ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

ក្រៅពី​ស្រូវ​ និង​អង្ករ​ តើ​កម្ពុជា​អាច​នាំ​ចេញ​កសិផល​អ្វី​ខ្លះមក​ដល់​ពេល​នេះ?

1 អាទិត្យ មុន

ក្រៅពី​ស្រូវ​ និង​អង្ករ​ កសិផល​ដែល​ជា​អាហារ​ ហើយ​កម្ពុជា​អាច​មាន​សមត្ថភាព​នាំ​ចេញ​ទៅ​កាន់​ទីផ្សារ​ក្រៅប្រទេស​មាន ប្រមាណ​ជា៧​មុខ​ដែរ ហើយ​នៅ​ពេល​នេះ ដោយ​មួយ​មុខ​ៗ​ទំហំ​នៃការ​នាំ​ចេញ ​គឺ​លើស​ពី​៧​លាន​ដុល្លារ​ឡើង​ទៅ ។ ស្ថិតិ​នៃ​ការ​នាំ​ចេញ​ដែល​សារព័ត៌មាន​កោះសន្តិភាព​…

ក្រៅពី​ស្រូវ​ និង​អង្ករ​ កសិផល​ដែល​ជា​អាហារ​ ហើយ​កម្ពុជា​អាច​មាន​សមត្ថភាព​នាំ​ចេញ​ទៅ​កាន់​ទីផ្សារ​ក្រៅប្រទេស​មាន ប្រមាណ​ជា៧​មុខ​ដែរ ហើយ​នៅ​ពេល​នេះ ដោយ​មួយ​មុខ​ៗ​ទំហំ​នៃការ​នាំ​ចេញ ​គឺ​លើស​ពី​៧​លាន​ដុល្លារ​ឡើង​ទៅ ។


ស្ថិតិ​នៃ​ការ​នាំ​ចេញ​ដែល​សារព័ត៌មាន​កោះសន្តិភាព​ បាន​ទទួល​នៅ​ថ្ងៃ​ទី​១៤ ខែមិថុនា ឆ្នាំ​២០២៤ កន្លង​ទៅ​នេះ​បាន​បង្ហាញ​ថា គិត​ពី​ខែមករា ដល់​ខែឧសភា ផលិតផល​កសិកម្ម​ដែល​ជា​ដំណាំ​សម្រាប់​បម្រើ​ការ​ហូប​ចុក អាច​នាំ​ចេញ​ផលិតផល​មួយ​ចំនួន ដែល​រួម​មាន ដូច​ជា ចេក គ្រាប់ស្វាយចន្ទី ស្វាយ មៀន ម្រេច ដំឡូង​មី និង ពោត​ជាដើម​ ។

តាម​សិ្ថ​តិ​ដែល​បាន​កត់ត្រា ​បាន​បង្ហាញ​ថា ៥​ខែ​ដើមឆ្នាំ​២០២៤ កម្ពុជា​អាច​មាន​សមត្ថភាព​នាំ​ចេញ​ចេក​នៅ​ក្នុង​ទឹកប្រាក់​សរុប ៦២,៥៨លាន​ដុល្លារ គ្រាប់ស្វាយចន្ទី​មាន​ទំហំ​ទឹកប្រាក់​ប្រមាណ​ជា៤៦៦,១៩ លាន​ដុល្លារ ស្វាយ​មាន​តម្លៃ​សរុប​មា​ណ​ជា ៩៦,៨៨ លាន​ដុល្លារ ។

ប្រភព​ដដែល​បាន​បន្ថែម​ថា ដោយឡែក​សម្រាប់​ផលិតផល​មៀនវិញ​ គឺ​មាន​ទឹកប្រាក់​សរុប ២២,១៣ លាន​ដុល្លារ ម្រេច​គឺ​ជិត ២៣ លាន​ដុល្លារ ស្រប​ពេល​ដែល​ពោត​គឺ​មាន​ទំហំ​ប្រមាណ​ជា ៧,៥១ លាន​ដុល្លារ ។ រាល់​ការ​នាំ​ចេញ​កសិផល​ដែល​បម្រើ​ការ​ហូប​ចុក​របស់​មនុស្សជាតិ​ទាំង​អស់នេះ សុទ្ធតែ​ឡើង​ទាំងអស់​លើកលែងតែ ចេក​មួយ​ទេ​ដែល​ធ្លាក់​ចុះ ។ ស្ថិតិ​បាន​បង្ហាញ​ថា ការ​នាំ​ចេញ​ចេក​នៅ​ក្នុង​រយៈពេល​នេះ​ធៀប​នឹង​រយៈពេល​ដដែល ​កាលពី​ឆ្នាំ​២០២៣ គឺ​ធ្លាក់​ចុះ ៣៣,៨៦ ភាគរយ​ឯណោះ ។

សម្រាប់​គ្រាប់ស្វាយចន្ទី​វិញ​មាន​កំណើន​ប្រមាណ​ជា ៣៦,៨៨ ភាគរយ ស្វាយ​មាន​កំណើន​៤២,៤១ ភាគរយ ដំឡូង​មី​មាន​កំណើន​ប្រមាណ​ជា ៤៨,៧៤​ភាគរយ ផ្លែ​មៀន​មាន​កំណើន​ប្រមាណ​ជា ១៣២,១៣លាន​ដុល្លារ ហើយម្រេច​មាន​កំណើន​ប្រមាណ​ជា ២៤០,៥២​ភាគរយ ដោយឡែក​ពោត​ គឺ​មាន​កំណើន​ដល់​ទៅ ១.៤៦៣,៦២ ភាគរយ​ឯណោះ ៕

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ