សាច់ទា គឺជាមុខម្ហូបដ៏ពេញនិយម និងមានរសជាតិឆ្ងាញ់ ដែលបានក្លាយជាផ្នែកមួយនៃរបបអាហារគ្រួសារខ្មែរជាច្រើន។ ក្រៅពីភាពឆ្ងាញ់ពិសា សាច់ទាក៏ត្រូវបានគេឲ្យតម្លៃខ្ពស់ក្នុងឱសថបុរាណផងដែរ ដោយសារតែលក្ខណៈសម្បត្តិ ត្រជាក់ និងផ្អែម របស់វា។ វាត្រូវបានគេជឿថាអាចជួយ បំប៉នរាងកាយ បញ្ចុះទឹកនោម ចិញ្ចឹមសរីរាង្គផ្សេងៗ ពង្រឹងកម្លាំង និងអាចជួយព្យាបាលជំងឺមួយចំនួន ដូចជាជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង និងរបេងជាដើម។
វេជ្ជបណ្ឌិតឯកទេសមួយរូប មកពីមន្ទីរពេទ្យសាកលវិទ្យាល័យវេជ្ជសាស្ត្រ និងឱសថ បានបញ្ជាក់ថា សាច់ទាគឺពិតជាសម្បូរទៅដោយ ប្រូតេអ៊ីន ជាតិដែក កាល់ស្យូម ផូស្វ័រ វីតាមីន A, B1, និង D។
ប៉ុន្តែ ចំណុចសំខាន់គឺ៖ ទោះបីជាសាច់ទាមានសារធាតុចិញ្ចឹមខ្ពស់យ៉ាងណាក៏ដោយ មិនមែនមនុស្សគ្រប់រូបសុទ្ធតែអាចទទួលទានវាបាននោះទេ! សម្រាប់អ្នកដែលមានស្ថានភាពសុខភាពជាក់លាក់ ការញ៉ាំសាច់ទាច្រើនអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ។
៤ ក្រុមមនុស្សដែលគួរកម្រិត ឬជៀសវាងការបរិភោគសាច់ទា
ប្រសិនបើអ្នកស្ថិតក្នុងចំណោមក្រុមទាំង ៤ ខាងក្រោមនេះ សូមប្រុងប្រយ័ត្ន និងពិចារណាលើការកាត់បន្ថយការបរិភោគសាច់ទា៖
១. អ្នកដែលមានរោគសញ្ញាផ្តាសាយ និងគ្រុនក្តៅ
នៅពេលដែលអ្នកមានជំងឺផ្តាសាយ រាងកាយចុះខ្សោយ ហើយប្រព័ន្ធរំលាយអាហារក៏ដំណើរការយឺតជាងធម្មតាដែរ។ ការបរិភោគសាច់ទាក្នុងអំឡុងពេលនេះអាចធ្វើឲ្យ ពិបាករំលាយអាហារ បណ្តាលឲ្យមានអារម្មណ៍ ទន់ខ្សោយ ហើមពោះ និងថែមទាំង ពន្យារពេលនៃការជាសះស្បើយ ទៀតផង។ គួររង់ចាំរហូតដល់ជាសះស្បើយសិនទើបទទួលទាន។
២. អ្នកដែលមានជំងឺឆ្អឹងនិងសន្លាក់ (រ៉ាំរ៉ៃ)
ដោយសារតែសាច់ទាមាន លក្ខណៈត្រជាក់ តាមបែបឱសថបុរាណ ការបរិភោគវាអាចបង្កឲ្យមាន ការឈឺចាប់កាន់តែខ្លាំង ជាពិសេសនៅពេលអាកាសធាតុប្រែប្រួល។ អ្នកជំងឺដែលមានបញ្ហាឆ្អឹង និងសន្លាក់រ៉ាំរ៉ៃ អាចនឹងមានអារម្មណ៍ មិនស្រួល និងឈឺចាប់ កាន់តែខ្លាំងនៅពេលទទួលទាន។
៣. អ្នកដែលមានជំងឺរលាកសន្លាក់ហ្គោដ (Gout) ឬអាស៊ីតអ៊ុយរិកខ្ពស់
សាច់ទាមានផ្ទុកនូវសារធាតុ Purines ក្នុងកម្រិតខ្ពស់ ដែលសារធាតុនេះបង្កើនកម្រិត អាស៊ីតអ៊ុយរិកក្នុងឈាម។ សម្រាប់អ្នកជំងឺរលាកសន្លាក់ហ្គោដ អាហារនេះអាចបង្កឲ្យមាន ការឈឺចាប់ស្រួចស្រាវរើឡើងវិញ បានយ៉ាងងាយ។ ដូច្នេះ វាជាអាហារដែលអ្នកជំងឺប្រគ្រីវគួរតែកំណត់ ឬជៀសវាងដាច់ខាត។
៤. អ្នកជំងឺដែលមានជំងឺរលាកពោះវៀនរ៉ាំរ៉ៃ
សម្រាប់អ្នកដែលមានបញ្ហាជំងឺក្រពះពោះវៀនរ៉ាំរ៉ៃ ការបរិភោគសាច់ទាអាចធ្វើឲ្យស្ថានភាពកាន់តែអាក្រក់ឡើង។ វាអាចបង្កជា ការឈឺពោះ និងធ្វើឲ្យប្រព័ន្ធរំលាយអាហារកាន់តែលំបាក ដោយសារតែការ មិនរំលាយអាហារ បានល្អ និងបង្ក រលាកភ្នាសរំអិលនៃពោះវៀន។
សេចក្តីសន្និដ្ឋានសំខាន់
ទោះបីជាសាច់ទាជាអាហារដែលមានជីវជាតិ និងជាប្រភពវីតាមីនដ៏ល្អក៏ដោយ ក៏វាសំខាន់ណាស់ដែលអ្នកត្រូវគិតគូរពី ស្ថានភាពសុខភាពផ្ទាល់ខ្លួន របស់អ្នក។
ដំបូន្មាន៖ ប្រសិនបើអ្នកមានជំងឺដូចដែលបានរៀបរាប់ខាងលើនេះ សូម ពិគ្រោះជាមួយវេជ្ជបណ្ឌិត ឬអ្នកជំនាញអាហារូបត្ថម្ភ មុននឹងសម្រេចចិត្តបរិភោគសាច់ទាជាប្រចាំ ឬក្នុងបរិមាណច្រើន។ ការយល់ដឹងពីចំណីអាហារ គឺជាគន្លឹះឆ្ពោះទៅរកសុខភាពល្អ!
តើអ្នកធ្លាប់ជួបប្រទះបញ្ហាសុខភាពអ្វីខ្លះបន្ទាប់ពីញ៉ាំសាច់ទាដែរឬទេ?
(ប្រភព៖ បរទេស)
ចែករំលែកព័តមាននេះ