រាជធានីភ្នំពេញ៖ ខណៈប្រទេសកម្ពុជាកំពុងស្ថិតនៅដំណាក់ចាប់ផ្តើមនៃការអភិវឌ្ឍម្ហូបហាឡាល់ដើម្បីទាក់ទាញទេសចរមូស្លីមក៏ដូចជាការខិតខំពង្រឹងពាណិជ្ជកម្មទ្វេភាគីជាមួយបណ្តាប្រទេសផ្សេងៗលើពិភពលោកក្នុងការពង្រីកទីផ្សារក្រៅប្រទេសនិងជម្រុញការវិនិយោគផ្ទាល់ពីបរទេសបន្ថែមទៀតមកកម្ពុជា ថ្នាក់ដឹកនាំក្រសួងពាណិជ្ជកម្មកាលពីពេលថ្មីៗនេះបានស្នើទៅថ្នាក់ដឹកនាំប្រទេសតួគី ក្នុងការផ្តល់ជំនួយបច្ចេកទេសអនាម័យ និងការចេញវិញ្ញាបនបត្រ ដើម្បីលើកកម្ពស់ម្ហូបហាឡាល់នៅកម្ពុជា ។
ជាងនេះទៅទៀតកម្ពុជាក៏បានស្នើទៅតូគី ក្នុងការបើកជើងហោះហើរផ្ទាល់ពីតួគីមកកាន់កម្ពុជាផងដែរ ។ ការស្នើសុំខាងលើនេះត្រូវបានធ្វើឡើងនៅក្នុងជំនួបពិភាក្សាការងារទ្វេភាគីរបស់ថ្នាក់ដឹកនាំក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម ប៉ាន សូរស័ក្តិ រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងពាណិជ្ជកម្មកម្ពុជាជាមួយលោកជំទាវ រូស្សា ប៉េខេន (Ruhsar Pekcan) រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងពាណិជ្ជកម្មតួកគី កាលថ្ងៃទី១៨ ខែតុលា ឆ្នាំ២០១៩ នៅក្រសួងពាណិជ្ជកម្មតួកគី ។
នៅក្នុងជំនួបនោះផងដែរ លោក ប៉ាន សូរស័ក្តិ រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងពាណិជ្ជកម្មកម្ពុជា បានលើកឡើងថា ទំហំពាណិជ្ជកម្មដែលភាគីទាំងពីរសម្រេចបានក្នុងរយៈពេលប៉ុន្មានឆ្នាំចុងក្រោយនេះដែលមានទំហំតិចតួចនៅឡើយ ។ ដូចនេះស្នើស្ថាប័នពាក់ព័ន្ធរបស់ភាគីទាំងពីរកម្ពុជានិងតួកគីចូលរួមធ្វើការជាមួយគ្នា ដើម្បីស្វែងរកវិធានការនានា ដើម្បីបង្កើនទំហំពាណិជ្ជកម្មទ្វេភាគី។
កម្ពុជា-តួគី ក៏បានអះអាងក្នុងការបន្តពង្រឹងកិច្ចសហប្រតិបត្តិការសេដ្ឋកិច្ច ពាណិជ្ជកម្ម វិនិយោគ និងវិស័យសក្តានុពលពាក់ព័ន្ធដទៃទៀត ក្នុងគោលបំណងបង្កើនទំហំពាណិជ្ជកម្មរវាងប្រទេសទាំងពីរឱ្យឈានដល់ ១.០០០ លានដុល្លារអាមេរិកនាពេលពេលអនាគត និងបម្រើផលប្រយោជន៍ទៅវិញទៅមក ពោលគឺចាប់ពីឆ្នាំ២០១៤ រហូតដល់ឆ្នាំ២០១៨ ទំហំពាណិជ្ជកម្មទ្វេភាគីកម្ពុជាតួកគី មានចំនួនប្រមាណ ៥១០ លានដុល្លារអាមេរិកប៉ុណ្ណោះ។ ក្នុងនោះកម្ពុជា នាំចេញទៅតួកគីមានទឹកប្រាក់ ៤៣៧.៨៤ លានដុល្លារអាមេរិក និងនាំចូលពីតួកគីមានទឹកប្រាក់ជាង ៧២.១៦ លានដុល្លារអាមេរិក។
បើតាមក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម តាមរយៈជំនួបនេះ ព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា និងសាធារណរដ្ឋតួកគី បានឯកភាពពង្រឹងកិច្ចសហប្រតិបត្តិការលើវិស័យ «ពាណិជ្ជកម្ម និងវិនិយោគទ្វេភាគីថែមទៀត ដើម្បីបម្រើការអភិវឌ្ឍកំណើនសេដ្ឋកិច្ច និងពង្រីកទំហំពាណិជ្ជកម្មទ្វេភាគី។ លើសពីនេះរដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងពាណិជ្ជកម្មក៏បានស្នើឱ្យក្រុមហ៊ុនអាកាសចរតួកគី Turkish Airlines បើកការហោះហើរត្រង់មកកម្ពុជា និងស្នើភាគីតួកគីផ្តល់ជំនួយបច្ចេកទេសអនាម័យ និងការចេញវិញ្ញាបនបត្រ ដើម្បីលើកកម្ពស់ម្ហូបហាឡាល់នៅកម្ពុជា ខណៈបច្ចុប្បន្នកម្ពុជាកំពុងស្ថិតនៅដំណាក់ចាប់ផ្តើមនៃការអភិវឌ្ឍម្ហូបហាឡាល់នេះ» ។
លោកជំទាវ រូស្សា ប៉េខេន រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងពាណិជ្ជកម្មតួកគី Ruhsar Pekcan បានគាំទ្រ និងលើកទឹកចិត្តដល់ស្ថាប័នពាក់ព័ន្ធរបស់ភាគីទាំងពីរ ចូលរួមសហការជាមួយគ្នាដើម្បីស្វែងរកវិធានការគន្លឹះក្នុងការបង្កើនទំហំពាណិជ្ជកម្មទ្វេភាគី និងឯកភាពលើការបង្កើតក្រុមការងាររួម សំដៅផ្តល់ជំនួយបច្ចេកទេសលើម្ហូបហាឡាល់ ការផ្លាស់ប្តូរដំណើរទស្សនកិច្ចទៅវិញទៅមក និងការចែករំលែកនូវបទពិសោធន៍ល្អៗរបស់តួកគីលើម្ហូបហាឡាល់ ដើម្បីចូលរួមចំណែកដល់ការអភិវឌ្ឍម្ហូបហាឡាល់នៅកម្ពុជា។
នៅក្នុងជំនួបដាច់ដោយឡែកមួយទៀតរវាងលោក ប៉ាន សូរស័ក្តិ ជាមួយឯកឧត្តម បេគៀរ ប៉ាកដឺមៀលី (Bekir Pakdemirli) រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងកសិកម្ម និងរុក្ខាប្រមាញ់ តួកគី នោះ កម្ពុជាបានលើកឡើងអំពីទំនិញដែលមានសក្តានុពលក្នុងការនាំចេញទៅកាន់ប្រទេសតួកគី រួមាន៖ សំលៀកបំពាក់ កង់ ស្វាយ មៀន កៅស៊ូ ដំឡូងមី ពោត ម្រេច និងអង្ករ ។ល។ ជាការឆ្លើយតប ឯកឧត្តមរដ្ឋមន្ត្រីកសិកម្ម និងរុក្ខាប្រមាញ់តួគី បានមានប្រសាសន៍ថា តួកគីមានតម្រូវការចំពោះផលិតផល កៅស៊ូ និងអង្ករ និងស្វាគមន៍ចំពោះប្រទេសកម្ពុជាដែលមានបំណងនាំចេញនូវផលិតផលកសិកម្មទាំងនោះទៅកាន់ប្រទេសតួកគី ៕ កែសម្រួលដោយ ៖ សុឃាក់
ចែករំលែកព័តមាននេះ