ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

អា​ពីង​មិន​ត្រឹមតែ​មាន​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់ តែ​ជា​ឱសថទៀត

8 ឆ្នាំ មុន

ខេត្តកំពង់ចាម ៖ នៅ​ពេល​ធ្វើ​ដំណើរ​ឆ្លងកាត់​ផ្លូវជាតិ​លេខ​៧ ត្រង់​ម្តុំ​ចម្ការ​ស្វាយចន្ទី​ក្នុងស្រុក​ជើងព្រៃ ជា​ពិសេស ក្នុង​បរិវេណ​អាហារ​ដ្ឋា​ន​រំដួល​៨៨ ស្ថិត​នៅ​ភូមិ​ឈើទាល ឃុំ​ផ្តៅ​ជុំ គឺ​សម្បូរ​អាជីវករ​លក់​សត្វ​អា​ពីង​ណាស់

ខេត្តកំពង់ចាម ៖ នៅ​ពេល​ធ្វើ​ដំណើរ​ឆ្លងកាត់​ផ្លូវជាតិ​លេខ​៧ ត្រង់​ម្តុំ​ចម្ការ​ស្វាយចន្ទី​ក្នុងស្រុក​ជើងព្រៃ ជា​ពិសេស ក្នុង​បរិវេណ​អាហារ​ដ្ឋា​ន​រំដួល​៨៨ ស្ថិត​នៅ​ភូមិ​ឈើទាល ឃុំ​ផ្តៅ​ជុំ គឺ​សម្បូរ​អាជីវករ​លក់​សត្វ​អា​ពីង​ណាស់ មាន​ទាំង​នៅ​រស់ និង​ចម្អិន​រួច ។ អ្នកដំណើរ​ទាំង​ពលរដ្ឋ​ខ្មែរ ក៏​ដូច​ជា​បរទេស​បាន​នាំ​គ្នា​ទិញ​យក​ទៅ​ទទួលទាន និង​ខ្លះ​ទៀត​យក​ទៅ​ត្រាំ​ស្រា ព្រោះ​វា​គឺជា​ឱសថ​សម្រាប់​ព្យាបាល​ជំងឺ​ឈឺឆ្អឹងឆ្អែង​ស័ក្តិសិទ្ធិ​ទៀត​ផង ។

អ្វី​ដែល​គួរ​ឲ្យ​កត់សម្គាល់​នោះ យូរ​ៗ​ម្តង ឬ​២​ដង​ក្នុង​មួយ​ឆ្នាំ មាន​ឈ្មួញ​ជនជាតិ​ចិន​ចុះ​ទៅ​ទិញ​ដល់​មូលដ្ឋាន ដោយ​ប្រមូល​ទិញ​អា​ពីង​ទាំង​រស់​ពី​៤​ទៅ​៥​ម៉ឺន​ក្បាល ។ ពួក​គេ​ទាំងនោះ​អះអាង​ថា អា​ពីង​ដែល​គេ​ប្រមូល​ទិញ​នេះ គឺ​យក​ទៅ​ធ្វើ​ថ្នាំ ។

ស្ត្រី​លក់​អា​ពីង​ម្នាក់​ឈ្មោះ ខឿ វុន  រស់នៅ​ភូមិ​ឃុំ​ខាងលើ​បាន​ប្រាប់​ឲ្យ​ដឹង​នៅ​ព្រឹក​ថ្ងៃ​ទី​២៤ កក្កដា ថា អា​ពីង​នេះ កាលពីមុន​សម្បូរ​ណាស់   មិន​ទាន់​មានការ​និយម​ទទួលទាន​នោះ​ទេ ។ អ្នកស្រី​ថា ៖« កាលនោះ អ្នក​ភូមិ​បាន​នាំ​គ្នា​ទៅ​ជីក​នៅ​តាម​តំបន់​ភ្នំ​ជើងព្រៃ បាន​រាប់រយ​ក្បាល​យក​មក​លក់​ឲ្យ​គាត់ តែ​ដោយសារ​តម្រូវការ​កាន់តែ​ច្រើន​ឡើង​ៗ បាន​ធ្វើ​ឲ្យ​អា​ពីង​ត្រូវ​ខ្សត់​ជា​បន្ដបន្ទាប់ » ។ អ្នកស្រី​បន្ដ​ថា ពេល​នេះ​មិន​ត្រឹមតែ​អ្នក​នៅ​មូលដ្ឋាន​នេះ​ទេ គឺ​មាន​ឈ្មួញ​នាំ​មក​ពី​ខេត្តកំពង់ធំ យក​មក​លក់​ម្តង​ៗ​មាន​ប្រមាណ​៣​ពាន់​ក្បាល​ឯណោះ ។

អ្នកស្រី​បញ្ជាក់​ថា បច្ចុប្បន្ន អាជីវករ​ដែល​ទិញ​លក់​បន្ដ​នៅ​តំបន់​នេះ​មាន​គ្នា​ជាង​១០​នាក់ ដោយ​ចាំ​ទិញ​យក​មក​ចែក​គ្នា ក្នុង​នោះ​មាន​អ្នកខ្លះ​ចៀន​ចម្អិន និង​ខ្លះ​ទៀត​លក់​ទាំង​រស់​តែ​ម្តង ហើយ​រដូវ​ដែល​សម្បូរ​អា​ពីង​ជាងគេ គឺ​ក្នុង​អំឡុង​ខែកក្កដា​នេះ​តែ​ម្ដង ។

អ្នកស្រី ខឿ វុន ប្រាប់​ថា ៖ « តាម​ធម្មតា​នៅ​ខែកក្កដា​នេះ​ជា​ខែ​ដែល​សម្បូរ​អា​ពីង ប៉ុន្ដែ​ចម្លែក​ឆ្នាំ​នេះ បែរជា​ខ្សត់​ទៅ​វិញ ។ នេះ​អាច​មក​ពី​មាន​មនុស្ស​នាំ​គ្នា​រក​ច្រើន​ពេក ស្ទើរតែ​ដាច់​ពូជ​អស់ហើយ។ នៅ​ថ្ងៃ​អនាគត ប្រសិនបើ​អស់​អា​ពីង​មែន​នោះ ពួក​ខ្ញុំ​ប្រហែលជា​ពិបាក​បន្ដិច ប៉ុន្ដែ​អាច​នឹង​ចាប់​យក​របរ​លក់​ចង្រិត​វិញ​ម្តង ព្រោះថា​ខ្ញុំ​រកស៊ី​របរ​នេះ​៥ ទៅ​៦​ឆ្នាំ​ហើយ សម្រាប់​រក​លុយ​ផ្គត់ផ្គង់​ជីវភាព » ។

អ្នកស្រី​អះអាង​ថា កាលពី​ខែមេសា​កន្លង​ទៅ ក្នុង​១​ថ្ងៃ អ្នកស្រី​អាច​លក់​អា​ពីង​ទាំង​រស់ និង​ឆ្អិន​បាន​ចំនួន​២០០ ទៅ​៣០០​ក្បាល ដោយ​ក្នុង​១​ក្បាល​២​ពាន់​រៀល និង​អាច​រក​ប្រាក់​ចំណេញ​បាន​ពី​៣ ទៅ​៥​ម៉ឺន​រៀល ។

អា​ពីង​បំពង មិន​ត្រឹមតែ​ពេញ​និយម​សម្រាប់​ប្រជាពលរដ្ឋ​កម្ពុជា​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ អ្នកលក់​បាន​ប្រាប់​ថា ភ្ញៀវ​បរទេស​មក​ពី​ចិន ឬ​វៀតណាម ក៏​ចូល​ចិត្ត​ទិញ​និង​ទទួលទាន​ដែរ ប៉ុន្ដែ​បើ​ភ្ញៀវ​ទេសចរ​ស្បែក​សម​ក​ពី​អឺរ៉ុប ឬ​អា​មេ​រិ​ក ហាក់​មានការ​ញញើត​បន្ដិច ។

អ្នកស្រី Jenna ជនជាតិ​នូ​វែ​ល​សេ​ឡង់ បាន​ប្រាប់​អ្នក​យក​ព័ត៌មាន​កោះសន្តិភាព កាលពី​ថ្ងៃ​ទី​២៤ កក្កដា ថា ៖ ខ្ញុំ​មាន​អារម្មណ៍​ភ្ញាក់ផ្អើល​នៅ​ពេល​ឃើញ​សត្វ​អា​ពីង​រស់​មួយ​ក្បាល ត្រូវ​បាន​អ្នកបកប្រែ​ហុច​មក​ឲ្យ​ខ្ញុំ ហើយ​គាត់ [​អ្នកបកប្រែ​] បាន​ដាក់​ឲ្យ​វា​នៅ​លើ​ដៃ​របស់ខ្ញុំ ឲ្យ​វារ​ចុះឡើង​ៗ​បន្តិច ហើយ​មួយសន្ទុះ​ក្រោយមក គាត់​បាន​យក​វា​ទៅ​ឲ្យ​អ្នកលក់​វិញ ។ ខ្ញុំ​ក៏​មិន​មានចិត្ត​ចង់​ទទួលទាន​វា​ទេ » ។

ចំណែក​អ្នកស្រី ជា ម៉ូត បាន​ប្រាប់​សារព័ត៌មាន​កោះសន្តិភាព​ថា អ្នកស្រី​ចូល​ចិត្ត​ទទួលទាន​អា​ពីង​ណាស់ ព្រោះ​វា​មាន​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់ តែ​អ្នកស្រី​មិន​ដែល​មានបទពិសោធន៍​យក​អា​ពីង​ធ្វើ​ជា​ថ្នាំ​ទេ ។ អ្នកស្រី​ថា​៖« ខ្ញុំ​ចេះ​ហូប​អា​ពីង​នេះ​យូរហើយ ព្រោះ​វា​មាន​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់ ជា​ពិសេស ចាស់​ពី​ដើម​តែងតែ​និយាយ​ថា អា​ពីង​ជួយ​ដល់​សុខភាព ។ ខ្ញុំ​មិន​ធ្លាប់​យក​អា​ពីង​រស់​ទៅ​ត្រាំ​ស្រា ឬ​ក៏​ធ្វើ​ជា​ឱសថ​អ្វី​នោះ​ទេ គ្រាន់តែ​ធ្លាប់​ដឹង​ថា ជនជាតិ​ចិន​យក​វា​ទៅ​ធ្វើ​ថ្នាំបុរាណ​ចិន​សម្រាប់​ជំនួយ​សុខភាព » ៕