ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

អង្ករ​នេះ​បន្សល់​ទុក​ក្នុង​ដី​ ជិត​១​ពាន់​ឆ្នាំ​មិន​ចេះ​ខូច​(​មាន​វី​ដេ​អូ​)

6 ឆ្នាំ មុន
  • ស្ទឹងត្រែង

ខេត្តស្ទឹងត្រែង ៖ ទួល​អង្ករ​ខ្មៅ​ជា​ទួល​មួយ​ស្ថិត​នៅ​ភូមិ​កាំ​ង​តេ​ជោ ឃុំ​ថា​ឡា​បរិ​វ៉ា​ត់ ស្រុក​ថា​ឡា​បរិ​វ៉ា​ត់ នៅ​ក្រោយ​សាលាស្រុក​ចាស់​ប្រមាណ​៣០០​ម៉ែត្រ​នៅ​លើ​ទួល​គ្មាន​ប្រាសាទ​ទេ ។ អង្ករ​ខ្មៅ​នេះ​ពុំ​ដឹង​ថា មាន​ប្រវត្តិ​យ៉ាងណា​ទេ​ប៉ុន្តែ​រូបរាង​របស់​វា​ដូច​អង្ករ​យើង​សុទ្ធសាធ​តែ​ខ្មៅ​គ្រឹប ហើយ​ក៏​មិន​ដូចនឹង​អង្ករដំណើប​ដែរ…

ខេត្តស្ទឹងត្រែង ៖ ទួល​អង្ករ​ខ្មៅ​ជា​ទួល​មួយ​ស្ថិត​នៅ​ភូមិ​កាំ​ង​តេ​ជោ ឃុំ​ថា​ឡា​បរិ​វ៉ា​ត់ ស្រុក​ថា​ឡា​បរិ​វ៉ា​ត់ នៅ​ក្រោយ​សាលាស្រុក​ចាស់​ប្រមាណ​៣០០​ម៉ែត្រ​នៅ​លើ​ទួល​គ្មាន​ប្រាសាទ​ទេ ។
អង្ករ​ខ្មៅ​នេះ​ពុំ​ដឹង​ថា មាន​ប្រវត្តិ​យ៉ាងណា​ទេ​ប៉ុន្តែ​រូបរាង​របស់​វា​ដូច​អង្ករ​យើង​សុទ្ធសាធ​តែ​ខ្មៅ​គ្រឹប ហើយ​ក៏​មិន​ដូចនឹង​អង្ករដំណើប​ដែរ ។

អង្ករ​ខ្មៅ រឺ​ហៅ​ថា​អង្ករ​នាង​ខ្មៅ​ហាក់​មាន​ន័យ​អាថ៌​កំបាំង​ដោយ​ពុំ​អាច​មាន​នរណា​សន្និដ្ឋាន​បាន​ថា តើ​មូលហេតុ​អ្វី​បានជា​ខ្មៅ​គ្រឹប​យ៉ាងនេះ ? ហេតុ​អ្វី​អង្ករ​នេះ​មិន​អាច​ពុក​ផុយ និង​រលួយ ពេល​ត្រូវ​ទឹក​នៅ​ក្នុង​ដី​រាប់រយ​ឆ្នាំ​មក​ហើយ តើ​អង្ករ​ខ្មៅ​គេ​ទុកដាក់​ដើម្បី​អ្វី ?
ប្រជាពលរដ្ឋ​រស់នៅ​ស្រុក​ថា​ឡា​បរិ​វ៉ា​ត់​ខេត្តស្ទឹងត្រែង​បាន​ចាត់​ទុក​គ្រាប់​សំណាក​អង្ករ​នាង​ខ្មៅ (​ហៅ​ថា​អង្ករ​ខ្មៅ​) ជា​សម្បត្តិ​វប្បធម៌ បន្សល់​ទុក​ពី​ដូនតា​តាំងពី​សម័យ​កសាង​ប្រាសាទ​ព្រះ​គោ ។
នៅ​ក្នុង​ទឹកដី​នៃ​ខេត្តស្ទឹងត្រែង​នា​បច្ចុប្បន្ន​នេះ គេ​បាន​រក​ឃើញ​នៅ​សម្បត្តិ​បុរាណ​យ៉ាងច្រើន​ដូច​ជា ប្រាសាទ​ព្រះ​គោ​ប្រាសាទ​គូរ បឹង​វាល​រំពេ​រ៍ ត្រពាំង​ខ្នា និង​មរតក​មាន​តម្លៃ​ជា​ច្រើន​ទៀត ជា ពិសេស​នៅ​ក្បែរ​ប្រាសាទ​ព្រះ​គោ​ដែល​មាន​ទីកន្លែង​ទុក​អង្ករ​ខ្មៅ​១​កន្លែង​តាំងពី​សម័យ​ដើម​តែ​មិន ទាន់​ឃើញ​មានការ​អភិរក្ស​នៅឡើយ ។

ពាក់ព័ន្ធ​ទៅ​នឹង​សំណាក​អង្ករ​ខ្មៅ ដែល​បាន​បន្សល់​ទុក​ពី​ដូនតា​ដែល​មាន​ទីតាំង​ស្ថិត​នៅ​ក្នុង​ឃុំ ថា​ឡា​បរិ​វ៉ា​ត់ ស្រុក​ថា​ឡា​បរិ​វ៉ា​ត់​ខេត្តស្ទឹងត្រែង​ត្រូវ​បាន​លោកតា សៅ​មី អាយុ​៨៦​ឆ្នាំ នៅ​ភូមិ​ឃុំ​ខាង លើ លោកតា​បានឱ្យ​ដឹង​ថា (​អង្ក​ខ្មៅ​)​នេះ​មាននៅ​សល់​តាំងពី​សម័យ​ដើម​នៅ​ក្នុង​ឆ្នាំ​១៩៤០​មក​ម្លេះ ។ អង្ករ​នេះ​បានឃើញ​នៅ​តាម​រណ្ដៅ​ពី​កន្លែង​មួយ​ទៅ​កន្លែង​មួយ​មាន​ច្រើន ដែល​បង្ហាញ​ពី​ភស្តុ តាង​ជា​របស់​ខ្មែរ​ជំនាន់​ដើម ។
លោកតា​អះអាង​ថា អង្ករ​ខ្មៅ​នេះ​លោក​បានឃើញ​កាលពី​អាយុ​ជាង​១០​ឆ្នាំ​មក តែ​មក​ដល់​ពេល​នេះ​អង្ករ​ខ្មៅ​នៅ​តែ​រក្សា​បាន​រូបរាង​ភាព​ដើម​ដដែល គ្រាន់តែ​វា​នៅ​រាយ​ប៉ាយ និង​កប់​ក្នុង​ដី​ខ្លះ​នៅ​លើគោក​ខ្លះ ចំណែក​ឆ្នាំង​សំរាប់​ដាំ​អង្ករ​នេះ​ចាស់​ជំនាន់​ដើម​បាន​និយាយ​ថា ពួក​ទ័ព​សៀម​បាន​គាស់​យក ទៅ​បាត់​ហើយ ។
លោក​អ៊​ន ប៉ោ​សឿ​ន ប្រធាន​មន្ទី​ទេសចរណ៍​ខេត្ត​បាន​ទទួលស្គាល់​ថា នៅ​ទីតាំង​ដែល​មាន​រូបសំណាក គ្រាប់​អង្ករ​ខ្មៅ​នេះ​ពិតជា​របស់​ដូនតា​បន្សល់​ពី​សម័យ​ដើម​មែន ហើយ​មន្ទីរ​ទេសចរណ៍​ក៏​មាន​បំណង អភិរក្ស​សម្បត្តិ​បុរាណ​នេះ ឲ្យ​នៅ​គង់វង្ស​យូរអង្វែង​សម្រាប់​បម្រើ​ឲ្យ​វិស័យ​ទេសចរណ៍​តែ កិច្ច​ការងារ​នេះ​វា​ពាក់​ព​ន្ធ័​ទៅ​ខាង​មន្ទីរ​វប្បធម៌ និង​វិចិត្រសិល្បៈ​ច្រើន​ជាង ។

លោក​បញ្ជាក់​ថា បើ​តាម​ការ​ពិនិត្យ​ជាក់ស្តែង​ទីតាំង​នេះ​អាច​ធ្វើការ​សំអាត និង​ជា​របង​ព័ទ្ធ​ជុំវិញ​ដើម្បី​ជា​បណ្តាញ​ត​ភ្ជាប់​ផ្សព្វផ្សាយ​ឱ្យ​ភ្ញៀវ​មក​ទស្សនា​បាន​ដោយ​ចេញពី​ប្រាសាទ​ព្រះ​គោ បន្ត​មក ទស្សនា​តំបន់​វប្បធម៌ អង្ករ​ខ្មៅ​នេះ​ទៀត ។
លោក​សន សា​រឿ​ន អភិបាលស្រុក​ឡា​បរិ​វ៉ា​ត់​បាន​គាំទ្រ​ចំពោះ គំនិត​ផ្តួចផ្តើម​នេះ​តែ​ទីតាំង ដី​អង្ករ​ខ្មៅ​វា​ពាក់ព័ន្ធ​ទៅ​ហ្នឹង​កម្ម​សិទ្ធ​រស់នៅ​របស់​ប្រជាពលរដ្ឋ ហើយ​ក្នុង​នាម​អាជ្ញាធរ​លោក នឹង​ព្យាយាម​ទាក់ទង​ជាមួយ​ពួក​គាត់​ផ្ទាល់​ស្នើ​សុំ​ការ​អភិរក្ស​ឡើង​វិញ​ទុកជា​ប្រយោជន៍​រួម​ទាំង អស់​គ្នា ។
តាម​រយៈ​សៀវភៅ​ស្រាវជ្រាវ​របស់​មន្ទីរ​វប្បធម៌ និង​វិចិត្រសិល្បៈ​ខេត្តស្ទឹងត្រែង​បោះពុម្ព​ឆ្នាំ ២០០៦ បាន​សរសេរ​ថា ដល់​បច្ចុប្បន្ន​នេះ​ពុំ​ទាន់​មាន​ណរ​ណា​ម្នាក់​រក​ឃើញ ពី​ប្រភព​អាថ៌​កំបាំង​នៅ ឡើយ​ទេ គ្រាន់តែ​ការ​សន្និដ្ឋាន​ខុស​ៗ​គ្នា​ថា អង្ករ​នេះ​ប្រហែលជា​ចាស់​ៗ បី​បុរាណ​យក​អង្ករ​ទៅ​ត្រាំ​នឹង​ថ្នាំងឫស្សី ទុក​យូរ​ទៅ​បានជា​ខ្មៅ ។ ហើយ​អ្នកខ្លះ​ទៀត​និយាយ​ថា អង្ករ​ខ្មៅ​នេះ​មានកំណើត​មក​ខ្មៅ​ពី កំណើត​តែ​ម្តង «​គឺ​ពូជ​ខ្មៅ​»
មាន​ទស្សនៈ​មួយ​ថា ពី​សម័យ​បុរាណ​(​សម័យ​សាង​ប្រាសាទ​) វិស្វករ​បុរាណ​បាន​យក​អង្ករ​ខ្មៅ​នេះ ទី​ត្រាំ​ថ្មាំ​ឫស្សី​ឈើ​ម្យ៉ាង​ដែល​ផ្សំ​ដោយ​ឫស្សី​ឈើ​ច្រើន​មុខ ដើម្បី​ឱ្យ​អង្ករ​នេះ​ខ្មៅ​ទុក​បាន​យូរ ដើម្បី​ទី​សក្ការ​ថ្វាយ​ដល់​ព្រះព្រហ្ម ឫ​ព្រះ​ឥសូរ ។

សៀវភៅ​ស្រាវជ្រាវ​របស់​មន្ទីរ​វប្បធម៌ និង​វិចិត្រសិល្បៈ​ខេត្តស្ទឹងត្រែង​បាន​បញ្ជាក់​ទៀត​ថា កាល សម័យ​បារាំង​អង្ករ​ខ្មៅ​នេះ​សំបូរ​ណាស់​នៅ​លើ​ដី​ដែល​ប្រជាពលរដ្ឋ​កើប​មក​បាច​ជូនពរ​គ្នា​ទៅ​វិញ ទៅ​មក​តែ​ក្រោយមក​រាប់​សិប​ឆ្នាំ ដោយសារ​ប្រជាពលរដ្ឋ​និយម​កើប​ទៅ​ទុក​ឯ​ផ្ទះ និង​ដោយសារ​ធម្ម ជាតិ​ផង​ធ្វើ​ឱ្យ​អង្ករ​ខ្មៅ​ខ្សត់​ស្ទើរ​បាត់បង់​ទៅ​ហើយ ។
ឥឡូវ​គេ​ចង់បាន​អង្ករ​ខ្មៅ គេ​ត្រូវ​ជីក​រុករក​នៅ​ក្រោម​ដី​ប្រមាណ​កន្លះ​ម៉ែត្រ​ទៅ​១​ម៉ែត្រ និង​ឃើញ​អង្ក​ខ្មៅ​ឡាយ​ឡំ​ជាមួយ​ដី ហើយ​យក​អង្ករ​នោះ​ទៅ​រែង​ក្នុង​ទឹក​ទើប​បានជា​អង្ករ​សុទ្ធសាធ អង្ករ​ខ្មៅ​នេះ​ប្រជាពលរដ្ឋ​ប្រសិទ្ធ​នាម​ថា អង្ករ​សេរី​សួស្តី ៕

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ