រាជធានីភ្នំពេញ ៖ កំណើននៃការទទួលទាន និងភាពពេញនិយមត្រីសាលម៉ុននៅកម្ពុជាកើន ប៉ុន្តែអ្នកវិទ្យាសាស្ត្របានព្រមានថា ការទទួលទានវាច្រើនពេកក៏គ្រោះថ្នាក់សុខភាព ជាពិសេស គឺពពួកត្រី ដែលមិនមែននេសាទពីធម្មជាតិ។
ទោះបីមិនមានតួរលេខនៃបរិមាណត្រីសាលម៉ុន នាំចូលមកកាន់ទីផ្សារកម្ពុជាក្តី ប៉ុន្តែបើនិយាយអំពីទីកន្លែងលក់ក៏ដូចជាទីផ្សារតាមអនឡាញ ដោយរួមទាំងបណ្តាញសង្គម មានហ្វេសប៊ុកជាច្រើន គឺមានកាន់តែច្រើនដែលនេះហើយជាកត្តានាំឲ្យមានការសន្និដ្ឋានថា ប្រជាប្រិយភាពនៃការទទួលទានត្រីប្រភេទនេះមានកាន់តែច្រើន។
![](https://kohsantepheapdaily.com.kh/wp-content/uploads/2023/01/646203b76ea9a28c97386427ea08888d.jpg)
សម្រាប់កម្ពុជាទំនោរនៃការកើនឡើងនូវការទទួលទានត្រីសាលម៉ុនមានប្រមាណជា៥ ឆ្នាំចុងក្រោយនេះប៉ុណ្ណោះ ប៉ុន្តែទោះបីជាយ៉ាងណាទីផ្សារត្រីនេះឃើញថា ផុលផុសខ្លាំង ខណៈនៅលើពិភពលោកមានតាំងពីយូរ ហើយគេបានសន្និដ្ឋានថា ជាមធ្យមមាន ត្រីសាលមុនប្រមាណជា២,៦ លានតោនសម្រាប់ទីផ្សារពិភពលោក ដោយនៅក្នុងនោះអឺរ៉ុបមានប្រមាណជា១,៣៥ លានតោនអាមេរិក ប្រមាណជា ៥៦.០០០ តោន, ប្រេស៊ីលជាង ១០១.០០០តោន រុស្ស៊ី៨៥.០០ តោន ចិនប្រមាណជា៨០.០០០ តោន កូរ៉េខាងត្បូង និងតៃវ៉ាន់ប្រមាណជា៦៧.០០០ តោន ជប៉ុន ៦៤.៩០០ តោន ហើយអាស៊ីផ្សេងទៀត ដោយរួមទាំងកម្ពុជា វៀតណាមផង គឺប្រមាណជា ៨៤.៤០០តោន។ត្រីសាលម៉ុន មានទីផ្សារនៅលើពិភពលោកយូរមកហើយ ប៉ុន្តែនៅកម្ពុជា គឺទើបតែផ្ទុះឡើង ហើយទន្ទឹមនឹងការផ្ទុះនេះ មានពលរដ្ឋយើងជាច្រើនទទួលទានត្រីប្រភេទនេះ ខុសរបៀប ពោល គឺលើសកម្រិតដែលអាចនឹងបង្កផលវិបាកដល់សុខភាព។
![](https://kohsantepheapdaily.com.kh/wp-content/uploads/2023/01/e7a124e377a05172a20c8f32c13ca7c4.jpg)
យោងទៅតាមស្តង់ដាដែលកំណត់ដោយរដ្ឋបាលឱសថ និងស្បៀងអាហាររបស់សហរដ្ឋអាមេរិក ដែលហៅកាត់ថា FDA នៅក្នុងមួយសប្តាហ៍គេអនុញ្ញាតឲ្យមនុស្សម្នាក់ៗទទួលទានត្រីសាលម៉ុន និងពពួកអាហារគ្រឿងសមុទ្រផ្សេងៗទៀត មិនអោយលើសពី០,២២ ទៅ០,៣៤ គីឡូក្រាមប៉ុណ្ណោះ។ ប៉ុន្តែនៅកម្ពុជាយើងខ្លះទទួលទានត្រីសាម៉ុននេះមួយពេលដល់ទៅ១គីឡូក្រាមពីរនាក់ក៏មានដែរ។
តាមឯកសារ ត្រីសាលម៉ុនជាប្រភេទត្រី ដែលរស់នៅក្នុងមហាសមុទ្រ ឬទន្លេ ដែលមានសាច់ពណ៌ដ៏ស្រស់ស្អាតគួរឲ្យឆ្ងាញ់ ហើយត្រូវបានគេទទួលស្គាល់ថា ជាប្រភពអាហារសុខភាព។
ត្រីសាលម៉ុនជាប្រភពប្រូតេអ៊ីនដ៏ល្អ ជាពិសេស គឺមានជាតិខ្លាញ់ អូមេហ្គា៣។ វាក៏សម្បូរទៅដោយវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែសំខាន់ៗមួយចំនួនដូចជា ស័ង្កសី ផូស្វ័រ ប៉ូតាស្យូម សេលេញ៉ូម និងវីតាមីន B ដែលសរីរាង្គមនុស្សត្រូវការ។សារធាតុចិញ្ចឹមទាំងនេះដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងមុខងាររាងកាយរបស់អ្នក ដូចជា ការរក្សាសំពាធឈា.ម និងកោសិកាសរសៃប្រសាទឱ្យមានសុខភាពល្អ និងថែមទាំងជួយធានាតុល្យភាពនៃការរក្សាបង្កើត DNA ទៀតផង។ អាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា ៣ ភាគច្រើននៅក្នុងត្រីសាលម៉ុន គឺជាអាស៊ីតខ្លាញ់ «សំខាន់»ដែលមានមុខងារច្រើនមានប្រយោជន៍។
ឯកសារបានបញ្ជាក់ថា ការទទួលទានត្រីសាលម៉ុនផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់សុខភាពរួមមាន ៖ កាត់បន្ថយការរលាកសរសៃឈា.ម, បន្ថយកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុល, រក្សាសម្ពាធឈាម, ការពារការរក្សាសារធាតុរាវលើសនៅក្នុងឈា.ម, កាត់បន្ថយការគាំងបេះដូង, ជំងឺដាច់សរសៃឈា.មខួរក្បាល, ចង្វាក់បេះដូងលោតខុសប្រក្រតី, សម្ពាធឈា.មខ្ពស់, និងទ្រីគ្លីសេរីតខ្ពស់ជាដើម ។
![](https://kohsantepheapdaily.com.kh/wp-content/uploads/2023/01/3c3560d96ed541b4057416aff4bf85d8-2.jpg)
ក្រៅពីនោះវាក៏ជួយ ការលូតលាស់ និងថែរក្សាសក់, ស្បែក, គាំទ្រសុខភាពឆ្អឹង, និងជាប្រភពអាហារូបត្ថម្ភដែលមនុស្សត្រូវការ ប៉ុន្តែថ្វីត្បិតតែវាផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់សុខភាពក៏ដោយ ក៏វាមានហានិភ័.យសុខភាពផងដែរ បើការទទួលទានត្រីសាលម៉ុន ជាពិសេសក្នុង បរិមាណច្រើន។
តាមការស្រាវជ្រាវ ករណីខ្លះវាអាចបណ្តាលឱ្យមានបញ្ហាហូរឈា.ម ពីព្រោះខ្លាញ់ត្រី គឺជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មធម្មជាតិដែលមានន័យថា វាដើរតួជាអ្នកធ្វើឱ្យឈា.មរាវ។កម្រិតអាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា ៣ កម្រិតខ្ពស់ ពោល គឺមានបរិមាណច្រើនជាង៣ក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ អាចបណ្តាលឱ្យមានបញ្ហាហូរឈា.ម ប្រសិនបើយើងទទួលទាននៅពេលយើងប្រើប្រាស់ប្រភេទថ្នាំ ការពារការកកឈា.ម។
ការទទួលទានវាច្រើនពេក វាអាចបំពុលសរីរាង្គមានហានិភ័.យបង្កជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី២ និងជំងឺធាត់ក៏ដូចជា ជំងឺផ្សេងៗទៀត។
![](https://kohsantepheapdaily.com.kh/wp-content/uploads/2023/01/7646f7b9d7a667f2834a61fc25d440d9.jpg)
ជាមួយគ្នានេះ អ្នកទទួលទានលើសកម្រិតក៏ប្រឈមនឹងជំងឺមហារីក ប្រសិនបើប្រភពត្រីនោះបានមកពីកន្លែងដែលមានបរិស្ថានមិនល្អមានការបំពុលច្រើន។ក្រៅពីនេះវាក៏បង្កការខូចខាតប្រព័ន្ធសរសៃប្រសាទ ប្រសិនបើពពួកត្រីសាលម៉ុនទាំងនេះសំបូរសារធាតុបារតនៅក្នុងខ្លួនវាស្រាប់។ឯកសារវិទ្យាសាស្ត្របានបន្ត និងបញ្ជាក់ច្បាស់ទៀតថា ជាទូទៅពពួកត្រីដែលគេនេសាទពីធម្មជាតិមានកត្តាហានិភ័.យពីបញ្ហាអាក្រក់នេះចំពោះសុខភាពមនុស្សតិចជាងត្រីដែលគេចិញ្ចឹម ដោយកម្រិតនោះ គឺមានពី៥ ទៅ១០ ដងឯណោះ។
សរុបមកវិញសម្រាប់អ្នកដែលនិយមបរិភោគប្រភេទត្រីសាលម៉ុន នេះ សូមមានការយល់ដឹង ហើយកុំទទួលទានលើស បើមិនចង់មានបញ្ហាសុខភាព។ នៅលើទីផ្សារយើងពិតជាពិបាក នៅក្នុងការដឹងណាស់ចំពោះប្រភពនៃត្រីទាំងអស់នោះ។ អ្វីដែលយើងសម្គាល់បាន គឺត្រីមក ពីធម្មជាតិជាទូទៅមានតម្លៃថ្លៃជាងត្រីមកពីកសិដ្ឋាន ដែលមកដល់ពេលនេះ គេដឹងថា បរិមាណត្រីសាលមុនពីកសិដ្ឋាន គឺមានទំហំលើសពី៥០ភាគរយនៃបរិមាណត្រី ដែលផ្គត់ផ្គង់នៅលើទីផ្សារពិភពលោក។
![](https://kohsantepheapdaily.com.kh/wp-content/uploads/2023/01/41f84c3c6fd990c97a6007f19b0f2ba6.jpg)
ម្យ៉ាងវិញទៀត អនាម័យនៅទីកន្លែងរៀបចំត្រីសាលម៉ុនទាំងនេះក៏ជាប្រភេទនៃជំងឺ និងការឆ្លងពពួកប៉ារ៉ាស៊ីតដែលបង្កបញ្ហាដល់ក្រពះ ពោះវៀន និងសរីរាង្គខាងក្នុងរាងកាយដែរ ខណៈដែលភាគច្រើននៃការនិយមរបស់ពលរដ្ឋកម្ពុជាយើង គឺទទួលទានឆៅស្រស់ៗ៕ដោយៈ ហេង ចេស្តារ
ចែករំលែកព័តមាននេះ