ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

ការ​បញ្ចូល​ជាតិ​ដែក​ក្នុង​ស្តង់ដា​កម្ពុជា សម្រាប់​ផលិតផល​ទឹកត្រី​និង​ទឹក​ស៊ី​អ៊ី​វ

10 ឆ្នាំ មុន

រាជធានី​ភ្នំពេញ ៖ នា​ព្រឹក​ថ្ងៃ​ទី​៤ កញ្ញា នៅ​សណ្ឋាគារ​កាំ​បូ​ឌី​យ៉ា​ណា មាន​រៀបចំ​បើក​សិក្ខាសាលា​ថ្នាក់​ជាតិ​ស្តី​ពី​ការពិគ្រោះ​យោបល់​នៃ​ការ​បញ្ចូល​ជាតិ​ដែក​ក្នុង​ស្តង់ដា​កម្ពុជា​សម្រាប់​ផលិតផល​ទឹក​ស៊ី​អ៊ីវ និង​ទឹកត្រី ក្រោម​អធិបតីភាព​លោក សាត សាមី រដ្ឋលេខាធិការ​នៃ​ក្រសួង​ឧស្សាហកម្ម និង​សិប្បកម្ម ដែល​រៀបចំ​ដោយ​ក្រសួង​ឧស្សាហកម្ម និង​សិប្បកម្ម ក្រសួងផែនការ និង​អង្គការ RACHA ។

រាជធានី​ភ្នំពេញ ៖ នា​ព្រឹក​ថ្ងៃ​ទី​៤ កញ្ញា នៅ​សណ្ឋាគារ​កាំ​បូ​ឌី​យ៉ា​ណា មាន​រៀបចំ​បើក​សិក្ខាសាលា​ថ្នាក់​ជាតិ​ស្តី​ពី​ការពិគ្រោះ​យោបល់​នៃ​ការ​បញ្ចូល​ជាតិ​ដែក​ក្នុង​ស្តង់ដា​កម្ពុជា​សម្រាប់​ផលិតផល​ទឹក​ស៊ី​អ៊ីវ និង​ទឹកត្រី ក្រោម​អធិបតីភាព​លោក សាត សាមី រដ្ឋលេខាធិការ​នៃ​ក្រសួង​ឧស្សាហកម្ម និង​សិប្បកម្ម ដែល​រៀបចំ​ដោយ​ក្រសួង​ឧស្សាហកម្ម និង​សិប្បកម្ម ក្រសួងផែនការ និង​អង្គការ RACHA ។

សិក្ខាសាលា​នេះ​ប្រព្រឹត្ត​ទៅ​រយៈពេល​មួយ​ថ្ងៃ​ដែល​មាន​សិក្ខាកាម​ជា​តំណាង​មក​ពី​ក្រសួង​ឧស្សាហកម្ម និង​សិប្បកម្ម ក្រសួងផែនការ ក្រសួង​ស្ថាប័ន​ពាក់​ព័ន្ធមន្ទីរ​ឧស្សាហកម្ម និង​សិប្បកម្ម និង​មន្ទីរ​ពាក់ព័ន្ធ​តាម​បណ្តា​ខេត្ត​-​ក្រុង តំណាង​គណៈកម្មការ​ប​ចេ្ច​ក​ទេស​ស្តង់ដា​ផ្នែក​ម្ហូបអាហារ និង​ម្ហូបអាហារ​កែ​ច្នៃ តំណាង​សិប្បកម្ម និង​ឧស្សាហកម្ម​ផលិត​ទឹកត្រី ទឹក​ស៊ី​អុ​ី​វ អង្គការ​ជាតិ និង​អន្តរជាតិ មក​ចូលរួម​សរុប​ប្រមាណ​១៨០​នាក់ ។

នៅ​ក្នុង​ឱកាស​នោះ​ដែរ លោក សាត សាមី រដ្ឋលេខាធិការ​នៃ​ក្រសួង​ឧស្សាហកម្ម និង​សិប្បកម្ម​បាន​ថ្លែង​ថា ផលិតផល​ទឹក​ស៊ី​អ៊ី​វ និង​ទឹកត្រី គឺជា​ផលិតផល​ដែល​យើង​ប្រើប្រាស់​ជា​ប្រចាំ​ថ្ងៃ​សម្រាប់​ប្រជាជន​គ្រប់​រូប ដូច្នេះ​បើសិនជា​ផលិតផល​ទាំង​ពីរ​នេះ មាន​លក្ខណៈ​គ្រប់គ្រាន់​សម្រាប់​សុខភាព និង​សុវត្ថិភាព យើង​ក៏​អាច​នាំ​ផលិតផល​ទាំង​ពីរ​នេះ ទៅ​ចែកចាយ​នៅ​ប្រទេស​ដទៃ​ទៀត​បាន​យ៉ាង​ស្រួល​ផង​ដែរ ។ លោក​បន្ត​ទៀត​ថា ដូចដែល​លោក​អ្នក​បាន​ជ្រាប​រួច​មក​ហើយ​ថា វិស័យ​ទេសចរណ៍​កំពុង​តែ​មានការ​រីក​ចម្រើន​យ៉ាង​ខ្លាំង អ្នកទេសចរ​គ្រប់​ជាតិ​សាសន៍ បាន​មក​ទស្សនា​នៅ​ប្រទេស​របស់​យើង ហើយ​កំពុង​បរិភោគ​អាហារ​របស់​យើង ក្នុង​នោះ​ក៏​មាន​ផលិតផល​ទឹកត្រី​ទឹក​ស៊ី​អ៊ីវ​ផង​ដែរ ។ ដូច្នេះ​ប្រសិនបើ​ផលិតផល​យើង​ល្អ និង​ត្រឹមត្រូវ​ទៅ​តាម​ស្តង់ដា​កម្ពុជា មានគុណ​ភាព សុវត្ថិភាព​គ្រប់គ្រាន់​នៅ​ក្នុង​ការ​បរិភោគ និង​មាន​អាហារូបត្ថម្ភ​គ្រប់គ្រាន់​សម្រាប់​បំប៉ន​សុខភាព នោះ​គេ​នឹង​ពាំនាំ​ផលិតផល​របស់​យើង​ទៅ​ផ្សព្វផ្សាយ​នៅ​ប្រទេស​របស់​គេ ហើយ​ករណី​នេះ​ក៏​ជា​មធ្យោបាយ​ជួយ​ផ្សព្វផ្សាយ​ផលិតផល​របស់​យើង​នៅ​លើ​ទីផ្សារ​អន្តរជាតិ​ដោយ​ស្វ័យប្រវត្តិ ។ ដូច្នេះ​ក្រៅពី​សារធាតុ​ផ្សេង​ៗ​ដែល​មាន​កំណត់​នៅ​ក្នុង​ស្តង់ដា​កម្ពុជា ជាតិ​ដែក​គឺជា​អាហារ​នៅ​ក្នុង​អាហារូបត្ថម្ភ​ផ្សេង​ទៀត ដែល​បាន​អនុញ្ញាត​ឱ្យ​ប្រើប្រាស់​នៅ​ក្នុង​ម្ហូបអាហារ ហើយ​បច្ចុប្បន្ន​នេះ​ការ​កំណត់​នៃ​ការ​បញ្ចូល​ជាតិ​ដែក​ទៅ​ក្នុង​ម្ហូបអាហារ​ក៏​កំពុង​ត្រូវ​បាន​អភិវឌ្ឍ​នៅ​ក្នុង​បណ្តា​ប្រទេស​ជា​ច្រើន​នៅ​លើ​ពិភពលោក​យើង​នេះ​ផង​ដែរ ជា​ពិសេស​បណ្តា​ប្រទេស​កំពុង​អភិវឌ្ឍន៍​តែ​ម្តង ។

លោក ចាន់ បូ​រិ​ន្ទ ប្រធាន​វិទ្យាស្ថាន​ស្តង់ដា​កម្ពុជា​នៃ​ក្រសួង​ឧស្សាហកម្ម​និង​សិប្បកម្ម ក៏​បាន​មាន​ប្រសាសន៍​ដែរ​ថា សិក្ខាសាលា​នៅ​ថ្ងៃនេះ​គឺជា​ការ​កំណត់​ជាតិ​ដែក ដែល​ត្រូវ​បញ្ចូល​នៅ​ក្នុង​ទឹកត្រី​និង​ទឹក​ស៊ី​អ៊ី​វ ជា​ពិសេស​យើង​ចង់​ផ្តោត​ទៅ​លើ​ការ​ពន្យល់ និង​បញ្ហា​អំពី​នីតិវិធី និង​របៀប​នៃ​ការ​បញ្ចូល​ជាតិ​ដែក​នៅ​ក្នុង​ទឹកត្រី ទឹក​ស៊ី​អ៊ីវ ។ ការ​ខ្វះ​ជាតិ​ដែក​នៅ​ក្នុង​ខ្លួន​មនុស្ស​យើង​អាច​បណ្តាល​ឱ្យ​មាន​ជំងឺ​ស្លេកស្លាំង និង​ជំងឺ​ផ្សេង​ៗ​ទៀត ដោយសារ​តែ​ការ​កង្វះ​អាហារ​ដែល​មាន​ជាតិ​ដែក ។

លោក​បញ្ជាក់​ថា ស្តង់ដា​កម្ពុជា​គឺ​មាន​ពីរ ទី​១-​ស្តង់ដា​ទឹក​ស៊ី​អ៊ី​វ និង​ទី​២-​ស្តង់ដា​ទឹកត្រី ។ ស្តង់ដា​ទឹកត្រី ត្រូវ​បាន​កំណត់​ឱ្យទៅ​ជា​ស្តង់ដា​ជាតិ​តាំងពី​ឆ្នាំ​២០០៣​មក​ម្ល៉េះ ប៉ុន្តែ​ស្ថិត​ជា​ស្តង់ដា​ស្ម័គ្រចិត្ត ។ ចំពោះ​ស្តង់ដា​ទឹក​ស៊ី​អ៊ី​វ គឺ​លេខ​CS.066 ក្នុង​ឆ្នាំ​២០១១​ក៏​បាន​កំណត់​ស្តង់ដា​ឱ្យទៅ​ជា​ស្តង់ដា​បញ្ជា​ដែរ ប៉ុន្តែ​ក៏​នៅ​តែ​ជា​ស្តង់ដា​ស្ម័គ្រចិត្ត​ដដែល ។