រាជធានីភ្នំពេញ ៖ តែជាភេសជ្ជៈដែលគេទទួលទានច្រើនជាងគេទីពីរនៅលើពិភពលោកបន្ទាប់ពីទឹក ហើយវាមានប្រវត្តិស្មុគស្មាញ និងចាក់ឫសយ៉ាងជ្រៅ ក្នុងវប្បធម៌នៃជនជាតិចិន ។ មានរឿងព្រេង និងរឿងនិទានជាច្រើន អំពីប្រភពដើមរបស់តែ ដែលផ្តោតជុំវិញតែពែងដំបូងដែលធ្លាប់តែទទួលទាន ។
ប្រភពដើម និងប្រវត្តិសាស្ត្រនៃតែបានចាប់ផ្តើមនៅក្នុងប្រទេសចិនប្រហែលឆ្នាំ២៧៥០ មុនគ្រិស្តសករាជ ក្នុងអំឡុងពេលនេះ ដើមតែត្រូវបានគេរកឃើញថា មានលក្ខណៈសម្បត្តិខាងឱសថមួយចំនួន ។ អាស្រ័យហេតុនេះហើយទើបបានជាតែក្លាយជាវត្ថុដែលមានតម្លៃនៅលើទីផ្សារ ហើយនៅពេលនេះតែដែលមានតម្លៃថ្លៃជាងគេទាំង ៥ ត្រូវបានកំណត់ ដោយវាមានតម្លៃចាប់ពី ៣.៣០៧ ដុល្លារ រហូតដល់ ១,២ លានដុល្លារ នៅក្នុងមួយគីឡូក្រាម ។
៥. កំពូលតែ Tieguanyin មួយគីឡូក្រាមថ្លៃ ៣.៣០៧ ដុល្លារ
តែ Tieguanyin Tea គឺត្រូវបានគេស្គាល់នឹងទទួលទានតាំងពីសតវត្សរ៍ទី ១៩ នៅក្នុងខេត្ត ហ្វូជៀន (Fujian) ប្រទេសចិន ត្រូវបានដាក់ឈ្មោះតាមអាទិទេពព្រះពុទ្ធសាសនា ដែលជាព្រះតំណាងឱ្យសេចក្តីមេត្តាករុណា ។ ការកែច្នៃតែ Tieguanyin មានភាពស្មុគ្រស្មាញ និងពាក់ព័ន្ធនឹងជំហានជាច្រើន ។ ដំណើរការដ៏ល្អិតល្អន់នេះមានសារៈសំខាន់ណាស់ក្នុងការអភិវឌ្ឍន៍នៃ លក្ខណៈរបស់តែ រួមជាមួយនឹងភាពជូរចត់ដែលគួរឱ្យរីករាយ ។ គុណភាពនៃតែ Tieguanyin ត្រូវបានរងឥទ្ធិពលយ៉ាងខ្លាំងដោយអន្តរកម្ម នៃប្រភពដើមរបស់វា ដែលគេដាំជាពិសេសតំបន់ អានស៊ី ក្នុងខេត្តហ្វូជៀន ។ លក្ខខណ្ឌអាកាសធាតុពិសេស និងសមាសភាពដីនៅក្នុងតំបន់នេះរួមចំណែកយ៉ាងសំខាន់ដល់រសជាតិប្លែករបស់តែ ។
៤. កំពូលតែ Vintage Narcissus មួយគីឡូក្រាមថ្លៃ ៧.១៦៥ ដុល្លារ
Vintage Narcissus ដែលត្រូវបានគេស្គាល់ផងដែរថាជាតៃ ស៊ុយ សៀន «Shui Xian» គឺជាតែ អ៊ូឡុង ដែលគេប្រមូលពីភ្នំ វូយី (Wuyi ) ក្នុងប្រទេសចិន ។ វាត្រូវបានគេដាក់ឈ្មោះតាមតួអង្គទេវកថា ក្រិក ដែលល្បីល្បាញដោយសារភាពស្រស់ស្អាតនៃរឿងនោះ ហើយជាញឹកញាប់ត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងភាពឆើតឆាយ និងការទាក់ទាញយូរអង្វែងនៃឈ្មោះរបស់វា ។ តែនេះមានតម្លៃដោយសារតែវាត្រូវឆ្លងការដំណើរការដាំ និងរក្សាទុក្ខដើមតែ ដោយដើមខ្លះអាចមានអាយុលើសពី៥០ឆ្នាំ ដែលជួយបង្កើនរសជាតិរបស់វាយ៉ាងសំខាន់ ។ ដំណើរការនៃភាពចាស់នេះគឺស្រដៀងទៅនឹងស្រាដ៏ល្អ ដែលធ្វើឱ្យតែកាន់តែសម្បូរបែប និងកាន់តែស្មុគស្មាញទៅតាមពេលវេលា ។ តែនេះត្រូវបានគេស្គាល់ថា សម្រាប់រសជាតិដ៏ជ្រៅ និងរឹងមាំរបស់វា ។ ជារឿយៗវាបង្ហាញទម្រង់ដ៏ស្មុគស្មាញនៃសូកូឡា ឈីស និងកំណត់ចំណាំភ្លូរ៉ាអិច ជាមួយនឹងភាពទន់ល្មើយ ។
រសជាតិនៃ Vintage Narcissus វិវឌ្ឍទៅតាមអាយុ ដែលធ្វើឱ្យស្លឹកតែនីមួយៗមានលក្ខណៈពិសេស ។ ដោយសារដំណើរការនៃភាពចាស់ដ៏យូររបស់វា និងការថែទាំដែលត្រូវការក្នុងការដាំដុះរបស់វា Vintage Narcissus គឺកម្រ និងមានតម្លៃខ្ពស់ ។ វាត្រូវបានគេចាត់ទុកថា ជាវត្ថុប្រណីតមួយនៅក្នុងពិភពនៃតែ ដែលស្វែងរកដោយអ្នកប្រមូល និងអ្នកស្គាល់ ។
៣. តែ PG Tips Diamond Tea Bag មួយកញ្ចប់ថ្លៃដល់ ១៥.០០០ ដុល្លារ
PG Tips Diamond Tea Bag គឺជាកញ្ចប់តែដែលប្រណីតត្រូវតាមប្រពៃណី ។ វាត្រូវបានបង្កើតឡើងដើម្បីអបអរសាទរខួបលើកទី ៧៥ នៃម៉ាកតែអង់គ្លេស PG Tips ។ ថង់តែត្រូវបានច្នៃដោយដៃយ៉ាងប្រណីត និងតុបតែងដោយត្បូងពេជ្រទំហំ ២,៥៦ ការ៉ាត់ ដែលធ្វើឱ្យវាមិនត្រឹមតែជាផលិតផលតែប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែជាគ្រឿងអលង្ការដ៏ល្អផងដែរ ។ តែដែលដាក់ក្នុងថង់តែដែលស្រោបដោយពេជ្រនេះ គឺមិនតិចទេ ។ វាមានស្លឹកតែ Silver Tips Imperial Tea ដែលត្រូវបានដាំដុះនៅ តំបន់ Makaibari Tea Estate ក្នុងប្រទេសឥណ្ឌា ដែលត្រូវបានគេស្គាល់ថា ជាតែដែលមានគុណភាពខ្ពស់ ។ ខ្សែមាសពណ៌សដ៏ប្រណីតដែលភ្ជាប់ទៅនឹងថង់តែអនុញ្ញាតឱ្យមានភាពងាយស្រួលក្នុងការទទួលទានខណៈពេលដែលរក្សាបាននូវសោភ័ណភាពដ៏ស្រស់បំព្រងរបស់វា ។
២. តែខ្លាឃ្មុំផេនដា ក្នុងមួយគីឡូក្រាម ៧ ម៉ឺនដុល្លារ
Panda Dung Tea ប្រែក្លាយភាពមិនធម្មតាទៅជាប្រណីត ។ ភាពពិសេសរបស់វាកើតចេញពីវិធីដាំដុះដ៏អស្ចារ្យមួយ គឺការប្រើលាមកខ្លាឃ្មុំផេនដាជាជី ។ ខ្លាឃ្មុំផេនដាដែលប្រើប្រាស់របបអាហារជាចម្បងពីដើមឫស្សី ស្រូបយកសារធាតុចិញ្ចឹមត្រឹមតែ ៣០% ប៉ុណ្ណោះ ដែលបន្សល់ទុកនូវលាមករបស់វាសម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗសម្រាប់ការដាំដុះតែ ។ វិធីសាស្ត្រនេះមានដើមកំណើតនៅក្នុងខេត្តស៊ីឈួននៃប្រទេសចិន មិនត្រឹមតែបង្កើតតែដែលសម្បូរទៅដោយអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងតំណាងឱ្យវិធីសាស្ត្រប្រកបដោយភាពច្នៃប្រឌិត និងនិរន្តរភាពក្នុងការធ្វើកសិកម្មផងដែរ ។ តែខ្លួនវាផ្តល់នូវរសជាតិឈ្ងុយឆ្ងាញ់ និងក្លិនស្រទន់ ដែលជាភាពផ្ទុយគ្នាគួរឱ្យភ្ញាក់ផ្អើល ។ តែនេះមិនមែនគ្រាន់តែជាភេសជ្ជៈប៉ុណ្ណោះទេ វាជាការនិទានរឿងអំពីនិរន្តរភាពអេកូឡូស៊ី ការពិសោធន៍ក្នុងវិស័យកសិកម្ម និងជាសក្ខីភាពមួយអំពីរយៈពេលដែលអ្នកផលិតតែទៅបង្កើតភេសជ្ជៈតែមួយគត់ ។
១. កំពូលតែ Da Hong Pao មួយគីឡូក្រាមថ្លៃដល់ទៅ ១,២ លានដុល្លារ
Da Hong Pao ដែលជារឿងព្រេងនិទាន នៅក្នុងប្រវត្តិសាស្ត្រ និងកម្រមាន ។ តម្លៃដ៏គួរឱ្យភ្ញាក់ផ្អើលមួយ គឺ ១,២ លានដុល្លារ ក្នុងមួយគីឡូក្រាម ឬ ២.៤០០ ដុល្លារក្នុងមួយពែង គឺជានិមិត្តសញ្ញានៃភាពរុងរឿង និងប្រពៃណី ។ តែនេះវាមានដើមកំណើតមកពីភ្នំ វូយី ដែរ តែដើមវាដុះនៅកន្លែងដែមសម្បូរអ័ព្ទបំផុតក្នុងប្រទេសចិន ។ ឫសគល់របស់ Da Hong Pao គឺមានតាំងពី រាជវង្សមីង ។ រឿងព្រេងនិទានរៀបរាប់ថា ព្រះចៅអធិរាជមួយអង្គបានយកព្រះពស្ដ្ររបស់ទ្រង់លើគុម្ពោតតែទាំងនេះ ដើម្បីដឹងគុណចំពោះតែដែលបានព្យាបាលជំងឺរបស់មាតាទ្រង់ ហេតុនេះហើយបានជាវាមានឈ្មោះបែបនេះ ។ ដើមតែនេះជិតផុតពូជ តែត្រូវបានគេថែរក្សាយ៉ាងខ្នះខ្នែង និងកម្រប្រើសម្រាប់ការប្រមូលផល ដែលបន្ថែមលើភាពកម្ររបស់វា ។
ការដាំដុះនេះកើតឡើងនៅក្នុងទឹកដីដ៏ពិសេសមួយ ដែលដីមានថ្ម និងអាកាសធាតុអ័ព្ទ រួមចំណែកដល់រសជាតិរ៉ែដ៏ប្លែករបស់វា ដែលត្រូវបានគេស្គាល់ថាជា «យ៉ានយុន» ឬចង្វាក់រ៉ុក ។ រាល់ការទទួលទានរបស់ Da Hong Pao គឺជាដំណើរឆ្លងកាត់ពេលវេលា ទម្រង់រសជាតិដ៏ស្មុគស្មាញរបស់វាទៅតាមពណ៌ដី ឈើ និងផ្អែមស្រទន់ ដែលបម្រើជាសក្ខីភាពរាវនៃប្រវត្តិសាស្ត្រដ៏អស្ចារ្យរបស់វា ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ