ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

បាត់ដំបង​ទីក្រុង​ណែម អ្នកដំណើរ​មិន​ដែល​រំលង

7 ឆ្នាំ មុន
  • បាត់ដំបង

ខេត្តបាត់ដំបង ៖ ណែម​សាច់​ត្រី ដែល​ដាក់​លក់​តាម​បណ្តោយ​ផ្លូវជាតិ​លេខ​៥ ចាប់ពី​រង្វង់​មូល​ព្រាប​ស ក្រុង​បាត់ដំបង ដល់​ឃុំ​អន្លង់​វិល ស្រុក​សង្កែ អ្នក​ធ្វើ​ដំណើរ ឬ​ក៏​ភ្លៀវ​ទេស​ចរ​តែងតែ​ចូល​ទិញ…

ខេត្តបាត់ដំបង ៖ ណែម​សាច់​ត្រី ដែល​ដាក់​លក់​តាម​បណ្តោយ​ផ្លូវជាតិ​លេខ​៥ ចាប់ពី​រង្វង់​មូល​ព្រាប​ស ក្រុង​បាត់ដំបង ដល់​ឃុំ​អន្លង់​វិល ស្រុក​សង្កែ អ្នក​ធ្វើ​ដំណើរ ឬ​ក៏​ភ្លៀវ​ទេស​ចរ​តែងតែ​ចូល​ទិញ ។ អ្នកលក់​ទាំងនោះ​មិនមែន​ធ្វើ​ខ្លួនឯង​ទេ គឺ​ទទួល​ពី​អ្នក​ផលិត​នៅ​ភូមិ​ព្រែក​ខ្ពប ឃុំ​ព្រែក​ខ្ពប ស្រុក​ឯក​ភ្នំ ជា​តំបន់​ជាប់​មាត់បឹង​ទន្លេសាប​តាម​ដងស្ទឹង​ចូល​ទៅ​ក្រុង​បាត់ដំបង ។

ចំពោះ​តម្លៃ​ណែម​១០០​ថ្លៃ​៣​ម៉ឺន​រៀល បោះ​ដុំ លក់​ចេញ​វិញ​៣៥០០០​រៀល ។ អ្នកស្រី​ជា ស្រី​នី​ន ជា​អ្នក​លក់ដូរ​នៅ​ជិត​រង្វង់​មូល​ព្រាប ស​ឱ្យ​ដឹង​កាលពី​ពេល ថ្មី​ៗ​កន្លង​មក​ថា ក្នុង​១​ថ្ងៃជា​មធ្យម​ត្រូវ​ទិញ​ណែម​ពី​ព្រែក​ខ្ពប​យក​ដាក់​លក់​ពី​១​ពាន់​ទៅ​២​ពាន់​កញ្ចប់ ។ គាត់​អាច​លក់​អស់​ដោយ​ភ្ញៀវ​ធ្វើ​ដំណើរ​តាម​ដងផ្លូវ​តែងតែ​ទិញ​ជា​ប្រចាំ ហើយ​មាន​ថ្ងៃ​ខ្លះ​ថ្ងៃ​បុណ្យ​ទាន​មាន​ភ្ញៀវ​ច្រើន​គឺ​ណែម​លក់​មិន​គ្រប់គ្រាន់​ទេ ។

កន្លង​មក​សមត្ថកិច្ច​ខេត្តបាត់ដំបង តែងតែ​ដឹកនាំ​សម្របសម្រួល​ផ្នែក​ច្បាប់ ដោយ​ទៅ​ត្រួតពិនិត្យ​គ្រប់កន្លែង​លក់ និង​សិប្បកម្ម​ផលិត​ណែម​សាច់​ត្រី ដែល​ស្ថិត​នៅ​ឃុំ​ព្រែក​ខ្ពប ស្រុក​ឯក​ភ្នំ ខេត្តបាត់ដំបង ជា រឿយ​ៗ ។ មន្ត្រី​ជំនាញ​បាន​ពិនិត្យ​រក​សារធាតុ​បូ​រ៉ា​ក់លាយ​ជាមួយ​សាច់​ណែម​ដែល​នាំ​ឲ្យ​ប៉ះពាល់​ដល់​សុខភាព​អ្នក​បរិភោគ ។

ម្ចាស់​សិប្បកម្ម​ផលិត​ណែម​ខ្លះ​ឲ្យ​ដឹង​ថា ពួក​គាត់​ទិញ​ត្រី​យក​ធ្វើ​ណែម​ពី​ប្រទេស​វៀត​ណាម ព្រោះ​ត្រី​ធម្មជាតិ​មាន​តម្លៃ​ថ្លៃ​ខ្លាំង​ពេក ចំណែក​ត្រី​ទិញ​ពី​វៀត​ណា​មាន​តម្លៃ​ថោក ហើយ​ការ​លាយ​ធ្វើ​ណែម​រសជាតិ​របស់​វា​ប្រហាក់ប្រហែល​គ្នា​ទៅ​នឹង​ត្រី​ធម្មជាតិ​ផង​ដែរ។

មន្ត្រី​មន្ទីរ​ពាណិជ្ជកម្ម​ខេត្ត​បាន​ថ្លែង​ថា សិប្បកម្ម​ដែល​ផលិត​ណែម កន្លែង​ខ្លះ​ពុំ​មានច្បាប់​អនុញ្ញាត​ទេ គឺ​ពួក​គេ​ចេះ​តែ​លួច​ធ្វើ ត​ៗ​គ្នា ។ ក្រោយ​ពី​មានការ​ចុះ​ត្រួតពិនិត្យ​សិប្បកម្ម​ផលិត​ណែម​ហើយ ក៏​បន្តដំណើរ​ទៅ​ពិនិត្យ​កន្លែង​យឿ​ត្រី នៅ​ឃុំ​ក្តុល​ដូនទាវ ក្រុង​បាត់​ដំបង ដើម្បី​ស្វែងរក​កន្លែង​ផលិត​ណែម​សាច់​ត្រី​គ្មាន​គុណភាព ។

ក្រុម​មន្ត្រី​ជំនាញ​តែងតែ​ទទួល​ការ​ណែនាំ​ពី​អគ្គនាយក​កាំកុងត្រូល​លោក​ម៉ក់ ពេ​ជ្ជ​រិ​ទ្ធ ឲ្យ​ត្រួតពិនិត្យ​កន្លែង​ផលិត​ណែម ដែល​ដាក់​សារធាតុ​ហាមឃាត់ ដើម្បី​ធ្វើ​យ៉ាងណា​ជួយ​លើកកម្ពស់​សុខភាព​របស់​ប្រជាពលរដ្ឋ​ឲ្យ​ចៀស​ឆ្ងាយ​ពី​ជម្ងឺ​តម្កាត់ ផ្សេង​ៗ​បង្ក​ឡើង​ពី​ការ​ហូប​ណែម​ដែល​មាន​សារជាតិ​ហាមឃាត់ ។

តំបន់​ដែល​សម្បូរ​អ្នក​ផលិត​ណែម និង​ប្រហិត​ត្រី ភាគច្រើន​គឺ​នៅ​ក្នុង​ឃុំ​ព្រែក​ខ្ពប ស្រុក​ឯក​ភ្នំ ដូច​ជា​នៅ​ក្នុងភូមិ​ព្រែក​ខ្ពប ព្រែក​ហ្លួង ព្រែក​ស្នោ ភូមិ​ខ្វិត ឃុំ​ពាម​ឯក ឃុំ​ព្រែក​នរិន្ទ និង​ភូមិ​អូរ​ទទឹង កាលពីមុន​អ្នក​ផលិត​ណែម​ប្រើប្រាស់​សាច់​ត្រី​ឆ្តោ ឬ​សាច់​ត្រី​រ៉ស់​ទើប​ណែម​មានឱជារស​ឆ្ងាញ់​ពិសា ។ ជុំវិញ​បញ្ហា​នេះ​អ្នកស្រី​ឈួ​ម វ​ណ្ណា កសិករ​រស់នៅ​ភូមិ​ព្រែក​ខ្ពប ស្រុក​ឯក​ភ្នំ ដែល​ធ្លាប់​មានបទពិសោធន៍ និង​ស្នាដៃ​មាន​ចំណាត់ថ្នាក់​ពី​ក្រសួង​កសិកម្ម​ក្នុង​ការ​កែ​ច្នៃ​ផលិតផល​កសិកម្ម និង​ជលផល បាន​រៀបរាប់​ថា ដោយសារ​តែ​ត្រី​ឆ្តោ និង​ត្រី​រ៉ស់ ឡើងថ្លៃ​ផង ហើយ​ពិបាក​រក​ទើប​អ្នក​ភូមិ​ផ្លាស់​ប្តូរ​ពី​ត្រី​រ៉ស់ និង​ត្រី​ឆ្តោ ទៅ​ប្រើប្រាស់​ត្រី​ត្រសក់ ត្រី​នួន​ចាន់​វិញ​ដែល​ត្រី​ប្រភេទ​នេះ​ជា​ត្រី​ចិញ្ចឹម​នាំ​ចូល​ពី​ប្រទេស​ថៃ ។ អ្នកស្រី​បាន​ចាប់ផ្តើម​ធ្វើ​ណែម​ត្រី​តាំងពី​អំឡុង​ឆ្នាំ​២០០៨ ដែល​បច្ចុប្បន្ន​បាន​បន្ត​ពង្រីក​បង្កើត​បានជា​សហគមន៍​ផលិត​ណែម​សាច់​ត្រី​ធម្មជាតិ​សុទ្ធ ។

អ្នកស្រី​ឈួ​ម វ​ណ្ណា ថ្លែង​ថា​«​មួយ​រយៈ​មុន​នេះ បន្ទាប់​ពី​អ្នក​ភូមិ​ប្តូរ​ប្រភេទ​ត្រី​រួច​មក គេ​បាន​បែកគំនិត​ប្រើប្រាស់​ម្សៅ​គីមី​ដែល​ជា​សារធាតុ​បូ​រ៉ា​ក់ ដើម្បី​ឱ្យ​សាច់​ត្រី​ឆាប់​ស្វិត និង​មិន​ខូច មិន​ស្អុយ ។ ដោយឡែក​រូប​គាត់​មិន​បាន​ប្រើ​ដូច​គេ​ទេ ដោយ​រក្សា​គុណភាព និង​រសជាតិ ប្រើ​តែ​សាច់​ត្រី​ផ្ទក់ និង​ត្រី​រ៉ស់​ដដែល ពីព្រោះ​រសជាតិ​គុណភាព​វា​ខុស​គ្នា ហើយ​តម្រូវការ​ទីផ្សារ​មិន​គ្រប់គ្រាន់​ទេ ដោយ​គ្រាន់តែ​លក់​ថ្លៃ​ជាងគេ​បន្តិច ។ បែប​នេះ​ហើយ​ទើប​កើត​មាន​ណែម​លាយ​សាច់​ត្រី ផ្សេង​ៗ​ទៀត​ព្រោះតែ​តម្រូវ​តាម​ទីផ្សារ​ដែល​តែងតែ​យក​ទៅ​លក់​ដោយ​មិន​គិត​ពី​គុណភាព​សោះឡើយ​» ។

អ្នកស្រី​ឈួ​ម វ​ណ្ណា រៀបរាប់​ថា ដោយសារ​តែ​បច្ចុប្បន្ន​តម្លៃ​ត្រី​រ៉ស់​១​គីឡូក្រាម​១២០០០​រៀល​(​កាត់​ក្បាល​និង​ឆ្អឹង​ចេញ ) ស្មើនឹង​សាច់​សុទ្ធ​០,៤០​គីឡូក្រាម ត្រី​ត្រសក់ នួន​ចាន់​របស់​ថៃ ១​គីឡូក្រាម​៣៥០០​រៀល (​ឡាន​ដឹក​ដល់​ផ្ទះ ) ។

រីឯ​ប្រហិត​ត្រី​ពី​វៀតណាម សាច់​សុទ្ធ​១​គីឡូក្រាម​៥៨០០​រៀល​ដែល​ទិញ​យក​ពី​គេ​មក​មិនដឹង​លាយ​សាច់​អ្វីខ្លះ ហើយ​យើង​បាន​ផលិត​ទៅ​គុណភាព និង​រសជាតិ​វា​ខុស​គ្នា ទើប​សិប្បកម្ម​របស់​អ្នកស្រី​វ​ណ្ណា​បង្កើត​ជា​សហគមន៍​ឡើង ដើម្បី​រក្សា​គុណភាព​ដោយ​ផលិត​តែ​ពី​ត្រី​រ៉ស់ និង​ត្រី​ផ្ទក់​សុទ្ធ ទោះបី​មិន​គ្រប់គ្រាន់​តម្រូវការ​ទីផ្សារ​ក្តី ។ ធ្វើ​បែប​នេះ​ព្រោះ​ចង់​រក្សា​កេរ្តិ៍ឈ្មោះ និង​គុណភាព រសជាតិ មិន​ឲ្យ​គេ​ក្លែងបន្លំ​បាន​ឡើយ ។ លក់​ចេញ​ក្នុង​តម្លៃ​ថ្លៃ​ជាងគេ​បន្តិច​មែន តែ​រសជាតិ​ខុស​គ្នា គឺ​ណែម​តូច​១០០​តម្លៃ​៤​ម៉ឺន​រៀល ណែម​ធំ​១០០​តម្លៃ​៨​ម៉ឺន​រៀល ។

លោក​សាក់ សុខ​រិ​ន ប្រធាន​សាខា​កាំកុងត្រូល​ខេត្តបាត់ដំបង​លើក​ឡើង​ថា លោក​នឹង​ដាក់​កម្លាំង​ឱ្យ​សិក្សា​ជា​ថ្មី​ឡើង​វិញ ដើម្បី​ឱ្យ​ដឹង​ថា​តើ​ក្រុម​អ្នក​ផលិត​ណែម​ត្រី​ទាំងនោះ​មាន​លាយ​សារធាតុ​បូ​រ៉ា​ក់ ទៀត ឬ​អត់​ទេ ? បើ​មាន​លោក​នឹង​ចាត់ការ​ជា​បន្តបន្ទាប់​ទៅ​តាម​ផ្លូវច្បាប់ ព្រោះ​ការ​ប្រើប្រាស់​សារធាតុ​នេះ​វា​អាច​ប៉ះពាល់​ដល់​សុខភាព​អ្នក​បរិភោគ៕

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ