ទំពាំង ឆ្ងាញ់និងមានអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនចំពោះសុខភាព។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ សម្រាប់មនុស្សមួយចំនួន ការបរិភោគទំពាំងអាចបង្កជាផលវិបាកធ្ងន់ធ្ងរដល់សុខភាព។
ខាងក្រោមនេះជាអ្នកជំងឺ ៣ ប្រភេទដែលគួរចៀសវាងការបរិភោគទំពាំង៖
១. អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម
ទំពាំងមានផ្ទុកជាតិស្ករខ្ពស់ ជាពិសេស ជាតិស្ករធម្មជាតិ (Fructose និង Glucose) ដែលអាចធ្វើឱ្យកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមឡើងខ្ពស់យ៉ាងឆាប់រហ័ស។ ការបរិភោគទំពាំងច្រើនពេកអាចប៉ះពាល់ដល់ការគ្រប់គ្រងជាតិស្កររបស់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម និងបង្កើនហានិភ័យនៃផលវិបាក។
២. អ្នកជំងឺខ្សោយតម្រងនោម
ទំពាំងមានផ្ទុក ប៉ូតាស្យូម (Potassium) ខ្ពស់។ ចំពោះអ្នកដែលមានបញ្ហាខ្សោយតម្រងនោម តម្រងនោមមិនអាចកម្ចាត់ប៉ូតាស្យូមលើសពីក្នុងឈាមបានទេ។ ការកកកុញជាតិប៉ូតាស្យូមខ្ពស់អាចបណ្ដាលឱ្យមានបញ្ហាដល់បេះដូង និងសាច់ដុំ ដែលអាចឈានទៅដល់ដំណាក់កាលគ្រោះថ្នាក់។
៣. អ្នកដែលមានអាការៈទល់លាមក
ទោះបីជាទំពាំងមានជាតិសរសៃដែលល្អសម្រាប់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារក៏ដោយ ការបរិភោគច្រើនពេកអាចបណ្ដាលឱ្យអាការៈទល់លាមកកាន់តែអាក្រក់។ សម្រាប់អ្នកដែលមានបញ្ហាទល់លាមករួចហើយ ជាតិសរសៃនៅក្នុងផ្លែឈើនេះអាចធ្វើឱ្យការរំលាយអាហារយឺតជាងធម្មតា។ លើសពីនេះ គ្រាប់ទំពាំងក៏ពិបាករំលាយផងដែរ។
ដើម្បីថែរក្សាសុខភាពល្អ អ្នកគួរតែដឹងពីលក្ខណៈនៃអាហារនីមួយៗ និងបរិភោគវាឱ្យបានសមរម្យ។ មុននឹងសម្រេចចិត្តបរិភោគអ្វីមួយ សូមពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យជំនាញជាមុន ជាពិសេសប្រសិនបើអ្នកមានជំងឺប្រចាំកាយ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ