដែល​ជួយ​វាយតម្លៃ​ផល​ប៉ះពាល់​នៃ​អាហារ​លើ​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​។ ជា​ពិសេស ល្ពៅ​មាន​ស​ន្ទ​ស្សន៍ GI ខ្ពស់​ដែល​ឈាន​ដល់ 75 ខណៈ​ពេល​ដែល​ស​ន្ទ​ស្សន៍ GL មាន​ត្រឹមតែ 3 ប៉ុណ្ណោះ​។

ការ​ទទួលទាន​ល្ពៅ​ក្នុង​បរិមាណ​ច្រើន​អាច​បង្កើន​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​។ ប្រសិនបើ​អ្នក​ចង់​បញ្ចូល​ល្ពៅ​ទៅ​ក្នុង​របប​អាហារ​ប្រចាំ​ថ្ងៃ​របស់​អ្នក សូម​ចាប់ផ្តើម​ជាមួយនឹង​បរិមាណ​តិចតួច ហើយ​កែសម្រួល​ដោយ​កាត់​បន្ថយ​អាហារ​ដែល​មាន​ជាតិ​ស្ករ​ផ្សេង​ទៀត​នៅ​ក្នុង​អាហារ​របស់​អ្នក​។

មនុស្ស​មាន​រាង​កាយ​ងាយ​នឹង​ក្តៅ

អ្នក​ដែល​ងាយ​នឹង​ឡើងក​ម្តៅ ពេល​ទទួលទាន​ល្ពៅ​អាច​មាន​រោគ​សញ្ញា​ដូច​ជា​មាត់​ស្ងួត ទឹកនោម​ពណ៌​លឿង និង​ការ​ទល់លាមក​។ មូលហេតុ​ចំបង​គឺ​ដោយសារ​តែ​បរិមាណ​ម្សៅ​នៅ​ក្នុង​ល្ពៅ​មាន​កំរិត​ខ្ពស់​ដែល​បណ្តាល​ឱ្យ​រាង​កាយ​ធ្វើការ​ពិបាក​ក្នុង​ការ​រក្សា​តុល្យភាព​។

ដូច្នេះ​ហើយ សម្រាប់​អ្នក​ដែល​ងាយ​នឹង​ក្តៅខ្លួន ឬ​ក្តៅខ្លួន គួរតែ​កាត់​បន្ថយ​ការ​ទទួលទាន​ល្ពៅ ជា​ពិសេស​សម្រាប់​អ្នក​ដែល​មាន​រោគ​សញ្ញា​ជាក់ស្តែង​ដូច​ជា អណ្ដាត​ក្រហាយ រមាស់ និង​កើត​មុន ឬ​ក្លិន​មាត់​មិនល្អ ក៏​ដូច​ជា​អ្នក​ដែល​កំពុង​ប្រើប្រាស់​ផង​ដែរ​។ ថ្នាំ​ត្រូវ​បាន​កែតម្រូវ​តាម​វេជ្ជបញ្ជា​របស់​វេជ្ជបណ្ឌិត​។

ផ្ទុយ​ទៅ​វិញ អ្នក​អាច​ជ្រើសរើស​អាហារ​ដែល​មាន​ឥទ្ធិពល​ត្រជាក់ និង​បន្សាប​ជាតិពុល​ដូច​ជា សណ្តែកបាយ ត្រឡាច ស្រ​វ​សាលី និង​បន្លែ​ផ្សេង​ៗ​ទៀត ដើម្បី​ទ្រទ្រង់​រាង​កាយ​ឱ្យ​កាន់តែ​ប្រសើរ​ឡើង​។

អ្នក​ដែល​មាន​ជម្ងឺខាន់លឿង

ល្ពៅ​មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ​បេ​តា​ការ៉ូ​ទី​ន​ខ្ពស់​។ ការ​ទទួលទាន​ល្ពៅ​ច្រើន​ពេក​អាច​នាំ​ឱ្យ​មានការ​ប្រមូលផ្តុំ​នៃ​សារធាតុ Beta-carotene នៅ​ក្នុង​ជាលិកា​ខ្លាញ់​ក្រោម​ស្បែក បណ្តាល​ឱ្យ​កើត​ជម្ងឺខាន់លឿង ដែល​ស្បែក​មាន​ព​ណ​ណ៌​លឿង​។

ទោះបីជា​ស្ថានភាព​នេះ​មិន​មាន​គ្រោះថ្នាក់​សម្រាប់​មនុស្ស​ធម្មតា​ក៏​ដោយ សម្រាប់​អ្នក​ដែល​មាន​ជម្ងឺខាន់លឿង នេះ​អាច​បណ្តាល​ឱ្យ​មាន​បញ្ហា​។

ការ​កើនឡើង​នៃ​ការ​ទទួលទាន​ល្ពៅ​អាច​ធ្វើ​ឱ្យ​ពិបាក​ក្នុង​ការ​វាយតម្លៃ​ស្ថានភាព ឬ​កំណត់​អត្តសញ្ញាណ​ភាព​មិន​ប្រក្រតី​ដែល​ទាក់ទង​នឹង​ស្ថានភាព​សុខភាព​។ ដូច្នេះ​អ្នក​ដែល​មាន​ជំងឺខាន់លឿង​គួរតែ​ប្រយ័ត្ន​ក្នុង​ការ​បន្ថែម​ល្ពៅ​ទៅ​ក្នុង​របប​អាហារ​របស់​ពួក​គេ​។

អ្នក​ដែល​មាន​អា​ឡែ​ស៊ី

ល្ពៅ​គឺជា​ប្រភព​អាហារ​ដែល​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​ប្រូតេអ៊ីន និង​មាន​តម្លៃ​អាហារូបត្ថម្ភ​ខ្ពស់ ប៉ុន្តែ​សម្រាប់​អ្នក​ដែល​មាន​ស្បែក​ងាយ​ប្រតិកម្ម វា​ក៏​អាច​ក្លាយជា​អា​ឡែ​ហ្ស៊ី​ផង​ដែរ​។

នៅ​ពេល​ដែល​អា​ឡែ​ស៊ី​ទៅ​នឹង​ល្ពៅ អ្នកជំងឺ​អាច​មាន​រោគ​សញ្ញា​ដូច​ជា កន្ទួល កន្ទួល​ក្រហម ឬ​ហើម និង​រលាក​នៃ​ភ្នាស​រំអិល​ក្នុង​បំពង់ក បបូរមាត់ និង​អណ្តាត​។ ក្នុង​ករណី​នេះ យក​ល្អ​គួរតែ​បញ្ឈប់​ការ​ទទួលទាន​ល្ពៅ ហើយ​ប្រញាប់​ស្វែងរក​ការ​ណែនាំ​ពី​វេជ្ជបណ្ឌិត ដើម្បី​ព្យាបាល​ទាន់​ពេលវេលា​។

អ្នក​ដែល​មាន​ជំងឺ​តម្រងនោម ឬ​កំពុង​ប្រើប្រាស់​ថ្នាំ​ដែល​ប៉ះពាល់​ដល់​មុខងារ​តម្រងនោម

ល្ពៅ​មាន​ជាតិ​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​ខ្ពស់ ជាមួយនឹង​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​ប្រហែល 564 មី​ល្លី​ក្រាម​ក្នុង​មួយ​ពេល​។ ការ​ទទួលទាន​ជាតិ​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​ច្រើន​ពេក​អាច​នាំ​ឱ្យ​កើត​ជំងឺលើសឈាម ដែល​ជា​ជំងឺ​ធ្ងន់ធ្ងរ​ដែល​អាច​បណ្តាល​ឱ្យ​មាន​រោគ​សញ្ញា​ដូច​ជា ចង្អោរ ខ្សោយ​សាច់ដុំ ស្ពឹក និង​អាច​គំរាមកំហែង​ដល់​អាយុជីវិត ប្រសិនបើ​ជំងឺ​ដាច់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល​កើតឡើង​ភ្លាម​ៗ​។

ដូច្នេះ អ្នក​ដែល​មាន​បញ្ហា​តម្រងនោម ឬ​កំពុង​ប្រើប្រាស់​ថ្នាំ​ដែល​រំខាន​ដល់​ការ​បញ្ចេញ​ជាតិ​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម គឺ​មាន​ហានិភ័យ​ខ្ពស់​នៃ​ជំងឺ​នេះ​។ ប្រសិនបើ​អ្នកមាន​រោគ​សញ្ញា​ដូច​ជា ភ័យ ដកដង្ហើម​ខ្លី ឈឺទ្រូង ចង្អោរ ឬ​ក្អួត បន្ទាប់​ពី​ទទួលទាន​ល្ពៅ សូម​ស្វែងរក​ការ​យកចិត្តទុកដាក់​ពី​គ្រូពេទ្យ​ជា​បន្ទាន់ ព្រោះ​ទាំងនេះ​អាច​ជា​សញ្ញា​នៃ​ជម្ងឺ hyperkalemia ស្រួច​ស្រាវ​។

អ្នក​ដែល​មាន​បញ្ហា​រំលាយ​អាហារ

អ្នក​ដែល​កំពុង​ជួប​ប្រទះ​បញ្ហា​រំលាយ​អាហារ ដូច​ជា​ហើមពោះ គួរតែ​កំណត់​ការ​ទទួលទាន​ល្ពៅ ព្រោះ​អាហារ​នេះ​មាន​ជាតិ​សរសៃ​ច្រើន ដែល​អាច​ធ្វើ​ឱ្យ​ហើមពោះ​កាន់តែ​ធ្ងន់ធ្ងរ​។ ការ​ទទួលទាន​ជាតិ​សរសៃ​ច្រើន​ពេក​អាច​ធ្វើ​ឱ្យ​រោគ​សញ្ញា​រំលាយ​អាហារ​កាន់តែ​អាក្រក់​។

លើស​ពី​នេះ​ទៀត ល្ពៅ​មិន​គួរ​ប្រើ​ជាមួយ​អាហារ​មួយ​ចំនួន​ដូច​ជា​សាច់​ចៀម សេ​លេ​រី ក្តាម ស្ពៃ និង​ត្រសក់​។ ការ​ផ្សំ​ល្ពៅ​ជាមួយ​អាហារ​ទាំងនេះ​អាច​កាត់​បន្ថយ​តម្លៃ​អាហារូបត្ថម្ភ​នៃ​ម្ហូប ឬ​បណ្តាល​ឱ្យ​មាន​ផល​ប៉ះពាល់​ដែល​ប៉ះពាល់​ដល់​សុខភាព​។

អ្នក​ដែល​កំពុង​ប្រើ​ថ្នាំ​ដូច​ជាលី​ចូ​ម

ល្ពៅ​ដើរតួ​ជា​ថ្នាំ​បញ្ចុះ​ទឹកនោម​កម្រិត​ស្រាល ដែល​អាច​នាំ​ឲ្យ​មានការ​កើនឡើង​នៃ​បរិមាណ​ទឹក និង​អំបិល​ដែល​បញ្ចេញ​តាម​ទឹកនោម​នៅ​ពេល​ទទួលទាន​ក្នុង​បរិមាណ​ច្រើន​។ ដូច្នេះ​អ្នក​ដែល​កំពុង​ប្រើ​ថ្នាំ​លី​ចូ​ម​ត្រូវ​មានការ​ប្រុង​ប្រយ័ត្ន​ជា​ខ្លាំង​។ ការពិគ្រោះ​ជាមួយ​វេជ្ជបណ្ឌិត​មាន​សារៈសំខាន់​ខ្លាំង​ណាស់​ដើម្បី​ធានា​ថា​អន្តរ​កម្ម​ដែល​មិន​ចង់បាន​រវាង​ល្ពៅ​និង​ថ្នាំ​មិនកើត​ឡើង​ទេ ដើម្បី​ការពារ​សុខភាព​របស់​អ្នក និង​ជៀសវាង​ផល​ប៉ះពាល់​ធ្ងន់ធ្ងរ​៕

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ