រាជធានីភ្នំពេញ ៖ កម្ពុជាបាននាំចេញអង្ករទៅកាន់ទីផ្សារអន្តរជាតិបានប្រមាណជាង៣០ម៉ឺនតោនក្នុងរយៈពេល៧ខែ ដើមឆ្នាំ២០១៩ ខណៈអ្នករកស៊ីខាងវិស័យនេះបានអះអាងថាកម្ពុជារំពឹងថាអាចនាំចេញអង្ករទៅកាន់ទីផ្សារអន្តរជាតិ ក្នុងទំហំប្រមាណ៧៥ម៉ឺនតោន សម្រាប់ឆ្នាំ ២០១៩ នេះ។ យោងតាមរបាយការណ៍នៃស្ថិតិនាំចេញរបស់ការិយាល័យច្រកចេញចូលតែមួយបានឲ្យដឹងថាការនាំចេញអង្ករក្នុងរយៈពេល៧ខែដើមឆ្នាំ ២០១៩នេះ សម្រេចបានប្រមាណ៣០៨.០១៣តោន កើនឡើងប្រមាណ ៣,៧ភាគរយ ធៀបនឹងរយៈពេលដូចគ្នាកាលពីឆ្នាំ ២០១៨កន្លងទៅនេះ ។
ប្រភពដដែលបានឲ្យដឹងទៀតថា ក្នុងខែកក្កដា កន្លងទៅនេះ កម្ពុជាក៏បាននាំចេញអង្ករទៅកាន់ទីផ្សារអន្តរជាតិក្នុងបរិមាណប្រមាណ ២៦.៤៧៥តោនផងដែរ ដែលមានកំណើន ដែលមានកំណើន៣,៦ភាគរយ ធៀបនឹងខែកក្កដា ឆ្នាំ ២០១៨កន្លងទៅ ។
បើតាមលោក ស៊ុង សារ៉ន ប្រធានសហព័ន្ធស្រូវអង្ករទើបជាប់ឆ្នោតអាណត្តិថ្មីនេះ បានមានប្រសាសន៍ថា ឆ្នាំ ២០១៩នេះ បើសិនជាមិនមានការបម្រែមបម្រួលអាកាសធាតុទេនោះ កម្ពុជាអាចនឹងនាំចេញអង្ករទៅកាន់ទីផ្សារអន្តរជាតិ ក្នុងទំហំប្រមាណ៧៥ម៉ឺនតោន ដោយក្នុងនោះចិនបានយល់ព្រមទិញ ដល់ទៅ៤០ម៉ឺនតោន តាមរយៈរដ្ឋាភិបាលនិងរដ្ឋាភិបាល ហើយទីផ្សារផ្សេងៗទៀត រំពឹងថានឹងនាំចេញទៅបានប្រមាណជិត៤០ម៉ឺនតោនទៀត ។
យ៉ាងណាមិញ ចំណោទដែលត្រូវដោះស្រាយនោះគឺថាតើកម្ពុជាអាចសម្រេចមហិច្ចតានាំចេញអង្ករ ៧៥ម៉ឺនតោនសម្រាប់១ឆ្នាំ ២០១៩ បានឬទេ ? ឆ្លើយតបនឹងចំណោទនេះ លោក ស៊ុង សារ៉ន បាននិយាយថា «ការសម្រេចបាន ឬមិនបាន (ការនាំចេញអង្ករ) គឺអាស្រ័យទៅលើកត្តាធម្មជាតិ ។ បើសិនជាមានទឹកគ្រប់គ្រាន់សម្រាប់ដាក់ស្រែរបស់ប្រជាកសិករ យើងអាចនាំសម្រេចទៅតាមការគ្រោងទុក ។យ៉ាងណាក៏ដោយ យើងនៅតែបំផុសអោយប្រជាកសិករដាំដុះស្រូវដែលប្រើរយៈពេលខ្លី និងជាប្រភេទអង្ករដែលជាតម្រូវការលើទីផ្សារអន្តរជាតិ ដើម្បីបម្រើសេចក្តីត្រូវការរបស់ពួកគេ » ។ លោកបានបន្ថែមថា ក្នុងនាមជាប្រធានសហព័ន្ធស្រូវអង្ករ ដែលទើបជាប់ឆ្នោត ដោយការផ្ដល់ទំនុកចិត្តពីសមាជិក លោកនឹងជំរុញព្រមទាំងលើកទឹកចិត្តដល់កសិករ ក្នុងការផលិតស្រូវណាដែលមានទីផ្សារសម្រាប់នាំចេញ ហើយកម្ពុជាក៏បាននិងកំពុងសាងសង់ឡសម្ងួត និងឃ្លាំងស្តុកសម្រាប់សម្ងួតនិងស្តុកស្រូវរបស់កសិករ ដែលប្រមូលផលបាន និងអាចលែងមានបញ្ហាកង្វល់ពីរឿងគ្មានកន្លែងទុកដាក់ និងស្រូវខូចទៀតហើយ ។
រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងកសិកម្មរុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ លោក វេង សាខុន បានមានប្រសាសន៍នៅក្នុងសន្និបាតរបស់សហព័ន្ធស្រូវអង្ករកាលពីចុងសប្ដាហ៍មុនថា កាលពីឆ្នាំ២០១០ កម្ពុជាបានដាក់ចេញនូវផែនការនាំចេញអង្ករអោយបាន១លានតោននៅឆ្នាំ ២០១០ ក៏ប៉ុន្តែរហូតមកដល់ឆ្នាំ ២០១៩នេះ ការនាំចេញអង្កររបស់កម្ពុជានៅមិនទាន់សម្រេចបាន១លានតោននៅឡើយ ។ លោកថា៖«យើងនៅមានបញ្ហាប្រឈមជាច្រើនទៀត ដែលត្រូវដោះស្រាយ ជាពិសេសហេដ្ឋារចនាសម្ព័ន្ធ សម្រាប់បម្រើអោយការនាំចេញរបស់យើង ព្រោះថាហេដ្ឋារចនាសម្ព័ន្ធរបស់យើងនៅមានកម្រិតនៅឡើយ ដែលធ្វើឱ្យមានការយឺតយ៉ាវ ក្នុងការនាំចេញ » ។
លោកបន្តថា ការនាំចេញរបស់ប្រទេសជិតខាង ទៅកាន់គោលដៅទីផ្សារ គេប្រើរយៈពេលខ្លី តែសម្រាប់ការនាំចេញរបស់យើងវិញត្រូវប្រើពេលយូរ ជាក់ស្ដែងការនាំចេញ ផលិត
ផលកសិកម្មរបស់យើងទៅកាន់ប្រទេសហូឡង់ ត្រូវប្រើពេលជាង១ខែ ការនាំចេញចេកចេញទៅកាន់ប្រទេសចិនប្រើពេលជាង ២សប្ដាហ៍ ។ នេះគឺបញ្ហាដ៏ធំមួយសម្រាប់ការប្រកួតប្រជែងជាមួយប្រទេសជិត ដូចជាវៀតណាម និងថៃជាដើម ដែលជាសុទ្ធតែជាប្រទេសកសិកម្មដូចកម្ពុជាដែរ ។
លោក ប៉ាន សូរស័ក្តិរដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងពាណិជ្ជកម្មបានមានប្រសាសន៍ថា ដើម្បីជំរុញដល់ការនាំចេញអង្ករទៅកាន់ទីផ្សារអន្តរជាតិឱ្យបានច្រើន ជាពិសេសទីផ្សាប្រទេសចិន លោកគ្រោងនឹងរៀបចំឱ្យមានការជួបជុំរវាងធុរជនកម្ពុជា និងចិន ក្នុងគោលបំណងជជែកនិងរកដំណោះស្រាយណាមួយ នាំចេញផលិតផលកម្ពុជា ទៅកាន់ទីផ្សារប្រទេសចិន ជាពិសេសអង្ករ ដែលជាផលិតផលចំបងរបស់កម្ពុជា និងជាតម្រូវការចាំបាច់មួយរបស់ចិនផងដែរ ។
គួរបញ្ជាក់ថាតាមស្ថិតិនាំចេញអង្កររបស់ការិយាល័យច្រកចេញចូលតែមួយ បានបង្ហាញថា ឆ្នាំ២០១៥ដែលជាឆ្នាំ រដ្ឋាភិបាលកំណត់ផែនការនាំចេញអង្ករឱ្យបាន១លានតោននោះ តែការនាំចេញសរុបសម្រេចបានតែ ៥៣៨.៣៩៦តោន ឆ្នាំ ២០១៦ សម្រេចបាន ៥៤២.១៤៤តោន ឆ្នាំ ២០១៧ការនាំចេញអង្ករសម្រេចបាន ៦៣៥.៦៧៩តោន និងឆ្នាំ ២០១៨ ការនាំចេញសម្រេចបាន ៦២៦.២២៥តោន ៕ កែសម្រួលដោយ ៖សុឃាក់
ចែករំលែកព័តមាននេះ