ភាពរាំងស្ងួតប៉ះពាល់ដល់ការនាំចេញក្នុងវិស័យនេសាទ
ប្រទេសវៀតណាម ៖ ភាពរាំងស្ងួតនៅក្នុងតំបន់ដីសណ្តទន្លេមេគង្គបានជះឥទ្ធិពលអាក្រក់ដល់វិស័យកសិកម្ម និងជលផល ដោយបានគំរាមកំហែង និងផ្តល់ផលវិបាកដល់ការនាំចេញគ្រឿងសមុទ្រ ។
ប្រទេសវៀតណាម ៖ ភាពរាំងស្ងួតនៅក្នុងតំបន់ដីសណ្តទន្លេមេគង្គបានជះឥទ្ធិពលអាក្រក់ដល់វិស័យកសិកម្ម និងជលផល ដោយបានគំរាមកំហែង និងផ្តល់ផលវិបាកដល់ការនាំចេញគ្រឿងសមុទ្រ ។
ប្រទេសវៀតណាម ៖ ភាពរាំងស្ងួតនៅក្នុងតំបន់ដីសណ្តទន្លេមេគង្គបានជះឥទ្ធិពលអាក្រក់ដល់វិស័យកសិកម្ម និងជលផល ដោយបានគំរាមកំហែង និងផ្តល់ផលវិបាកដល់ការនាំចេញគ្រឿងសមុទ្រ ។
បណ្តាម្ចាស់កសិដ្ឋានចិញ្ចឹមបង្គានៅក្នុងខេត្តមួយចំនួនកំពុងតែជ្រួលច្របល់ ខណៈដែលបង្គារបស់ពួកគេងាប់ជាបន្តបន្ទាប់ ដោយសារតែអាកាសធាតុរាំងស្ងួត និងទឹកឡើងជាតិប្រៃ គឺជាហេតុធ្វើឱ្យជះឥទ្ធិពលដល់ទឹកទន្លេ ។
ម្ចាស់កសិដ្ឋានមួយរូបបានឲ្យដឹងថា ៖ « ការបើកកសិដ្ឋានចិញ្ចឹមបង្គានេះមានហានិភ័យខ្ពស់ខ្លាំងណាស់ ។ ខ្ញុំបានចំណាយប្រាក់ជាង៣.១០០ដុល្លារអាមេរិកសម្រាប់កសិដ្ឋានដែលមានទំហំ២ហិកតាក្នុងរយៈពេលមួយខែ ប៉ុន្តែគួរឲ្យសោកស្តាយ ពួកវាបានងាប់អស់ទៅហើយ » ។
ចំណែកអាជ្ញាធរឃុំក៏បានឲ្យដឹងថា ៖ « កសិដ្ឋានចិញ្ចឹមបង្គានៅក្នុងឃុំរបស់យើងកំពុងតែប្រឈមមុខនឹងបញ្ហាធ្ងន់ធ្ងរជាខ្លាំង ។ នៅឆ្នាំនេះ ម្ចាស់កសិដ្ឋានបានចិញ្ចឹមបង្គានៅលើផ្ទៃទឹក៣០០ហិកតានៃការចិញ្ចឹមបង្គា៩១០ហិកតា ប៉ុន្តែបង្គា២៥% ត្រូវបានងាប់ដោយសារជំងឺ » ។
អគ្គនាយករងនៃអគ្គនាយកដ្ឋាននៃមន្ទីរកសិកម្ម និងអភិវឌ្ឍន៍ជនបទ ខេត្ត Kiên Giang លោក Trần Quang Củi បានលើកឡើងថា ៖ « មុនពេលអាកាសធាតុអាក្រក់មកដល់ ខាងអគ្គនាយកដ្ឋានបានបញ្ជូនក្រុមការងារឲ្យទៅពិនិត្យបរិមាណអំបិល ដែលពេលនោះវាមានអត្រា៣០% » ។
« នៅពេលនោះ ពួកយើងមិនអាចឲ្យចំណីបង្គាបានឡើយ ដូច្នេះពួកយើងគួរតែរង់ចាំភ្លៀងធ្លាក់សិន ដើម្បីឲ្យចំណីបង្គា និងអយស្ទ័រនៅក្នុងតំបន់ដីសណ្តទន្លេមេគង្គបានងាប់ដោយសារកម្តៅ និងជាតិពុលកើនឡើង ស្របនឹងបរិមាណជាតិអំបិលកើនឡើងផងដែរ ។ ហេតុនេះហើយបានជាពួកយើងត្រូវប្រមូលផលវាក្នុងពេលនេះតែម្តង ដើម្បីចៀសវាងការខាតបង់ច្រើនជាងនេះទៀត » ។ នេះបើតាមប្រសាសន៍របស់លោក Khổng Văn Lệnh ជាម្ចាស់កសិដ្ឋានមួយកន្លែងនៅក្នុងឃុំ Bảo Thuận ស្រុក Bến Tre’s ។
« អាកាសធាតុរាំងស្ងួតបានធ្វើឲ្យការនាំចេញគ្រឿងសមុទ្រត្រូវប្រឈមមុខនឹងផលវិបាក តាំងពីតំបន់កសិដ្ឋានត្រូវបានកាត់បន្ថយគួរឲ្យកត់សម្គាល់ ។ ជាងនេះទៀត វាមានការលំបាកក្នុងការស្វែងរកប្រភពនៃបង្គា ។ អាកាសធាតុដ៏អាក្រក់នេះនឹងកាត់បន្ថយផលិតផលជលផល និងធ្វើឲ្យការនាំចេញធ្លាក់ចុះ » ។ នេះបើតាមការលើកឡើងរបស់លោក Ngô Thanh Lĩnh អគ្គលេខាធិការទូទៅនៃសមាគមនាំចេញ និងផលិតអាហារសមុទ្រ ខេត្ត Cà Mau ។
លោករំពឹងថា ៖ « រោងចក្រផលិតបង្គា នឹងអាចផលិតបានចាប់ពី៥០% ទៅ៦០% ចំណែកការនាំចេញរបស់ខេត្តអាចមានទឹកប្រាក់ត្រឹមតែ១ប៊ីលានដុល្លារអាមេរិកប៉ុណ្ណោះ បើធៀបនឹងប្រាក់គោលដៅចំនួន១,២ប៊ីលានដុល្លារអាមេរិក។ ទន្ទឹមនឹងនេះ គ្រោះរាំងស្ងួត និងកម្រិតបរិមាណអំបិល ក៏បានជះឥទ្ធិពលអាក្រក់ដល់ការចិញ្ចឹមត្រីអណ្តែង ដែលកំពុងស្ថិតក្នុងសភាពត្រដាបត្រដួសរួចទៅហើយ ដោយសារតែតម្លៃទាបក្នុងរយៈពេលវែង » ។
យោងតាមក្រសួងអភិវឌ្ឍន៍ជនបទ និងកសិកម្មបានឲ្យដឹងថា ការនាំចេញផលិតផលជលផលនៅឆ្នាំនេះ មានអត្រាកើនឡើង៨,២% គិតជាទឹកប្រាក់ចំនួន១,១ប៊ីលានដុល្លារ ប៉ុន្តែសម្រាប់គោលដៅនៅឆ្នាំនេះ ត្រូវសម្រេចឱ្យបាននូវទឹកប្រាក់៧,១ប៊ីលានដុល្លារអាមេរិកនោះ ហាក់ដូចជាពិបាកនឹងសម្រេចបានណាស់ ។
រដ្ឋមន្ត្រីកសិកម្ម លោក Cao Đức Phát បានណែនាំអាជ្ញាធរពាក់ព័ន្ធឲ្យគ្រប់គ្រង និងគាំទ្រដល់វិស័យកសិកម្ម ដើម្បីកាត់បន្ថយឥទ្ធិពលអាក្រក់នៃគ្រោះរាំងស្ងួត និងការកើនឡើងនៃបរិមាណអំបិលនៅតំបន់ដីសណ្តទន្លេមេគង្គ។ ក្នុងនោះដែរ ការនាំចេញគ្រឿងសមុទ្របានដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់នៅក្នុងសេដ្ឋកិច្ចជាតិ ដូច្នេះហើយនៅឆ្នាំនេះ នឹងមានគម្រោងធ្វើកំណែទម្រង់រចនាសម្ព័ន្ធឧស្សាហកម្មអាហារសមុទ្រ ដោយផ្អែកលើការអភិវឌ្ឍប្រកបដោយនិរន្តរ ភាព ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ