ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture
  • ភ្នំពេញ

វា​ជា​ដំណឹង​ល្អ​មួយ​នៅ​ពេល​ដែល​បាន​ដំណឹង​ថា ចិន​បាន​អនុញ្ញាត​អោយ​មានការ​នាំ​ចូល​ផ្លែ​ដូង​កម្ពុជា​ទៅ​កាន់​ទីផ្សារ​ចិន ។ ឱកាស​នៃ​ការ​នាំ​ចេញ​ផ្លែ​ដូង​ទៅ​កាន់​ប្រទេស​ចិន​នឹង​អាច​ឈាន​ដល់​ខ្ទង់ពាន់​លាន​ដុល្លារ បើសិនជា​យើង​ប្រឹង​អោយ​អស់​សមត្ថភាព​ទៅ​លើ​ទាំង​បរិមាណ និង​គុណភាព​ផ្លែ​ដូង​សម្រាប់​ការ​នាំ​ចេញ ។ ទីផ្សារ​ដ៏​ធំ​សម្បើម​សម្រាប់​ផ្លែ​ដូង​អាច​ឆ្លុះ​បញ្ចាំង​ឃើញ ជាក់ស្តែង​តាម​រយៈ​ការ​នាំ​ចេញ​ដូង​វៀតណាម​ទៅ​កាន់​ប្រទេស​ចិន ។…

វា​ជា​ដំណឹង​ល្អ​មួយ​នៅ​ពេល​ដែល​បាន​ដំណឹង​ថា ចិន​បាន​អនុញ្ញាត​អោយ​មានការ​នាំ​ចូល​ផ្លែ​ដូង​កម្ពុជា​ទៅ​កាន់​ទីផ្សារ​ចិន ។ ឱកាស​នៃ​ការ​នាំ​ចេញ​ផ្លែ​ដូង​ទៅ​កាន់​ប្រទេស​ចិន​នឹង​អាច​ឈាន​ដល់​ខ្ទង់ពាន់​លាន​ដុល្លារ បើសិនជា​យើង​ប្រឹង​អោយ​អស់​សមត្ថភាព​ទៅ​លើ​ទាំង​បរិមាណ និង​គុណភាព​ផ្លែ​ដូង​សម្រាប់​ការ​នាំ​ចេញ ។

ទីផ្សារ​ដ៏​ធំ​សម្បើម​សម្រាប់​ផ្លែ​ដូង​អាច​ឆ្លុះ​បញ្ចាំង​ឃើញ ជាក់ស្តែង​តាម​រយៈ​ការ​នាំ​ចេញ​ដូង​វៀតណាម​ទៅ​កាន់​ប្រទេស​ចិន ។ តាម​សារព័ត៌មាន​វៀតណាម​បានអោយ​ដឹង​ថា ប្រទេស​កុ​ម្មុ​យ​និ​ស្ត​នេះ​បាន​នាំ​ដូង​តម្លៃ​រហូត​ដល់​ប្រមាណ​៩០០​លាន​ដុល្លារ​ក្នុង​មួយ​ឆ្នាំ​ចូល​ទៅ​ក្នុង​ទីផ្សារ​របស់​ចិន ។

ប្រទេស​ចិន​បាន​អនុញ្ញាត​ឲ្យ​បើក​ទីផ្សារ​ដល់​កម្ពុជា​ក្នុង​ការ​នាំ ផលិតផល​ដូង​ស្រស់​ទទួល​ដោយ​ស្តង់ដា​អនាម័យ និង​ភូ​គា​ម​អនាម័យ រួច ដើម្បី​នាំ​ចូល​ទៅ​កាន់​ទីផ្សារ​ប្រទេស​ខ្លួន ។ ការ​អនុញ្ញាត​នេះ​តាម​រយៈ​ក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខា ប្រមាញ់ និង​នេសាទ​ជាមួយ​អគ្គ​រដ្ឋបាល​គយ ចិន​បាន​ចុះហត្ថលេខា លើ​ពិធីសារ​ស្ដី​ពី​លក្ខខណ្ឌ​តម្រូវ​ភូតគាម អនាម័យ សម្រាប់​ការ​នាំ​ចេញ​ផ្លែ​ដូង​ស្រស់​ពី​កម្ពុជា​ទៅ​កាន់​ប្រទេស​ចិន​កាលពី​ថ្ងៃ​ទី​១៥ កញ្ញា​កន្លង​ទៅ ។

បើ​តាម​ការ​គូសបញ្ជាក់​ពី​កញ្ញា អ៊ឹម រចនា អនុរដ្ឋលេខាធិការ និង​ជា អ្នកនាំពាក្យ​ក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខា ប្រមាញ់ និង​នេសាទ នៅ​ថ្ងៃ​ទី​២០ ខែកញ្ញា ឆ្នាំ​២០២៣​នេះ​បាន​ឲ្យ​ដឹង​ថា នៅ​ពេល​សម្រេច​បាន​ពិធីសារ នេះ ហើយ​កម្ពុជា​ត្រូវ​ធ្វើការ​ជាមួយ​ប្រជា​កសិករ​ធ្វើ​យ៉ាងណា​ឱ្យ​ពួក គាត់ ដាំ​ដុះ​ផ្លែ​ដូង​ស្រប ទៅ​តាម​ស្តង់ដា អនាម័យ និង​ភូតគាម អនាម័យ កំណត់​ដោយ​រដ្ឋបាល​គយ​ចិន ។

អ្នកនាំពាក្យ​ក្រសួងកសិកម្ម បាន​លើក​ឡើង​ថា ទន្ទឹម​គ្នា​នេះ​ដែរ អគ្គនាយកដ្ឋាន កសិកម្ម​នៃ​ក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខា ប្រមាញ់ និង​នេសាទ​បាន ចាប់ផ្ដើម​ជូនដំណឹង​ដល់​ម្ចាស់​ចម្ការ​ដូង​សហគមន៍​កសិកម្ម​ដូងក្រអូប និង​ម្ចាស់​កែ​ច្នៃ និង​វេច​ខ្ចប់​ផ្លែ​ដូង​ស្រស់​ដែល​មាន​បំណង​ផលិត និង កែ​ច្នៃ​វេច​ខ្ចប់​ផ្លែ​ដូង​ស្រស់​ទៅ​កាន់​ទីផ្សារ​ប្រទេស​ចិន​សូម​រួសរាន់​ដាក់ ពាក្យ​ស្នើ​សុ​ចុះបញ្ជី​ចម្ការ និង​រោងចក្រ​កែ​ច្នៃ និង​វេច​ខ្ចប់​ផ្លែ​ដូង​ស្រស់ សម្រាប់​នាំ​ចេញ​ទៅ​កាន់​ប្រទេស​ចិន ។ សូម​បញ្ជាក់​ដែរ​ថា គិត​ត្រឹម​ឆ្នាំ ២០២២ នៅ​ប្រទេស​កម្ពុជា​សព្វថ្ងៃ​មាន​ផ្ទៃដី​ដាំ​ដុះ​ដំណាំ​ដូង​ចំនួន ១ ម៉ឺន​៧​ពាន់​ហិ​កតា ក្នុង​នោះ​ផ្ទៃដី​ប្រមូល​ផល​មាន​ចំនួន​១​ម៉ឺន​៤​ពាន់​ហិ កតា ។ ចំណែក​ទិន្នផល​សរុប​នៅ​ក្នុង​ឆ្នាំ​២០២២ នៅ​ទូ​ទាំង​ប្រទេស មាន​ចំនួន​សរុប​២៤​ម៉ឺន​៨​ពាន់​តោន ។

ដោយសារ​តែ​កម្ពុជា គឺជា​មិត្ត​ដែកថែប​របស់​ចិន និង​មាន​សហប្រតិបត្តិការ​ត្បូង​ពេជ្រ​នោះ​ចិន​អាច​មានចិត្ត​ជួយ​កម្ពុជា​តាម​រយៈ​ការ​នាំ​ចូល​ដូង​និង​ផលិតផល​ផ្សេង​ទៀត ។ ដូច្នេះ ប្រសិនបើ​កម្ពុជា​អាច​ផលិត​ដូង​ប្រកបដោយ​គុណភាព និង​បរិមាណ​តាម​តម្រូវការ​នោះ​សុបិន​ដ៏ មហិមា​នៃ​ការ​នាំ​ចេញ​ដូង​តម្លៃ​ដល់​ខ្ទង់ពាន់​លាន​ដុល្លារ​នោះ​វា​នឹង​អាច​សម្រេច​បាន​។ ដូច្នេះ កម្ពុជា​ត្រូវ​តែ​ចាប់​យក​ឱកាស​មាស​មួយ​នេះ​ដើម្បី​បង្កើន​ការ​នាំ​ចេញ បង្កើន​ការ ដាំ​ដុះ​ដូង អោយ​មានគុណ​ភាព​និង បរិមាណ​តាម​តម្រូវការ​។ ជាល​ទ្ឋ​ផល កសិករ​កម្ពុជា​នឹង​អាច​រក​លុយ បាន​ច្រើន​ចេញពី​ការ​ដាំដូង​សម្រាប់​ការ​នាំ​ចេញ​។ ចំណែក​រដ្ឋាភិបាល​តាម​រយះ ក្រសួង កសិកម្ម​ត្រូវ​តែ​ជួយ​ដល់​កសិករ​ក្នុង​ការ​ដាំ​ដុះ ការ​នាំ​ចេញ និង ការ​រក្សា​តម្លៃ​ទីផ្សារ ដើម្បី ប្រែក្លាយ ការ​ដាំដូង​ទៅ​ជា​ឱកាស​បង្កើត​លុយ​ដ៏​សំខាន់​មួយ​សម្រាប់​កសិករ​កម្ពុជា​។

ដូង​គឺជា​ដំណាំ​ដ៏​មាន​សក្តានុពល​នៅ​កម្ពុជា ហើយ​មក​ដល់​ពេល​នេះ​ដំណាំ​នេះ​ក៏​កំពុង​ដាំ​ដុះ យ៉ាង​ផុលផុស​ផង​ដែរ ដោយ​មាន​ទាំង​ដូង​ពូជ​ដែល​មាន​ស្រាប់​នៅ​ក្នុង​ប្រទេស និង​ពូជ​ថ្មី​ៗ ។ ប៉ុន្តែ​ទោះបីជា​យ៉ា​ណា​ក៏​ដោយ ដំណាំ​ដូង​កម្ពុជា​មាន​ទីផ្សារ​តែ​នៅ​ក្នុងស្រុក​ប៉ុណ្ណោះ ខណៈ ដែល ប្រទេស​ជិតខាង​ដូច​ជា​វៀតណាម​ជាដើម គឺ​នាំ​ចេញ​បាន​តម្លៃ​រហូត​ដល់​ទៅ​៩០០ លាន​ដុល្លារ ។ ដំណាំ​ដូង​ត្រូវ​បាន​ដាំ​ជា​ប្រពៃណី​នៅ​ភាគ​និរតី​នៃ​ប្រទេស​ដោយ​ដូង​ភាគច្រើន​នៅ​កម្ពុជា​មក​ពី​ខេត្តកំពត កែប តាកែវ ព្រះ​សីហ​នុ កោះកុង និង​កំពង់ស្ពឺ ហើយ​ជា​ទូទៅ​ដូង​ដែល​ដាំ​ដុះ​នៅ​ខេត្ត​នេះ​មាន​រស់ជាតិ​ផ្អែក​ស្រទន់ ខណៈ​ដែល​ដំណាំ​នេះ​គេ​អាច​ដាំ​បានជា​ច្រើន​កន្លែង​គ្រាន់តែ​រសជាតិ គឺ​ពិបាក​ប្រៀបធៀប​នឹង​ដំណាំ​ដូង​នៅ​ភូមិភាគ​និរតី​ខាងលើ ។

នៅ​ពេល​នេះ​ដំណាំ​ដូង​នៅ​ក្នុង​ប្រទេស​កំពុង​ដាំ​យ៉ាង​ផុលផុស ដោយ​ខ្លះ​មាន​ចំការ​ដែល​មាន​ដូង​រាប់​ម៉ឺន​ដើម ហើយ​ផល​ដែល​បាន​មក​ក៏​ប្រសើរ​ដោយនៅ​លើ​ទីផ្សារ​នៅ​ក្នុងស្រុក ។ ដូង​មួយ​ផ្លែ​មាន​តម្លៃ​យ៉ាង​ហោច​ណាស់​ក៏​៣០០០​រៀល​ផង​ដែរ ហើយដោយ​ឡែក​សំបក​វា​វិញ​នៅ ពេល​នេះ​ជា​វត្ថុធាតុដើម​ចំបង​សម្រាប់​ផលិត​ធ្យូង​សិប្បនិម្មិត​ដែល​អាច​ដុត ចំអិន​អាហារ​បាន​ផង​ដែរ ។ សម្រាប់​កម្ពុជា​នៅ​ពេល​នេះ ទីផ្សារ​ផលិតផល​កសិកម្ម​សរុប​មាន​តម្លៃ​ប្រហែលជា​៥​ពាន់​លាន​ដុល្លារ​ប៉ុណ្ណោះ ជាក់ស្តែង​នៅ​ឆមាស​ទី​មួយ​នៃ​ឆ្នាំ​២០២៣ នេះ​តម្លៃ​នាំ​ចេញ​សរុប​រាប់​តាំងពី​អង្ករ​ស្រូវ ឡើង គឺ​បាន​ត្រឹមតែ​២,៤ ពាន់​លាន​ដុល្លារ​ទេ ។

ក្រៅពី​ស្រូវ​/​អង្ករ​ចេញ​ផលិតផល​កសិកម្ម​កម្ពុជា​ដែល​អាច​នាំ​ចេញ​បាន​មាន ដូច​ជា កៅស៊ូ ដំឡូង​មី គ្រាប់ស្វាយចន្ទី ចេក មៀន ស្វាយ ម្រេច ព្រមទាំង ផលិតផល​ជលផល​ផ្សេង​ៗ ។ ប៉ុន្តែ​ផលិតផល​នីមួយ​ៗ​អាច​នាំ​ចេញ​នៅ​មាន​តិចតួច មិនធំ​ដុំ​ខ្លាំង​មាន​តម្លៃ​រាប់រយ​លាន​ដូច​ជា​វៀតណាម នៅឡើយ ។

ដូច្នេះ ហើយ​មន្ត្រី​ក្រសួងកសិកម្ម និង​ពាណិជ្ជកម្ម រួម​ទាំង​អ្នក​ដែល ពាក់ព័ន្ធ គឺ​ត្រូវ​តែ​បន្ត​ខិតខំ​បន្ថែម​ទៀត ដើម្បី​ធ្វើ​យ៉ាងណា​បើក​ទីផ្សារ​និង​ជំរុញ​ការ​នាំ​ចេញ​អោយ​បាន​ច្រើន​ដូច​ជា ប្រទេស​គេ ។ កម្ពុជា​យើង​មាន​ប្រជាជន​តិច​ទេ ហើយ​ផ្ទៃដី​កសិកម្ម​ក៏​ធំ​ល្វឹងល្វើយ ដូច្នេះ​សក្តានុពល គឺ​នៅ​មាន​ហើយ​បើ​យើង​អាច​បង្កបង្កើន​ផល​បាន​ច្រើន និង​មាន​ទីផ្សារ​នោះ​កុំ​ភ័យ​សេដ្ឋកិច្ច​នឹង​បន្ត​ធានា​បាន​កំណើន​មិន​ខាន ៕ ដោយៈ ហេង ចេស្តារ

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ