ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

កុំ​ចេះ​តែ​ញ៉ាំ​! មនុស្ស ៤ ក្រុម​ដែល​ត្រូវ​ចៀសវាង​សាច់​ទា​ជា​បន្ទាន់​មុន​ពេល​ជំងឺ​កាន់តែ​ធ្ងន់ធ្ងរ

3 ម៉ោង មុន

សាច់​ទា គឺជា​មុខម្ហូប​ដ៏​ពេញ​និយម និង​មាន​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់ ដែល​បាន​ក្លាយជា​ផ្នែក​មួយ​នៃ​របប​អាហារ​គ្រួសារ​ខ្មែរ​ជា​ច្រើន​។ ក្រៅពី​ភាព​ឆ្ងាញ់​ពិសា សាច់​ទា​ក៏​ត្រូវ​បាន​គេ​ឲ្យ​តម្លៃ​ខ្ពស់​ក្នុង​ឱសថ​បុរាណ​ផង​ដែរ ដោយសារ​តែ​លក្ខណៈសម្បត្តិ ត្រជាក់ និង​ផ្អែម របស់​វា​។…

សាច់​ទា គឺជា​មុខម្ហូប​ដ៏​ពេញ​និយម និង​មាន​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់ ដែល​បាន​ក្លាយជា​ផ្នែក​មួយ​នៃ​របប​អាហារ​គ្រួសារ​ខ្មែរ​ជា​ច្រើន​។ ក្រៅពី​ភាព​ឆ្ងាញ់​ពិសា សាច់​ទា​ក៏​ត្រូវ​បាន​គេ​ឲ្យ​តម្លៃ​ខ្ពស់​ក្នុង​ឱសថ​បុរាណ​ផង​ដែរ ដោយសារ​តែ​លក្ខណៈសម្បត្តិ ត្រជាក់ និង​ផ្អែម របស់​វា​។ វា​ត្រូវ​បាន​គេ​ជឿ​ថា​អាច​ជួយ បំប៉ន​រាង​កាយ បញ្ចុះ​ទឹកនោម ចិញ្ចឹម​សរីរាង្គ​ផ្សេង​ៗ ពង្រឹងកម្លាំង និង​អាច​ជួយ​ព្យាបាល​ជំងឺ​មួយ​ចំនួន ដូច​ជា​ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង និង​របេង​ជាដើម​។

វេជ្ជបណ្ឌិត​ឯកទេស​មួយ​រូប មក​ពី​មន្ទីរពេទ្យ​សាកលវិទ្យាល័យ​វេជ្ជសាស្ត្រ និង​ឱសថ បាន​បញ្ជាក់​ថា សាច់​ទា​គឺ​ពិតជា​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ ប្រូតេអ៊ីន ជាតិ​ដែក កាល់ស្យូម ផូស្វ័រ វីតាមីន A, B1, និង D​។

ប៉ុន្តែ ចំណុច​សំខាន់​គឺ​៖ ទោះបីជា​សាច់​ទា​មាន​សារធាតុចិញ្ចឹម​ខ្ពស់​យ៉ាងណា​ក៏​ដោយ មិនមែន​មនុស្ស​គ្រប់​រូប​សុទ្ធតែ​អាច​ទទួលទាន​វា​បាន​នោះ​ទេ​! សម្រាប់​អ្នក​ដែល​មាន​ស្ថានភាព​សុខភាព​ជាក់លាក់ ការ​ញ៉ាំ​សាច់​ទា​ច្រើន​អាច​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​កាន់តែ​ធ្ងន់ធ្ងរ​។

៤ ក្រុម​មនុស្ស​ដែល​គួរ​កម្រិត ឬ​ជៀសវាង​ការ​បរិភោគ​សាច់​ទា
ប្រសិនបើ​អ្នក​ស្ថិត​ក្នុង​ចំណោម​ក្រុម​ទាំង ៤ ខាងក្រោម​នេះ សូម​ប្រុង​ប្រយ័ត្ន និង​ពិចារណា​លើ​ការ​កាត់​បន្ថយ​ការ​បរិភោគ​សាច់​ទា​៖

១. អ្នក​ដែល​មាន​រោគ​សញ្ញា​ផ្តាសាយ និង​គ្រុនក្តៅ
នៅ​ពេល​ដែល​អ្នកមាន​ជំងឺ​ផ្តាសាយ រាង​កាយ​ចុះ​ខ្សោយ ហើយ​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​ក៏​ដំណើរការ​យឺត​ជាង​ធម្មតា​ដែរ​។ ការ​បរិភោគ​សាច់​ទា​ក្នុងអំឡុងពេល​នេះ​អាច​ធ្វើ​ឲ្យ ពិបាក​រំលាយ​អាហារ បណ្តាល​ឲ្យ​មាន​អារម្មណ៍ ទន់ខ្សោយ ហើមពោះ និង​ថែម​ទាំង ពន្យារពេល​នៃ​ការ​ជា​សះស្បើយ ទៀត​ផង​។ គួរ​រង់ចាំ​រហូត​ដល់​ជា​សះស្បើយ​សិន​ទើប​ទទួលទាន​។

២. អ្នក​ដែល​មាន​ជំងឺ​ឆ្អឹង​និង​សន្លាក់ (​រ៉ាំរ៉ៃ​)
ដោយសារ​តែ​សាច់​ទា​មាន លក្ខណៈ​ត្រជាក់ តាម​បែប​ឱសថ​បុរាណ ការ​បរិភោគ​វា​អាច​បង្ក​ឲ្យ​មាន ការ​ឈឺចាប់​កាន់តែ​ខ្លាំង ជា​ពិសេស​នៅ​ពេល​អាកាសធាតុ​ប្រែប្រួល​។ អ្នកជំងឺ​ដែល​មាន​បញ្ហា​ឆ្អឹង និង​សន្លាក់​រ៉ាំរ៉ៃ អាច​នឹង​មាន​អារម្មណ៍ មិន​ស្រួល និង​ឈឺចាប់ កាន់តែ​ខ្លាំង​នៅ​ពេល​ទទួលទាន​។

៣. អ្នក​ដែល​មាន​ជំងឺ​រលាក​សន្លាក់​ហ្គោ​ដ (Gout) ឬ​អាស៊ីត​អ៊ុយ​រិ​ក​ខ្ពស់
សាច់​ទា​មាន​ផ្ទុក​នូវ​សារធាតុ Purines ក្នុង​កម្រិត​ខ្ពស់ ដែល​សារធាតុ​នេះ​បង្កើន​កម្រិត អាស៊ីត​អ៊ុយ​រិ​ក​ក្នុង​ឈាម​។ សម្រាប់​អ្នកជំងឺ​រលាក​សន្លាក់​ហ្គោ​ដ អាហារ​នេះ​អាច​បង្ក​ឲ្យ​មាន ការ​ឈឺចាប់​ស្រួច​ស្រាវ​រើ​ឡើង​វិញ បាន​យ៉ាង​ងាយ​។ ដូច្នេះ វា​ជា​អាហារ​ដែល​អ្នកជំងឺ​ប្រគ្រីវ​គួរតែ​កំណត់ ឬ​ជៀសវាង​ដាច់ខាត​។

៤. អ្នកជំងឺ​ដែល​មាន​ជំងឺ​រលាក​ពោះវៀន​រ៉ាំរ៉ៃ
សម្រាប់​អ្នក​ដែល​មាន​បញ្ហា​ជំងឺ​ក្រពះ​ពោះវៀន​រ៉ាំរ៉ៃ ការ​បរិភោគ​សាច់​ទា​អាច​ធ្វើ​ឲ្យ​ស្ថានភាព​កាន់តែ​អាក្រក់​ឡើង​។ វា​អាច​បង្ក​ជា ការ​ឈឺពោះ និង​ធ្វើ​ឲ្យ​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​កាន់តែ​លំបាក ដោយសារ​តែ​ការ មិន​រំលាយ​អាហារ បាន​ល្អ និង​បង្ក រលាក​ភ្នាស​រំអិល​នៃ​ពោះវៀន​។

សេចក្តីសន្និដ្ឋាន​សំខាន់
ទោះបីជា​សាច់​ទា​ជា​អាហារ​ដែល​មាន​ជីវជាតិ និង​ជា​ប្រភព​វីតាមីន​ដ៏​ល្អ​ក៏​ដោយ ក៏​វា​សំខាន់​ណាស់​ដែល​អ្នក​ត្រូវ​គិតគូរ​ពី ស្ថានភាព​សុខភាព​ផ្ទាល់ខ្លួន របស់​អ្នក​។

ដំបូន្មាន​៖ ប្រសិនបើ​អ្នកមាន​ជំងឺ​ដូចដែល​បាន​រៀបរាប់​ខាងលើ​នេះ សូម ពិគ្រោះ​ជាមួយ​វេជ្ជបណ្ឌិត ឬ​អ្នកជំនាញ​អាហារូបត្ថម្ភ មុន​នឹង​សម្រេចចិត្ត​បរិភោគ​សាច់​ទា​ជា​ប្រចាំ ឬ​ក្នុង​បរិមាណ​ច្រើន​។ ការ​យល់​ដឹង​ពី​ចំណីអាហារ គឺជា​គន្លឹះ​ឆ្ពោះទៅ​រក​សុខភាព​ល្អ​!

តើ​អ្នក​ធ្លាប់​ជួប​ប្រទះ​បញ្ហា​សុខភាព​អ្វីខ្លះ​បន្ទាប់​ពី​ញ៉ាំ​សាច់​ទា​ដែរ​ឬទេ?

(​ប្រភព​៖ បរទេស​)

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ