ជនជាតិចិនមានទំនៀមទម្លាប់ពិសេសម្យ៉ាងក្នុងអំឡុងពេលពិធីបុណ្យចូលឆ្នាំចិន ពោលគឺការទទួលទានមុខម្ហូប បង្អែម និងផ្លែឈើដែលនាំលាភសំណាង និងភាពចម្រុងចម្រើនដល់ក្រុមគ្រួសារពេញ១ឆ្នាំ ។ មុខម្ហូប និងផ្លែឈើដែលនាំលាភសំណាងដល់ពួកគេក្នុងអំឡុងពេលចូលឆ្នាំចិនដូចជា៖ ត្រី, គាវ, សាយ៉, មីសរសៃវែង ផ្លែឈើមានដូចជា ៖ ក្រូចឃ្វិច និងផ្លែក្រូចទូទៅ។ ចំណែកបង្អែមមានដូចជា នំអុី ជាដើម ។
ត្រី
ក្នុងភាសាចិនពាក្យ «ត្រី» មានន័យថា «ភោគផលច្រើន» ។ ជនជាតិចិនចូលចិត្តមានភោគផល ទ្រព្យសម្បត្តិច្រើននៅចុងឆ្នាំ ដូច្នេះពួកគេមានលទ្ធភាពរៀបចំពិធីចូលឆ្នាំថ្មីនៅឆ្នាំក្រោយកាន់តែសប្បាយរីករាយ និងអធិកអធមជាងមុន ។ «ត្រី» ត្រូវចម្អិនជាច្រើនរបៀបដូចជា ស្ងោរ ចំហុយ និងអាំង ។ មុខម្ហូបត្រីរបស់ចិនពេញនិយមជាងគេបំផុតគឺ ត្រីវីវឺចំហុយ, ត្រី West Lake ជាមួយនឹងស្ពៃជ្រក់ និងម្ទេសក្រហម, ត្រីចំហុយជាមួយទឹកខ្មេះ និងត្រីស្ងោរ ។
និយមន័យប្រភេទត្រី នីមួយៗ
-ត្រី Crucian Carp ជាភាសាចិន «ជេ យ៉ូ» មានន័យថា ការនាំលាភសំណាង និងសេចក្តីចម្រើននៅឆ្នាំថ្មីបន្ទាប់ទៀត ។
-ត្រី mud carp ជាភាសាចិន «ឡេ យ៉ូ» មានន័យថា កាដូលាភសំណាង ។
-ត្រី Catfish ឬត្រីក្បាលសំប៉ែត និងមានពុកមាត់ ភាសាចិន «យាន យ៉ូ» មានន័យថា មានភោគផល ទ្រព្យសម្បត្តិច្រើន ។
និយមន័យការទទួលទានត្រី
-ទទួលទានត្រី២ ៖ ការទទួលទានត្រី១ មុនថ្ងៃចូលឆ្នាំសាកល និងត្រី១ទៀតនៅថ្ងៃចូលឆ្នាំថ្មីគឺជាការជូនពរឱ្យកើតមានភោគផលទ្រព្យសម្បតិ្តច្រើនពី១ឆ្នាំទៅ១ឆ្នាំទៀត ។
-ទទួលទានត្រីតែ១ ៖ ការទទួលទានផ្នែកក្បាលមុនថ្ងៃចូលឆ្នាំសាកល និងបន្សល់ទុកទទួលទានថ្ងៃទី១នៃថ្ងៃចូលឆ្នាំថ្មីមានប្រផ្នូលនាំលាភសំណាងល្អ ។
ត្រីគឺជានិមិត្តរូបង្ហាញភាពរុងរឿងនៅថ្ងៃចូលឆ្នាំចិន ។
ក្បួនតម្រាដាក់ត្រីក្នុងចាន
-ក្បាល៖ ក្បាលត្រីត្រូវដាក់បែរទៅរកភ្ញៀវ ឬ មនុស្សមានវ័យចំណាស់ (តំណាងឱ្យការគោរព) ។
-ត្រី ៖ ត្រីទាំងមូលមិនត្រូវផ្លាស់ប្តូរ ឬ ក្រឡាប់ទៅឆ្វេង-ស្តាំទេ ពោលគឺក្បាលនៅចំមនុស្សម្នាក់ និងកន្ទុយនៅចំមនុស្សម្នាក់ទៀត (ការធ្វើដូចនេះត្រូវបានគេចាត់ទុកថាមានលាភសំណាង) ។
សមាជិកគ្រួសារឯទៀតអាចភ្លក្សរសជាតិត្រីនេះបានដរាបណាបុគ្គលដែលនៅចំមុខក្បាលត្រីទទួលទានជាមុនសិន ។
*ពាក្យពេចន៍ជូនពរចំពោះការទទួលទានត្រីមានដូចជា ៖
-យ៉ែន យ៉ែន យូ យ៉ូ= មានន័យថា «ជូនពរឱ្យអ្នកមានទ្រព្យសម្បត្តិច្រើន» ។
-យ៉ូ ហ្វ៊័រ ឡុង នីម= មានន័យថា «ជូនពរឱ្យប្រឡងជាប់» ។
គាវ
ប្រវត្តិសាស្ត្រជាង១៨០០ឆ្នាំ «គាវ» គឺជាមុខម្ហូបទំនៀមទម្លាប់បុរាណចិនដែលទទួលទាននៅថ្ងៃចូលឆ្នាំសាកល ។ ទំនៀមទម្លាប់នេះមានការពេញនិយមក្នុងប្រទេសចិន ជាពិសេសប្រទេសចិនភាគខាងជើង ។ គាវធ្វើឡើងដោយជនជាតិចិនមានរូបរាងដូចមាសតម្លឹងរបស់ចិនជំនាន់ដើម ហើយវាមិនមានរាងជាក្តារបន្ទះ ទូក និងរាងពងក្រពើជាដើម ។ តាមរយៈការបកស្រាយរបស់រឿងព្រេងបុរាណចិនឱ្យដឹងថា ការទទួលទាននំគាវកាន់តែច្រើនក្នុងអំឡុងពេលចូលឆ្នាំថ្មីគឺជាការបង្កើតលុយកាក់កាន់តែច្រើនផងដែរ ។
«នំគាវ» គឺជានំដែលរួមមានសាច់ចិញ្ច្រាំរួមទាំងបន្លែស្ថិតក្នុងម្សៅដែលគេធ្វើជារាងដុំមាសតម្លឹងបុរាណចិន ។ នំគាវមានច្រើនរសជាតិអាស្រ័យលើស្នូលសាច់ចិញ្ច្រាំរបស់វាដូចជា ស្នូលសាច់ជ្រូក បង្គា ត្រី មាន់ គោ និងស្នូលបន្លែ ។ ស្នូលនំគៀវទាំងនេះអាចចម្អិនជាច្រើនរបៀបគឺ ស្ងោរ ចំហុយ ចៀន និងដុតជាដើម ។
*ពាក្យពេចន៍ជូនពរចំពោះការទទួលទាននំគាវគឺ ៖
-«ចោ សឺ ជិន ប៉ោ» មានន័យថា ការនាំមកនូវទ្រព្យសម្បត្តិច្រើន ។
សាយ៉
«សាយ៉» ជាភាសាចិនគឺ ឆុន វ៉ែន ជាភាសាអង់គ្លេស Spring Rolls ឈ្មោះប្រើប្រាស់សព្វថ្ងៃដោយសារតែវាត្រូវបានទទួលទានក្នុងអំឡុងពេលបុណ្យចូលឆ្នាំប្រពៃណីចិន ឬបុណ្យនិទាឃរដូវ ។ មុខម្ហូបមួយប្រភេទនេះពេញនិយមនៅតំបន់មួយចំនួននៃភាគខាងកើតប្រទេសចិនដូចជា ខេត្ត ជាំងស៊ី, ជាំងស៊ូ, សៀងហៃ, ហ្វូយ័ន, គ័ងហ្សូ៊, ឈិនចិន និងហុងកុង ។ សាយ៉គឺជាមុខម្ហូបរបស់ចិនកាតាំងរាងមូលទ្រវែង (សុីឡាំង) មានស្នូលនៅខាងក្នុងដូចជាបន្លែ សាច់ ឬស្មូលរសជាតិផ្សេងទៀតដែលត្រូវបានខ្ចប់ក្នុងម្សៅរួចចៀនជាការ ស្រេច ។ បន្ទាប់ពីចម្អិនរួចរាល់វាមានពណ៌លឿងឆ្អិនឆ្អៅប្រៀបដូចជាដុំមាសមានតម្លៃផងដែរ ។
ពាក្យពេចន៍ជូនពរសម្រាប់ការទទួលទានសាយ៉គឺ «វ៉ុង ជីន វាន យ៉ាង» មានន័យថា មាស ១តោន (ដោយសារតែសាយ៉ចៀនហើយមានរូបរាងដូចដុំមាស) មានន័យថាជាការជូនពរភាពរុងរឿង ។
មីសរសៃវែង
«មីសរសៃវែង» ជានិមិត្តរូបតំណាងឱ្យភាពយូរអង្វែង ។ សរសៃរមីដ៏វែងនេះមិនត្រូវបានកាត់ទេដើម្បីបញ្ជាក់ថា អ្នកទទួលទាននឹងមានសុខភាពបរិបូរណ៍ រស់នៅជាច្រើនឆ្នាំតទៅមុខទៀត ។ មីសរសៃត្រូវបានគេចម្អិនជាច្រើនរបៀបដូចជា ស្ងោរ ស្រុស និងឆា ។
ផ្លែឈើ
«ផ្លែឈើ» ត្រូវទទួលទានអំឡុងពេលចូលឆ្នាំចិនមានដូចជាក្រូចឃ្វិច, ក្រូចថ្លុង និងផ្លៃក្រូចធម្មតា ។ មូលហេតុដែលជនជាតិចិនជ្រើសរើសផ្លែឈើប្រភេទផ្លែក្រូចទទួលទាននៅថ្ងៃចូលឆ្នាំចិន ព្រោះផ្លែក្រូចជាភាសាចិនគឺ «ឆេង ឆង» មានន័យថា «ជោគជ័យ» ។ ក្រៅពីនេះផ្លែក្រូចមានរាងមូល និងពណ៌សំបកក្រៅប្រៀបដូចជាមាសក្រហមឆ្អិនឆ្អៅជានិមិត្តរូបតំណាងឱ្យទ្រព្យសម្បត្តិពេញលេញ ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ