រាជធានីភ្នំពេញ ៖ ខ្នុរជាដំណាំដែលផ្ដល់ផ្លែជាហូរហែពេញមួយឆ្នាំ មិនតែប៉ុណ្ណោះ ផ្លែខ្នុរទុំមានរសជាតិផ្អែមឆ្ងាញ់គួរឱ្យចង់ទទួលទាន រីឯផ្លែខ្ចី ឬក៏ខ្នុរសម្លនោះគេយកទៅស្លកកូរមានឱជារសឆ្ងាញ់ពិសាផងដែរ ។ ផ្លែខ្នុរដែលគេនិយមដាំនៅព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជាមានខ្នុរណាំង និងខ្នុរបាយស្រា ចំណែកខ្នុរណាំងមាន ណាំងល្មៀត ណាំងល្មុត និងណាំងពណ៌លឿងដូចការ៉ុត ។
លក្ខណៈសំគាល់របស់ដើមខ្នុរណាំងខុសពីខ្នុរបាយស្រាត្រង់ ខ្នុរណាំងស្លឹកវែងហើយមានរោម រីឯខ្នុរបាយស្រាវិញ ស្លឹករាងទ្រវែងមានរោមដែរ តែឆែកសងខាងបន្ដិច ។ ចំណែកខ្នុរម៉ាឡេដែលយកពូជមកដាំនៅព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជាដែរនោះ ស្លឹកធំៗឥតមានរោមតែរាងមូល ។ ខ្នុរ បាយស្រាមិនសូវមានទីផ្សារដោយហេតុថា សាច់របស់វាទន់ជ្រាយ តែផ្អែមមុតណាស់ មានតែមនុស្សចាស់ទេដែលចូលចិត្ដពិសា ព្រោះទន់ស្រួលលេប ប៉ុន្ដែងាយនឹងស្លាក់បំពង់.ក ។
កសិករឈ្មោះឈាង សារ៉ាត់ អាយុ៤៥ឆ្នាំ មានស្រុកកំណើតនៅភូមិមេមត់ ឃុំមេមត់ ស្រុកមេមត់ ខេត្ដកំពង់ចាម បានរៀបរាប់អំពីបទពិសោធន៍របស់គាត់ក្នុងការដាំខ្នុរនេះថា ដើមខ្នុរដែលដាំក្បែរអណ្ដូងទឹក ឬជិតមាត់ទឹកមានរសជាតិមិនសូវឆ្ងាញ់ទេ ព្រោះផ្លែខ្នុរហូបទៅសំបូរជាតិទឹកច្រើន មិនដូចខ្នុរដែលដាំឆ្ងាយពីទឹកដែលមានរសជាតិផ្អែមឆ្ងាញ់ ។ ក្នុងខេត្ដកំពង់ចាម ស្រុកណាក៏មានដាំខ្នុរដែរ តែស្រុកដែលដាំសម្រាប់លក់ទ្រទ្រង់ទីផ្សារបានច្រើនជាងគេ គឺស្រុកចំការលើ និងស្រុកមេមត់ ។
ស្ត្រីជាអាជីវករលក់ខ្នុរម្នាក់នៅផ្សារដើមគឈ្មោះឡេង សំណាង អាយុ៣៥ឆ្នាំ បានឱ្យដឹងថា ខ្នុរលក់លើទីផ្សាររាល់ថ្ងៃភាគច្រើននាំមកពីខេត្ដ កំពង់ចាម ក្រៅពីនោះមាននាំមកពីខេត្ដមណ្ឌល គិរី ខេត្ដបាត់ដំបង និងខេត្ដកំពង់ស្ពឺ ដែលនាំមកពីភ្នំពេជ្រនិល គីរីរម្យ និងត្រែងត្រយឹង ប៉ុន្ដែក្នុងមួយឆ្នាំទល់មួយឆ្នាំខ្នុរខាងកំពង់ ចាមអត់មានលក់តែពីរខែប៉ុណ្ណោះ ។ សម្រាប់ រសជាតិវិញ ខ្នុរស្រុកមេមត់ផ្អែមឆ្ងាញ់ហើយមានតម្លៃថោកជាងខ្នុរស្រុកចំការលើ គ្រាន់តែខ្នុរនៅស្រុកចំការលើមានផ្លែធំ ដោយផ្លែខ្លះមួយមានទម្ងន់រហូតដល់៣៨គីឡូក្រាម ។ ដោយ ឡែកខ្នុរខេត្ដមណ្ឌលគិរីក៏មានរសជាតិផ្អែមឆ្ងាញ់ដែរ តែកសិករមិនសូវនាំយកមកលក់ទេ ដោយ សារការដឹកជញ្ជូនឆ្ងាយអស់សោហ៊ុយច្រើន លក់មិនបានចំណេញ ។
ចំពោះខ្នុរខេត្ដបាត់ដំបង និងខ្នុរខេត្ដកំពង់ស្ពឺវិញក៏យកមកលក់ច្រើនដែរ ជាពិសេសខ្នុរខេត្ដ កំពង់ស្ពឺដាំតាមដងផ្លូវជាតិលេខ៤ម្ដុំពេជ្រនិល គិរីរម្យ ត្រែងត្រយឹង គេនិយមដាំខ្នុរបាយស្រា និងខ្នុរម៉ាឡេ ជាខ្នុរនាំពូជមកពីប្រទេសថៃ តែ បច្ចុប្បន្នកសិករដាំពេញព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជាទៅហើយ ។ ខ្នុរម៉ាឡេមានផ្លែធំៗ ក្នុងផ្លែមួយ មានទម្ងន់រហូតដល់ទៅ៤០ ទៅ៤៥គីឡូក្រាម មានក្លែបធំសាច់ក្រាស់ជាងខ្នុរណាំងធម្មតា ប៉ុន្ដែរសជាតិចាញ់ខ្នុរណាំង ។ អាជីវករបានឱ្យដឹងថា ខ្នុរទុំដែលបកក្លែបហើយតែនៅគ្រាប់ ក្នុងមួយគីឡូក្រាមលក់តម្លៃ៥ពាន់រៀល រីឯខ្នុរខ្ចី ឬក៏ខ្នុរសម្លនោះលក់ក្នុងមួយគីឡូក្រាមថ្លៃ៥០០រៀល ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ