ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

ទទួលទាន​ត្រប់វែង​ផ្តល់​អត្ថប្រយោជន៍​ចំពោះ​សុខភាព​4​ចំណុច

9 ឆ្នាំ មុន

មាន​ដើម​កំណើត​នៅ​ឥណ្ឌា និង​ត្រូវ​បាន​គេ​យក​មក​ដាំ​ដុះ​ជា​ដំណាំ​កសិកម្ម​ដំបូង​បំផុត​នៅ​ប្រទេស​ចិន​នា​ដើម​មជ្ឈិមសម័យ ត្រប់វែង​បច្ចុប្បន្ន​ត្រូវ​គេ​ទទួលស្គាល់​ថា ជា​ប្រភេទ​

មាន​ដើម​កំណើត​នៅ​ឥណ្ឌា និង​ត្រូវ​បាន​គេ​យក​មក​ដាំ​ដុះ​ជា​ដំណាំ​កសិកម្ម​ដំបូង​បំផុត​នៅ​ប្រទេស​ចិន​នា​ដើម​មជ្ឈិមសម័យ ត្រប់វែង​បច្ចុប្បន្ន​ត្រូវ​គេ​ទទួលស្គាល់​ថា ជា​ប្រភេទ​បន្លែ​ផ្តល់​អត្ថប្រយោជន៍​ដល់​សុខភាព​មួយ​ចំនួន​ដូច​ខាងក្រោម​នេះ ៖

១-​ប្រឆាំង​ជំងឺមហារីក ៖
សារធាតុ​ចម្រាញ់​ពី​ត្រប់វែង Solasodine rhamnoslyl glycosides​បាន​បង្កើត​ឱ្យ​មានដំណើរ​ការ​ងាប់​កោសិកា​មហារីក​គ្រប់​ប្រភេទ​ក្នុង​ទ្រង់ទ្រាយ​ធំ ហើយ​វា​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​ខ្លាំង​ជាង​ភ្នាក់ងារ​ប្រឆាំង​មហារីក​ផ្សេង​ទៀត ។ ការ​ព្យាបាល​ជំងឺមហារីក​ដោយ​ប្រើ​សារធាតុ​នេះ​( Solasodine rhamnoslyl glycosides)​គឺ​អនុវត្ត​ដោយ​ការ​ផឹក​ផ្ទាល់មាត់​។ ចំពោះ​មហារីក​ស្បែក Nonmelanoma សារធាតុ​នេះ​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​ខ្លាំង​បំផុត ។

ក្នុង​ករណី​ណាមួយ​នោះ ក្រែ​ម​ចម្រាញ់​ពី​ត្រប់វែង​អាច​កាត់​បន្ថយ​ដុំ​សាច់​មហារីក​ជិត​ពាក់កណ្តាល​នៃ​ទំហំ​របស់​វា  ហើយ​ជំងឺមហារីក​ត្រូវ​បាន​លុប​បំបាត់​ទាំងស្រុង​ដោយ​គ្មាន​ស្លាកស្នាម​សម្លាក​ក្រោយ​រយៈពេល​១៤​ស​ប្តា​ហ៍ ។

២-​បន្សាប​ជាតិពុល​ពី​រាង​កាយ ៖
ការ​ស្រាវជ្រាវ​តាម​រយៈ​មន្ទីរពិសោធន៍​បាន​បង្ហាញ​ថា ត្រប់វែង​អាច​ជួយ​ជំរុញ​ការ​ធ្វើ​សកម្មភាព​អង់​ហ្ស៊ី​ម​ដែល​មាន​នាទី​កម្ចាត់​ជាតិពុល​និង​បន្សាប​សារធាតុ​គីមី​ពុល​ចេញពី​រាង​កាយ ។ សមាសធាតុ​Nasunin​មិន​ត្រឹម​ជា​អ្នក​បោ​សម្អាត​រ៉ា​ឌី​កាល់​សេរី​ដ៏​មាន​ថាមពល​នោះ​ទេ តែ​វា​ក៏​បាន​ជួយ​កម្ចាត់​ជាតិ​ដែក​លើស​ចេញពី​រាង​កាយ​ផង​ដែរ ។ បើ​ទោះ​ណា ដែក​ជា​សារធាតុចិញ្ចឹម​សំខាន់​មួយ​ក៏​ដោយ តែ​លើស​សារធាតុ​នេះ​ច្រើន​ពេក​នឹង​បណ្តាល​ឱ្យ​ចំនួន​រ៉ា​ឌី​កាល់​សេរី​កើនឡើង​ខ្ពស់ ។ រ៉ា​ឌី​កាល់​សេរី​កើន​ខ្ពស់​គឺ​ជាប់​ព័ន្ធ​នឹង​កំណើន​ហានិភ័យ​ពី​ជំងឺមហារីក​និង​បេះដូង ។

៣-​កាត់​បន្ថយ​ខ្លាញ់​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ូ​ល ៖
លទ្ធផល​នៃ​ការ​ស្រាវជ្រាវ​មួយ​បាន​បង្ហាញ​ថា សមាសធាតុ​Nasunin​ក្នុង​ផ្លែ​ត្រប់​គឺជា​ភ្នាក់ងារ​បោសសម្អាត​រ៉ា​ឌី​កាល់​សេរី ហើយ​ផ្តល់​ការ​ការពារ​ប្រឆាំង​នឹង Lipid peroxidation(​សំដៅលើ​ការ​សឹក​រេចរឹល​អុក​ស៊ី​ដ​កម្ម​របស់​ជាតិ​ខ្លាញ់ ) ។

៤-​កាត់​បន្ថយ​ឱកាស​កើត​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ប្រភេទ​-២ ៖
ដោយ​យោង​លើ​សារធាតុ​សរសៃ​ក្នុង​កម្រិត​មួយ​ខ្ពស់​និង​សារធាតុ​កាបូ​អីុ​ដ្រា​ត​ងាយ​រលាយ​កម្រិត​ទាប​របស់​ត្រប់វែង សមាគម​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​អា​មេ​រិ​កបាន​លើក​ឡើង​ថា របប​អាហារ​ដោយ​មាន​បញ្ចូល​បន្លែ​ប្រភេទ​នេះ​គឺជា​ជម្រើស​ល្អ​មួយ​ដើម្បី​គ្រប់គ្រង​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ប្រភេទ​-២ ។ សកម្មភាព​ប្រឆាំង​អុក​ស៊ី​ដ​កម្ម​និង​ភ្នាក់ងារ​ទប់ស្កាត់ alpha-glucosidase​ដ៏​មាន​សក្តានុពល​របស់​ត្រប់វែង អាច​កាត់​បន្ថយ​ដំណើរ​លើស​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​៕