ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

ក្រូច​ត្លុង​​គិរី​វង់​មាន​រស​ជាតិ​ផ្អែម​ឆ្ងាញ់ដោយការដាំ​ជា​​លក្ខណៈ​​ធម្ម​ជាតិ​

12 ឆ្នាំ មុន

ខេត្ត​តា​កែវ ៖ ប្រជា​ពលរដ្ឋ​​រស់​នៅ​​តំបន់​ជើង​ភ្នំ​​​តា​កយ​ ក្នុង​ស្រុក​គិរី​វង់​ ខេត្ត​តា​កែវ​ ប្រកប​មុខ​របរ​​ដាំ​ដំណាំ​ដូច​ជា​ ម្រេច ​ដី​ប្លី​ និង​ក្រូច​ត្លុង​​ជា​ដើម ព្រោះជា​​តំបន់​មួយ​ដែល​មាន​ភាព​សម​ប្រកប​ទៅ​នឹង​ប្រភេទ​រុក្ខ​ជាតិ​ទាំង​នោះ។​ ដោយ​ឡែក​ក្រូច​ត្លុង​​នៅ​ទី​នោះ​មាន​រ​ស​ជាតិ​ឆ្ងាញ់​ណាស់ ។

ខេត្ត​តា​កែវ ៖ ប្រជា​ពលរដ្ឋ​​រស់​នៅ​​តំបន់​ជើង​ភ្នំ​​​តា​កយ​ ក្នុង​ស្រុក​គិរី​វង់​ ខេត្ត​តា​កែវ​ ប្រកប​មុខ​របរ​​ដាំ​ដំណាំ​ដូច​ជា​ ម្រេច ​ដី​ប្លី​ និង​ក្រូច​ត្លុង​​ជា​ដើម ព្រោះជា​​តំបន់​មួយ​ដែល​មាន​ភាព​សម​ប្រកប​ទៅ​នឹង​ប្រភេទ​រុក្ខ​ជាតិ​ទាំង​នោះ។​ ដោយ​ឡែក​ក្រូច​ត្លុង​​នៅ​ទី​នោះ​មាន​រ​ស​ជាតិ​ឆ្ងាញ់​ណាស់ ។

បុរសឈ្មោះ​​ ទន់ ឈឿន អាយុ​៥១​ឆ្នាំ ​រស់​នៅ​ក្នុង​ភូមិ​តា​កយ ឃុំ​ព្រៃ​អំ​ពក ស្រុក​គិរី​វង់ ខេត្ត​តា​កែវ ​​​ប្រាប់​ឱ្យ​ដឹង​កាល​ពី​ពេល​ថ្មីៗ​នេះ​​ថា គាត់​ប្រកប​មុខ​របរ​ដាំ​ក្រូចត្លុង​​​អស់​រយៈ​ពេល​ជិត​២០​ឆ្នាំ​ហើយ និង​ជា​មុខ​របរ​​មួយ​ដែល​សម​ប្រកប​​​ទៀត​ផង​ ។ការ​ដាំ​​ក្រូច​នេះ​​គាត់​មិន​​ប្រើ​ជី​គី​មី​​ទេ គឺ​ប្រើ​តែ​ជី​លាមក​សត្វ​ដូច​ជា ​លាមក​គោ លាមក​ប្រចៀវ និង​​លាមក​សត្វ​មាន់ និង​មិន​បាញ់​​ថ្នាំ​ពុលប្រឆាំង​សត្វ​ល្អិត​​ទេ ។

ក្នុង​មួយ​ឆ្នាំ​គាត់​ទិញ​លាមក​គោ​មក​ដាក់​ដើម្បី​បំប៉ន​​ក្រូច​ត​្លុង​​របស់​គាត់​២០​ទៅ​៣០​គោយន្ត​ ព្រោះ​គាត់​​ត្រូវ​ដាក់​ឱ្យ​គ្រប់​គ្រាន់​​​ទៅ​​តាម​ទំហំ​​ដី​ចម្ការ​​របស់​គាត់​ចំនួន​៤​ហិក​តា ។ ដំណាំ​ក្រូច​​ត្លុង​​​នេះ​ប្រសិន​បើ​មាន​ទឹក​​​ វា​ផ្តល់​​ផល​ផ្កា ផ្លែ​ជា​រៀង​រហូត​​ មិន​ថា​រដូវ​​ប្រាំង ឬ​រដូវ​វស្សា​ទេ តែ​ផ្ទុយ​​ទៅ​វិញ​​​​ប៉ុន្មាន​ខែ​ថ​្មីៗ​នេះ មិន​សូវ​​មាន​ទឹក​គ្រប់​គ្រាន់​​​ផ្លែ​ក្រូច​មាន​ទំហំ​តូច និង​មិន​បាន​ច្រើន​ទេ ។ ក្រូច​ត្លុង​​មាន​បី​ប្រភេទ​​​គឺ ប្រភេទ​សាច់​ស ​ប្រភេទ​សាច់​​ក្រហម ​និង​ប្រភេទ​សាច់​លឿង ។

កសិករ ទន់ ឈឿន ​​ឱ្យ​ដឹង​​ថា ​ក្រូច​ត្លុង​​ចាប់​ផ្តើម​ផ្លែ​ពី​ខែ​ពិសាខ ​ហើយ​រយៈ​ពេល​​៦​ខែ​ទើប​អាច​ប្រមូល​​ផល​បាន ។ ក្នុង​​មួយ​ឆ្នាំៗ​គាត់​អាច​ប្រមូល​​ផល​​ក្រូច​របស់​គាត់​បាន​ពី​៦​ទៅ​៧​តោន។ រាល់​ផ្លែ​ក្រូច​​របស់​គាត់​​​លក់​ទៅ​តាម​ភូមិ ឬ​​តាម​ពិធី​បុណ្យ​ផ្សេងៗ ជា​ពិសេស​នោះ​នៅ​ក្នុង​ពិធី​បុណ្យ​កឋិន​ ព្រោះ​នៅ​ពេល​ដែល​​ក្រូច​​របស់​គាត់​ទុំ​​ស្រប​ពេល​រដូវ​បុណ្យ​​កឋិន​តែ​ម្តង ។ ​ប្រ​សិន​បើ​យក​ទៅ​ទី​ផ្សារ​វិញ​នោះ គឺ​ក្នុង​មួយ​ផ្លែ​តម្លៃ​ពី​២.៥០០​​​ទៅ​៣.០០០​រៀល​ ចំពោះ​ផ្លែ​ដែល​មាន​ទំហំ​លេខ​​មួយ តែ​ចំពោះ​ផ្លែ​អន់​បំផុត​​គឺ​មួយ​តម្លៃ​១.៥០០​រៀល ។

អ្នក​ភូមិ​ផ្សេង​ទៀត​​ដែល​ដាំ​​ក្រូច​ត្លុង​ដែរ​នោះ​ឱ្យ​ដឹង​ថា ផលិត​ផល​ក្រូច​ត្លុង​​នេះ ​មាន​ភាព​ងាយ​ស្រួល​ក្នុង​ការ​ដាំ​ មិន​សូវ​ជា​ចំណាយ​ពេល​ថែ​រក្សា​ប៉ុន្មាន​ទេ ។ ក្រូច​ត្លុង​​របស់​​ពួក​គាត់​គឺ​សុទ្ធ​តែ​មិន​ប្រើ​ថ្នាំ​ពុល​​សម្លាប់​សត្វ​ល្អិត​​ទេ គឺ​តាម​លក្ខណៈ​​​ធម្ម​ជាតិ​សុទ្ធ​សាធ ។
ផ្លែ​ក្រូច​ដែល​ធំ​ល្មម​​ ពួក​គាត់​យក​ទៅ​លក់​នៅ​ទី​ផ្សារ​​នានា ហើយ​ពេល​ខ្លះ​ក៏​នាំ​យក​ទៅ​រាជ​ធានីភ្នំពេញ​ផង​ដែរ ។

ស្ត្រី​​មេ​ផ្ទះ​ម្នាក់​នៅ​ស្រុក​គិរី​វង់​ និយាយ​ថា គាត់​រីក​រាយ​​នៅ​ពេល​ដែល​ស្រុក​របស់​​គាត់​​មាន​ដាំ​ដំណាំ​​ហូប​ផ្លែ​សម្រាប់​​​ផ្គត់​ផ្គង់​​ក្នុង​ស្រុក ។ ចំពោះ​​ក្រូច​ត្លុង​​របស់​កសិករ​​ក្នុង​ស្រុក​គាត់​​នេះ គាត់​​​ចូល​ចិត្ត​ទិញ​​ហូប​ណាស់ ព្រោះ​​​គ្មាន​ជាតិ​គីមី​ដូច​ជា​​បន្លែ​ផ្លែ​ឈើ​​នាំ​ចូល​ពី​ប្រទេស​ជិត​ខាង​ ៕