ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

កសិករម្នាក់ ​ប្រកប​របរ​ដាំ​ទំពាំង​បារាំង ​ដើម្បី​ផ្គត់ផ្គង់​ជីវភាព តែ​ព្រួយបារម្ភ​នឹង​បញ្ហា​ជំងឺ​រុក្ខជាតិ​នៅ​លើ​ដំណាំ​របស់​ខ្លួន

11 ម៉ោង មុន

ខេត្ត​ប៉ៃលិន ៖ រហូត​មក​ដល់​ថ្ងៃ​ទី​២៤ ខែវិច្ឆិកា ឆ្នាំ​២០២៥​នេះ គេ​សង្កេត​ឃើញ​កសិករ​វ័យ​ចំណាស់​ម្នាក់ បាន​ខិតខំ​ប្រឹងប្រែង​ប្រកប​មុខរបរ​ដាំ​បន្លែ ដើម​ទំពាំង​បារាំង​ជា​ច្រើន​គុម្ព អស់​រយៈពេល​ជា​ច្រើន​ឆ្នាំ​មក​ហើយ នៅ​លើ​ដីចំការ​របស់​ខ្លួន…

ខេត្ត​ប៉ៃលិន ៖ រហូត​មក​ដល់​ថ្ងៃ​ទី​២៤ ខែវិច្ឆិកា ឆ្នាំ​២០២៥​នេះ គេ​សង្កេត​ឃើញ​កសិករ​វ័យ​ចំណាស់​ម្នាក់ បាន​ខិតខំ​ប្រឹងប្រែង​ប្រកប​មុខរបរ​ដាំ​បន្លែ ដើម​ទំពាំង​បារាំង​ជា​ច្រើន​គុម្ព អស់​រយៈពេល​ជា​ច្រើន​ឆ្នាំ​មក​ហើយ នៅ​លើ​ដីចំការ​របស់​ខ្លួន ម្ខាង​អូរ​ក្បែរ​ផ្ទះ ហើយ​ក៏​បាន​ដុះ​លូតលាស់​យ៉ាង​ល្អ ដោយ​បាន​ប្រមូល​ផល​ដឹក​យក​ទៅ​លក់ដូរ​នៅ​តាម​ទីផ្សារ​នានា ក្នុង​ក្រុងប៉ៃលិន និង​យក​ទៅ​លក់​រហូត​ដល់​ខេត្តសៀមរាប​។ មុខរបរ​មួយ​នេះ បាន​ធ្វើ​ឱ្យ​ជីវភាព​រស់នៅ​របស់​ក្រុម​គ្រួសារ​គាត់ កាន់តែ​ប្រសើរ​ឡើង​ជាង​មុន ខណៈ​ដែល​១​ខែ​ៗ គាត់​អាច​រក​ថវិកា​បាន និង​សន្សំទុក​ផ្គត់ផ្គង់​ជីវភាព ថែម​ទាំង​អាច​សង​ជំពាក់​បំណុល​គេ​ជិត​រួចរាល់​អស់ហើយ ​។

បើ​តាម​ប្រភព​ព័ត៌មាន​ពី​កសិករ​ម្នាក់ឈ្មោះ ដី រិ​ទ្ធី ភេទ​ប្រុស អាយុ​៦០​ឆ្នាំ រស់នៅ​ក្នុងភូមិ​ក្រចាប់ សង្កាត់​អូរ​តា​វ៉ៅ ក្រុងប៉ៃលិន ខេត្ត​ប៉ៃលិន បាន​រៀបរាប់​ឱ្យ​ភ្នាក់ងារ​យើង​ដឹង​ថា ៖ អស់​រយៈពេល​ជិត​៦​ឆ្នាំ​មក​ហើយ ដែល​គាត់​បាន​ចាប់ផ្តើម​ដាំ​បន្លែ​ទំពាំង​បារាំង ចំនួន​១៨​រង ដោយ​ក្នុង​១​រង ប្រវែង​៤០​ម៉ែត្រ​ ។

លោកបាន​បន្ត​ទៀត​ថា ក្រោយ​ពេល​បន្លែ​ទំពាំង​បារាំង​នេះ បាន​ដុះ​លូតលាស់​យ៉ាង​ល្អ គាត់​ក៏​ប្រមូល​ផល​លក់​ក្នុង​១​ថ្ងៃ បាន​ប្រហែល​៣០​ទៅ​៤០​គីឡូក្រាម ដោយ​ក្នុង​១​គីឡូក្រាម ឈ្មួញ​ទិញ​ក្នុង​តម្លៃ​១២០០០​ទៅ​១៣០០០​រៀល ​។

ទោះបីជា​យ៉ាងណា​ក៏​ដោយ ការ​ដាំ​បន្លែ​ប្រភេទ​នេះ ទាមទារ​ឱ្យ​រូប​គាត់ ធ្វើការ​បូមទឹក​ស្រោច​ជាប់​ជា​ប្រចាំ ជា​ពិសេស​ពេល​រាំងភ្លៀង​រយៈពេល​យូរ ដូច​ជា​រដូវប្រាំង​ជាដើម ដើម្បី​កុំឱ្យ​ងាប់​ដើម ហើយ​ការ​ស្រោច​ទឹកជា​ប្រចាំ​អាច​ធ្វើ​ឱ្យ​ដី​ធូរ​ងាយស្រួល​ឱ្យ​បន្លែ​បញ្ចេញ​ខ្នែង​ថ្លោស​ល្អ​ថែម​ទៀត​។ លើស​ពី​នេះ​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ​គាត់​ពិតជា​ព្រួយបារម្ភ​នឹង​បញ្ហា​ជំងឺ​បន្លែ ដូច​ជា​ក្រា​ចាប់ ឬ​ជំងឺ​ផ្សេង​ៗ ដែល​ធ្វើ​ឱ្យ​ក្រិន​ដើម និង​ងាប់​ដើម ហើយ​អាច​ឱ្យ​ទិន្នផល​មានការ​ធ្លាក់​ចុះ​ថែម​ទៀត​ ។

លោក​បញ្ជាក់​ទៀត​ថា បន្លែ​ទំពាំង​បារាំង​នេះ គឺ​គាត់​ដាំ​ជា​លក្ខណៈ​ធម្មជាតិ ដោយ​មិន​ប្រើ​ជីគីមី​ឡើយ ព្រោះ​វា​អាច​ប៉ះពាល់​ដល់​សុខភាព​អ្នក​ទទួលទាន គឺ​ដាក់​តែ​ជី​លាមក​សត្វ​មាន់ សត្វ​គោ​ប៉ុណ្ណោះ និង​ប្រើ​អង្កាម​ដាក់​គល់ ដោយ​បន្លែ​ប្រភេទ​នេះ មាន​វិ​តា​មីន​ខ្ពស់ អាច​ឱ្យ​ប្រជាពលរដ្ឋ​ទិញ​យក​ទៅ​ធ្វើ​បន្លែ​ឆា ស្ងោ និង​ស្ល​ជាមួយ​សាច់​មាន់ សាច់​ទា សាច់​ជ្រូក​។ ហើយ​បន្លែ​នេះ ក៏​គេ​អាច​យក​ទៅ​ធ្វើ​ជា​អន្លក់​ហូប​ឆៅ​ជាមួយនឹង​ទឹកគ្រឿង​យ៉ាង​ឆ្ងាញ់​ពិសា​ដែរ​ ។

លោក​ក៏​នឹង​ពង្រីក​ការ​ដាំ​ដុះ​នេះ បន្ថែម​ទៀត នៅ​ថ្ងៃ​ខាង​មុខ បើសិនជា​ទីផ្សារ​ នៃ​ការ​លក់ដូរ​ត្រូវការ​ច្រើន​ជាង​មុន ព្រោះ​បច្ចុប្បន្ន មិន​ទាន់​ហ៊ាន​បន្ថែម​ទៀត​នោះ​ទេ ហើយ​ណាមួយ​កម្លាំង​ក៏​កាន់តែ​ខ្សោយ​ជាង​មុន​ដែរ​ ៕

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ