- ភ្នំពេញ
រាជធានីភ្នំពេញ៖ មកដល់សប្តាហ៍ទី១ ក្រោយការឈប់សម្រាកក្នុងពិធីបុណ្យភ្ជុំបិណ្ឌនេះ នៅទូទាំងប្រទេស ចាប់ផ្តើមបើកដំណើរការឡើងវិញជាបណ្តើរៗហើយ មានជាអាទិ៍៖ វិស័យឧស្សាហកម្មកាត់ដេរ សាលារៀន និងផ្សារ ជាដើម។…
រាជធានីភ្នំពេញ៖ មកដល់សប្តាហ៍ទី១ ក្រោយការឈប់សម្រាកក្នុងពិធីបុណ្យភ្ជុំបិណ្ឌនេះ នៅទូទាំងប្រទេស ចាប់ផ្តើមបើកដំណើរការឡើងវិញជាបណ្តើរៗហើយ មានជាអាទិ៍៖ វិស័យឧស្សាហកម្មកាត់ដេរ សាលារៀន និងផ្សារ ជាដើម។…
រាជធានីភ្នំពេញ៖ មកដល់សប្តាហ៍ទី១ ក្រោយការឈប់សម្រាកក្នុងពិធីបុណ្យភ្ជុំបិណ្ឌនេះ នៅទូទាំងប្រទេស ចាប់ផ្តើមបើកដំណើរការឡើងវិញជាបណ្តើរៗហើយ មានជាអាទិ៍៖ វិស័យឧស្សាហកម្មកាត់ដេរ សាលារៀន និងផ្សារ ជាដើម។ ដោយឡែក រមណីយដ្ឋាន និងភោជនីយដ្ឋាននានា មិនថា នៅភ្នំពេញ ឬនៅតាមបណ្តាខេត្តនានានោះទេ ក៏បានបើកដំណើរការឡើងវិញ តែត្រូវបន្តអនុវត្តវិធានការបង្ការ និងទប់ស្កាត់កូវីដ១៩ តាមការណែនាំរបស់ក្រសួងសុខាភិបាល អាជ្ញាធររាជធានីខេត្ត ក្រសួងអប់រំ និងតាមគោលការណ៍សុវត្ថិភាពរបស់ក្រសួងទេសចរណ៍។
នៅតំបន់ទេសចរណ៍អង្គរ ក្នុងក្រុងសៀមរាប កាលពីថ្ងៃទី១២តុលា ក៏បានប្រកាសអនុញ្ញាតឲ្យភោជនីយដ្ឋាន និងអាហារដ្ឋានប្រមាណជិត ៥០កន្លែង ក្នុងចំណោមជិត ២០០កន្លែង បើកដំណើរអាជីវកម្មរបស់ខ្លួនឡើងវិញ ដោយធ្វើឡើង ក្នុងរូបភាពលើសពីការវេចខ្ចប់។ ពោលគឺមានបម្រើសេវាកម្ម ដោយទទួលភ្ញៀវឱ្យអង្គុយពិសាអាហារ និងភេសជ្ជៈនៅនឹងកន្លែងតែម្តង។
យ៉ាងណាក៏ដោយ មុននឹងឈានមកដល់ការប្រគល់លិខិតបញ្ជាក់អនុញ្ញាតឲ្យបើកហាងឡើងវិញ នៅខេត្តសៀមរាប បានតម្រូវឲ្យម្ចាស់សេវាកម្មម្ហូបអាហារទាំងនេះ ត្រូវតែត្រៀមលក្ខណៈរួចជាស្រេច ក្នុងការអនុវត្តលក្ខខណ្ឌស្តង់ដាអប្បរមាភោជនីយដ្ឋាន-អាហារដ្ឋានទេសចរណ៍ ក្នុងបរិបទកូវីដ-១៩ ដើម្បីធានាសុវត្ថិភាព ដោយការទទួលខុសត្រូវ នៅពេលដំណើរការ ធ្វើយ៉ាងណា កុំឲ្យឆ្លងកូវីដ១៩។ ក្នុងនោះ វិធានការ «៣ការពារ និង៣កុំ» គឺជាវិធានការដ៏មានប្រសិទ្ធភាព ក្នុងការប្រយុទ្ធនឹងប្រឆាំងជំងឺកូវីដ-១៩ និងត្រូវប្រកាន់ខ្ជាប់គ្រប់ទីកន្លែង និងគ្រប់ពេលវេលា។
ជាមួយគ្នានោះ ប័ណ្ណសំគាល់ចាក់វ៉ាក់សាំងបង្ការជំងឺកូវី-១៩ គឺជាឧបករណ៍ដ៏សំខាន់ផងដែរ សម្រាប់ការប្រើប្រាស់បង្កើតទំនុកចិត្តរវាងអ្នកបំរើសេវាកម្ម និងអតិថិជន។ វាមិនជាការលំបាកនោះទេ បើគ្រាន់តែបង្ហាញប័ណ្ណនេះ ឲ្យគ្នាឃើញទៅវិញទៅមកនោះ។ ទាំងអ្នកបម្រើការងារក្នុងហាង និងទាំងអតិថិជន ត្រូវតែបង្ហាញប័ណ្ណចាក់វ៉ាក់សាំង ទើបអនុវត្តឲ្យបើកហាង និងចូលហាង ដែលត្រូវបើកដំណើរការឡើងវិញ នៅក្នុងក្រុងទេសចរណ៍អង្គរសៀមរាប។
ក្រៅពីនោះ ម្ចាស់សេវាកម្មដ្ឋាន ម្ហូបអាហារ ក៏ត្រូវមានវិធីសាស្ត្រ ក្នុងការរៀបតុ-កៅអី ដើម្បីត្រៀមទទួលភ្ញៀវ ហើយក្រៅអំពីការរក្សាគម្លាត ដោយប្រើតុតូចៗ ដាច់ដោយឡែកពីគ្នានោះ គឺអាចរៀបចំតុធំវែងរក្សាគម្លាតកៅអី សម្រាប់ទទួលភ្ញៀវក្នុងលក្ខណៈជាក្រុមគ្រួសារ។ តែបើសិនជាលក្ខណៈជាក្រុម ដែលមិនមែនជាគ្រួសារ គឺមិនអាចអនុញ្ញាតឲ្យប្រើតុរួម និងកៅអីជាប់ៗគ្នានោះជាដាច់ខាត។
ករណីរឹតបន្តឹងសុវត្ថិភាព ក្នុងភោជនីយដ្ឋាន ដោយផ្អែកលើស្ថានភាពនៃបញ្ហាកូវីដ ក៏អាចនឹងតម្រូវឲ្យមានការរៀបចំតុអាហារនីមួយៗ មានរបាំងកញ្ចក់សុវត្ថិភាព ព្រោះថា នៅពេលទទួលទានអាហារ និងភេសជ្ជៈគ្រប់គ្នា មិនមានពាក់ម៉ាសនោះឡើយ។ នេះជាវិធានការការពារកូវីដ តាមភោជនីយដ្ឋាន នៅក្រុងអង្គរ ខេត្តសៀមរាប។
ដោយឡែក នៅភ្នំពេញ ការតម្រូវឲ្យបង្ហាញប័ណ្ណចាក់វ៉ាក់សាំង ក៏ត្រូវអនុវត្តតាមគ្រឹះស្ថានសិក្សា សាលារៀន អាហារដ្ឋាន និងទីផ្សារនានា មុននឹងអនុញ្ញាតអោយចេញចូលកន្លែងទាំងនោះ។ ការរឹតបន្តឹងដូច្នេះ ដើម្បីបង្កើនប្រសិទ្ធភាព ឲ្យកាន់តែប្រសើរឡើងនូវការគ្រប់គ្រងការរីករាលដាលនៃជំងឺកូវីដ១៩ សំដៅបង្កើតឲ្យបានភាពស៊ាំសហគមន៍រឹងមាំពិតប្រាកដមួយ ទប់ទល់នឹងជំងឺរាតត្បាតសកលកូវីដ១៩ ជាពិសេសមេរោគបំប្លែងថ្មី ប្រភេទដែលតា ក៏ដូចជា ដើម្បីត្រៀមលក្ខណៈ សម្រាប់ការរស់នៅជាមួយជំងឺកូវីដ១៩ តាមគន្លងប្រក្រតីភាពថ្មី ឈានទៅរកការបើកដំណើរការឡើងវិញលើគ្រប់វិស័យ នាពេលឆាប់ៗខាងមុខនេះ។
នៅរាជធានីភ្នំពេញ អាជ្ញាធរបានព្រមានថា គណៈគ្រប់គ្រងគ្រឹះស្ថានសិក្សា គណៈកម្មការផ្សារ ម្ចាស់អាជីវកម្មដ្ឋាន ម្ចាស់ទីតាំង ម្ចាស់ផ្សារឯកជន ម្ចាស់ផ្សារម៉ាត ម្ចាស់ភោជនីយដ្ឋាន អាហារដ្ឋាន ហាងកាហ្វេ វិស័យឯកជន និងម្ចាស់ទីតាំងផ្សេងទៀត ដែលត្រូវបានអនុញ្ញាតឲ្យបើកដំណើរការ ប៉ុន្តែមិនបានអនុវត្តតាមគោលការណ៍ណែនាំឲ្យអ្នកចេញចូលទីតាំងទាំងនោះ បង្ហាញកាតចាក់វ៉ាក់សាំងទេ ត្រូវប្រឈមមុខនឹងការដកហូតអាជ្ញាបណ្ណ ឬលិខិតអនុញ្ញាត និងអាចឈានទៅបិទទីតាំង ព្រមទាំងត្រូវចាត់វិធានការច្បាប់។
ទន្ទឹមនឹងវិធានការរឹតបន្តឹងខាងលើនេះ នៅភ្នំពេញ និងនៅតាមបណ្តាខេត្តនានា មកដល់ពេលនេះ អ្វីៗហាក់ដូចជា បើកដំណើរការឡើងវិញ លើកលែងតែហាងម៉ាស្សា ខារ៉ាអូខេ បារ និងកន្លែងផឹកស៊ីគ្រឿងស្រវឹង ជាលក្ខណៈប្រមូលផ្តុំមនុស្សច្រើនប៉ុណ្ណោះ។ ប៉ុន្តែរូបភាពនៃការជួបជុំមនុស្សច្រើន ក៏ត្រូវបានបើកសាកល្បងនៅពេញផ្ទៃប្រទេស កាលពីបុណ្យភ្ជុំបិណ្ឌរួចហើយ។
តាមអ្នកជំនាញ គេនៅតែរង់ចាំរយៈពេលចន្លោះពី ៧ថ្ងៃ ទៅ ១៤ថ្ងៃ ក្រោយថ្ងៃបុណ្យភ្ជុំបិណ្ឌ ថ្ងៃទី៥-៧តុលា ទើបអាចវាយតម្លៃថា នៅកម្ពុជាយើង មានករណីឆ្លងរាលដាលជំងឺកូវីដ១៩ ទ្រង់ទ្រាយធំ ឬមិនមាន? បើការឆ្លងរាលដាលកូវីដ ១៩ មិនមានច្រើន ដូចរៀងរាល់ថ្ងៃ ត្រឹមតែជាង ២០០នាក់ ក្នុង ១ថ្ងៃនោះ កម្ពុជានឹងឈានទៅបើកប្រទេស ដោយអនុញ្ញាតឲ្យដំណើរការលើគ្រប់វិស័យឡើងវិញ។
បើសភាពការណ៍កូវីដ ដូចរាល់ថ្ងៃ នោះអ្វីៗ នឹងអាចដំណើរការឡើងវិញ ជាធម្មតា។ ក្នុងនោះ ម្នាក់ៗ ត្រូវរៀនរស់តាមគន្លងថ្មី រស់ជាមួយកូវីដ។ ចំពោះអ្នកសង្ស័យ ទៅធ្វើតេស្ត ហើយបើរកឃើញឆ្លង ត្រូវសម្រាកព្យាបាល។ រីឯអ្នកមិនឆ្លង មិនឈឺ នៅបន្តការងារ និងមុខរបររកស៊ីជាធម្មតាដូចរាល់ថ្ងៃ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ