ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

ដឹង​ទេ? អាហារ​ទាំង៥មុខ​ដែល​អ្នក​ញ៉ាំ​រាល់ថ្ងៃ អាច​ក្លាយជា​ជាតិពុ.ល​ដ៏​សាហា.វ បើ​រៀបចំ​មិន​ត្រឹមត្រូវ​!

8 ម៉ោង មុន

សុវត្ថិភាព​ម្ហូបអាហារ​មិនមែន​ត្រឹមតែ​ការ​រក្សា​អនាម័យ​នោះ​ទេ តែ​វា​រួម​បញ្ចូល​ទាំង​របៀប​រៀបចំ និង​ចម្អិន​ផង​ដែរ​។ អាហារ​មួយ​ចំនួន​ដែល​យើង​តែងតែ​ទទួលទាន​ប្រចាំ​ថ្ងៃ អាច​មាន​ផ្ទុក​នូវ​សារធាតុ​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ដោយ​ធម្មជាតិ ហើយ​សារធាតុ​ទាំងនោះ​នឹង​ក្លាយជា ជាតិពុល ប្រសិនបើ​ពួក​វា​ត្រូវ​បាន​រៀបចំ ឬ​ចម្អិន​ដោយ​មិន​ត្រឹមត្រូវ​តាម​ក្បួនខ្នាត​។ សូម​ក្រឡេក​មើល​អាហារ…

សុវត្ថិភាព​ម្ហូបអាហារ​មិនមែន​ត្រឹមតែ​ការ​រក្សា​អនាម័យ​នោះ​ទេ តែ​វា​រួម​បញ្ចូល​ទាំង​របៀប​រៀបចំ និង​ចម្អិន​ផង​ដែរ​។ អាហារ​មួយ​ចំនួន​ដែល​យើង​តែងតែ​ទទួលទាន​ប្រចាំ​ថ្ងៃ អាច​មាន​ផ្ទុក​នូវ​សារធាតុ​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ដោយ​ធម្មជាតិ ហើយ​សារធាតុ​ទាំងនោះ​នឹង​ក្លាយជា ជាតិពុល ប្រសិនបើ​ពួក​វា​ត្រូវ​បាន​រៀបចំ ឬ​ចម្អិន​ដោយ​មិន​ត្រឹមត្រូវ​តាម​ក្បួនខ្នាត​។

សូម​ក្រឡេក​មើល​អាហារ ៥ មុខ​ដែល​អ្នក​ត្រូវ​ប្រុង​ប្រយ័ត្ន​ខ្ពស់​៖ឦ

១. ដំឡូង​មី
សារធាតុ​គ្រោះថ្នាក់​: ដំឡូង​មី​ឆៅ​មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ​ម្យ៉ាង​ហៅ​ថា Cyanogenic Glycosides​។
គ្រោះថ្នាក់​: សារធាតុ​នេះ​អាច​បំប្លែង​ទៅ​ជា សារធាតុពុល​ស៊ី​យ៉ា​នុ​ត ដែល​អាច​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ធ្ងន់ធ្ងរ​ដល់​ជីវិត ប្រសិនបើ​ចម្អិន​មិន​បាន​ត្រឹមត្រូវ​។
របៀប​ការពារ​៖ ត្រូវ​តែ​បកសំបក​ឲ្យ​ស្អាត​ល្អ ត្រាំ​ទឹក និង​ស្ងោរ​វា​ឲ្យ​បាន​ឆ្អិន​ល្អ​មុន​នឹង​ទទួលទាន​។

២. សណ្តែកក្រហម​ឆៅ
សារធាតុ​គ្រោះថ្នាក់​: សណ្តែកក្រហម​ឆៅ​មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ Lectin មួយ​ប្រភេទ​គឺ Phytohemagglutinin​។
គ្រោះថ្នាក់​: ការ​បរិភោគ​សណ្តែកក្រហម​ឆៅ ឬ​មិន​ទាន់​ឆ្អិន​ត្រឹមត្រូវ អាច​បណ្តាល​ឱ្យ​មានការ​ពុល​ស្រួច​ស្រាវ ដែល​មាន​រោគ​សញ្ញា​ដូច​ជា ចង្អោរ ក្អួត និង​រាគ​។
របៀប​ការពារ​៖ ត្រូវ​តែ​ត្រាំ​វា​ក្នុង​ទឹក​ឲ្យ​បាន​យ៉ាង​ហោច​ណាស់ ៥ ម៉ោង ហើយ​យក​ទៅ​ស្ងោរ​ក្នុង​ទឹក​រំពុះ​យ៉ាងតិច​បំផុត ១០ នាទី ដើម្បី​បំផ្លាញ​សារធាតុ Lectin នេះ​។

៣. ទឹកឃ្មុំ​ឆៅ​ចំពោះ​ទារក
សារធាតុ​គ្រោះថ្នាក់​: ទឹកឃ្មុំ​ឆៅ​អាច​មាន​ផ្ទុក បាក់តេរី Botulism Spores​។
គ្រោះថ្នាក់​: បាក់តេរី​នេះ​អាច​បង្ក​ឱ្យ​កើត​ជំងឺ Botulism (​ដែល​ប៉ះពាល់​ដល់​សរសៃប្រសាទ​) ជា​ពិសេស​គឺ​ចំពោះ​ទារក​អាយុ​ក្រោម ១ ឆ្នាំ ដោយសារ​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​របស់​ពួក​គេ​នៅ​ខ្សោយ​។
របៀប​ការពារ​៖ សូម​ជៀសវាង​ផ្តល់​ទឹកឃ្មុំ​គ្រប់​ប្រភេទ (​ទាំង​ឆៅ និង​ចម្រោះ​) ដល់​ទារក​ក្នុង​វ័យ​នេះ​។

៤. សណ្តែកដី​ចំពោះ​អ្នកមាន​អា​ឡែ​ស៊ី
សារធាតុ​គ្រោះថ្នាក់​: ប្រូតេអ៊ីន​ធម្មជាតិ​នៅ​ក្នុង​សណ្តែកដី​។
គ្រោះថ្នាក់​: សណ្ដែកដី​គឺជា​មូលហេតុ​ចម្បង​មួយ​នៃ​ការ​អា​ឡែ​ហ្ស៊ី​អាហារ​ធ្ងន់ធ្ងរ​។ ចំពោះ​អ្នក​ដែល​មាន​ប្រតិកម្ម​អា​ឡែ​ហ្ស៊ី សូ​ម្បី​តែ​បរិមាណ​តិចតួច​ក៏​អាច​បណ្តាល​ឱ្យ​មាន​ប្រតិកម្ម អាណា​ហ្វី​ឡាក់​ទិច ដែល​ជា​ស្ថានភាព​គំរាមកំហែង​អាយុជីវិត​។
របៀប​ការពារ​៖ អ្នកមាន​អា​ឡែ​ហ្ស៊ី​ត្រូវ​តែ​ជៀសវាង​ទាំងស្រុង និង​ពិនិត្យ​ស្លាក​សញ្ញា​អាហារ​ឲ្យ​បាន​ច្បាស់លាស់​។

៥. សាច់​ជ្រូក​ឆៅ ឬ​មិន​ទាន់​ឆ្អិន
សារធាតុ​គ្រោះថ្នាក់​: ប៉ារ៉ាស៊ីត Trichinella​។
គ្រោះថ្នាក់​: ការ​ទទួលទាន​សាច់​ជ្រូក​ឆៅ ឬ​មិន​ទាន់​ឆ្អិន​ត្រឹមត្រូវ អាច​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ការ​ឆ្លង​មេរោគ​ប៉ារ៉ាស៊ីត​នេះ ដែល​អាច​បណ្តាល​ឱ្យ​កើត​ជំងឺ Trichinellosis ដែល​មាន​រោគ​សញ្ញា​ដូច​ជា ឈឺ​សាច់ដុំ គ្រុនក្តៅ និង​ឈឺពោះ​។

របៀប​ការពារ​៖ ត្រូវ​ចម្អិន​សាច់​ជ្រូក​ឲ្យ​ឆ្អិន​ទាំងស្រុង (​កម្ដៅ​ខាងក្នុង​ត្រូវ​ដល់ ១៤៥°F / ៦៣°C) មុន​នឹង​ទទួលទាន​។

សេចក្តីសន្និដ្ឋាន​: ការ​យកចិត្តទុកដាក់​លើ​របៀប​រៀបចំ​អាហារ គឺជា​ផ្នែក​មួយ​ដ៏​សំខាន់​នៃ​សុខភាព​ល្អ​។ សូម​ចម្អិន និង​ទទួលទាន​អាហារ​ទាំងនេះ​ដោយ​ប្រុង​ប្រយ័ត្ន​!

(​ប្រភព​៖ បរទេស​)

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ