ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

មន្ទីរ​កសិកម្ម​លើកទឹកចិត្ត​ឱ្យ​កសិករ​ផលិត​បន្លែ​សរីរាង្គ​ឱ្យ​​​ច្រើន​មុខ​ ​ទប់ទល់​ជាមួយ​បន្លែ​នាំ​ចូល

1 ឆ្នាំ មុន
  • ស្ទឹងត្រែង

ខេត្តស្ទឹងត្រែង ៖ មន្ទីរ​កសិកម្ម​រុក្ខា​ប្រមាញ់ និង​នេសាទ​ខេត្តស្ទឹងត្រែង បាន​ជម្រុញ​និង​លើកទឹកចិត្ត​ដល់​ប្រជា​កសិករ​ក្នុង​ការ​ផលិត​បន្លែ​សរីរាង្គ​ឱ្យ​បាន​ច្រើន​មុខ ដើម្បី​ផ្គត់ផ្គង់​ទៅ​ទីផ្សារ និង​បាន​ទប់​ទល់​ជាមួយ​បន្លែ​នាំ​ចូល​ពី​ប្រភព​ក្រៅ​ស្រុក ដែល​មាន​កាក​សំណល់​កសិកម្ម​ច្រើន​ហួស​កម្រិត អាច​បង្ក​ផល​ប៉ះពាល់​ចំពោះ​សុខភាព អ្នក​បរិភោគ…


ខេត្តស្ទឹងត្រែង ៖ មន្ទីរ​កសិកម្ម​រុក្ខា​ប្រមាញ់ និង​នេសាទ​ខេត្តស្ទឹងត្រែង បាន​ជម្រុញ​និង​លើកទឹកចិត្ត​ដល់​ប្រជា​កសិករ​ក្នុង​ការ​ផលិត​បន្លែ​សរីរាង្គ​ឱ្យ​បាន​ច្រើន​មុខ ដើម្បី​ផ្គត់ផ្គង់​ទៅ​ទីផ្សារ និង​បាន​ទប់​ទល់​ជាមួយ​បន្លែ​នាំ​ចូល​ពី​ប្រភព​ក្រៅ​ស្រុក ដែល​មាន​កាក​សំណល់​កសិកម្ម​ច្រើន​ហួស​កម្រិត អាច​បង្ក​ផល​ប៉ះពាល់​ចំពោះ​សុខភាព អ្នក​បរិភោគ ។

ជួប​ជាមួយ​កសិករ​ក្នុង​គ្រា​កំពុង​មមារ​ញឹក​ប្រមូល​ផល បន្លែ​ត្រសក់ នៅ​សង្កាត់​សាមគ្គី ក្រុង​ខេត្ត​ស្ទឹងត្រែង​ប្រធាន​មន្តីរ​កសិកម្ម​ខេត្ត លោក​ទំ នី​រ៉ូ បាន​លើក​ឡើង​ថា ការ​ផលិត​បន្លែ​បងប្អូន​កសិករ​គួរ​គិតគូរ​ពី​គុណភាព​ផង​ដែរ ដើម្បី​នាំ​យក​ទៅ​លក់ដូរ​ឱ្យ​មានការ​ប្រកួតប្រជែង​គ្នា​នៅ​លើ​ទីផ្សារ ព្រោះ​បន្លែ​របស់​កសិករ​ដាំ​ដុះ​បាន​ផល​នៅ​ក្នុងស្រុក អតិថិជន​និយម​ទិញ​បរិភោគ​ច្រើន​ជាង​បន្លែ​នាំ​ចូល​មក​ពី​ប្រទេស​ជិតខាង ។

លោក​បន្ត​ថា ដើម្បី​បំពេញតម្រូវការ​នេះ​បាន សូម​កសិករ​បែងចែក​គ្នា​ដាំ​បន្លែ ក្នុង​មួយ​គ្រួសារ​យ៉ាង​ហោច​ណាស់​ឱ្យ​បាន​បន្លែ​ចាប់ពី​៤ ទៅ​៥​មុខ​ផ្សេង​ៗ​ពី​គ្នា និង​ឱ្យ​មានគុណ​ភាពល្អ​ផង ដើម្បី​បំពេញ​តម្រូវការ​អ្នកបញ្ជា​ទិញ ហើយ​ទទួល​បាន​ប្រាក់​ចំណូល​ខ្ពស់ ។

លោក​ចាន់ វាសនា កសិករ​គំរូ​នៅ​ភូមិ​ហាង​ខូ​បាន សង្កាត់​សាមគ្គី​បាន​បញ្ចា​ក់ថា ត្រង់​ចំណុច​នេះ​កសិករ​ចង់បាន ហើយ​ការ​ផលិត​បន្លែ​ទទួល​បាន​ផល​ល្អ​។ លោក​បាន​លើកយក​អំពី​បន្លែ​ត្រសក់​មក​ពណ៌នា​ថា ដើម្បី​ដំណើរការ​ដាំ​ត្រសក់​បាន​ល្អ និង​ទទួល​ទិន្នផល​ខ្ពស់​ល្អ ត្រូវ​មាន​កត្តា​កំណត់​ច្រើន​យ៉ាង ដូច​ជា​ការ​ជ្រើសរើស​ពូជ ការ​ធ្វើ​ដី​ហាល​ស​ម្លា​.​ប់​មេរោគ ការ​ប្រើប្រាស់​ជី ស្រោច​ទឹក ហើយ​ដាំ​ដុះ​តាម​បច្ចេកទេស​កសិកម្ម ដោយ​ឈរ​លើ​កត្តា​ថែទាំ​ជា​ចាំបាច់​នោះ​ទើប​សម្រេច​បាន​ទិន្នផល​ល្អ​។

លោក​បន្ថែម​ថា ការ​ដាំ​បន្លែ​ត្រសក់​យើង​ត្រូវការ​ថែទាំ​វា​ឱ្យ​បាន​ល្អ​ដើម្បី​ទទួល​បាន​ទិន្នផល​ខ្ពស់ ដោយ​យើង​ប្រើ​ជីធម្មជាតិ​របស់​យើង ប៉ុន្តែ​បើ​យើង​ផ្អែក​លើ​ជីធម្មជាតិ​ក៍​មិន​ជោគជ័យ​ដែរ ទាល់តែ​យើង​លាយ​ជីគីមី​ដូច​គ្នា តែ​ដាក់​បន្តិចបន្តួច បន្ទាប់បន្សំ​ដើម្បី​ជំនួយ​ឱ្យ​វា​លូតលាស់​ឡើង​នោះ ការ​ប្រមូល​ផល​ទី​មួយ​យើង​អាច​ទទួល​បាន​ជាង​១០០​គីឡូក្រាម ដល់​លើក​ទី​២​ទី​៣ វា​កើនឡើង​ដល់​២០០​គីឡូក្រាម​ហើយ​ដល់​តំណាក់កាល​ចុង​ក្រោយ វា​នឹង​ចុះ​មក​វិញ ចំណែកឯ​តម្លៃ​ដែល​យើង​យក​ទៅ​លក់​នៅ​លើ​ទីផ្សារ​ចន្លោះ​ពី​តម្លៃ​១៥០០​រៀល​ទៅ​២៥០០​រៀល​ក្នុង​មួយ​គីឡូក្រាម ទៅ​តាម​ថ្ងៃ​សម្បូរ​និង​មិន​សម្បូរ ។

ដោយឡែក លោក​សូ សន កសិករ​នៅ​ភូមិ​បាន​ប៊ុ​ង ឃុំ​ភ្លុក​ស្រុក​សេ​សាន ក៏​បាន​លើក​ឡើង​ដែរ​ថា​ទីផ្សារ​បន្លែ​មាន​ត​ម្លែ​មិន​ទៀងទាត់​ទេ ព្រោះ​នៅ​ទីផ្សារ​ខេត្តស្ទឹងត្រែង​សង្កេត​ឃើញ​មាន​បន្លែ​នាំ​ចូល​មក​ពី​តំបន់​ផ្សេង​ៗ​ច្រើន ធ្វើ​ឱ្យ​បន្លែ​ខ្លះ​សម្បូរ​បែប និង​តម្លៃ​ថោក ។

លោក​បន្ត​ថា បច្ចុប្បន្ន​លោក​ដាំ​បន្លែ​បាន​ចំនួន​៦​មុខ​ដូច ជា​ត្រប់ , ម្ទេស​, ននោង​, ល្ពៅ ,​ល្ហុង​. ត្រសក់​ស្រូវ ព្រមទាំង​មាន​ដំណាំ​ឈើ​ហូប​ផ្លែ​ជា​ច្រើ​ខ​មុខ​ទៀត​។​លោក​បន្ថែម​ថា​ការ​ដាំ​ដុះ​លក្ខណ​នេះ​អាច​ដោះស្រាយ​ជីវភាព​បាន​មិនបាច់​ទៅ​ឆ្ងាយ​លក់​កម្លាំង​ពលកម្ម​ទេ​យើង​គ្រាន់តែ​នៅ​ថែ​ចំការ​និង​កូនចៅ​ប្រពន្ធ​កូន​រស់​ដោយ​ស្រួល​ឥត​មាន​ពិបាក​ទេ ។

សូម​បញ្ចា​ក់ថា បន្លែ​ដែល​កសិករ​ផលិត​បាន​នេះ​មាន​អតិថិជន​និយម​បរិភោគ​បន្លែ​សរីរាង្គ​ច្រើន​ជាង​បន្លែ​នាំ​ចូល បន្ទាប់​ពី​ប្រជាពលរដ្ឋ​យើង បច្ចុប្បន្ន បាន​យល់​ដឹង​ច្រើន​ពី​បញ្ហា​គ្រោះថ្នាក់​ផ្នែក​សុខ​ភាព ដែល​បណ្តាល​មក​ពី​ការ​បរិភោគ​បន្លែ​មិនល្អ មាន​កាក​សំណល់​កសិកម្ម​ច្រើន​ហួស​កម្រិត ហើយ​មុន​ពេល​ចំអិន​សម្អាត​មិន​បាន​ស្អាត​ទាំងស្រុង​នោះ​ទេ ៕

អត្ថបទសរសេរ ដោយ