ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

អាហារ​ដែល​ជួយ​ឱ្យ​ខួរក្បាល​មានការ​ចង​ចាំ​ល្អ

3 ម៉ោង មុន

ការ​ថែរក្សា​សុខភាព​ខួរក្បាល​ឲ្យ​បាន​ល្អ គឺជា​រឿង​សំខាន់​បំផុត ជា​ពិសេស​សម្រាប់​អ្នក​សិក្សា និង​អ្នកធ្វើការ ។ អាហារ​មួយ​ចំនួន​ដើរតួ​យ៉ាង​សំខាន់ ក្នុង​ការ​ជួយ​ពង្រឹង​ការ​ចង​ចាំ និង​មុខងារ​ខួរក្បាល ។ ១….

ការ​ថែរក្សា​សុខភាព​ខួរក្បាល​ឲ្យ​បាន​ល្អ គឺជា​រឿង​សំខាន់​បំផុត ជា​ពិសេស​សម្រាប់​អ្នក​សិក្សា និង​អ្នកធ្វើការ ។ អាហារ​មួយ​ចំនួន​ដើរតួ​យ៉ាង​សំខាន់ ក្នុង​ការ​ជួយ​ពង្រឹង​ការ​ចង​ចាំ និង​មុខងារ​ខួរក្បាល ។

១. ត្រី​សមុទ្រ​សម្បូរ​ខ្លាញ់ (Fatty Fish)

ត្រី​ដូច​ជា ត្រី​សាល់​ម៉ុ​ន ត្រី​ធូ​ណា និង​ត្រី​សា​ឌី​ន សម្បូរ​ទៅ​ដោយ អាស៊ីត​ខ្លាញ់​អូ​មេ​ហ្គា​-៣ (Omega-3 fatty acids) ។ ប្រហែល ៦០% នៃ​ខួរក្បាល​ត្រូវ​បាន​បង្កើត​ឡើង​ពី​ជាតិ​ខ្លាញ់ ហើយ​ពាក់កណ្តាល​នៃ​ជាតិ​ខ្លាញ់​នោះ​គឺជា​អូ​មេ​ហ្គា​-៣ ។ ដូច្នេះ ការ​ទទួលទាន​ត្រី​ទាំងនេះ​អាច​ជួយ​បង្កើត​កោសិកា​ខួរក្បាល និង​ពង្រឹង​ការ​ចង​ចាំ​បាន​យ៉ាង​ល្អ​។

២. ផ្លែ​ឈើ​អម្បូរ​បឺ​រី (Berries)

ផ្លែ​ឈើ​ដូច​ជា ស្ត្រ​បឺ​រី ប្លូ​បឺ​រី និង​រ៉ា​ស់​បឺ​រី សម្បូរ​ទៅ​ដោយសារ​ធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ហៅ​ថា Flavonoids ដែល​អាច​ជួយ​ការពារ​កោសិកា​ខួរក្បាល​ពី​ការ​ខូចខាត និង​ពន្យឺតការ​ថយ​ចុះ​នៃ​ការ​ចង​ចាំ​ដែល​ទាក់ទង​នឹង​វ័យ ។

៣. បន្លែ​បៃតង

បន្លែ​ស្លឹក​បៃតង​ដូច​ជា ស្ពៃ​ខ្មៅ (Spinach) និង​ខាត់ណា (Kale) មាន​ផ្ទុក​សារធាតុចិញ្ចឹម​សំខាន់​ៗ​ដូច​ជា វីតាមីន K, Folate និង Beta-carotene ដែល​ជួយ​ពង្រឹង​ការ​ចង​ចាំ និង​ការ​ផ្ចង់អារម្មណ៍​បាន​ល្អ ។

៤. ស៊ុត

ស៊ុតមាន​ផ្ទុក​នូវ Choline និង​វីតាមីន B ដែល​ជួយ​កាត់​បន្ថយ​ការ​រលាក និង​ការពារ​ការ​ថយ​ចុះ​មុខងារ​ខួរក្បាល ។ Choline គឺជា​សារធាតុចិញ្ចឹម​ដ៏​សំខាន់​សម្រាប់​ជួយ​ដល់​ការ​ចង​ចាំ និង​ការ​យល់​ដឹង ។

៥. គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ និង​គ្រាប់​រុក្ខជាតិ

គ្រាប់​អាល់​ម៉ុ​ន គ្រាប់​វ៉ាល់​ណាត់ និង​គ្រាប់​ល្ពៅ សម្បូរ​ទៅ​ដោយ វីតាមីន E និង​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម ។ វីតាមីន E ដើរតួ​នាទី​យ៉ាង​សំខាន់​ក្នុង​ការ​ការពារ​ខួរក្បាល​ពី​ភាព​តានតឹង​អុកស៊ីតកម្ម (oxidative stress) និង​ជួយ​ឲ្យ​មុខងារ​ខួរក្បាល​ដំណើរការ​បាន​រលូន ៕

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ