ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

​មហារីកក្រពះ! គ្រូពេទ្យព្រមានឱ្យប្រយ័ត្ន “ចំណីអាហារប្រៃ និងផ្អាប់”

13 ម៉ោង មុន

​រាជធានីភ្នំពេញ៖​ ជំងឺមហារីកក្រពះ គឺជាជំងឺដ៏កាចសាហាវមួយដែលគំរាមកំហែងដល់អាយុជីវិត។ ទោះបីជាមូលហេតុពិតប្រាកដនៃជំងឺនេះមិនទាន់ត្រូវបានកំណត់ច្បាស់លាស់ក្តី យោងតាមការផ្សាយរបស់ មន្ទីរពេទ្យកាល់ម៉ែត បានបង្ហាញពីកត្តាបង្កជាច្រើន ដែលអ្នកគ្រប់គ្នាគួរតែបង្កើនការប្រុងប្រយ័ត្ន។ កត្តាហានិភ័យសំខាន់ៗដែលបង្កជំងឺមហារីកក្រពះ មន្ទីរពេទ្យកាល់ម៉ែតបានគូសបញ្ជាក់ថា…



រាជធានីភ្នំពេញ៖​ ជំងឺមហារីកក្រពះ គឺជាជំងឺដ៏កាចសាហាវមួយដែលគំរាមកំហែងដល់អាយុជីវិត។ ទោះបីជាមូលហេតុពិតប្រាកដនៃជំងឺនេះមិនទាន់ត្រូវបានកំណត់ច្បាស់លាស់ក្តី យោងតាមការផ្សាយរបស់ មន្ទីរពេទ្យកាល់ម៉ែត បានបង្ហាញពីកត្តាបង្កជាច្រើន ដែលអ្នកគ្រប់គ្នាគួរតែបង្កើនការប្រុងប្រយ័ត្ន។

កត្តាហានិភ័យសំខាន់ៗដែលបង្កជំងឺមហារីកក្រពះ

មន្ទីរពេទ្យកាល់ម៉ែតបានគូសបញ្ជាក់ថា កត្តាបង្កនៃជំងឺមហារីកក្រពះមានដូចខាងក្រោម៖

  • អាហារមិនល្អ៖ ចំណីអាហារប្រៃខ្លាំង, ចំណីអាហារផ្អាប់ (ដូចជាត្រីងៀត, ជ្រក់) និងចំណីអាហារដែលមានផ្សែង (ដូចជាសាច់អាំង ឬសាច់ស្រូបផ្សែង) ត្រូវបានចាត់ទុកជាកត្តាហានិភ័យដ៏ធំមួយ។ សារធាតុទាំងនេះអាចបំផ្លាញស្រទាប់ខាងក្នុងនៃក្រពះ។
  • មេរោគក្រពះ៖ ការឆ្លងមេរោគក្រពះឈ្មោះ Helicobacter Pylori គឺជាមូលហេតុចម្បងមួយដែលបង្កឱ្យមានការរលាករ៉ាំរ៉ៃ និងអាចវិវត្តន៍ទៅជាមហារីក។
  • ប្រវត្តិគ្រួសារ៖ ប្រសិនបើមាន សមាជិកគ្រួសារ កើតជំងឺមហារីកក្រពះ នោះហានិភ័យរបស់អ្នកក៏កើនឡើងខ្ពស់ដែរ។
  • ទម្លាប់មិនល្អ៖ ការជក់បារី និង ការពិសាគ្រឿងស្រវឹង ក៏ជាកត្តាដ៏គ្រោះថ្នាក់ដែលបង្កើនលទ្ធភាពកើតជំងឺនេះផងដែរ។

អនុសាសន៍៖ ដើម្បីថែរក្សាក្រពះរបស់អ្នកឱ្យមានសុខភាពល្អ និងកាត់បន្ថយហានិភ័យមហារីកក្រពះ សូមកាត់បន្ថយការបរិភោគចំណីអាហារប្រៃ និងផ្អាប់ ព្រមទាំងពិនិត្យសុខភាពជាប្រចាំ៕

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ