រាជធានីភ្នំពេញ៖ បើទោះបីជាការនាំចេញអង្កររបស់កម្ពុជាទៅកាន់ទីផ្សារអន្តរជាតិរយៈពេល៩ខែដើមឆ្នាំ២០១៩នេះមានកំណើនប្រមាណជាង ២ភាគរយបើធៀបនឹងរយៈពេលដូចគ្នាកាលពីឆ្នាំ ២០១៨ កន្លងទៅ តែសម្រាប់ការនាំចេញអង្ករទៅទីផ្សារអឺរ៉ុបបាន
ធា្លក់ចុះខ្លាំងរហូតដល់៣០ភាគរយ។
យ៉ាងណាមិញបើទោះបីជាអង្ករនាំចេញទៅទីផ្សារអឺរ៉ុបធ្លាក់ចុះ តែត្រូវបានជំនួសដោយទីផ្សារចិនដែលបានស្រូបយកអង្ករពីកម្ពុជាមានកំណើនជាង ៤៤ ភាគរយទៅវិញ ។ នេះបើយោងតាមរបាយការណ៍របស់សហព័ន្ធស្រូវអង្ករកម្ពុជា (Cambodia Rice Federation—CRF) ចេញផ្សាយថ្ងៃទី៣ ខែតុលា ២០១៩ ម្សិលមិញនេះ ។
របាយការណ៍ខាងលើនេះបានអោយដឹងថា ក្នុងរយៈពេល៩ខែដើមឆ្នាំ២០១៩នេះ ការនាំចេញអង្ករសរុបទៅកាន់ទីផ្សារអន្តរជាតិ មានជិត៤០ម៉ឺនតោន ដោយក្នុងនោះចិនជាទីផ្សារធំសម្រាប់ការនាំចេញអង្ករកម្ពុជា ។ របាយការណ៍របស់សហព័ន្ធស្រូវអង្ករកម្ពុជា បានបង្ហាញតួលេខនាំចេញអង្ករទៅកាន់ទីផ្សារអន្តរជាតិរយៈពេល៩ខែ ដើមឆ្នាំ ២០១៩នេះ ដោយបាននាំចេញទៅកាន់ទីផ្សារអន្តរជាតិ សរុប ៣៩៨.៥៦២តោន ដែលមានការកើនឡើងប្រមាណជាង ២ភាគរយបើធៀបនឹងរយៈពេលដូចគ្នាកាលពីឆ្នាំ ២០១៨ កន្លងទៅ ។
យោងតាមរបាយការណ៍ដដែលនេះ បានបង្ហាញផងដែរថា ការនាំចេញទៅកាន់ទីផ្សារសហគមន៍អឺរ៉ុបក្នុងរយៈពេល៩ខែ ដើមឆ្នាំ ២០១៩នេះ បានធ្លាក់ចុះ ៣០ភាគរយ តែជំនួសដោយទីផ្សារចិន ដែលបានកើនឡើងរហូតដល់៤៤ភាគរយ ហើយទីផ្សារអាស៊ានវិញ ក៏មានកំណើនប្រមាណ ២៧ភាគរយផងដែរ ។
សម្រាប់រយៈពេល ៩ ខែនេះកម្ពុជាបាននាំចេញប្រភេទអង្ករ មានដូចជា៖ ១-) អង្ករក្រអូបចម្រុះជាង១៤ម៉ឺនតោន, នាងម្លិសជាង១.៦០០តោន,សូម៉ាលីមាន២.២០១តោន,ផ្ការំដួលឬផ្លាម្លិស១៨១.២៣៣តោន, សិរីរាង្គមាន៨.៦០២តោន, ភ្លឺ៤៨តោន។២-) អង្ករសក្រអូបចម្រុះគ្រាប់វែងមាន៥៣.៧៦៤តោន,ប្រណិតគ្រាប់វែងមាន៣.៣៥៦តោន និង៣-) អង្ករចំហុយគ្រាប់វែងបាន៥.៩៤១តោន»។
ទាក់ទងនឹងការនាំចេញអង្ករទៅកាន់ទីផ្សារអន្តរជាតិចំនួន ៦៣ ប្រទេស ដែលមានកំណើនតិចតួច គឺប្រមាណតែ ២ភាគរយបើប្រៀបធៀបនឹងរយៈពេលដូចគ្នាក្នុងឆ្នាំ២០១៨ នេះដែរ លោក កាន់គន្ធី អគ្គនាយករងក្រុមហ៊ុន អេមរុ រាយស៍ បានលើកឡើងថា «អ្វីដែលគួរឱ្យកត់សំគាល់គឺការធ្លាក់ចុះយ៉ាងគំហុកនៃការនាំចេញអង្ករសទៅកាន់ប្រទេសសហគមន៍អឺរ៉ុបបន្ទាប់ពីការដាក់របាំងពន្ធ (Safe Guard Measure Initiation) ប៉ុន្តែការនាំចេញអង្ករក្រអូបមានការកើនឡើង ។ ចិនជាប្រទេសដែលនាំមុខគេក្នុងការនាំចូល ហើយប្រទេសអូស្ត្រាលីក៏មានការនាំចូលគួរឱ្យកត់សំគាល់ ដែលក្រុមហ៊ុនអេមរូរាយស៍ជាអ្នកផ្គត់ផ្គងធំ ក្រុមហ៊ុនអេមរូរាយស៍ក៏បានបើកទីផ្សារនៅកាណាដា» ។
បើតាមលោក កាន់ គន្ធី តាមការប៉ាន់ប្រមាណការនាំចេញរបស់ប្រទេសកម្ពុជានាឆ្នាំ២០១៩នេះអាចប្រហាក់ប្រហែល រឺមានការកើនឡើងខ្លះបើប្រៀបធៀបទៅនឹងឆ្នាំ២០១៨ (ចន្លោះពី ៦២៥.០០០តោន-៦៥០.០០០តោន)។
ពាក់ព័ន្ធវិស័យស្រូវអង្ករនេះដើម្បីជំរុញការនាំចេញឱ្យច្រើនប្រធានសហព័ន្ធបានជំរុញឱ្យកសិករដាំដុះស្រូវ អង្ករបាយទន់ ជំនួសអោយ IR504 និង ដាំដុះស្រូវ អង្ករក្រអូបដើម្បីងាយស្រួលរកទីផ្សារនាំចេញ។
លោកឧកញ៉ា សុង សារ៉ន ប្រធានសហព័ន្ធស្រូវអង្ករកម្ពុជាលើកឡើងថា ការនាំចេញទៅសហគមន៍អឺរុបមានការធ្លាក់ចុះជាបរិណដោយសារការដាក់វិធានការដាក់ពន្ធរយះពេល៣ឆ្នាំនេះ តែប្រាក់ចូលសេដ្ឋកិច្ចកម្ពជាពីការនាំចេញអង្ករទៅសហគមន៍ថយចុះបន្តិចបន្តួច ដោយសារសហព័ន្ធស្រូវអង្ករជំរុញនាំចេញតែអង្ករល្អពិសេស អត្តសញ្ញាណជាតិ អង្ករល្អដាច់គេលើពិភពលោក រាជរដ្ឋាភិបាលបាន និង កំពុងកាត់បន្ថយចំណាយថ្លៃដើម ប្រាកដណាស់ទីផ្សារនៅអង្ករកម្ពុជានៅសហគមន៍អឺរុបរឹតតែមានលក្ខណៈប្រកួតប្រជែងខ្លាំង នៅពេលវិធានការយកពន្ធអស់សុពលភាពនៅចុងឆ្នាំ ២០២២ ។
ដោយឡែកបើតាមរបាយការណ៍របស់ក្រសួងកសិកម្មរុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ បានបង្ហាញផងដែរ ការនាំចេញអង្ករទៅក្រៅប្រទេស មិនតាមច្រកចេញចូលតែមួយ មានរហូតដល់ ១,៦៨លានតោន ក្នុងរយៈពេល៩ខែដើមឆ្នាំ២០១៩នេះ ខណៈការនាំចេញកសិផលសរុបទៅកាន់ទីផ្សារអន្តរជាតិក្នុងរយៈពេល៩ខែ នេះមានរហូតដល់ជាង ៣,០៦លានតោន ។
លោក វេង សាខុន រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ បានមានប្រសាសន៍កាលពីថ្ងៃទី០២តុលា ម្សិលមិញនេះថា រាជរដ្ឋាភិបាលបានជំរុញឲ្យបន្តយកចិត្តទុកដាក់បង្កើនតម្លៃបន្ថែមលើការផលិត ការនាំចេញអង្ករ កសិផលកែច្នៃឲ្យបាន១២% នៅត្រឹមឆ្នាំ២០២៥ ក្នុងនោះមានផលិតផលសត្វ និងវារីវប្បកម្ម ព្រមទាំងការលើកទឹកចិត្តដល់វិនិយោគិនក្នុងវិស័យកសិ-ឧស្សាហកម្ម ដែលមានអាទិភាពចម្បងដូចបានកំណត់ក្នុងគោលនយោបាយអភិវឌ្ឍន៍វិស័យឧស្សាហកម្មកម្ពុជាឆ្នាំ២០១៥-២០២៥ ។
យោងតាមការព្យាករណ៍របស់ធនាគារអភិវឌ្ឍន៍អាស៊ី ហៅកាត់ថា ADB បានបង្ហាញផងដែរថា កំណើននៃវិស័យកសិកម្ម ក្នុងឆ្នាំ ២០១៩នេះមានប្រមាណ១,១ភាគរយ ប៉ុណ្ណោះ ដោយសារតែកម្ពុជាជួបនូវគ្រោះរាំងស្ងួតរយៈពេលកន្លះឆ្នាំមកនេះ ខណៈធនាគារមួយនេះបានព្យាករណ៍កំណើនសេដ្ឋកិច្ចកម្ពុជា ក្នុងឆ្នាំ ២០១៩នេះ មានប្រមាណ៧ភាគរយ និង ៦,៨ភាគរយនៅឆ្នាំ ២០២០ខាងមុខ ៕
អត្ថបទសរសេរ ដោយ
អត្ថបទសរសេរ ដោយ
ចែករំលែកព័តមាននេះ