ដាស់តឿនសុខភាព៖ មហារីកក្រពះគឺជាជំងឺកាចសាហាវដែលអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់អាយុជីវិត។ ការយល់ដឹងពីមូលហេតុបង្ក និងរោគសញ្ញាដំបូងអាចជួយសង្គ្រោះអ្នកបាន! នេះជាព័ត៌មានសំខាន់ៗពីមន្ទីរពេទ្យកាល់ម៉ែត។
ក. តើអ្វីជាកត្តាហានិភ័យនៃមហារីកក្រពះ?
ទោះបីជាមូលហេតុពិតប្រាកដនៃជំងឺនេះមិនទាន់ត្រូវបានគេដឹងច្បាស់ក៏ដោយ ក៏មានកត្តាបង្កសំខាន់ៗមួយចំនួនដែលអាចជំរុញឲ្យមានជំងឺនេះបាន៖
- មេរោគក្រពះ៖ ការឆ្លងមេរោគ Helicobacter Pylori (H. pylori) ដែលអាចបង្កឲ្យមានការរលាករ៉ាំរ៉ៃ និងដំបៅក្រពះ។
- ទម្លាប់ចំណីអាហារគ្រោះថ្នាក់៖ ការទទួលទានអាហារប្រៃខ្លាំង, អាហារផ្អាប់ (ដូចជាត្រីងៀត), អាហារជក់ផ្សែង ឬខ្លោចញឹកញាប់។
- កត្តាតំណពូជ៖ មានប្រវត្តិគ្រួសារធ្លាប់កើតជំងឺមហារីក (ជាពិសេសមហារីកក្រពះ)។
- ទម្លាប់អាក្រក់៖ ការជក់បារី និងការពិសាគ្រឿងស្រវឹងច្រើនហួសកម្រិត។
ខ. រោគសញ្ញា ៧ យ៉ាងនៃជំងឺកាចសាហាវនេះដែលត្រូវប្រុងប្រយ័ត្ន!
ជំងឺមហារីកក្រពះជារឿយៗមិនបង្ហាញរោគសញ្ញាច្បាស់លាស់នៅដំណាក់កាលដំបូងឡើយ។ ប៉ុន្តែប្រសិនបើអ្នកចាប់ផ្តើមមានអាការៈដូចខាងក្រោមនេះ សូមប្រញាប់ទៅពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យ៖
- ឈឺចុងដង្ហើម និងឆ្អល់ពោះ៖ មានអារម្មណ៍មិនស្រួល ឬឈឺចាប់នៅតំបន់ពោះផ្នែកខាងលើ (ស្រដៀងនឹងក្រពះធម្មតា)។
- អត់រំលាយអាហារ៖ ឆ្អែតលឿន ឬមិនរំលាយអាហារទាល់តែសោះ។
- ស្រកទម្ងន់ដោយគ្មានមូលហេតុ។
- មិនឃ្លានអាហារ ឬបាត់បង់ចំណង់អាហារ។
- លាមកខ្មៅ៖ បង្ហាញពីការហូរឈាមនៅក្នុងប្រព័ន្ធរំលាយអាហារផ្នែកខាងលើ។
- ចង្អោរ និងក្អួត (ជួនកាលក្អួតមានឈាម)។
- ស្លេកស្លាំង៖ បណ្ដាលមកពីការបាត់បង់ឈាមរ៉ាំរ៉ៃ ឬខ្វះជាតិដែក៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ