រាជធានីភ្នំពេញ ៖ បច្ចុប្បន្នននេះ ប្រជាពលរដ្ឋក្នុងប្រទេសកម្ពុជា កំពុងបង្ហាញពីការព្រួយបារម្ភទៅលើចំណីអាហារ និងភេសជ្ជៈដែលចរាចរលក់នៅលើទីផ្សារ ជាពិសេសបន្លែ ផ្លែឈើ ត្រីសាច់ ដែលដាក់លក់នៅតាមផ្សារ និងតាមទីសាធារណៈនានា ។ ស្របពេលជាមួយគ្នានេះ មន្ត្រីជំនាញខាងត្រួតពិនិត្យចំណីអាហារ បានអះអាងថា ចំណីអាហារដែលចរាចរនៅក្នុងប្រទេសកម្ពុជា មានសុវត្ថិភាពខ្ពស់អាចទទួលយកហើយ ជាពិសេសអាហារដែលផលិតនៅក្នុងស្រុក ។
លោក លី ទីន អនុប្រធាននាយកដ្ឋានវិញ្ញាបនបត្រកម្មនៃវិទ្យាស្ថានស្ដង់ដាកម្ពុជា បានឲ្យដឹងថា ចំណីអាហារដែលដាក់លក់លើទីផ្សារ ដូចជាបន្លែ ផ្លែឈើ ត្រីសាច់ ជាដើមនៅក្នុងប្រទេសកម្ពុជា នៅតែមានកម្រិត មានន័យថានៅតែមិនទាន់មានសុវត្ថិភាព១០០%នោះទេ បើទោះបីជាមានការត្រួតពិនិត្យពីមន្ត្រីជំនាញ ក៏មិនបានហ្មត់ចត់ និងគ្រប់ជ្រុងជ្រោយដែរ ។ លោកមានប្រសាសន៍ថា ៖« ចំណីអាហារទាំងអស់នោះ នៅតែមានសកម្មភាពលួចនាំចូលពីខាងក្រៅ មកចរាចរណ៍លក់នៅលើទីផ្សារ ដែលមិនបានត្រួតពិនិត្យឲ្យបានត្រឹមត្រូវ អីចឹងហើយវានៅតែចោទជាបញ្ហាសម្រាប់សុវត្ថិភាពចំណីអាហារ ដូចនេះ យើងសូមឲ្យមានការចូលរួមពីប្រជាពលរដ្ឋទាំងអស់ ជាពិសេសអ្នកដែល ធ្វើសកម្មភាពលួចនាំចូលមកក្នុងប្រទេស » ។
លោកបន្តថា បច្ចុប្បន្ននេះ ចំណីអាហារដែលដាក់លក់នៅលើទីផ្សារប្រទេសកម្ពុជា អាចមានសុវត្ថិភាព ប្រហាក់ប្រហែលជា៧០%ប៉ុណ្ណោះ វាមិនទាន់គ្រប់គ្រាន់១០០%ទេ ហើយដើម្បីឲ្យចំណីអាហារមានសុវត្ថិភាព១០០%តែម្ដង ទាមទារឲ្យមានការពង្រឹងច្បាប់ឲ្យបានតឹងរ៉ឹងជាងនេះទៀត ប៉ុន្តែការពង្រឹងច្បាប់នាពេលបច្ចុប្បន្ននេះ លោកមើលឃើញថានៅលាយឡំជាមួយនឹងមនោសញ្ចេតនាច្រើន ។
លោកបញ្ជាក់ថា ៖« រវាងផលិតផលចំណីអាហារដែលនាំចូល និងផលិតផលនៅក្នុងស្រុក ខ្ញុំគិតថាផលិតនៅក្នុងស្រុក អាចមានសុវត្ថិភាពជាងការនាំចូល ព្រោះរាល់ផលិតផលនៅក្នុងស្រុកភាគីច្រើនមានការត្រួតពិនិត្យហ្មត់ចត់ជាងការនាំចូល ។ លោកបន្ថែមថា ៖« ចំណីអាហារដែលមិនសូវមានសុវត្ថិភាពបណ្ដាលមកពីការនាំចូល អាចមានច្រើនសណ្ឋាន ។ ជាក់ស្ដែងផលិតផលខ្លះ មានដាក់ពាក្យថាសម្រាប់នាំចេញប៉ុណ្ណោះ ( For Export Only ) ដែលផលិតផលបែបនេះ ឈ្មួញក្នុងស្រុកបញ្ជាទៅអ្នកផលិតក្រៅប្រទេសដាក់ស្ដង់ដាបែបនេះ បែបនោះ ដើម្បីទំលាក់តម្លៃមកនៅទាប ធ្វើឲ្យខ្លួនចំណេញច្រើន ហើយនៅមានកត្តាផ្សេងទៀត ដែលខ្ញុំគិតថាទំនិញនាំចូលមានសុវត្ថិភាពតិចជាងទំនិញក្នុងស្រុក » ។
ប្រធាននាយកដ្ឋានមន្ទីរពិសោធន៍កាំកុងត្រូលកម្ពុជា លោក ស៊ីន ស៊ីដេត បានឲ្យដឹងថា លោកទទួលស្គាល់ថា បញ្ហាសុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារនៅក្នុងប្រទេសកម្ពុជានៅមានកម្រិត ក៏ប៉ុន្តែមិនអាចវាយតម្លៃបានថា វាមានសុវត្ថិភាពប៉ុន្មានភាគរយនោះទេ ។ ដោយឡែកចំពោះ ផលិតផលដែលផលិតក្នុងស្រុក និងផលិតផលដែលនាំចូលពីក្រៅ ក៏មិនអាចសន្និដ្ឋានបានដែរថា មួយណាមានសុវត្ថិភាពជាងនោះទេ ហើយផលិតនៅក្នុងស្រុក ក៏មិនប្រាកដថាមានសុវត្ថិភាពជាងនាំចូលដែរ ព្រោះមានម្ចាស់សហគ្រាសមួយចំនួនលួចផលិតចំណីអាហារដែលមិនស្របទៅតាមស្ដង់ដាសុវត្ថិភាពចំណីអាហារដែរ ។
លោកបន្តថា ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ស្ថាប័នកាំកុងត្រូលកម្ពុជា នឹងខិតខំចុះត្រួតពិនិត្យចំណីអាហារនៅតាមផ្សារ និងកន្លែងណាដែលសង្ស័យ បន្ទាប់ពីការរាយការណ៍ផ្ទាល់ពីពលរដ្ឋ និងប្រភពនានា ដើម្បីពង្រឹងសុវត្ថិភាពចំណីអាហារឲ្យកាន់តែរឹងមាំ និងផ្ដល់សុវត្ថិភាពដល់អ្នកប្រើប្រាស់ក្នុងប្រទេសកម្ពុជា ។
លោកបញ្ជាក់ថា ៖« យើងបានចាប់ផ្ដើមចុះត្រួតពិនិត្យ ហើយបើរកឃើញមានចំណីអាហារណាខូចគុណភាព ឬមិនស្របទៅតាមស្ដង់ដាអនាម័យ នឹងចាត់វិធានការដល់អ្នកលក់ មួយដងជាពីរដង ហើយបើនៅតែមិនរាងចាលនោះទេ យើងនឹងចាត់វិធានការក្ដៅចំពោះពួកគាត់ » ។
លោក លាង ឡេង ម្ចាស់សហគ្រាសក្នុងស្រុកមួយបានឲ្យដឹងផងដែរថា សកម្មភាពនាំចូលផលិតផលមិនស្របតាមស្ដង់ដាអនាម័យ ពីសំណាក់ឈ្មួញខិលខូចមកកាន់ប្រទេសកម្ពុជានៅតែកើតមាន ព្រោះតែភាពចង់បានចង់មានឆាប់របស់ពួកគេ ។ កត្តានេះហើយធ្វើឲ្យពលរដ្ឋមិនទទួលបានចំណីអាហារដែលមានសុវត្ថិភាពត្រឹមត្រូវសម្រាប់បរិភោគ និងបង្កជាជំងឺផ្សេងៗដល់អ្នកបរិភោគ ។
ក្នុងនាមជាវិស័យឯកជនមួយរូបនៅកម្ពុជា លោកទទួចស្នើសុំឲ្យមន្ត្រី សមត្ថកិច្ចពាក់ព័ន្ធចាត់វិធានការឲ្យបានតឹងរ៉ឹងចំពោះឈ្មួញណាដែលរកស៊ីមិនត្រឹមត្រូវ នាំចូលទំនិញខូចគុណភាពដោយគេចពន្ធតាមវិធីផ្សេងៗ ។ មិនតែប៉ុណ្ណោះ ក៏សូមឲ្យសមត្ថកិច្ចចាត់ការចំពោះអ្នកផលិតក្នុងស្រុកដែលមិនស្របទៅតាមស្ដង់ដារ ដូចជាដាក់ថ្នាំគីមី ដោយចំណីថ្លៃដើម ដើម្បីផលចំណេញរបស់ពួកគេ ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ